Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
huhukoktejl

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od huhukoktejl »

Dapandejka píše: ned lis 03, 2024 12:32 pm Dobrý den. Jsem nováček co se týče FVE a tak se chci zeptat na pár detailů. Byl bych moc rád, kdyby mi někdo nastínil
, zda se pro mě FVE vůbec bude hodit.

Jde o to, že bydlíme v RD(starší po rekonstrukci, zateplen). Uvažujeme tedy o FVE. Naše roční spotřeba je nějakých 12mWh. Roční účet za elektřinu nějakých 82tis. Momentálně máme sazbu D57d u eonu. ALE - vytápíme dům elektrickým topením (podlahové) + ohřev teplé vody bojlerem. A tak jako jediná rozumná varianta mi pořád vychází VB, systém on-grid. Vím, že v minulosti se tyto systémy moc nevyplácely vzhledem k cenám energií. Jenže doba pokročila a s tím i ceny za energie. + uvažujeme o instalaci klimatizace chlazení/topení. Je možné naspořit přes rok tolik energie ve VB, aby systém nějakým způsobem ekonomicky fungoval ?

Je někdo, kdo momentálně využívá tento systém a v létě si spoří energii ve VB na topení na zimu ? Jaká je momentálně realita týkající se těchto systémů bez fyzické baterie?
Aktuálně čekáme na návrh FV od eonu. Tak uvidím s čím přijdou.

Předem děkuji za odpovědi.
Pokud ti jde čistě o úsporu a roční spotřebu máš 12 mWh, tak FVE 12 kWp a virtuální baterii od EONu, obzvlášť pokud máš D57d tarif s nízkými distribučními poplatky. Část výroby spotřebuješ rovnou, část pošleš do virtuální baterie a zaplatíš jen nízkou distribuci a 499,- Kč měsíčně poplatek za odeslané 4+ mWh. Mám něco obdobného, jen s tím, že mám 12.4 baterku a vidím, že ta baterie v konkurenci s virtuální baterií prostě pokulhává. Na tvém místě bych šel do FVE bez fyzické baterie a využil virtuální baterii od EONu dokud to je možné. Až to možné nebude a tento produkt skončí, tak pokud ti to bude dávat smysl, tak si fyzické baterie dokoupíš a budou určitě větší, lepší a levnější než ty současné.
A co já vím, protože jsem vyplňoval dotazník pro EON, tak se dokonce chystá virtuální baterie 2.0, kde si tuto virtuální baterii budeš moci využít i na jiném odběrném místě.
Negative je, že si musíš nechat udělat FVE od EONu, což bude jistě dražší.
neo75

Příspěvek od neo75 »

Kall píše: ned lis 03, 2024 8:36 pm Mám na střeše 8,8 kWp, u VB mám nastavený učetní období duben až konec března.Za leto mám ve VB cca 3MWh
od poloviny března ohřívám vodu do poloviny října , topím plynem,vařím na elektrice.Max přetok byl v letě 6 KW , když byly baterky dobitý.
Oproti sazbě D25D platím měsíčně asi o 200 kč víc.
Za zimu kdy nesvítí spotřebuju cca z VB 2 MWh.
Na topení elektrikou to v našem podnebním pásu to není.
Děkuji za odpověď. Ani neočekávám, že to, co v létě naspořím do VB, tak mě bude v zimě stačit, naopak. U mě je jasné, že při topení elektřinou do akumulaček, v zimě vyberu jednou tolik oproti VB. Šlo mě o to, že se tady na fóru psalo, že "když v zimě propálím více než jsem dal v létě do VB, tak budu za tu elektřinu "navíc" platit vyšší cenu".
ČEZ mě poslal návrh smlouvy "Elektřina pro soláry" s platným ceníkem, ale z těchto dokumentů jsem tedy nepochopil, výše zmíněnou větu na fóru.
Děkuji
Dapandejka

Příspěvek od Dapandejka »

huhukoktejl píše: pon lis 04, 2024 1:27 pm
Dapandejka píše: ned lis 03, 2024 12:32 pm Dobrý den. Jsem nováček co se týče FVE a tak se chci zeptat na pár detailů. Byl bych moc rád, kdyby mi někdo nastínil

