redcrownův poloostrov - diskuze

Moderátor: redcrown

Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 215
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od redcrown »

Ok, mám tu jeden s rozsypaným sklem, tak zkusím prohodit diody.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 1,2kWp tracker, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 1xVT40, 18kWh LFP 14S10P + Batrium / Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 9kWp JJZ, 2x VT80, 12kWh LFP
brumlaj
Příspěvky: 107
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od brumlaj »

Jedna dioda bude zkratovaná. Tuto stačí buď ustřihnout, nebo nahradit. Zbylé dvě budou o.k.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 215
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od redcrown »

na diodách jsem žádné anumálie nezjistil. Všechny vykazují stejné elektrické odpory, měřeno v obou směrech. Jinými slovy, nevím jestli jsou dobré, ale všechny 3 jsou podle mě stejné. Zatím neřeším, panel jsem vyměnil za jiný a jsou jiná témata.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 1,2kWp tracker, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 1xVT40, 18kWh LFP 14S10P + Batrium / Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 9kWp JJZ, 2x VT80, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 215
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od redcrown »

04/07/2021 10:01:01 XT2 Inverter overload BL
04/07/2021 10:01:05 XT1 Inverter overload BL

Tak jsem poprvé v ostrém provozu zaznamenal přetížení na L1 (2x XTM). Při pátrání jsem dohledal:
myčka
pračka
trouba
bazénové čerpadlo
centrální vysavač
plus další menší věci v domácnosti.
Při příchodu do strojovny už systém zase jel, na displeji bylo 6kVA. V tu chvíli už nejelo čerpadlo filtrace, protože to shodilo frekvenční měnič. Takže asi OK, systém přetížen. Nezafungovaly parametry pro přepnutí na DS při události přetížení.
Poučení pro manželku, to že se nemusí omezovat už do budoucna úplně neplatí. Žádné další opatření jsem nezjednal:).
Ta trouba na L1 není ideální, možná se časem podívám, jestli by nešla oddělit od napájení elektroniky, která musí být na L1. L2 a L3 totiž usínají. Pak bych ji musel přidat k L2 ne L3, kde jsou jen plotny, když nejedou 3f stroje. Ona totiž ta 2kW trouba dělá docela špičky, které se malinko projevují na světlech. Né že by úplně pohasli, ale zkušený pozorovatel to vidí. Takže priorita šťourání se v troubě velmi nízká:)
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 1,2kWp tracker, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 1xVT40, 18kWh LFP 14S10P + Batrium / Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 9kWp JJZ, 2x VT80, 12kWh LFP
Diablo007
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od Diablo007 »

Pokud diody vykazují stejné elektrické parametry tak je možnost že je dioda v pořádku a překlenuje špatnou část panelu tak jak má a je problém v panelu. Pokud by jsi diody nezapojil a měřil každou větev sólo na prázdno popřípadě ve zkratu mělo by se to na jednotlivých větvích v panelu projevit
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 215
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od redcrown »

dobrý nápad to změřit bez diod, to mě v tu chvíli nenapadlo. V tu chvíli jsem byl dělníkem se žebříkem v ruce.....
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 1,2kWp tracker, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 1xVT40, 18kWh LFP 14S10P + Batrium / Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 9kWp JJZ, 2x VT80, 12kWh LFP
Diablo007
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od Diablo007 »

Ono u toho panelů moc možností co by to mohlo být naštěstí není
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
brumlaj
Příspěvky: 107
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od brumlaj »

Kdyby byly diody dobré, tak by mu ten string nestahoval napětí celého pole (dalších paralelně připojených stringů).
Diablo007
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od Diablo007 »

brumlaj píše: čtv črc 08, 2021 8:58 am Kdyby byly diody dobré, tak by mu ten string nestahoval napětí celého pole (dalších paralelně připojených stringů).
Jako že když bypass dioda přemostí kus panelu což je její správám funkce tak to neovlivní celkové napětí stringu? To budu asi potřebovat objasnit
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
brumlaj
Příspěvky: 107
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od brumlaj »

