Zdravím,
Provozuji HV bateriové úložiště spolu se střídačem Goodwe 8K-ET. Mám tam 5 ks baterii LiFePO4 Pylontech H48050 (12 kWh) spolu s BMS SC500A - 100S. Stáří baterek je 5 let. 1 kus je mladší má 3 roky.
poslední dobou pozoruji zvláštní chování SOC. BMS mi tvrdí že nabila 4 kWh v SOC mezi 10% až 100%. Polde kapacity baterie by se tam mělo vejít aslepoň 10 kWh.
Když jsem se díval na napětí baterie. Horní mez odpovídajicí SOC 100% je 260 V což je asi OK. Spodní mez, kdy mi BMS tvrdí že mám SOC 10%, je 247 V. Přitom vybitá baterie by dle parametru měla mít nějakých 45 V tj. 5*45 = 225 V.
Netušíte někdo co s tím a čím by to mohlo být?
Mám takovou teorii, že přes leto baterka nezažila hluboké vybijecí cykly a teď je BMS zmatená, ale nevím jak to opravit.
Jinak v grafu (v příloze) se to projevuje průdkým poklesem SOC, přestože odběr z baterie je minimální.
Snížení využitelné kapacity baterie Pylontech
Snížení využitelné kapacity baterie Pylontech
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
dumi
- Site Admin
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Re: Snížení využitelné kapacity baterie Pylontech
Spis to bude rozbalancovany a nebo nejaky clanek odesel a je bez kapacity. chtelo by to pri tech 10% zkontrolovat napeti jednotlivych clankum jestli neuletel jeden
Je tam ještě jedno - mezi 10. a 12. hodinou teče do akumulátoru minimální proud. (modrofialová těsně pod nulou.) Akumulátor očividně balancuje. Takže nechat jej sbalancovat. Což může trvat dost dlouho. Jo a těsně před balancováním skok ze 60 na 85%
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Diky za reakce a rady.
Zkusím to balancování. Tedy přepnout režim střídače do nabijení baterie nízkým proudem, na jak dlouho 7 dni?
Přijde mi to trochu zvláštní že se baterie rozbalancovala, když zrovna přes léto měla spoustu času na balancování protože byla dlouhou dobu na 98% SOC.
Škoda že nevidím data o jednotlivých modulech baterie přímo z BMS. Home assistent, ani Sems mi je neukáže.
Zkusím to balancování. Tedy přepnout režim střídače do nabijení baterie nízkým proudem, na jak dlouho 7 dni?
Přijde mi to trochu zvláštní že se baterie rozbalancovala, když zrovna přes léto měla spoustu času na balancování protože byla dlouhou dobu na 98% SOC.
Škoda že nevidím data o jednotlivých modulech baterie přímo z BMS. Home assistent, ani Sems mi je neukáže.
Zkus to nechat balancovat alespoň tak dlouho, dokud neukážou 100%
Počítej, že Pylontech v tomhle věku už může mít problémové články. Takže kdyby to zlobilo pořád, je to na reklamaci.
Počítej, že Pylontech v tomhle věku už může mít problémové články. Takže kdyby to zlobilo pořád, je to na reklamaci.
-
dumi
- Site Admin
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Proslo mi uz rukama stovky pylontechu a tohle je presne chovani kdy je jeden nebo vice clanku v cihle kaput.
Za me neztracet cas balancovanim, ale pripojit se k baterce, vycist napeti jednotlivych clanku a mas jasno hned. pak pripadne reklamace
Pylontech se hodne zhorsil a odchazi to jak na bezicim pasu.
Za me neztracet cas balancovanim, ale pripojit se k baterce, vycist napeti jednotlivych clanku a mas jasno hned. pak pripadne reklamace
Pylontech se hodne zhorsil a odchazi to jak na bezicim pasu.
pylon sice vypada z venku profi, ale jinak je to peknej shit, pytlikovy clanky bez komprese, shitova BMS bez aktivniho balanceru a co je za me uplne neuveritelny za jake penize to prodavali .. proste shitova baterka s cilene snizenou zivotnosti.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 250/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Na Pylontech bateriích pracuji už několik let a postupem času jsem začal narážet na stále více problémů. Bohužel jsem se v některých případech setkal i s tím, že když začal být s baterií problém, dodavatel nebo servis už nebyl příliš ochotný pomoci.
Proto jsem si nakonec začal vyvíjet vlastní monitoring – PylonCheck.
Díky němu vidím mnohem podrobněji, co se v baterii skutečně děje, včetně jednotlivých článků, jejich napětí, teplot, imbalance a vývoje v čase.
A právě tady jsem zjistil, že některé baterie, které už vypadají jako problémové, ještě nemusí být na odpis. U několika Pylontechů se nám podařilo díky včasné diagnostice problém odhalit a baterii ještě zachránit.
V rozšířené verzi PylonChecku je navíc možné upravit některé parametry BMS, například BOV (Battery Over Voltage). Tím lze při správném nastavení snížit maximální nabíjecí napětí a omezit dlouhodobé namáhání článků. Samozřejmě je potřeba vědět, co člověk mění, a respektovat bezpečnostní limity baterie.
Neříkám, že PylonCheck vyřeší každý problém. Ale po několika letech práce s Pylontechy můžu říct, že mít možnost vidět skutečný stav jednotlivých článků je při diagnostice obrovská výhoda.
Pár Pylontechů už se nám díky tomu podařilo zachránit před zbytečnou výměnou.
Pokud někdo řeší podobný problém nebo má s Pylontech bateriemi nějakou zkušenost, klidně napište. Rád poradím nebo se podělím o zkušenosti z praxe.
Proto jsem si nakonec začal vyvíjet vlastní monitoring – PylonCheck.
Díky němu vidím mnohem podrobněji, co se v baterii skutečně děje, včetně jednotlivých článků, jejich napětí, teplot, imbalance a vývoje v čase.
A právě tady jsem zjistil, že některé baterie, které už vypadají jako problémové, ještě nemusí být na odpis. U několika Pylontechů se nám podařilo díky včasné diagnostice problém odhalit a baterii ještě zachránit.
V rozšířené verzi PylonChecku je navíc možné upravit některé parametry BMS, například BOV (Battery Over Voltage). Tím lze při správném nastavení snížit maximální nabíjecí napětí a omezit dlouhodobé namáhání článků. Samozřejmě je potřeba vědět, co člověk mění, a respektovat bezpečnostní limity baterie.
Neříkám, že PylonCheck vyřeší každý problém. Ale po několika letech práce s Pylontechy můžu říct, že mít možnost vidět skutečný stav jednotlivých článků je při diagnostice obrovská výhoda.
Pár Pylontechů už se nám díky tomu podařilo zachránit před zbytečnou výměnou.
Pokud někdo řeší podobný problém nebo má s Pylontech bateriemi nějakou zkušenost, klidně napište. Rád poradím nebo se podělím o zkušenosti z praxe.