Doplnění stávající FVE o baterii

jirijezek
Příspěvky: 40
Registrován: úte pro 21, 2021 7:21 pm
Bydliště: Blovice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7360
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od jirijezek »

Mohu mít dotaz, jestli jde přidat a jakým způsobem kapacita fyzických baterií Pylontech Force H2. Momentálně mám 10,5 Kwh k FVE 7,36 Kwp, hybridní stídač Goodwe 10K ET, Maximální počet jsou 4 moduly, tj 14 Kwh. Dá se k mé sestavě 3 modulů přidat další komplet 3 modulů ? Jakým způsobem je připojím?
Děkuji za radu
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 509
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od pave69 »

Podle mne to nejde, protože tahle série (na rozdíl od jiných) nemá Link porty, kterými se to musí propojit. Ale možná něco nevím.... :?:
Frantom
Příspěvky: 93
Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Frantom »

Ono těch Pylontechů H2 jde zapojit až 5 jen se to nedoporučuje. Protože ta věž co vznikne už je dost vysoká a bez nějakého přikurtování by mohla člověka i škaredě zavalit. Taky Goodwečko je z toho trochu v rozpacích (FW:719), vidí že je to H2, ale nesedí mu počet a tak si to nějak přepočítá, ale občas mu BMS vynadá že by už mělo baterku přestat krmit ;)
Nicméně to funguje (ale až s pluskovou ferzí GW).
Pylon5.jpg
Pylon5.jpg (64.42 KiB) Zobrazeno 4194 x
Jinak ten displej používají i v jiných BMSkách proto je počet pozic trochu matoucí.
schody@lukyplus.sk
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 22, 2022 12:58 pm
Bydliště: Budmerice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Doplnění stávající FVE o baterii-dyness

Příspěvek od schody@lukyplus.sk »

Dobry den, mam hybridnu zostavu Goodwe 10 ET, bateria Dyness 10,6 kW / 3 moduly/
elektrarnu som spustil 06/2022 s jednym stringom panelov 3,2 KW, na jesen som doplnil druhy string FV panelov 4,7 / dokopy 7,9 KW/
problem je taky , ze aj na jesen sa mi stava ze ak je polooblacno tak uz okolo 13-14.00 mam bateriu nabitu a rozmyslal som, ze by som k nej pridal dalsie moduly alebo aspon jeden 3,55 KW, podla videa-a navodu by to nemal byt problem ale nie som si isty ako to bude fungovat.
Mate skusenosti niekto s doplnenim dalsieho modulu do baterie Dyness 10,6 KW?
Tiez by ma zaujimalo ci sa da nastavit v PV master maximalne nabitie baterie v %, nabija mi ich na 100% / neviem ci to baterii neskodi/
hlbku vybitia som nastavil, to som nasiel v PV master

dik za radu
jirijezek
Příspěvky: 40
Registrován: úte pro 21, 2021 7:21 pm
Bydliště: Blovice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7360
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od jirijezek »

Frantom píše: pon lis 28, 2022 4:13 pm Ono těch Pylontechů H2 jde zapojit až 5 jen se to nedoporučuje. Protože ta věž co vznikne už je dost vysoká a bez nějakého přikurtování by mohla člověka i škaredě zavalit. Taky Goodwečko je z toho trochu v rozpacích (FW:719), vidí že je to H2, ale nesedí mu počet a tak si to nějak přepočítá, ale občas mu BMS vynadá že by už mělo baterku přestat krmit ;)
Nicméně to funguje (ale až s pluskovou ferzí GW).
Pylon5.jpg
Jinak ten displej používají i v jiných BMSkách proto je počet pozic trochu matoucí.
Jde mi o to, jestli jde přidat ještě jedna kompletní sestava 10,6 Kwh s BMS. Že by byly dva komíny , dejme tomu 10,6 Kwh + 10,6 Kwh vedle sebe.
schody@lukyplus.sk
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 22, 2022 12:58 pm
Bydliště: Budmerice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od schody@lukyplus.sk »

Objednal som 2 ks moduly 3,55 kw Dyness , predajca mi doporucil aby som povodnu zostavu 10,6 kw nabil na 100%, potom odmontoval BMS a doplnil moduly, vraj za cca jeden max 2 dni by sa to malo “ skonsolidovat” uvidim
Predajca tvrdi, ze dodavaju moduly dyness nabite na 100%
Frantom
Příspěvky: 93
Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Frantom »

jirijezek píše: pát pro 02, 2022 8:15 am Jde mi o to, jestli jde přidat ještě jedna kompletní sestava 10,6 Kwh s BMS. Že by byly dva komíny , dejme tomu 10,6 Kwh + 10,6 Kwh vedle sebe.
Pokud má měnič jen jeden baterkový vstup a BMSka baterek jen jeden výstup (ten pro měnič) a žádný další silový vstup/výstup pro připojení další sady není k dispozici tak to prostě nejde :|
To už ostatně psal pave69
schody@lukyplus.sk
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 22, 2022 12:58 pm
Bydliště: Budmerice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od schody@lukyplus.sk »

