Délka přívodu od baterie
Délka přívodu od baterie
Zdravím
Chtěl bych stávající baterie v technické místnosti(LiFePo4 600Ah/48v) přemístnit mimo dům do zděného rozvaděče.Délka mi vychází max do 10m od měniče.Máte s tím někdo zkušenosti? Max proud do 200A.
Dík
Chtěl bych stávající baterie v technické místnosti(LiFePo4 600Ah/48v) přemístnit mimo dům do zděného rozvaděče.Délka mi vychází max do 10m od měniče.Máte s tím někdo zkušenosti? Max proud do 200A.
Dík
-
- Site Admin
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Re: Délka přívodu od baterie
Kdyz pouzijes kabel o prurezu nosnyho lana u lanovky tak proc ne 
Ted vazne. Budou velky ztraty a otazka je jestli na ti zvdalenost pujde datova komunikace, pokud nejaka je.

Ted vazne. Budou velky ztraty a otazka je jestli na ti zvdalenost pujde datova komunikace, pokud nejaka je.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
Podle victron manuálu bys na to měl teď mít 70mm2 vodič. To je při délce 2m tam a 2m zpět, 4m a úbytek napětí 0.52V. Pro dosažení stejného úbytku napětí na 2x10m bys potřeboval vodič s průřezem 400mm2. A to je jen úbytek napětí, bez započítání dalších vlivů, jako indukčnost a podobně. Nepřijde mi to jako moc dobrý nápad. Když už stěhovat mimo technickou místnost, to už by asi bylo lepší přestěhovat všechno, i s měničem.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Pro větší průřezy vychází cenově lépe hliník, nebo postavit vedle domu hezkou rozvodničku s oddělenou akumulátorovnou a prostorem pro elektrocentrálu. 

7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
20 m Cu vodiče o průřezu 70 mm2 bude mít odpor 20*0,0178/70=0,0051 Ohm
tj. při protékajících 200 A na něm bude ztráta 200*200*0,0051=204 Watt
při nějakém běžném 1 kW odběru zařízení na vodiči připojeném a předpokladu systémového napětí 50 V tam poteče 20 A
při 20 A bude ztráta na vedení 20*20*0,0051=2 W, tj. naprosto zanedbatelné
...
ztráta na odporu roste se čtvercem proudu, nikoli lineárně s proudem
...
nějaké indukčnosti atd. vůbec nebudou mít vliv, je to ss a velmi je to dobře vyhlazené kapacitou baterie
tj. při protékajících 200 A na něm bude ztráta 200*200*0,0051=204 Watt
při nějakém běžném 1 kW odběru zařízení na vodiči připojeném a předpokladu systémového napětí 50 V tam poteče 20 A
při 20 A bude ztráta na vedení 20*20*0,0051=2 W, tj. naprosto zanedbatelné
...
ztráta na odporu roste se čtvercem proudu, nikoli lineárně s proudem
...
nějaké indukčnosti atd. vůbec nebudou mít vliv, je to ss a velmi je to dobře vyhlazené kapacitou baterie
To je hodně zavádějící úvaha... vodiče se nedimenzují na průměrnou spotřebu, ale na maximální. 0.005 ohm má i 2x1.5 m 10mm2.
Proud je sice DC, ale chce se to mrknout na to třeba osciloskopem, protože je silně pulzující a indukčnost vedení tam má vliv.
Baterie jako kondenzátor něco může vyhladit... ale na svorkách baterie, ne na druhém konci vedení 10m daleko, právě až za tou indukčností
Proud je sice DC, ale chce se to mrknout na to třeba osciloskopem, protože je silně pulzující a indukčnost vedení tam má vliv.
Baterie jako kondenzátor něco může vyhladit... ale na svorkách baterie, ne na druhém konci vedení 10m daleko, právě až za tou indukčností
Mám 5m, jde to udělat.
Začátek s ohyby 200mm2 cca 1m, rovný kus 400mm2 cca 3m, konec s ohyby 200mm2 cca 1m. Přechod do rozvaděče 10x 35mm2 cca 30cm. Dvakrát, jednou + a jednou -.
Začátek s ohyby 200mm2 cca 1m, rovný kus 400mm2 cca 3m, konec s ohyby 200mm2 cca 1m. Přechod do rozvaděče 10x 35mm2 cca 30cm. Dvakrát, jednou + a jednou -.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
mihlit: asi máš pravdu
ta moje úvaha byla vedená z hlediska ztrát při nějakém průměrném zatížení provozem RD, ty myslím opravdu budou zanedbatelné
navrhnout se to ale opravdu musí z hlediska oteplení vodiče při maximálním zatížení
právě kvůli těm nelineárním závislostem
tady už ta jednoduchá školní fyzika nestačí
....
Victron ve svém návodu pro Multiplus II 48/5000/70 uvádí jištění 200 A a při délce kabelů 5-10 m průřez 120 mm2 a zakazuje umístění vedení do uzavřeného potrubí, viz strana 13 návodu
chci upozornit na možnost zavlečení výboje blesku do dlouhého DC vedení od baterie
zlikvidováno myslím 6ks Studer XTM.
zlikvidováno myslím 6ks Studer XTM.