Jde o to, že bydlíme v RD(starší po rekonstrukci, zateplen). Uvažujeme tedy o FVE. Naše roční spotřeba je nějakých 12mWh. Roční účet za elektřinu nějakých 82tis. Momentálně máme sazbu D57d u eonu. ALE - vytápíme dům elektrickým topením (podlahové) + ohřev teplé vody bojlerem. A tak jako jediná rozumná varianta mi pořád vychází VB, systém on-grid. Vím, že v minulosti se tyto systémy moc nevyplácely vzhledem k cenám energií. Jenže doba pokročila a s tím i ceny za energie. + uvažujeme o instalaci klimatizace chlazení/topení. Je možné naspořit přes rok tolik energie ve VB, aby systém nějakým způsobem ekonomicky fungoval ?

Je někdo, kdo momentálně využívá tento systém a v létě si spoří energii ve VB na topení na zimu ? Jaká je momentálně realita týkající se těchto systémů bez fyzické baterie?

Pokud ti jde čistě o úsporu a roční spotřebu máš 12 mWh, tak FVE 12 kWp a virtuální baterii od EONu, obzvlášť pokud máš D57d tarif s nízkými distribučními poplatky. Část výroby spotřebuješ rovnou, část pošleš do virtuální baterie a zaplatíš jen nízkou distribuci a 499,- Kč měsíčně poplatek za odeslané 4+ mWh. Mám něco obdobného, jen s tím, že mám 12.4 baterku a vidím, že ta baterie v konkurenci s virtuální baterií prostě pokulhává. Na tvém místě bych šel do FVE bez fyzické baterie a využil virtuální baterii od EONu dokud to je možné. Až to možné nebude a tento produkt skončí, tak pokud ti to bude dávat smysl, tak si fyzické baterie dokoupíš a budou určitě větší, lepší a levnější než ty současné.
A co já vím, protože jsem vyplňoval dotazník pro EON, tak se dokonce chystá virtuální baterie 2.0, kde si tuto virtuální baterii budeš moci využít i na jiném odběrném místě.
Tak nějak jsem v prvopočátku uvažoval. Dávalo a dává mi to zatím největší smysl. Samozřejmě to má mnohá úskalí. A to sice jak říkáte - nechat si vybudovat FVE od eonu ( ať počítám jak počítám, tak mi to vychází dráž oproti jinému dodavateli FVE), dále VB - je to pořád jen služba, podmínky se můžou měnit a já to neovlivním. Samozřejmě dobrým i špatným směrem, pro mě.

VB 2.0 zajímavá informace. Uvidíme co z toho bude. :shock:

Časem samozřejmě můžu baterie doplnit a fungovat jinak. Podle toho jak budu spokojen a co mi bude nejlépe vycházet. A jak říkáte. Technologie a vývoj jdou kupředu a můžu pak “upgradovat” s lepšími součástkami.
huhukoktejl

Dapandejka píše: pon lis 04, 2024 5:29 pm
huhukoktejl píše: pon lis 04, 2024 1:27 pm

Tak nějak jsem v prvopočátku uvažoval. Dávalo a dává mi to zatím největší smysl. Samozřejmě to má mnohá úskalí. A to sice jak říkáte - nechat si vybudovat FVE od eonu ( ať počítám jak počítám, tak mi to vychází dráž oproti jinému dodavateli FVE), dále VB - je to pořád jen služba, podmínky se můžou měnit a já to neovlivním. Samozřejmě dobrým i špatným směrem, pro mě.

VB 2.0 zajímavá informace. Uvidíme co z toho bude. :shock:

Časem samozřejmě můžu baterie doplnit a fungovat jinak. Podle toho jak budu spokojen a co mi bude nejlépe vycházet. A jak říkáte. Technologie a vývoj jdou kupředu a můžu pak “upgradovat” s lepšími součástkami.
Mam to dva roky, konfiguraci skoro jako ty. Tepelne cerpadlo, podlahove topeni a VB od eonu. Ted chystam rozsireni o 4.5 kWp s planem na elektroauto. Hodil jsem si do mych vypoctu o kolik draz by mne prisel provoz me elektrarny 7.2 v pripade, ze bych uplne zrusil baterky a jel jen na VB. Takze za posledni rok s fyzickou materii 17 tis. Kc a bez ni 24 tis. Kc. U tebe ten rozdil bude jeste mensi, protoze jsi psal, ze mas spotrebu pres 10 mWh. To jsou tvrda fakta, ktera se nedaji okecat. Kolik by staly fZicke baterie, v tvem pripade tak 2 x 5.8? 130 tis. Kc minimalne. Ja jsem fyzicke baterie chtel, chci to mit i jako zalohu, ale kdyz nemas tento mindset, tak se to nemuze zaplatit. A ted prisla dalsi kapka pro to, aby v tvem pripade fyzicke baterie vubec nebyly -> u d57d se od ledna zlevnuje! distribuce. Cerstva zprava ze vcerejska. Ze 784 na 551 ve vysokem a ze 530 na 249 v nizkem tarifu! Takze tva kombinace tepelka a tarifu d57d s minimalni cenou distribuce mluvi jednoznacne pro virtualni baterii s naslednym modlenim, aby tento produkt vydrzel co nejdele.
Momo