Predajca potvrdil ze na goodwe ET je mozne pripojit bateriu len s jednym BMS, bateriu Dyness 10,6 kW je mozne rozsirit maximalne o dva moduly 2 x 3,55 kW
Takze dve nezavisle baterie 10,6 KW by bol problem pouzit
brumlaj
Příspěvky: 1556
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od brumlaj »

Zde varování pro příchozí čtenáře, kteří teprve FVE plánují - opravdu si rozmyslete do čeho dáváte své peníze. Abyste se neocitli v dotační zlaté kleci jako zdejší tazatel. (pokud nebral dotaci, omlouvám se, není to kritika jeho, je to upozornění na to, že je třeba zvažovat a posuzovat, nejlépe včas, i méně pravděpodobné vývoje)
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Diablo007 »

48v systém je baterie levnější a když opominu nutnost u lifepo4 komunikace tak u ostatní chemie je to prostě neomezeně rozšiřovatelné a uhlídatelné jen díky napětí
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Diablo1st »

Aká komunikácia je nutná pri LifePo4 chémii?
Je lepšie ju mať, ale nie je podmienkou ani náhodou. Treba mať shunt a bms, ostatné je len doplnková výbava.

Edit: Zabudol som zmieniť, že sa bavím o 48V systéme, nie 100V+! :)
Naposledy upravil(a) Diablo1st dne pon pro 05, 2022 11:03 am, celkem upraveno 1 x.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
josse
Příspěvky: 871
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od josse »

Diablo1st píše:Aká komunikácia je nutná pri LifePo4 chémii?
Je lepšie ju mať, ale nie je podmienkou ani náhodou. Treba mať shunt a bms, ostatné je len doplnková výbava.
Je moderní doba, ovce si nechávají instalovat 10kWp, bude se objevovat 20kWp i více, na to dimenzovat ztrátový odpor proti přebití není "rozumné", LiFe rozumné velikosti se bez komunikace dnes neobejde. (Samozřejmě existují výjimky)
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Diablo1st »

@josse
Doplnil som upresnenie. Pri 48V systéme fakt nevidím nutnosť mať komunikáciu medzi batériou a zbytkom systému.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
josse
Příspěvky: 871
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od josse »

Diablo1st píše:@josse
Doplnil som upresnenie. Pri 48V systéme fakt nevidím nutnosť mať komunikáciu medzi batériou a zbytkom systému.
I tak je třeba zachránit první nabitý LiFe článek před přebitím a jak to udělat bez komunikace, když je na střeše 20kWp?
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Diablo1st »

josse píše: pon pro 05, 2022 11:10 am
Diablo1st píše:@josse
Doplnil som upresnenie. Pri 48V systéme fakt nevidím nutnosť mať komunikáciu medzi batériou a zbytkom systému.
I tak je třeba zachránit první nabitý LiFe článek před přebitím a jak to udělat bez komunikace, když je na střeše 20kWp?
A k čomu je potom BMS?
Navyše ak sa pripoja paralelné battery packy káblami rovnakej dĺžky napätie na batériách bude rovnaké, takže by k prebitiu nemalo dôjsť. Samozrejme treba spraviť TOP balancing pred zapojením do systému.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
brumlaj
Příspěvky: 1556
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od brumlaj »

Zatím proudem největší popsaný palič zvládl pálit 20A. Máš něco lepšího?
Frantom
Příspěvky: 93
Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Frantom »

brumlaj píše: pon pro 05, 2022 12:10 am Zde varování pro příchozí čtenáře, kteří teprve FVE plánují - opravdu si rozmyslete do čeho dáváte své peníze. Abyste se neocitli v dotační zlaté kleci jako zdejší tazatel ...
Ono taková klec zas nemusí být úplně na škodu. Pokud jsou limity rozumné tak to zabrání v době akutního solárního nadšení ;)
investovat do všeho možného hromadu peněz, které už nemají žádnou ekonomickou návratnost :mrgreen:
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Diablo007 »

