Off-grid 1F měnič: připojení měniče k PE

Youda

Re: Off-grid 1F měnič: připojení měniče k PE

Příspěvek od Youda »

eduard22 píše: ned črc 06, 2025 11:44 am Z trafa nevede N, jen 3 dráty tří fází. A zpětný proud (do sbernice N a pak dále do PEN) při zatížení jediné fáze pak teče do dtrafačky skutečně zemí - PEN :-/
Edo pozor, tohle je častý omyl. Bohužel už byl zopakován tolikrát, že se stal skoro pravdou.

Od vesnického trafa vedou jak tři fáze, tak i PEN vodič.
  • VN strana (22kV) distribučního trafa je zapojeno do trojúhelníka. Tam PEN skutečně nevede. K přenosu energie zde PEN ani není potřeba.
  • NN strana (400V) distribučního trafa je zapojena do hvězdy. Střed hvězdy je vyveden jako PEN a vede až k jednotlivým odběrným místům.
  • PEN vedoucí z NN strany musí být každých X desítek metrů znovu uzemněn. Část zpětného proudu z 1f spotřebičů tedy poteče zemí, ale primární zpětnou cestou je skutečný celistvý vodič.
vedeni_na vesnici.jpg
To průběžné uzemňování PEN viz video níže:
- u vedení vzduchem každých 500m
- u vedení kabelem každých 200m

Ano, virtuální N lze na třífázové síti vytvořit jako plovoucí, ale to je vlastně poruchový stav. A chová se to přesně ja píšeš, hoří pak tepelná čerpadla, televize, žárovky.

PS:
Komu nestačí text výše, ten nechť se podívá na krásné video od našeho oblíbeného pana profesora Ing. Richarda Poula níže.
Video je sice o metodách měření odporu zemní smyčky, ale popisuje tam mimo jiné právě to, jak se provádí vedení od vesnického transformátoru směrem k odběratelům.

https://www.youtube.com/watch?v=rMgCQoPZShQ
poul zem.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Youda píše: ned črc 06, 2025 12:45 pm To víme všichni ty šašku. Proto to asi píšu.
jo tááák, ty to píšeš schválně špatně tak, protože všichni vědí jak to má být. :lol: :lol: :lol:
Youda píše: pát črc 04, 2025 3:57 pm U mne je to jednoduché:
- N z DS tedy má u mne stále ten samý potenciál jako N z FVE a úplně ten stejný potenciál jako PE.
To bys měl jít radit do Kocourkova... :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Youda píše: ned črc 06, 2025 1:10 pm
eduard22 píše: ned črc 06, 2025 11:44 am Z trafa nevede N, jen 3 dráty tří fází. A zpětný proud (do sbernice N a pak dále do PEN) při zatížení jediné fáze pak teče do dtrafačky skutečně zemí - PEN :-/
Edo pozor, tohle je častý omyl. Bohužel už byl zopakován tolikrát, že se stal skoro pravdou.

Od vesnického trafa vedou jak tři fáze, tak i PEN vodič.
  • VN strana (22kV) distribučního trafa je zapojeno do trojúhelníka. Tam PEN skutečně nevede. K přenosu energie zde PEN ani není potřeba.
  • NN strana (400V) distribučního trafa je zapojena do hvězdy. Střed hvězdy je vyveden jako PEN a vede až k jednotlivým odběrným místům.
  • PEN vedoucí z NN strany musí být každých X desítek metrů znovu uzemněn. Část zpětného proudu z 1f spotřebičů tedy poteče zemí, ale primární zpětnou cestou je skutečný celistvý vodič.
......
Dík za poopravení! :)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

Cmrnda píše: ned črc 06, 2025 1:51 pm
Youda píše: ned črc 06, 2025 12:45 pm To víme všichni ty šašku. Proto to asi píšu.
jo tááák, ty to píšeš schválně špatně tak, protože všichni vědí jak to má být. :lol: :lol: :lol:
- N z DS tedy má u mne stále ten samý potenciál jako N z FVE a úplně ten stejný potenciál jako PE.
A co kdyby tys sel prudit jinam a prestal se tady navazet do lidi, ktery narozdil od tebe maji znalosti a ostatnim poradi.

dej si na 3 dny oraz, a pokud to nezabere tak se s tebou rozloucime nadobro.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

dumi píše: pon črc 07, 2025 11:30 pm
Cmrnda píše: ned črc 06, 2025 1:51 pm
A co kdyby tys sel prudit jinam a prestal se tady navazet do lidi, ktery narozdil od tebe maji znalosti a ostatnim poradi.

dej si na 3 dny oraz, a pokud to nezabere tak se s tebou rozloucime nadobro.
Ty se svými znalostmi nemůžeš rozhodovat o tom co je "něco vědět" protože víš kulový.

Nějakej "Džouda" tady napíše snůšku blbostí, ještě je drzej, a nakonec tady prudím já. Zjevně máš mozek s obráceným myšlením. :lol:

Víš co je to diskuzní fórum? Nevíš! Já ti povím co to není. Není to to, že se jeden zeptá a ostatní se k tématu jen vyblejou a utečou. A to je to co by si chtěl, že?
Kdo ti poradil abys zavřel obrázky pro nepřihlášené? To ti poradil Ilja z Užgoroda? Nebo "Džouda"?
Snad si nemyslíš že na takhle zubožené "polo-fórum" ti někdo finančně přispěje?
Kolik tady máš tématickejch příspěvků za tejden? Sedum? Né! Čtyři, ojediněle pět.

Ti co jsou technicky zanedbaní by vůbec neměli stavět sebemenší elektrárny. Vyjímkou by mohla být akorát výroba z dynama na jízdním kole.
Máš tady někde na tomhle zanedbaným "fóru" napsaný, že stavba elektráren svépomocí vyžaduje jistou odbornost?

Až budeš chtít ode mne napsat odpověď na tématický příspěvek, tak mi můžeš nabídnout cenu k jednání. Nabídku pod 20,-Kč za slovo nebudu akceptovat. Jinak si můžeš trhnout vocasem, i s bonzákem "Džoudou". :lol:
Panely hoře (top). 4kWp
Youda

Příspěvek od Youda »

Ty blaho, nekteri lidi jsou fakt divni.
vata

Příspěvek od vata »

Ten výbuch nahoře fakt komentovat nechci, takže zpět k elektrice, která, když se dobře vysvětlí, nemusí být ani zdaleka tak matoucí jako mezilidská komunikace, která se jen rozumem pochopit nedá.
Díky moc za nakopnutí. Vůbec jsem si neuvědomila, že zem se dá zneužít jako vodič. Zmátlo mě označení N jako pracovní vodič, což je tedy u TN-S pravda až za rozdělením. Pár videí od ing. Poula jsem viděla, super. Tohle si dávám do playlistu.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

vata píše: pát črc 11, 2025 6:43 pm Pár videí od ing. Poula jsem viděla, super. Tohle si dávám do playlistu.
Recept: Pustit 2x po ránu, 2x po obědě a 100x před spaním. :lol: :lol: :lol:
Neprudím tady, že né? :lol:
Panely hoře (top). 4kWp
vata

Příspěvek od vata »

Cmrnda píše: pát črc 11, 2025 11:14 pm
vata píše: pát črc 11, 2025 6:43 pm Pár videí od ing. Poula jsem viděla, super. Tohle si dávám do playlistu.
Trochu ano, ale je mi to úplně jedno :D
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

Cmrnda píše: pát črc 11, 2025 11:14 pm
prudis, ale uz si doprudil.....
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
Odpovědět

Zpět na „Měniče“