Příspěvek od Momo »

Závidím vám všem roční spotřebu v rozsahu 10 až 20 miliWatthodin. V tomto případě nemá cenu šetřit na baterii, jedna nabíjecí tužková má kapacitu kolem 4000 mWh. Na tom bych nešetřil. V té máte energie na 200 let. Rozhodně s baterkou...
Bohužel, já mám spotřebu skoro 500.000.000.000x vyšší, tak se musím víc snažit :)
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
huhukoktejl

Momo píše: úte lis 05, 2024 9:17 am Závidím vám všem roční spotřebu v rozsahu 10 až 20 miliWatthodin. V tomto případě nemá cenu šetřit na baterii, jedna nabíjecí tužková má kapacitu kolem 4000 mWh. Na tom bych nešetřil. V té máte energie na 200 let. Rozhodně s baterkou...
Bohužel, já mám spotřebu skoro 500.000.000.000x vyšší, tak se musím víc snažit :)
Sorry no ... MWh
huhukoktejl

To dapandejka:
A pokud to budes delat u eonu, tady mas prilezitost usetrit 10 tis. Kc. Udelej doporuceni a doporuc sam sebe!
https://www.eon.cz/domacnosti/sluzby/do ... as-sluzby/
neo75

Příspěvek od neo75 »

Zkoušel jsem se ptát v ČEZ Prodej, protože tomu nerozumím, jak je to s tou "Elektřinou pro soláry".
Odpověděli takto:

"Obchodní část ceny za spotřebu i přetoky je shodná po celou dobu trvání smlouvy, virtuální baterie znamená, že Vám v roční faktuře budou od celkové spotřeby elektřiny odečteny celkové přetoky dodané do sítě.

Pokud Vaše celková spotřeba bude 8 MWh a přetoky 2 MWh, zaplatíte ve faktuře spotřebu 6 MWh.

Za spotřebu hradíte obchodní část a zákonné distribuční poplatky jako u každého jiného produktu.

Na přetok dodaný do sítě se distribuční poplatky nevztahují a již se nehradí."
huron

Příspěvek od huron »

neo75 píše: pon lis 04, 2024 5:10 pm Šlo mě o to, že se tady na fóru psalo, že "když v zimě propálím více než jsem dal v létě do VB, tak budu za tu elektřinu "navíc" platit vyšší cenu".
ČEZ mě poslal návrh smlouvy "Elektřina pro soláry" s platným ceníkem, ale z těchto dokumentů jsem tedy nepochopil, výše zmíněnou větu na fóru.
Děkuji
Bylo to myšleno tak, že ceník Elektřina pro soláry v porovnání s ceníkem s fixací na stejnou dobu má dražší jednotkovou obchodní cenu elektřiny. Tzn. až se vyčerpá virtuální baterie, nákup elektřiny bude o něco málo dražší, než kdybyste měl standardní ceník s fixací. Zkrátka každý, kdo o VB uvažuje, by měl rámcově vědět, kolik je schopen do VB natlačit, kolik z ní vybrat a kolik bude muset dokoupit. Což jsou v podstatě základní vstupy do Excelu, kterým Trubka vůbec začínal toto téma/vlákno.
neo75 píše: úte lis 12, 2024 10:03 pm "Pokud Vaše celková spotřeba bude 8 MWh a přetoky 2 MWh, zaplatíte ve faktuře spotřebu 6 MWh."
Na tomto konkrétním případě se Vám ČEZ snaží říct, že si musíte porovnat, jestli nakoupených 6MWh v rámci ceníku Elektřina pro soláry (+ stálá měsíční platba) bude pro Vás stále levnější varianta, než nakoupit 8MWh v rámci ceníku Elektřina Fix a 2MWh prodat nějakému obchodníkovi/nechat na střeše.
3 x MPII 48-5000, 57,3 kWh (4xSeplos Mason 280), 8,07 kWp JJZ
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 294tis km
neo75