Frantom píše: pon pro 05, 2022 9:25 pm
brumlaj píše: pon pro 05, 2022 12:10 am Zde varování pro příchozí čtenáře, kteří teprve FVE plánují - opravdu si rozmyslete do čeho dáváte své peníze. Abyste se neocitli v dotační zlaté kleci jako zdejší tazatel ...
Ono taková klec zas nemusí být úplně na škodu. Pokud jsou limity rozumné tak to zabrání v době akutního solárního nadšení ;)
investovat do všeho možného hromadu peněz, které už nemají žádnou ekonomickou návratnost :mrgreen:
Jenže do ekonomické nenávratnosti spadá i dotační sestava 10kwh za 160t je prostě brutální raketa kór když je to stejné lithium které jde koupit za 60t za 10kwh
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Diablo1st »

Inak by ma zaujímalo, čo kruci toľko stojí na tých batériách? Tie plechy okolo? Keď sa dá zohnať komplet skladaná 48V batéria 280Ah + BMS + istenie za cca. 60k Kč, racková stojí viac ako 2 razy toľko :shock:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
kucera
Příspěvky: 12
Registrován: stř úno 08, 2023 10:52 am

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od kucera »

Frantom píše:Ono těch Pylontechů H2 jde zapojit až 5 jen se to nedoporučuje. Protože ta věž co vznikne už je dost vysoká a bez nějakého přikurtování by mohla člověka i škaredě zavalit. Taky Goodwečko je z toho trochu v rozpacích (FW:719), vidí že je to H2, ale nesedí mu počet a tak si to nějak přepočítá, ale občas mu BMS vynadá že by už mělo baterku přestat krmit ;)
Nicméně to funguje (ale až s pluskovou ferzí GW).
Pylon5.jpg
Jinak ten displej používají i v jiných BMSkách proto je počet pozic trochu matoucí.
Mám GW 10K-ET Plus + 3ks Pylontech H2. Uvažují, ze prikoupim ještě 1ks. Je to PnP, tj. ze vypnu FVE, přidám tam ten novy ks baterie, zapnu FVE a ten řadič / měnič to rozpozná a není třeba nikde nic měnit / nastavovat? A ty baterie se pak nějak zkalibruji časem dohromady?
josse
Příspěvky: 871
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od josse »

kucera píše:
Frantom píše:Ono těch Pylontechů H2 jde zapojit až 5 jen se to nedoporučuje. Protože ta věž co vznikne už je dost vysoká a bez nějakého přikurtování by mohla člověka i škaredě zavalit. Taky Goodwečko je z toho trochu v rozpacích (FW:719), vidí že je to H2, ale nesedí mu počet a tak si to nějak přepočítá, ale občas mu BMS vynadá že by už mělo baterku přestat krmit ;)
Nicméně to funguje (ale až s pluskovou ferzí GW).
Pylon5.jpg
Jinak ten displej používají i v jiných BMSkách proto je počet pozic trochu matoucí.
Mám GW 10K-ET Plus + 3ks Pylontech H2. Uvažují, ze prikoupim ještě 1ks. Je to PnP, tj. ze vypnu FVE, přidám tam ten novy ks baterie, zapnu FVE a ten řadič / měnič to rozpozná a není třeba nikde nic měnit / nastavovat? A ty baterie se pak nějak zkalibruji časem dohromady?
Jo tak nějak, nesmí být člověk překvapený že plné kapacity půjde použít klidně až po třech týdnech, baterie potřebují dosáhnout 100% SOC po takto důležité změně. A někdy to balancuje dlouho protože před spojením bylo SOC rozdílné.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od Diablo007 »

Kravina. Stávající baterie se vybíjí na stejné procento nabití které jdou nové z výroby je to na internetu k dohledání a až pak se přidá nový článek.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
josse
Příspěvky: 871
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od josse »

Diablo007 píše:Kravina. Stávající baterie se vybíjí na stejné procento nabití které jdou nové z výroby je to na internetu k dohledání a až pak se přidá nový článek.
No nechme se překvapit jak to dopadne :-)
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
danidani
Příspěvky: 317
Registrován: úte led 18, 2022 10:17 pm
Bydliště: Cerhovice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od danidani »

Dopadne to pravděpodobně jako vždy - viz https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=8096
FishBone
Příspěvky: 29
Registrován: čtv srp 04, 2022 7:21 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
Kapacita baterie [kWh]: 11

Re: Doplnění stávající FVE o baterii

Příspěvek od FishBone »

Po asi 4 měsících provozu jsem doplnil pošet Pylontech modulů ze 3 na 4 a přesto, že došlo k vybití na doporučenou hodnotu cca 35% (nebo tak nějak) tak trvalo asi 10 dní, než se to postupně vybalancovalo. A to jen díky tomu, že jsem střídač přepl do backup režimu a nechal ho pořád nabíjet.
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
Odpovědět

Zpět na „Baterie“