Pokud ti jde čistě o úsporu a roční spotřebu máš 12 mWh, tak FVE 12 kWp a virtuální baterii od EONu, obzvlášť pokud máš D57d tarif s nízkými distribučními poplatky. Část výroby spotřebuješ rovnou, část pošleš do virtuální baterie a zaplatíš jen nízkou distribuci a 499,- Kč měsíčně poplatek za odeslané 4+ mWh. Mám něco obdobného, jen s tím, že mám 12.4 baterku a vidím, že ta baterie v konkurenci s virtuální baterií prostě pokulhává. Na tvém místě bych šel do FVE bez fyzické baterie a využil virtuální baterii od EONu dokud to je možné. Až to možné nebude a tento produkt skončí, tak pokud ti to bude dávat smysl, tak si fyzické baterie dokoupíš a budou určitě větší, lepší a levnější než ty současné.Dapandejka píše: ↑ned lis 03, 2024 12:32 pm Dobrý den. Jsem nováček co se týče FVE a tak se chci zeptat na pár detailů. Byl bych moc rád, kdyby mi někdo nastínil
, zda se pro mě FVE vůbec bude hodit.
Jde o to, že bydlíme v RD(starší po rekonstrukci, zateplen). Uvažujeme tedy o FVE. Naše roční spotřeba je nějakých 12mWh. Roční účet za elektřinu nějakých 82tis. Momentálně máme sazbu D57d u eonu. ALE - vytápíme dům elektrickým topením (podlahové) + ohřev teplé vody bojlerem. A tak jako jediná rozumná varianta mi pořád vychází VB, systém on-grid. Vím, že v minulosti se tyto systémy moc nevyplácely vzhledem k cenám energií. Jenže doba pokročila a s tím i ceny za energie. + uvažujeme o instalaci klimatizace chlazení/topení. Je možné naspořit přes rok tolik energie ve VB, aby systém nějakým způsobem ekonomicky fungoval ?
Je někdo, kdo momentálně využívá tento systém a v létě si spoří energii ve VB na topení na zimu ? Jaká je momentálně realita týkající se těchto systémů bez fyzické baterie?
Aktuálně čekáme na návrh FV od eonu. Tak uvidím s čím přijdou.
Předem děkuji za odpovědi.
A co já vím, protože jsem vyplňoval dotazník pro EON, tak se dokonce chystá virtuální baterie 2.0, kde si tuto virtuální baterii budeš moci využít i na jiném odběrném místě.
Negative je, že si musíš nechat udělat FVE od EONu, což bude jistě dražší.