No já bych to zas vrátil do roviny proč ten nebo ten

.
Za mě - jdu do toho čistě prakticky. Koupit si střídačovou sestavu Victron za 75 000 + zbytek. Nebo střídač GoodWe typ KN (pozor na to, firmy pořád cpou do nabídek jen Kckovy typ, je potřeba vzít GoodWe GW10K
N-ET Plus+ ) za 28 000 + zbytek.
Porovnám pro a proti:
Victron - ok top, má to plno různého nastavení, asi lepší hardware, asi za rok jeho provoz stojí o nějako stovku míň, kde má servis netuším ..
GoodWe - vyzkoušný, funguje, servis v Ostravě, mají ho 2 mí známí, o něco víc žere protože nemá dobře vyřešenou asymetričnost fází, nový FW to zlepšil
A teď záruka: oba 10 let. Kdyby záruku neuznali, firma už neexistovala, prostě cokoliv, koupím další GW a cena za oba nedosahuje na Victron.
Pořizovací náklady/návratnost zase hrají pro GW. Sice jsem ITák, ale nemám zájem se s tím nějak drbat, pořád něco nastavovat, abych ročně ušetřil o 1000 Kč víc.
Pro mě tedy jasná volba GW. Solax dle mých informací má stejný hardware, ne-li horší, lépe vyřešenou asymetričnost. Cenově + 20 000Kč draží než sestavy s GW. Netuším přesně za co, asi jen za jméno značky a lepší marketing

Za lepší asymetričnost je to moc.
Cenové poptávky jsem dal 9 firmám. Všechny mi nacenili 7kWp/10kWh. Nejhorší nabídku dodal SUNLUX, draží než EON (cena EONu je 255 490 Kč) a draží než nejlevnější nabídky o 120 000 Kč. (Ceny beru již bez dotace 140 000.)
Nejlevnější firmou nemyslím firmu o dvou lidech, založenou letos

. Kupodivu nejserióznější nabídku dala firma, která je na trhu od roku 2008 a druhou nejlevnější firma, kteřá FVE dělá 3 roky.
Poslední firma přijede zítra. Startovací pozici má horší díky ceně konkurence. Přetoky mi povolili jen 2,3kW, proto jsem FVE upravil na 6kWp/10kWh.
S cenou jsem se dostal pod 150 000 Kč, včetně zemnících tyčí, úpravy rozvaděče a dvou RSS relé. Panely AIKO ABC 500W.
Chci, aby byla šance, že se investice vrátí a FVE začne vydělávat. I tak je nejlepší prognóza návrat za 8 let a to jen díky tomu, že od roku 2027 má být cena distribuce o 100% dražší. S cenami teď je to tak 10 let. A to se nesmí nic pokazit. Do návratnosti radši nepočítám povinnou revizi co 5 let u FVE do 1000 V. Jsou to 2 revize jedna cca 4000 Kč.