FVE na ploché střeše - optimalizace návrhu

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
Momo

Re: FVE na ploché střeše - optimalizace návrhu

Příspěvek od Momo »

Už mě to počasí nasralo.

Spoustu času jsem v hybridním režimu a střídače zbytečně jedou 24/7 na minimálním SOC a dochází ke zbytečným ztrátám.

Proto jsem upravil svoji své řízení v NodeRed o nový manuální stav střídačů "CHARGER ONLY". Tohle by mělo vyřadit střídače, z baterií neodebírat ani je nedobíjet a být v módu, který jsem ozačil jako "BYPASS" - odebíraná elektřina AC pouze z gridu. Baterie by se přitom měly dobíjet pomocí MPPT.

První noční část testu (klid baterií) je v pořádku, zítra uvidím, zda se budou dobíjet baterie.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

nestacilo by nastavit pouze baterku "keep batteries charged" :-D hybrid, baterka trvale ve floatu, pokud je nejaka vyroba sezere ji zatez na zimu idealni.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Momo

Příspěvek od Momo »

Nevím, mám za to, že mým opatřením zcela vypnu střídače a ušetřím tím spoustu energie.
Z hlavní baterky stejně jede pořád -10 W a něco i z dalších dvou (ty neměřím online, jenom zobrazuji přes BT). Podlě mě pak jsou střídače zbytečně stále zapnuté i kvůli těm 10 W.
Těch 10 W je Cerbo a 3x BMS. To může být dohromady třeba 20 W.

-----------

Zdá se, že to funguje.

Hodnota: System node - Venus system - Inverter/Charger power
v módu CHARGER ONLY - lítá to, klidně 200 W
v módu ON (hybrid) - ustálená hodnota 25-27 W = vnitřní spotřeba MP2

Střídač se nesnaží v ESS držet Grid-set-point.

Myslím, že jsem dosáhl požadovaného stavu.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

pokud jsou zapnute ale pouze udrzi baterku ve float je to tak 8-12w na 1 stridac dela magnetizacni proud trafa, coz je prd, a zatez tece skrz menice direct, komu tech par watt vadi muze to vypnout uplne a prepinacem siti se prepnou spoterbu na cez.
Momo

Příspěvek od Momo »

Úplně vypnout nechci. Nerad bych přišel o data spotřeby a odběru z DS.
Zdá se, že takto OK, ještě pár úprav a budu s automatikou zase na čas spokojený.
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Já to řídím relém Cerba režim generátor a vstupem AUX1 do MP2 podle SOC a funguje to spolehlivě. Když je MP průchozí tak bere těch 10W.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Momo: Jaky mas vlastne tarif? Nekde jsi to psal, ale nechce se mi to hledat.
Ja mam vysoky a nizky. A protoze distribuce ve vysokem je podstatne vetsi, dobijim ted v nizkem kazdy den na 40% baterky - abych bezpecne ve vysokem jel pouze na baterky a preckal s tim do dalsiho nabijeni.
Pokud mas D02d tak to smysl nema.
Momo

Příspěvek od Momo »

leoshavla píše: ned pro 21, 2025 8:00 am Já to řídím relém Cerba režim generátor a vstupem AUX1 do MP2 podle SOC a funguje to spolehlivě. Když je MP průchozí tak bere těch 10W.
Těch podmínek tam dávám víc, i když na tohle CHARGER ONLY / ON budu přepínat jenom manuálně.
Obě relé cerba už mám obsazené - relé 1 - vypne přívod k rozvaděči bazénu, relé 2 - spouší tepelné čerpadlo bazénu (tam je to složitější, nebudu popisovat). Takže obě relé už mám obsazená. Pak mám ještě 8x relé, tam jich mám pár prázdných, ale kdyby se s tím něco stalo, mohl by být problém.
Momo

Příspěvek od Momo »

ClonyXXL píše: ned pro 21, 2025 9:03 am Momo: Jaky mas vlastne tarif? Nekde jsi to psal, ale nechce se mi to hledat.
Ja mam vysoky a nizky. A protoze distribuce ve vysokem je podstatne vetsi, dobijim ted v nizkem kazdy den na 40% baterky - abych bezpecne ve vysokem jel pouze na baterky a preckal s tim do dalsiho nabijeni.
Pokud mas D02d tak to smysl nema.
Mám zlodějský D02d.

Pokud bych chtěl dvojtarif, musím za 2,5k koupit vložku do rozvaděče nebo rovnou rozvaděč nový.
A hlavně, za rok koupím třeba 300 kWh.