Příspěvek od neo75 »

Výborně, děkuji za vysvětlení!
huhukoktejl

neo75 píše: úte lis 12, 2024 10:03 pm Zkoušel jsem se ptát v ČEZ Prodej, protože tomu nerozumím, jak je to s tou "Elektřinou pro soláry".
Odpověděli takto:

Pokud Vaše celková spotřeba bude 8 MWh a přetoky 2 MWh, zaplatíte ve faktuře spotřebu 6 MWh.
Zaplatíte na faktuře spotřebu 6MWh a u těch zbylých 2 MWh zaplatíte "jen" distribuci a další poplatky, tj. u těchto 2 MWh neplatíte obchodní část ceny. V té zprávě od ČEZu to není úplně jednoznačně napsáno, ale je to tak.

Tzn. je třeba si to dobře spočítat. Dle mého se to nejvíc vyplatí, když je celková spotřeba 8 MWh a do sítě pošlete ideálně přesně 8 MWh.

Když se pošlou jen 2 MWh z 8 MWh, tak je to na propočítání, za mne to moc výhodné nebude, je totiž třeba počítat i s vyšší měsíčním poplatkem. Stálá platba je u Elektřiny pro soláry 423 Kč/měs., zatímco u normálního produktu je to 154 Kč/měs. Už jen v tomto je za rok rozdíl 3200,- Kč za rok! Dále jak je zmiňováno, tak je vyšší obchodní cena. Elektřina pro soláry má cenu za odebranou MWh 4000,- Kč, zatímco běžný ceník cca 3550,- Kč. To je 450,- Kč/MWh rozdíl, tzn. na 6 MWh to je 2700,- Kč, které by člověk při běžném tarifu nezaplatil.

Když tedy zkusím propočet příkladu 8 MWh (z toho 2 MWh do virtuální baterie)
+ 3200 za poplatky
+ 2700 za dražší obchodní cenu
- 7100 za ušetřenou obchodní cenu
-------------------------------------------
- 1200 je výsledná ušetřená částka za rok oproti běžnému tarifu a zakázaným přetokům, což je nic moc pro tento případ.

Takže za mne se to nevyplatí při natlačených 2 MWh do sítě. Při 8 MWh natlačených do sítě se to vyplatí:
Když tedy zkusím propočet příkladu 8 MWh (z toho 8 MWh do virtuální baterie)
+ 3200 za poplatky
0 za dražší obchodní cenu
- 28400 za ušetřenou obchodní cenu
-------------------------------------------
- 25200 je výsledná ušetřená částka za rok oproti běžnému tarifu a zakázaným přetokům
neo75

Příspěvek od neo75 »

Děkuji moc za vysvětlení!
Semeno

Příspěvek od Semeno »

10.1. letošního roku jsem psal tento příspěvek (myslím, že se Vám bude při Vašem zkoumání hodit):
Zdravím všechny, podělím se o moje hodnoty: na střeše 9,84 kWp + 17,4 kWh baterie. Rodinný dům 130m2, podlahové topení, tepelné čerpadlo. Hodnoty v období 1.1.2023 - 31.12.2023:
Celková výroba 10 935 kWh
Vlastní spotřeba z FVE 6 045 kWh
Spotřeba ze sítě 2 431 kWh
Celková spotřeba domu 8 476 kWh
Dodávka z FVE do sítě 4 890 kWh

Budete se možná divit, ale hodnoty, které uvádím jsou ze 4Q elektroměru, tedy z web aplikace ČEZ Distribuce a shodují se s hodnotami, které mi ukazuje aplikace střídače Solax. V některých měsících se liší o max 10kWh za celý měsíc, což považuji za hodnotu pod rozlišovací schopností.