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
Musí... to je hodně silné slovo.testone píše: ↑úte črc 09, 2024 3:50 pmmihlit: asi máš pravdu
ta moje úvaha byla vedená z hlediska ztrát při nějakém průměrném zatížení provozem RD, ty myslím opravdu budou zanedbatelné
navrhnout se to ale opravdu musí z hlediska oteplení vodiče při maximálním zatížení
právě kvůli těm nelineárním závislostem
tady už ta jednoduchá školní fyzika nestačí
Já jsem vysokonapěťák a prosazuju naopak co nejvyšší napětí a nízké proudy.
Ale třeba k tomu tomu původnímu Testoneho příspěvku s kabelem 70mm2 s odporem 0.0051R: uživatel zřejmě tuší jaký režim činnosti bude jeho FVE mít. Takže nějakých 200A a tedy 10kW tam v reálu možná zas tak často nebude? Nakonec za nějaké necelé 3 hodiny takhle stejně tu baterku buď komplet nabije nebo vybije.
A i kdyby - ztráty 204W jsou jistě nepříjemné z hlediska promrhané energie.
Ale oteplení bych se zas tak dramaticky nebál. Je to 10W/m tlustého kabelu, který bude mít velkou tepelnou setrvačnost a velkou plochu pro sdílení tepla (prouděním nebo vedením, podle uložení).
Vemte si topný kabel o délce 20m s příkonem 200W. Když ho dáte do zdi, tak ta zeď bude možná tak mírně vlažná. Rozhodně se ten kabel neroztaví, pokud nebude záměrně izolován nějakou opravdu dobrou izolací.
To ale nic nemění na tom, že bych to tak taky nedělal a dal měnič vedle baterek (nebo použil vysokonapěťový systém).
Ne však kvůli bezpečnosti, ale kvůli eliminaci zbytečných ztrát (a taky ceny toho tlustého kabelu).
Dělám ekektromontéra na VN ,tak že by pro mě nebyl problém to propojení udělat třeba průřezem AL240.(Jednožilový kabel na 22kV)Vytvořit si tak vlastně propojovací šínu mezi baterkama a měničem.Na VN jako elektikář člověk trochu zakrní ,tak se ptám
no kabelařina ......Je to jen nápad jak snížit riziko uložení velké kapacity v domě 
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Ztrátový výkon NA JEDNOTKU DÉLKY (resp. oteplení kabelu) je stejný, ať je vedení 1m nebo 20m.
Já mám takto již pár let v zemi 18m 50mm, jištěnou 125A jističem a není s tím problém, BMS hlásí střídači co potřebuje a ten dělá co má. Při běžné zátěži je ztráta zanedbatelná <0.2% a tu chvilku při plném výkonu ty 2% oželím.
Já mám takto již pár let v zemi 18m 50mm, jištěnou 125A jističem a není s tím problém, BMS hlásí střídači co potřebuje a ten dělá co má. Při běžné zátěži je ztráta zanedbatelná <0.2% a tu chvilku při plném výkonu ty 2% oželím.
Tak pokud bych použil k propojení dva kabely CYA 120mm2,tak by to mělo být ok?V technické místnosti a v rozvaděči s baterií bych udělal silovou přípojnici a od tud klasicky CYA50mm k měniči a přes pojistky k baterce.
Taky si myslím že by to mělo být ok.Každý kabel by šel sólo pod chodníkem v chráničce až ke vstupům.Uložení by bylo v ochranném prostoru stávajícího hromosvodu a pro jistotu bych tam mohl dát na vstupu do technické místnosti přepěťovku .
Taky si myslím že by to mělo být ok.Každý kabel by šel sólo pod chodníkem v chráničce až ke vstupům.Uložení by bylo v ochranném prostoru stávajícího hromosvodu a pro jistotu bych tam mohl dát na vstupu do technické místnosti přepěťovku .
Mam 48V AKU pripojenou 10m CYA 150mm2 (5m plus, 5m minus). Samotne baterky (16x Pylontech US3000) jsou do tohoto bodu pripojeny nekolika kabely 2m CYA 25mm2.
Pri nabijeni tam tece casto 300A.
Napeti si meri BMS.
Zatim to chodi bez problemu. Asi nejvic se hreji oka, spoje a ty propojky k baterkam. Ty tluste kabely nic.
Napeti si meri BMS.
Zatim to chodi bez problemu. Asi nejvic se hreji oka, spoje a ty propojky k baterkam. Ty tluste kabely nic.
Taky ted budu zapojovat dva racky 16x Seplos stejne, akorat 2x4m 120mm2, nevidim v te delce problem. A ano nejvice se hreji oka, to uz mam vyzkousene na jine instalaci.Youda píše: ↑stř črc 10, 2024 5:36 pm Mam 48V AKU pripojenou 10m CYA 150mm2 (5m plus, 5m minus). Samotne baterky (16x Pylontech US3000) jsou do tohoto bodu pripojeny nekolika kabely 2m CYA 25mm2.
Napeti si meri BMS.