Už to vypadalo, že to může letos dopadnout lépe, ale ty inverze to zkazily. Za prosinec už jsem sosnul asi 100 kWh a ještě chybí 10 dní a mlhy budou asi pořád.
Momo

Příspěvek od Momo »

Zatím to funguje, ale v noci jsem měl problém, asi se restartovalo Cerbo,
Gateway Uptime D-Bus Round-trip time mi vyskočil na 1200 ms a asi to na chvíli spadlo.
(vynulované hodiny na spotřebičích a kotli a vypnuté uspané PC)

Takže úkol - zjednodušit a pročistit NodeRed.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Ten peak Dbus round time muze byt i lagem internetu nebo nejakym restartem serveru na druhe strane nemusi byt nutne cerbem, take jsem mel obcas peaky pres 100ms na CCGX, prisuzoval jsem to pomalemu procesoru a pak ISP vymenil nejaky pretizeny router na trase a peaky uz to nedela nebo mnohem nizsi.
POkud chces menit tarit za 2 tarif, ja jsem menil za D57 tak samozrejme predelavka rozvadece aby splnoval aktualni pripojovaci podminky a cele kolec, vcetne revize a u D57 jeste chteli vypocet tepelnych ztrat a cerpadlo muselo pokryvat min 60% ..takze dost prace s tim bylo
Momo

Příspěvek od Momo »

Cerbo se mi občas restartovalo, to jsem vyřešil pravidelným ukládáním potřebných globálních proměnných (nastavení) na flešku.

Dvoutarif nechci, teď pro 300 kWh to nemá význam, v případě změny kondenzačního kotle na TČ, to budu muset udělat.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

jj nekter FW nebyly uplne 100% odladene, chce si to najit nejaky rozumny, urcite nedoporucuju za kazdou cenu mit ten posledni. Pokud tam navic bezi slozitejsi nodered uz to je na ten slaby procesor prilis.
Momo

Příspěvek od Momo »

Dokončil jsem aktualizaci systému pro řízení módu střídačů.

Řídím buď manuálně nebo automaticky.
Manuálně:
- bypass = vypnutý střídač, baterie jsou nabíjeny MPPT, nefunguje UPS, v případě výpadku DS mám tmu
- hybrid = standardní hybridní řežim
- ostrov = odpojená DS, v případě přetížení fáze dojde k výpadku (to se ještě nestalo)
Automaticky:
- automatické přepínání mezi hybridem a ostrovem podle zvolených parametrů
- bypass umím zapnout/vypnout jenom manuálně

Toto se nastavuje tlačítky ve druhé řádce. Na první řádce je zobrazen aktuální režim střídačů.

Ve dvou spodních řádkách se zobrazují základní data o výrobě, spotřebě, gridu, střídači/nabíječce, baterii, limitu AC-IN a je tam možné měnit SOCmin.

Dále mám čtyři kritéria, podle kterých v automatickém režimu řídím režim hybrid/ostrov.
Každé kritérium můžu zapnout (1) nebo vypnout (0). V případě vypnutí se sice stav posuzuje, ale nezohledňuje do řízení.

Jako výsledek je pro každý řádek vždy ON/OFF. ON = chci být v ostrovu, OFF = nechci být v ostrovu.

Spodní dvě volby jsou poruchové, v automatickém režimu v případě porušení podmínky (výsledek OFF) mají spustit hybridní režim:
1) Spotřeba
Pokud je překročena spotřeba trvale po dobu 5 sekund, jdeme do hybridu.
Pokud není překročena spotřeba trvale po dobu jedné minuty, můžeme se vrátit do ostrova, pokud jsou splněny i jiné podmínky.
2) CCL
Pokud je CCL < 149 A trvale po dobu 5 sekund, jdeme do hybridu.
Pokud je CCL > 149 A trvale po dobu deseti minut, můžeme se vrátit do ostrova, pokud jsou splněny i jiné podmínky.
BMS mi totiž při dosažení cca 88-92 % SOC snižuje CCL, záleží na mnoha okolnostech, nechci přicházet o výrobu.

Pokud jsou splněny obě horní podmínky, chci být v ostrově.
1) Slunce
Chci být v ostrově v době, kdy nesvítí slunce. Časy se počítají podle východu a západu slunce s nějakým odstupem.
2) SOC
Chci být v ostrově například mezi 15-95 % SOC. Při nižším SOC musím sosat, při vyšší SOC předpokládám dodávku do DS.

Snímek obrazovky je z dnešního temna.
Mám zapnutý bypass. Pokud bych měl nastavenou automatiku, byl bych v hybridu. V ostrovu bych byl při splnění obou horních podmínek.

Ostrov.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“