TS4-A-O - vypnutí optimalizace

Odpovědět
PavelS
Výkon panelů v FVE [Wp]: 13000

TS4-A-O - vypnutí optimalizace

Příspěvek od PavelS »

Zdravím, může mi někdo prosím, (kdo má zapojeno) TIGO TS4 A-O, (včetne CCA+TAP) sdělit, zda lze v SW aplikaci vypnout optimalizaci? Aby zůstal funkční jen "monitoring" a "bezpečnost"? Moc děkuji. Nejdřív to zkouším tady, než začnu "otravovat" Tigo podporu. V jejich otázkách a odpovědích a průvodci nastavení jsem to nenašel.
PavelS

Re: TS4-A-O - vypnutí optimalizace

Příspěvek od PavelS »

Tak odpovědi jsem našel:

Výchozí provoz: Písmeno „O“ v TS4-AO znamená, že optimalizace je vždy aktivní, když je jednotka připojena, a to i bez komunikačního zařízení.

Jak deaktivovat: Neexistuje žádný softwarový přepínač pro vypnutí funkce optimalizace. Jediný způsob, jak zastavit optimalizaci jednotky, je fyzicky odpojit jednotku TS4-AO od solárního panelu. :( :jawdrop:
Mex

Příspěvek od Mex »

Už jsi to zjistil sám, tak už to nemusím psát, že to nejde.
Popravdě řečeno ale zrovna vypínání optimalizace by mi nepřišlo jako něco, co bych si přál nastavovat.

Obecně u Tigo vidím jako nepříjemnou vlastnost, že se jedná o uzavřený systém.
Zřejmě bez šance na nějaké otevření ani v budoucnu, protože oni si svá tajemství střeží líp než zlatý poklad v centrální bance.
Takže není možné z jednotlivých optimizérů žádným způsobem lokálně získat data a případně ty optimizéry nějak nastavovat.
Jediný možný tok dat je z optimizérů přes TAP a CCA na jejich cloud, kde jsou pak k dispozici pro čumění (grafy, statistiky atd., docela dobré).
Pokud by je ale chtěl člověk dostat v nějakém technickém formátu dostat do svého zařízení, tak se to dá udělat jen zpětně přes ten jejich cloud, což už je placená služba.

Určitě víš, že to funguje buď v neřízeném režimu, kdy to jenom optimalizuje, ale panely neumí odpojit.
Nebo v řízeném režimu s jednotkami TAP+CCA, kdy to pak umí navíc rapid-shutdown.

Co už se možná ví méně je, že když to jednou zaregistruješ do toho řízeného režimu, tak už není cesty zpět do neřízeného. Stejně tak není možné přenést optimizér do jiné instalace. Pokud by to bylo potřebné, tak se to dá udělat jen přes jejich technickou podporu.

A další celkem důležitá věc je, že oni firmware pro ty optimizéry stále vyvíjejí.
Ale upgrade toho firmware se dá udělat jen v tom řízeném režimu, kdy se to tam nasype samo. U neřízeného optimizéru to není jak udělat.
A nejde to udělat ani tak, že by to člověk třeba udělal u kamaráda přes jeho TAP+CCA, protože to by si tam ten optimizér musel zaregistrovat.
Ale bez spolupráce s technickou podporou už ho neodregistruje a bez toho TAP+CCA už mu to pak doma nebude fungovat.

Pokud se člověk smíří s tím výše napsaným, tak to funguje dobře.
A ta možnost si kdykoli "vypnout střechu" a moct i za plného slunka dělat na panelech bezpečně je příjemná a návyková.
Pokud se dá těm jejich grafům věřit (a snad se dá), tak to optimalizací u mě zvedne výkon o nějakých 10%.
Samozřejmě v závislosti na okolních podmínkách.
U dvou kámošů je to podobné.
PavelS

Příspěvek od PavelS »

Děkuji za příspěvek. Já jsem to tady v první fázi nechtěl rozepisovat, protože to již řeším i v jiném vlákně.

Pointa je v tom, že panely budou Bifaciální panel Aiko Solar s optimalizací stínění – 1N+ AIKO-G650-MCH72Dw
Specifickou vlastností panelů je integrovaná optimalizace při částečném zastínění. Díky této jedinečné funkci si panel při částečném zastínění drží vysoký výkon a optimalizuje výkon panelu na úrovni článků.

