Venkovní uložení baterií a střídače

Odpovědět
nohepe
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10000

Venkovní uložení baterií a střídače

Příspěvek od nohepe »

Ahoj, budu instalovat 11KW baterky, původní plán byl umístit to do technické místnosti ve sklepě, jenže ve sklepě je celkem vlhko a není tam zařízená v podstatě žádná výměna vzduchu (není okno).

Napadlo mě postavit venku menší zateplený domek jen pro baterky a střídač. Představuji si něco jako 2x1,5m vyzděný domek z 15cm porfix + 15cm polystyren, pod střechou zatepleno vatou, udělal bych si tam nějaké pasivní větrání a na léto spínaný ventilátor. Na temperování bych dal do podlahy el podlahové topení. Orientačně jsem to počítal a náklady na vytápění by měly být cca 1500 Kč / rok. Postavěl bych to víceméně ze zbytků materiálu co mám po rekonstrukci, takže náklady jsou zanedbatelné. Příjde mi to lepší takto zaizolované než temperovat baterie přímo postavené venku např v stání pro auto.

Myslím, že takto budou mít baterky a střídač lepší podmínky než ve sklepě a vyřeším tím vlhkost a ventilaci, líbí se mi taky, že v případě poruchy (málo pravděpodobné) by v nejhorším případě vyhořel tento domeček a barák by zůstal nedotčený.

Má to někdo takto řešeno? Má to nějaké nevýhody, které zatím nevidím? Může to dělat nějaké další technické problémy? Co jsem se díval, tak to tak skoro nikdo neděl, takže to asi bude mít nějaký háček :).

Díky
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Venkovní uložení baterií a střídače

Příspěvek od eduard22 »

Ještě je jedn aalternativ: Pokud by jsi zvolil trakční olověné, nebo moderní - s mnohem větší cyklovatelností: uhlíkovo-olovědné (Carbon Lead), baterie pak jim nevadí ani -40stC :-)
V rodině máme 2 strojovny takto na mrazu i s měniči (pod polozakrytou pergolou) již 5. rokem a vše funguje vpohodě nonstop 24h/7dní/1rok 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Humux

Příspěvek od Humux »

nohepe píše: stř dub 08, 2026 2:13 pm takže to asi bude mít nějaký háček :).
Díky
žádnej háček, akorát Ti to nechce nikdo říct.
Mám celu elektrárnu v betonovým domku, celoroční průvan, střecha z panelů, bedna s baterií obalena plystyrénem 10-20cm. Na léto odkrytá. Již několik let.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

ja mam elektrarnu tez v dilne kde se v zime netopi, resp posledni roky tam pres zimu bezi 500w rig jako temperace aby ale kdyz je -17C venku tak to stejne jde lehce pod nulu letos myslim ze bylo min asi -5C na kratce, me to nejak nevadi, stejne pres zimu mam baterku v "keep charged" tedy ve floatu. Jinak se delaji topne rohozky do akuboxu pod lifepo4 clanky pro temperovani jen se to pripoji k BMS a umi si to ohlidat samo. Samozrejme nejake externi zatepleni neni od veci. Urcite bych si kvuli tomu nekoupil v 21 stoleti olovene baterky.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

nohepe píše: stř dub 08, 2026 2:13 pm Ahoj, budu instalovat 11KW baterky, původní plán byl umístit to do technické místnosti ve sklepě, jenže ve sklepě je celkem vlhko a není tam zařízená v podstatě žádná výměna vzduchu (není okno).

Napadlo mě postavit venku menší zateplený domek jen pro baterky a střídač. Představuji si něco jako 2x1,5m vyzděný domek z 15cm porfix + 15cm polystyren, pod střechou zatepleno vatou, udělal bych si tam nějaké pasivní větrání a na léto spínaný ventilátor. Na temperování bych dal do podlahy el podlahové topení. Orientačně jsem to počítal a náklady na vytápění by měly být cca 1500 Kč / rok. Postavěl bych to víceméně ze zbytků materiálu co mám po rekonstrukci, takže náklady jsou zanedbatelné. Příjde mi to lepší takto zaizolované než temperovat baterie přímo postavené venku např v stání pro auto.

Myslím, že takto budou mít baterky a střídač lepší podmínky než ve sklepě a vyřeším tím vlhkost a ventilaci, líbí se mi taky, že v případě poruchy (málo pravděpodobné) by v nejhorším případě vyhořel tento domeček a barák by zůstal nedotčený.

Má to někdo takto řešeno? Má to nějaké nevýhody, které zatím nevidím? Může to dělat nějaké další technické problémy? Co jsem se díval, tak to tak skoro nikdo neděl, takže to asi bude mít nějaký háček :).

Díky
Myslím že je to dobrý nápad, mám něco podobného.
Nejdřív jsem to chtěl nechat jen v solárním přístřešku, ale je problém s kondenzační vlhkostí, tak jsem strojovnu zateplil.
Bat. mám v to sarkofágu 😀 stará lednice a v zimě temperuji jen bat. když ve strojovně mrzne, tak to nevadí hlavně nesmí docházet k velkým výkyvům teplot a následné kondenzaci.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Jirka77 píše: stř dub 08, 2026 3:17 pm .....
Urcite bych si kvuli tomu nekoupil v 21 stoleti olovene baterky.
Lead Carbon jsou moderní olověno-uhlíkové akumulátory z 21. století! A s až 3600 cykly se liší od klasických olověných o řád a dotahují první LiFePo4!
Jsou bezpečné a nevadí jim ani mráz a na rozdíl od LiFePo s max 100A odběru typicky jim nevadí ani trvalý odběr 200A! Stačí jeden jednoduchý balancer na 4 aku v sérii (48V) 8-)
Cena dobrá + zpětný odběr (prej za ty níže uvedené se po jejich smrti vyplácí až 2000kč/1ks!) je ještě zlevní zpětně o -8000,-kč následným výkupem!
https://www.bch-battery.cz/solarni-bate ... -12v-200ah
Já mám u svojí 1. experimentální samodomo FVE dokonce jen levné trakční zalité 8x12V/240Ah á 6500,- kč již 5. rokem a nepozoruji pokles kapacity 8-) (cykluji je však jen do 50%)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

https://youtu.be/dm51VNQKy2o?is=RBOXwEWmJvfOv3Cd
tady ještě video automatického otevírání akuboxu při povelu termostatu nebo kouřového čidla 😀
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Taky mám strojovnu v nezateplené místnosti. Když mrzne delší dobu, hrozí zámrz i tam. Jenže u své FVE měřím ztráty (rozdíl mezi výrobou, jak ji hlásí regulátory a spotřebou podle elektroměrů) 12%, další ztráty jsou ty konverzní v regulátorech, takže spousta tepla tam zůstává a akumuluje se ve zdech. Třeba v těchto dnech mi BMSky ukazují ranní teploty na baterkách u podlahy kolem 13 stupňů, a to je přes noc venku fakt kosa. Protože tam mám i vodu, mám pro případ velkých dlouhotrvajících mrazů po ruce přímotop - ale posledních 10 let jsem jej použít nemusela, minimální teploty kolem 4 stupňů. Je ale pravda, že tam mám i server, ten veškerou energii mění na teplo, takže tam zůstává denně v průměru kolem 2kWh jen v IT.
Horší je to v létě, kdy je problém to teplo vyvést ven. Jen okýnka moc nefungují, lepší by byl aktivní výfuk. Baterky jsou v pohodě, horší to má měnič a regulátory.
Takže jestli to plánuješ aspoň trochu zateplit, a myslíš i na teplo v létě, bude to nejspíš v pohodě.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“