Diablo007 píše: čtv črc 08, 2021 12:48 pmJako že když bypass dioda přemostí kus panelu což je její správám funkce tak to neovlivní celkové napětí stringu? To budu asi potřebovat objasnit
Zatím se mi nechce kreslit.
1) Když jsou diody v junction boxu o.k., tak přiložené napětí (napětí vedlejších stringů) regulují PN přechody solárních článků. A protože je jich ve všech strinzích stejný počet, tak propustné napětí je stejné a do panelu neteče nic z paralelně připojených. O.K.? (pokud ne, ozvi se probereme)
2) Jakmile je jedna (či více) dioda ze tří PRORAŽENÁ, pak se dostává přiložené napětí z paralelně připojených panelů na 2(1,0)/3 FV článků a tedy těmi teče proud obráceně jako žárovkou a tyto stahují napětí celého pole na své propustné napětí. O.K? (To že tou proraženou diodou teče proud který generují paralelně připojené články pomíjím, napětí na ní se prakticky přibližuje nule, toto nemá na stahování napětí paralelně připojených panelů vliv).
Diablo007
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od Diablo007 »

Takže za předpokladu že jsou všechny 3 diody v pořádku a jen dělá bypass čímž jeden string má teoreticky nízsi napětí tak se nemění napětí celku i když zatížením mppt by teoreticky mohl být bod pro mppt níže?.
Jinak pak při 250kwp stringu by při poruše jediné diody by výkon zbytku při tomto předpokladu vymazal ten chybný panel komplet ne?
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
brumlaj
Příspěvky: 107
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od brumlaj »

Diablo007 píše: čtv črc 08, 2021 8:04 pm Takže za předpokladu že jsou všechny 3 diody v pořádku a jen dělá bypass čímž jeden string má teoreticky nízsi napětí tak se nemění napětí celku i když zatížením mppt by teoreticky mohl být bod pro mppt níže?.
Jinak pak při 250kwp stringu by při poruše jediné diody by výkon zbytku při tomto předpokladu vymazal ten chybný panel komplet ne?
První věta dotazu - záleží na FV článcích - pokud jsou bypass diody o.k. pak musí být proražené FV články a s tím jsem se ještě nesetkal. (to za podmínky, že panel stahuje napětí paralelně připojených). Prostě panel jsi vyměnil. Máš ho tedy na trávníku. Tak změř při přímém osvětlení napětí na jednotlivých třetinách (na bypass diodách) a potom panel zatěž třemi do série zapojenými stejnými žárovkami na 12V a o5 změř napětí. Ale pokud má panel i naprázdno nižší napětí než jiný panel odhal ve které třetině to je.
druhá věta - není mi jasné na co se ptáš.
Mimochodem, psal jsi, že jsi diody měřil a mají ODPOR. Diodu je třeba měřit jako diodu a to jejím propustným a závěrným napětím (proto na multimetrech je symbol diody - pak se měří napětí přechodu v propustném (0,1-0,7V ) a závěrném (obvykle mimo rozsah) směru). Ne jako odpor. Jo a nesmí být panel osvětlen.
Diablo007
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od Diablo007 »

Měření sem nedělal já ten panel má.jineho majitele. Druhá věta byla směřována k tomu že pokud dojde k k opačnému toku proudu
2) Jakmile je jedna (či více) dioda ze tří PRORAŽENÁ, pak se dostává přiložené napětí z paralelně připojených panelů na 2(1,0)/3 FV článků a tedy těmi teče proud obráceně jako žárovkou a tyto stahují napětí celého pole na své propustné napětí. O.K? (To že tou proraženou diodou teče proud který generují paralelně připojené články pomíjím, napětí na ní se prakticky přibližuje nule, toto nemá na stahování napětí paralelně připojených panelů vliv).
Pokud vezmu tedy 250kwp stringy a v jednom se pokazí dioda musel by být opačný proud brutální
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
brumlaj
Příspěvky: 107
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od brumlaj »

