Sdílení...

Odpovědět
ClonyXXL

Re: Sdílení...

Příspěvek od ClonyXXL »

Ahoj kuci.
Byl by nekdo ochoten poslat mi denni a mesicni .csv z datoveho centra? Chtel bych vyzkouset "nástroj pro vycteni kulturnejsich dat o sdileni" nez ten blabol co z toho leze (jak jsem cetl). Sam EDC teprve vyrizuji.
Dik
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

poslal jsem denní přes sz, prase aby se v tom vyznalo, co mám naklikat :(
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od tafx »

Ahoj, mohl bych také požádat o ukázkový csv soubor klidně anonymizovaný a s minimem dat? Chtěl bych ho použít jako šablonu a zkusit simulovat data spotřeb a výrob pro ten Clonym odkazovanej nástroj. Děkuju.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, GW10K-ET, 12,8 kWh BYD, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, Citroen E-C4, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

Doufám, že jsem to ve vláknu nepřehlédnul - Pokud mám sdílení a dodávám přetoky do sítě, pak pravděpodobně dodám více, než odběr ve skupině.
Co se stane s tou dodávkou navíc? Pouze propadne? Nebo můžu či dokonce musím mít nasmlouvaný odběr, byť třeba za minimální cenu?

Měl jsem za to, že tohle je řešeno smlouvou s distributorem o převzetí zodpovědnosti za odchylku, kterou mi určitě ČEZ vyřizoval, když jsem měl tarif elektřina pro Soláry, nicméně dneska (po změně tarifu stále u ČEZu) nemohu nikde najít, zda to ještě platí.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Musis mit nasmlouvany odber s jakymkoliv obchodnikem. Treba ČEZ nebo kdokoliv jiny.
Distributor s tim nema nic spolecneho. CEZ ma i distribuci i obchod.
Obchodnik za tebe musi prevzit zodpovednost za odchylku (jinak flastr).
Nezbyde ti nez obchodnikovi zavolat či poslat mail. Radeji nez platit flastr.
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

Rozhodně dneska na ČEZ zavolám a jsem zvědav - čekal bych, že kvůli riziku postihu se tato informace bude někde jasně nalezitelná v portálech na distribuci nebo u obchodníka.

Na cez.cz jsem nasel, jak si ověrit, zda dodavatel převzal odpovědnost za odchylku:
Pokud jste naším zákazníkem a udělili jste nám zmocnění, můžete si v MŮJ ČEZ ověřit, že máte vše již vyřízeno.
Výrobní EAN se vám v MŮJ ČEZ zobrazí, pokud máte pro výrobnu již přidělený výrobní EAN a současně jsme převzali odpovědnost za odchylku.
Kde výrobní EAN v MŮJ ČEZ najdete?
V menu jděte do ELEKTŘINA a vyberte výrobnu, kde chcete ověřit, že je vše vyřízeno.
Na kartě Základní a technické informace najdete EAN.
Pokud je zobrazen, znamená to, že máte vše vyřízeno a nejsou potřeba žádné další kroky.

Osobně tam vidím pouze odběrový EAN - to by podle textu výše znamenalo, že obchodník odpovědnost za odchylku nepřevzal. (Respektive převzal ji u jiného produktu a teď už ne)

Jsem zvědav na infolinku :-)
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

Tak update z infolinky: Výrobní EAN mají, ale nemají přiřazenu žádnou smlouvu - budou muset zjistit, zda stále přebírají zodpovědnost a ozvou se.
Takže předpokládám, že ne a a že si budu muset najít nějakého obchodníka - a na to už je jiné vlákno.

A abych se vrátil k tématu vlákna - je tedy správná představa, že nejdříve se mnou dodávaná elektřina - přetok spotřebuje ve sdílené skupině a následně ji převezme obchodník?
Momo

Příspěvek od Momo »

Jindra_S píše: pon dub 14, 2025 10:34 am A abych se vrátil k tématu vlákna - je tedy správná představa, že nejdříve se mnou dodávaná elektřina - přetok spotřebuje ve sdílené skupině a následně ji převezme obchodník?
Jo, nejdřív je sdílená elektrika, to si řešíš s tvými partnery a teprve zbytek kupuje obchoník.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Momo píše: pon dub 14, 2025 6:21 pm
Jindra_S píše: pon dub 14, 2025 10:34 am A abych se vrátil k tématu vlákna - je tedy správná představa, že nejdříve se mnou dodávaná elektřina - přetok spotřebuje ve sdílené skupině a následně ji převezme obchodník?
Jo, nejdřív je sdílená elektrika, to si řešíš s tvými partnery a teprve zbytek kupuje obchoník.
No, to sice ano, ALE partneri to musi spotrebovat ve ctvrthodine, kdy je pretok dodan ... Jinak obchodnik (za hubicku).
pave69

Příspěvek od pave69 »

Pro představu, za březen jsem takhle nasdílel 43 kWh, což na rozdílu ceny oproti prodeji za fix dělá cca 80 Kč. Takže drobné, nejsem si jistý, jestli se propracuji až k heslu "halíře dělaj talíře" :D .
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Používáte ke sdílení nějaký měřič spotřeby v cílové domácnosti, abyste mohli online optimalizovat dodávku do sítě podle odběru? Třeba Shelly EM, nebo něco podobného?

Přemýšlím, jaký HW použít, aby to bylo co nejjednodušší, a levné. Ideálně připojení na lokální wifi v tom bytě, kam sdílím.

V případě Shelly hádám, že by šlo ke čtení dat využít Cloud API (Shelly Cloud). Tak by se nemusel řešit přístup k datům za NAT, firewallem atd.
pave69

Příspěvek od pave69 »

Nepoužívám nic, GW se v tomto ohledu dá dost blbě řídit - jakože posílat málo, ale (skoro) pořád. Takže jde jen o přetoky v době, kdy svítí a baterka je plná. Když jsem si spočítal rozdíl v ceně výkupu a toho, co se ušetří v bytě, tak by se to moc nevyplatilo.
Kdyby měl někdo tip, jak to u GW uřídit, aby to nemělo negativní vliv na případné docucávání ze sítě v FV lokaci, tak sem s tím. V podstatě zjišťovat spotřebu bytu je až sekundární, protože kdybych poslal do sítě každou 1/4 hodinu 200Wh (mimo řekněme 0 až 5 h ráno), tak to pokryje drtivou většinu spotřeby bytu a víc stejně z baterky nedám, když mám vydržet do rána.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“