Zesílení výkonu řídící jednotky trackeru

Odpovědět
PavelS
Výkon panelů v FVE [Wp]: 13000

Zesílení výkonu řídící jednotky trackeru

Příspěvek od PavelS »

Pánové elektrikáři, návrháři obvodů, konstruktéři, machři a všichni ostatní. Pojďte mi pomoci vyřešit tento problém:

Pro sledování slunce chci použít řídící jednotku = vysokonapěťový jednoosý solární automatický sledovací regulátor.

FVE = jedná o dva pozemní stringy (dvě konstrukce). Na každém stringu budou instalovány dva lineární aktuátory, celkem tedy 4 kusy. Aktuátory mají motory 24V. Každý aktuátor, má standardně 75W, ale může za jistých podmínek mít odběr až 90W (zřejmě se počítá například když za velkého větru bude panely rovnat do horizontální polohy.

Z jednotky je výstup pro motory aktuátorů 24V (uvádí se, že cca 10A)

Pointa je v tom, že nevěřím výkonu té řídící jednotky. A jsem u otázky:

Můžete mi prosím pomoci doporučit přídavnou napájecí jednotku, nějaký zdroj (ve smyslu spínaný zdroj) ?
V podstatě potřebuji, aby pomocný napájecí zdroj pro pohon motorů aktuátorů byl samostatně napájen -+230V a dokázal „vyprodukovat 24V a +-350W“ a donutil k činnosti ty 4 aktuátory.

Z té jednotky není bohužel žádný jiný řídící výstupní signál, než to napětí pro motory.

Takže do toho pomocného zdroje potřebuji vstup 24V, který „vzbudí pomocný napájecí zdroj“ a zdroj začne produkovat uvedených 24V pro motory a být připraven na výkon až 350W +- !
Samozřejmě to musí fungovat i reverzně, protože celý den panely otáčí jedním směrem a na konci dne je vrátí do výchozí polohy. Aktuátory jsou na to připraveny z hlediska jejich zapojení.

Snad jsem to laicky napsal alespoň trochu srozumitelně jak vyrobit nebo kde sehnat takovýto „zesilovač“.

Moc všem děkuji za nápady a příspěvky

Kdyby náhodou tak tady je odkaz na tu řídí jednotku:

https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... in_prod%3A
Humux

Re: Zesílení výkonu řídící jednotky trackeru

Příspěvek od Humux »

Primitivní regulátor. Na výstupu jsou umístěný dva "Relé-rachtáty", tak tam připoj další silnější relé a je to.

Jinak bych hledal něco schopnějšího, řízení PWM regulací s flexibilním výstupem s MOSFET. Jinak táhlové motory se vyrábí i u nás, jsou prvotně určeny pro satelitní antény, ale nemají takový odběr a některé mají v sobě i potenciometr.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

jenze motory na satelit maji malou mechanickou pevnost a silu na otaceni nejakou vetsi slunecnici to uz spise nejaky servopohon k brane ktery bude mit kulickovy nebo aspon trapezovy sroub a jiste ma nejaky snimac otacek.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Mex

Příspěvek od Mex »

Nechce se mi mi tím moc pálit čas.
Ale aspoň na první pohled to vypadá, že to používá spínání DC motorů pomocí relátek.
Zpětná vazba je asi dělaná podle kompasu.

Ta relé by podle popisu měla být schopná zvládat 30A. Tak v reálu by to tak 20A mohlo snést.
Takže nějakých 500W by to mohlo dát.
A víc snad nepotřebuješ, ne?
Takže všechno záleží jen na tom, jak silný zdroj 24V si k tomu připojíš.

Pokud bys to mermomocí chtěl ještě dodatečně zesilovat, tak si kup 2 velká relé (třeba automobilová, ta často bývají na fakt velké proudy).
Nebo 2 velké stykače.
A tím napětím, které sepnou ta relé v krabičce, spínej cívky těch dodatečných relé nebo stykačů.

Ale podle mě je to zbytečné a nechal bych to spínat jenom tím, co je uvnitř.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: stř dub 15, 2026 5:32 pm jenze motory na satelit maji malou mechanickou pevnost a silu na otaceni nejakou vetsi slunecnici to uz spise nejaky servopohon k brane ktery bude mit kulickovy nebo aspon trapezovy sroub a jiste ma nejaky snimac otacek.
No to sice jó, ale brána musí být zavřená co nejdříve, kdežto nastavení panelů může trvat klidně i hodinu, možná déle, to záleží na požadované přesnosti. Další věc je co způsobí proudový náraz sepnutím toho relé. To bude rána, celý se to zatřese, pak v tom praskne, a je to nazemi. :lol: Při menším výkonu to bude na zemi až napotřetí. :D
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

vsak posilas jen pulsy kterymi menis polohu, nevidim v tom problem ten pohon by na to pouzit sel. Pripadne by se asi dalo sehnat i servo s vetsim prevodem.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: stř dub 15, 2026 6:33 pm vsak posilas jen pulsy kterymi menis polohu
A kolik je těch "pulzů" za den? I kdyby to bylo jen 10x, jako že více, tak za tři měsíce (přeháním) je po pulzech. :D
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

to ja nevim ale neni to problem zjistit a podle toho to rizeni nastavit ne .. vsak na toto neni potreba zadny senzor to slunce jede vzdy stejnou drahu jen se zvetsuje vertikalni uhel i azimut a to se proste pravidelne opakuje kazdej rok, neni treba vymyslet nejaky slozitosti.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: stř dub 15, 2026 6:50 pm a to se proste pravidelne opakuje kazdej rok
Až na přestupnej, tam může mít zařízení deficit. Jenže to nenastane, relé se ucvaká a zkončí, tak jsem to myslel.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

tak je muzes vyhodit a ovladaci napeti pouzit na spinani nejakych polovodicovych relatek.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“