Průřez kabelů vs. měnič
Průřez kabelů vs. měnič
Zdravím,
dávám na balkon 2×580W panel a do bytu invertor GWL 2000G. Panely jsme plánoval zapojit paralelně, výstupní napětí mají 43V, kabelu bude cca 15m. Spočítal jsem že bude třeba cca 8mm průřez, ale nemůžu takový najít. Všude jsou 4mm, 6mm a 10mm. Rád bych to protáhl existujícími husími krky, ale 10mm tam asi nenasoukám. Je řešením zkusit vrátit invertor a pořídit něco, co by zvládlo napětí ze sériově zapojených panelů? Stačil by pak proudově 4mm kabel?
L.
dávám na balkon 2×580W panel a do bytu invertor GWL 2000G. Panely jsme plánoval zapojit paralelně, výstupní napětí mají 43V, kabelu bude cca 15m. Spočítal jsem že bude třeba cca 8mm průřez, ale nemůžu takový najít. Všude jsou 4mm, 6mm a 10mm. Rád bych to protáhl existujícími husími krky, ale 10mm tam asi nenasoukám. Je řešením zkusit vrátit invertor a pořídit něco, co by zvládlo napětí ze sériově zapojených panelů? Stačil by pak proudově 4mm kabel?
L.
Re: Průřez kabelů vs. měnič
Jak jsi to počítal?
Především průřez kabelu není v mm, ale v mm2.
Pokud to nejsou super pitomé instalační podmínky (třeba kompletně zabaleno v pěnovém polystyrénu někde v zateplení, tedy s extrémně špatným chlazením), tak můžeš počítat tak s 5A/mm2.
Tobě tam poteče maximálně nějakých 27A, takže kabel 6mm2 by byl tak akorát.
Nebo si tam můžeš natáhnout paralelně dva třeba 4mm2, pokud si ti bude líp dělat s více tenčími než s jedním tlustým kabelem.
Já jsem obecně příznivec vysokého napětí a nízkých proudů, takže já osobně bych je dal určitě do série.
Ale to jsem já. Někdo jiný má raději nízká napětí a kabely tlusté jako sloní noha.
Především průřez kabelu není v mm, ale v mm2.
Pokud to nejsou super pitomé instalační podmínky (třeba kompletně zabaleno v pěnovém polystyrénu někde v zateplení, tedy s extrémně špatným chlazením), tak můžeš počítat tak s 5A/mm2.
Tobě tam poteče maximálně nějakých 27A, takže kabel 6mm2 by byl tak akorát.
Nebo si tam můžeš natáhnout paralelně dva třeba 4mm2, pokud si ti bude líp dělat s více tenčími než s jedním tlustým kabelem.
Já jsem obecně příznivec vysokého napětí a nízkých proudů, takže já osobně bych je dal určitě do série.
Ale to jsem já. Někdo jiný má raději nízká napětí a kabely tlusté jako sloní noha.
6mm2 bude uplne v pohode.
Kalkulacka mi ukazuje ze na 15m kabelu 6mm2 bude ztrata 9W pri 50% vykonu a 30W pri 100% vykonu.
Kalkulacka mi ukazuje ze na 15m kabelu 6mm2 bude ztrata 9W pri 50% vykonu a 30W pri 100% vykonu.
díky oběma, asi jsem to nějak blbě spočítal :-/
poradíte mi ještě nějaký vhodný kabel/shop kde koupit ten kabel, případně další bižuterii jako paralelní slučovače, konektory a pod? Konektory jsou, co jsem zatím četl, lisovací. Dělá se to normálníma kleštěma, nebo jsou potřeba nějaké speciální?
poradíte mi ještě nějaký vhodný kabel/shop kde koupit ten kabel, případně další bižuterii jako paralelní slučovače, konektory a pod? Konektory jsou, co jsem zatím četl, lisovací. Dělá se to normálníma kleštěma, nebo jsou potřeba nějaké speciální?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Na ty hodně rychle zapomeň, je to prasárna.
Na balkon malý rozvaděč, pojistkový odpínač, nebo patřičně dimenzovaný DC jistič, abys mohl v případě potřeby odpojit panely, přepěťovou ochranu. Kabely od obou panelů sveď do toho rozvaděče a tam spoj ve svorkovnici přepěťovky, odpínače, nebo jističe. Pak vedení ke střídači.

7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Kabel kupuju u firmy "kockos.su". Mají průměry nebo průřezy, to je jedno, jaké chceš. Naše organizace to používá na zpevnění ocasu u závodních koček, aby jim při závodu nepadaly plechovky z těch ocasů.
Tady je sranda, proč sem nechodím častěji ...

Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
no tak hlavně že jste se dobře pobavil, o to tu asi primárně jde, ne?
kabely jsem kupoval zde: https://www.solarsun.cz/solarni-kabely- ... c4-25-25m/ tam seženeš i lisovací-krimp. kleště, na konektory.....lazna píše: ↑pon čer 30, 2025 7:14 pm díky oběma, asi jsem to nějak blbě spočítal :-/
další mat.: něco v kvelektru, neco z ecoproduktu.
Jinak bych dal 6mm2 od každého panelu.... nebo vyměň měnič, třeba můj oblíbený MUST zvládne AC 230V/5000W FVE4000Wp (napětí z panelů 60-130V) takže můžeš dát 2 panely do série (3 už ne kvuli chladnějšímu počasí a zvednutí napětí)
díky za odpověď,
asi tedy půjdu cestou venkovního rozvaděče, takže kabely s konektory budou výrazně kratší. U těch pojistkových odpojovačů se vždy odpojují oba póly, nebo jeden může zůstat natvrdo spojen? A ten rozvaděč má mít jaké IP?
asi tedy půjdu cestou venkovního rozvaděče, takže kabely s konektory budou výrazně kratší. U těch pojistkových odpojovačů se vždy odpojují oba póly, nebo jeden může zůstat natvrdo spojen? A ten rozvaděč má mít jaké IP?