Celková spotřeba je o 1 998 kWh nižší než jsem měl v roce 2021, to jsem měl ještě vytápění plynem a neměl jsem FVE (spotřebu plynu jsem pro účely součtu el+plyn pro dosažení celkové spotřeby v kWh převedl na tuto jednotku). Rok 22 mám datově "ušpiněný" protože jsem FVE uvedl do provozu v půlce srpna a TČ v půlce listopadu. Ale pozor (asi) tyto údaje nekorespondují s fakturačním obdobím, to mám nastavené na 1.4.2023-31.3.2024. Vypovídá to o tom, že zhruba 2,5 MWh věnuji ČEZu.

Mám od ČEZ el pro Soláry, D57d. Tam vycházelo zpětvzetí kWh v minulém roce na cca 0,96,-Kč. Dnes jsem si na ČEZ ověřoval platné ceny distribuce a ostatních poplatků a vyšla mi cena za zpětvzetí kWh za 1,68,-Kč. Obě ceny ve vysokém tarifu. Pro nízký tarif je to aktuálně 1,42,-Kč (minulý rok 0,80,-Kč). Nerozpočítávám měsíční platbu, protože tu platíme každý v podobné výši. FVE jsem pořizoval z a) důvodu nějaké soběstačnosti; b) měl jsem peníze navíc a jevilo se mi to jako lepší nápad než to nechat požrat inflaci, c) chtěl jsem FVE. Nemám a neměl jsem ambici řešit prodej přetoků. Údaje za výše uvedené období budou pro mne stěžejní (tedy nikoliv ve 100% míře), neb budou první za celistvé období a budu tam mít celé léto a celou zimu. Takže mojí ambicí teď bude vymyslet jak sežeru ten přetok co letos věnuji ČEZu.

Za mě tedy se VB vyplatí. To platí teď. Jsem si zcela jist, že distributor s posvěcením ERÚ už přijdou na to jak nám to ještě více zpoplatnit.
Posléze jsem obdržel moje první vyúčtování a 16.4. letošního roku jsem napsal tento příspěvek (myslím, že se Vám bude taktéž hodit):
Mě se VB vyplatila. Obdržel jsem vyúčtování. Z toho vyplývá, že 5,2 MWh jsem přetekl a z nich jsem si 3 MWh vzal zpět (leden, únor, listopad, prosinec a nějaké drobné kWh na konci října a na začátku března). Zbývající cca 2,2 MWh jsem v tomto zúčtovacím období věnoval společnosti ČEZ a věřím, že je to potěší ;) . Příští rok už nic nebude neb jsem si zakoupil elektrovozidlo. Při spotřebě 15 kw/100 km ujedu krásných městských 14 tis km :lol:

Nicméně cena za zpětvzetí kWh v roce 2023 byla legrační. V letošním roce už to taková prča není :x
A dnes mohu dodat, že zatím jde vše podle plánu. Průměrnou spotřebu mám 16 kwh / 100 km, nicméně jsem nečekal, že nám bude vozidlo stačit i na jízdy, které bych normálně vykonal s Octavií = tudíž najedu víc než zamýšlených 14 tis km. Už teď je to 16,5 tis km. Takže odhaduji, že si dokoupím do 1 MWh. Asi mi to vadit nebude, ale budu se snažit vymyslet něco abych v budoucnu nedokupoval nic, ale ještě nevím co :lol:

Hezký den všem a pokud by vás někoho napadla nějaká smysluplná myšlenka jak nedokupovat mojí 1 MWh budu rád za sdílení :idea:
JV 9,84 kWp, Solax X3 hybrid 10.0 DG4, Solax bat 17,4 kWh, Solax smart EV Charger, BMW I3
huhukoktejl

Po nedeli si rozsiruji mych 7.2 kwp o 4.5 kwp kvuli planovane koupi elektroauta. I kdybych poslal vsech 4500 kWh do virtualni baterky eONu a nasledne vzal za distribuci zpet (distribucni tarif tepelneho cerpadla), tak mne vyuziti z virtualni baterie vyjde na max 10 tis. Kc. Kdyz pouziji konzervativnich 18 kWh na 100 km u elektroauta, tak mam k dispozici 25 tis. kilometru za uplne maximalni cenu 10 tis. Kc. A tech 25 tis. km je muj rocni najezd a znamena tedy cenu 0,4 Kc/km.
Pro porovnani nyni ma moje Octavia RS 7,6 l/100 km. Tj. na pohonnych hmotach mne to stoji 36 Kc x 7,6 x 250 = 68400 Kc, tj. o plnych 58400 navic oproti elektroautu za jeden rok.
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Není produkt VB od EONu omezen maximální velikostí FVE? Marně to zkouším hledat. Něco mi říká, že jsem viděl někde číslo 10kWp.
huhukoktejl píše: čtv lis 28, 2024 9:46 pm Po nedeli si rozsiruji mych 7.2 kwp o 4.5 kwp ... I kdybych poslal vsech 4500 kWh do virtualni baterky eONu
huhukoktejl