Takže z hlediska bezpečnosti (potažmo revize) jsem je chtěl zabezpečit. Jakkoliv se jedná o pozemní instalaci, čili není až tak nutné je zabezpečit, ale tu variantu odpojení bych chtěl přece jen zachovat, jde o to, že to bude od domu vzdálené cca 12m, nemusí ale nutně hořet „panely, střídač atd“ ale může hořet jen čistě dům a bylo by dobré ty panely odpojit.

A tím je tu více možností:

pokud by to právě šlo softwarově vypnout zapnout optimalizaci, tak je varianta testovat, jak optimalizace funguje a na jaké úrovni ji výrobce má a z jaké kombinace tedy vytáhnu maximum.
a) přes TAIGO TS4-A-O „ optimalizovat již optimalizované panely“
b) nebo na TAIGu vypnout optimalizaci a vidět co jen dokáže panel

Tím že optimalizace vypnout nejde tak ponechat optimalizaci na výrobci panelů a použít pouze levnější verzi = TAIGO TS4-A-S. Celkový rozdíl v Kč na 20 panelech mezi těmi dvěma verzemi TAIGa je cca 4800,-

Jisté údaje hovoří o tom, že s TAIGO TS4-A-O se jedná o zlepšení o cca 6,6%....Na druhou stranu netuším jaký "bordel" to udělá v té optimalizaci již optimalizovaného panelu.

P.S. Kontaktoval jsem výrobce panelů o odborné posouzení té kombinace= panel + TAIGO TS4-A-O
puls

Příspěvek od puls »

Ahoj,

- optimalizace vypnout nejde
- TIGO umi na dalku deaktivovat funkci odpojeni pri sepnuti kontaktu, odpojeni napeti nebo ztrate signalu, zaslou zadost ktera se podepise a nahraje zpet jejich helpdesk
- lokalne uz je dnes mozne ziskat data primo z CCA nebo z jednotlivych optimizeru, bud primo pomoci integrace do Home Assistant, nebo pres ESP32 s modbus modulem

Pavel
Mex

Příspěvek od Mex »

puls píše: pát bře 13, 2026 9:53 am - lokalne uz je dnes mozne ziskat data primo z CCA nebo z jednotlivych optimizeru, bud primo pomoci integrace do Home Assistant, nebo pres ESP32 s modbus modulem
Tak to je pecka!

Díky za upozornění, že to někdo prolomil.
Tím by zmizelo poslední negativum, které jsem vůči optimizérům Tigo měl.

Otázkou je, jestli to tak Tigo nechá nebo tu díru zavře.
Oni si na uzavřenosti řešení hodně zakládali. Prezentovali to sice jako bezpečnostní aspekt, ale sami neformálně přiznávali, že je to proto, že z toho podrobného monitoringu, který je jako placená služba, mají nezanedbatelný vývar.

Tak jestli by nebylo dobré raději ustřihnout propojení CCA na jejich cloud, aby nemohli na dálku udělat upgrade firmware (což běžně dělají) a tu díru tak zalepit.

Máš to prosím zprovozněné?
A s jakými výsledky?

Díky.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

PavelS píše: čtv bře 12, 2026 7:36 pm Zdravím, může mi někdo prosím, (kdo má zapojeno) TIGO TS4 A-O, (včetne CCA+TAP) sdělit, zda lze v SW aplikaci vypnout optimalizaci? Aby zůstal funkční jen "monitoring" a "bezpečnost"? Moc děkuji. Nejdřív to zkouším tady, než začnu "otravovat" Tigo podporu. V jejich otázkách a odpovědích a průvodci nastavení jsem to nenašel.
... asi si nechám za své příspěvky platit .. ale připomenu pro retardované ... že stále platí Zákon o zachování energie .. viz učivo ze základní školy ..
ps: osobně bych panely instaloval ... změřil kWh za 1rok .. následně bych domontoval optimizery .. a změřil/napsal o tom Bakalářku .. a získal akademický titul ..
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev vody
Mex

Příspěvek od Mex »

Tak se jakožto retardovaný ptám: co plyne ze zákona o zachování energie v kontextu použití panelů s (prý) nějakou optimalizací zaclonění a k tomu buď nasazení nebo nenasazení ještě externí optimalizace?

Rada na 2-letý test, první rok bez optimizérů a druhý rok s optimizéry, tak ta je opravdu k nezaplacení.
Ještě ale bude třeba vybrat nějaké takové roky, ve kterých budou podmínky srovnatelné.
Takže se může stát, že se tazatel už třeba ani nedožije toho, aby mohl napsat tu bakalářku.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“