Diablo007 píše: čtv črc 08, 2021 8:41 pm ...... Pokud vezmu tedy 250kwp stringy a v jednom se pokazí dioda musel by být opačný proud brutální
Sorry neřešil jsem osoby a obsazení. Neber kWp ale proud. Pokud máš spojeno více než 3 stringy paralelně, pak výrobce panelů obvykle vyžaduje každý string jistit pojistkou. (obvykle uvádí max. zpětný proud, což bývá 2x proud jmenovitý, ale může se to lišit)
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 215
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od redcrown »

brumlaj píše: čtv črc 08, 2021 8:23 pm Mimochodem, psal jsi, že jsi diody měřil a mají ODPOR. Diodu je třeba měřit jako diodu a to jejím propustným a závěrným napětím (proto na multimetrech je symbol diody - pak se měří napětí přechodu v propustném (0,1-0,7V ) a závěrném (obvykle mimo rozsah) směru). Ne jako odpor. Jo a nesmí být panel osvětlen.
Omlouvám se za nepřesnost, měřil jsem to na mulťáku tou funkcí diody - v obou směrech. Úplně jsem neřešil, co to je za čísla, důležité pro mě bylo, že byli stejné.
Až budou podmínky, proměřím napětí bez diod a budu referovat.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 1,2kWp tracker, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 1xVT40, 18kWh LFP 14S10P + Batrium / Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 9kWp JJZ, 2x VT80, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 215
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od redcrown »

Pro posílení nezávislosti přidány dvě dřevěné bedny:)
20210706_084020.jpg
20210706_084020.jpg (795.38 KiB) Zobrazeno 191 x
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 1,2kWp tracker, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 1xVT40, 18kWh LFP 14S10P + Batrium / Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 9kWp JJZ, 2x VT80, 12kWh LFP
brumlaj
Příspěvky: 107
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od brumlaj »

Ač alergik, tak také současně syn včelaře gratuluji a tleskám!
Diablo007
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od Diablo007 »

Také již 3 roky mám včely nebo ony mne asi jak kdy
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 215
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od redcrown »

Tak jsem dnes ručně resetoval počítadlo SOC na Batriu. Opět to vychází na 10% za měsíc. Pro účely sledování nechávám nadále ruční reset počítadla.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 1,2kWp tracker, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 1xVT40, 18kWh LFP 14S10P + Batrium / Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 9kWp JJZ, 2x VT80, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 96
Registrován: stř dub 07, 2021 6:32 am

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od JonasPP »

redcrown píše:Tak jsem dnes ručně resetoval počítadlo SOC na Batriu. Opět to vychází na 10% za měsíc. Pro účely sledování nechávám nadále ruční reset počítadla.
Nič si z toho nerob,Ja musim resetovať denne,lebo mam lacny šunt,na ktorom za deň nabehne 1-10% odchylka,zaleži na tom,ako svieti slnko a ako dlho pulzuje kybosov vyťažovač,ten sa brutalne podpisuje na zlom merani.
Mix poškodenych a bazarovich panelov podľa potreby zapojene 9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
12kWh v hlavnej li-ion baterii
12kWh v založnych baterkach NiCd a PB
Hlavny menič 6kW PowerJack na 48v
Mnoho sekundarnych meničov a regulatorov
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 97
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od marsal »

JonasPP píše: pon črc 19, 2021 8:16 am
redcrown píše:Tak jsem dnes ručně resetoval počítadlo SOC na Batriu. Opět to vychází na 10% za měsíc. Pro účely sledování nechávám nadále ruční reset počítadla.
Nič si z toho nerob,Ja musim resetovať denne,lebo mam lacny šunt,na ktorom za deň nabehne 1-10% odchylka,zaleži na tom,ako svieti slnko a ako dlho pulzuje kybosov vyťažovač,ten sa brutalne podpisuje na zlom merani.
A my, co máme drahý Studer BSP, na měření SOC raději také nespoléháme...
Kodl69
Příspěvky: 78
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od Kodl69 »

a my, co máme k midnite WBJR s bočníkem celkem za cca1500Kč, na SOC spoléháme, jediný, kdy se to rozjde, tak přes zimu, když to dva měsíce nejde do floatu...
Polostrovní FVE 4.5kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, nic od Victronu, Studeru...
willcz
Příspěvky: 117
Registrován: pát dub 09, 2021 8:48 am
Bydliště: Rosice

Re: redcrownův poloostrov - diskuze

Příspěvek od willcz »

vzhledem k tomu ze WBJR nemeri napeti baterky, ale jen proud, tak mi to prijde jako velka nahoda ze to vyjde.
9,8 kWp Poly, 2x XTM4000, 2x VT65, 1x VT80, 4x Pylon US3000 + paralelne k tomu 15S LiFe 360Ah s Batrium BMS
Odpovědět