Nautilus píše: pát lis 29, 2024 8:17 am Není produkt VB od EONu omezen maximální velikostí FVE? Marně to zkouším hledat. Něco mi říká, že jsem viděl někde číslo 10kWp.
huhukoktejl píše: čtv lis 28, 2024 9:46 pm Po nedeli si rozsiruji mych 7.2 kwp o 4.5 kwp ... I kdybych poslal vsech 4500 kWh do virtualni baterky eONu
Dobrá připomínka, díky. Radši toto ještě ověřím a dám vědět.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ja mam dojem, ze EON poskytuje VB jen elektrarnam, ktere sam postavi. Tedy predpokladam ze ji mas od nich. Rozsirovat ti to budou taky oni? Pak by v tom problem byt nemusel. Pokud tam teda neni to omezeni na 10 kWp.
icemaster

Příspěvek od icemaster »

pokud si to dobře pamatuji, tak je to přesně tak - u EONu je VB jen u jimi postavených elektráren a o mezení kWp nevím, ale platí se tam paušál dle kapacity. ČEZ má pak omezení 10kWp a bez výrobního EAN, ale tahle podmínka předpokládám teď od nového roku padá.
huhukoktejl

ClonyXXL píše: pát lis 29, 2024 9:30 am Ja mam dojem, ze EON poskytuje VB jen elektrarnam, ktere sam postavi. Tedy predpokladam ze ji mas od nich. Rozsirovat ti to budou taky oni? Pak by v tom problem byt nemusel. Pokud tam teda neni to omezeni na 10 kWp.
Jo, mám FVE od nich a i to rozšíření dělám od eONu.
huhukoktejl

icemaster píše: pát lis 29, 2024 9:41 am pokud si to dobře pamatuji, tak je to přesně tak - u EONu je VB jen u jimi postavených elektráren a o mezení kWp nevím, ale platí se tam paušál dle kapacity. ČEZ má pak omezení 10kWp a bez výrobního EAN, ale tahle podmínka předpokládám teď od nového roku padá.
Platí se paušál podle toho kolik tam pošleš. Já bych poslal 4000+ kWh, takže paušál je 499,- Kč/měs.
Semeno

Příspěvek od Semeno »

U ČEZ rozšířit nelze. Je tam podmínka 10kWp pro využití tarifu" elektřina pro soláry"
JV 9,84 kWp, Solax X3 hybrid 10.0 DG4, Solax bat 17,4 kWh, Solax smart EV Charger, BMW I3
huhukoktejl

Nautilus píše: pát lis 29, 2024 8:17 am Není produkt VB od EONu omezen maximální velikostí FVE? Marně to zkouším hledat. Něco mi říká, že jsem viděl někde číslo 10kWp.
Tak jsem si to overil a virtualni baterie bude platit i po rozsireni.
Mutislav

Příspěvek od Mutislav »

Tak celou dobu mého solárního fungování jsem schválně nenechal rozdělit ean a fungoval jen s jedním. To proto že v budoucnu plánuji tarif Elektřina pro soláry. Dnes mi od eonu přišla zpráva že mi ean sami rozdělili kvůli nějakým novým podmínkám. Takže asi Elektřina pro soláry pro mě padá. Ach jo...
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Myslim ze snad ani nepada. Ze zakona to musi mit vsichni. I CEZ. Zeptej se u nich na presne podminky. A klidne sem dej vedet, at jsem chytrejsi
Frankie

Příspěvek od Frankie »

Pánové, má E.ON k virtuální baterii nějaký speciální tarif (jako má ČEZ "Elektřina pro soláry")? Nebo se platí jen ty měsíční poplatky dle kapacity VB a tarif si mohu vybrat jakýkoliv (předpokládám, že nemohu být u jiného dodavatele).
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“