Začnu prvním dotazem a to tím, který je jednodušší napsat než na něj najít odpověď.
A ten zní od koho to vlastně chceme udělat?
Aktuálně to rodiče řeší s firmou SolidSun, ale po přečtení pár recenzí si nejsem zcela jist, že je to dobrý nápad.
Je zde prosím nějaké vlákno, či doporučení na někoho kdo nám to udělá kvalitně a za rozumné peníze?
Pravděpodobně nechceme jít cestou svépomocí, ale říct, že chceme FVE, tady je střecha a zde technická místnost pro baterie atd...
K druhému dotazu je potřeba přiložit obrázek pro lepší pochopení, protože to nejsem schopen vyjádřiti dostatečně odborně.
Takto to bude vypadat u našeho RD. Proč píšu bude? Protože sloupek před domem od ČEZu bude až během následujících měsíců. Nyní je vedení ještě vedeno přes sloupy. Ale věřím, že je to pro nákres irelevantní.
Každopádně ještě dodám legendu:
1 - Elektroměr od ČEZu
2 - HL. Pojistky celého RD, pokud zde shodím pojistky, elektřina v domě fungovat nebude.
3 - Pojistky v 1. bytové jednotce, pokud tyto pojistky shodím nebude fungovat elektřina v celé bytové jednotce.
4 - Pojistky v 2. bytové jednotce, pokud tyto pojistky shodím...
5 - Opět to samé jako výše
Pojistky -> Asi se to správně nazývá rozvaděč, zkrátka a dobře vypadá to asi takto:

Teď o co mi vlastně jde? Jde mi o to, jak vlastně bude FVE zapojena do sítě? Z mých aktuálních znalostí vím, že FVE je DC a proud v domě je AC. Takže potřebujeme nějaký střídač, který bude převádět DC na AC. Níže nakreslím mou aktuální představu: Legenda:
6 - Baterie
7 - Střídač
Je to takhle v podstatě možné? Mělo by se jednat o tzv. DC coupling, nevím jestli je to v ČR standard či spíše výjimka. Vlastně chci pochopit jak to celé funguje. Moje představa je taková, že střídač se rozhoduje jestli bude brát energii z FVE nebo ze sítě. Např. když je den není potřeba brát ze sítě, protože vše utáhne FVE, ale jsou tři ráno baterky už jsou vybité a co teď? Přepne se střídač sám? Nebo musím někam dojít a něco tam zmáčknout? Mají střídače např. nějakou HTTP API, abych se mohl dotázat na stav baterií? Případně poslat nějaký request na vypnutí či zapnutí FVE či právě přepnutí toho odkud má střídač brát proud, který bude posílat dále do domácnosti?
Ideální stav do kterého se chci dostat: Mám chytrou domácnost např. pomocí https://www.home-assistant.io/ a vše si řídím z pohodlí domova. FVE, chytré zásuvky, světla, atd... Ovšem do té doby je předpokládám ještě nějaký čas.
Budu moc rád za jakoukoliv pomoc. Za jakýkoliv zodpovězený dotaz budu vděčný, vím nenapsal jsem to moc technicky, protože mé znalosti v tomto prostředí jsou aktuálně relativně velice slabé, ale chci se vzdělávat a zlepšovat, proto také tvořím tento dotaz. Moc děkuji i za slušnou komunikaci a všem kdo toto čtete přeji pěkný zbytek dne.