přístřešek na auto

Odpovědět
bazzara

přístřešek na auto

Příspěvek od bazzara »

Ahoj budu stavět přístřešek pro 2 auta mám dotaz ohledně vodotěsnosti.
Už se to tady párkrát řešilo ale nikde jsem nenašel řešení které by se hodilo pro mě.
Chtěl bych 8 x 3 panely a hledám řešení jak je mezi sebou utěsnit. Někdo píše tmel někdo T kus. Já bych chtěl něco co nebude převyšovat samotné rámy panelů aby tam nevznikaly jakoby vyvýšená místa přes které by u mého malého sklonu střechy samozřejmě netekla voda. Takže asi tmel a panely dát třeba 3mm od sebe. nebo to přelepit nějakou UV stabilní páskou? Nebo dát mezi panely těsnění co se dává do oken a dveří? Nebo znáte nějaké lepší řešení? Panely budou na přímo přišroubované k dřevěné konstrukci.
Díky moc za každé rady a zkušenosti.
panely.png
panely.png (5.21 KiB) Zobrazeno 4610 x
pristresek1.png
pristresek1.png (595.89 KiB) Zobrazeno 4610 x
VITEK

Re: přístřešek na auto

Příspěvek od VITEK »

Sklon je to moc maly bude se to spinit. Spina prekryje dopulky spodni clanky a ty budou bud omezovat vykon stringu nebo se proudove pretezovat.

Chce to minimalni sklon 10 stupnu i 5 je na samocisteni malo.

Precti si instalacni manual k tvym konkretnim panelum jinak riskujes spineni a degradaci.
kamils

Příspěvek od kamils »

Nějaká inspirace je tady:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=235551#p235551
Včera ve zprávách jsem viděl něco jako lepit panely na střechu: iVysílání. Více k tomu je tady: panely eArc, ale to bude ranec peněz.
Mex

Příspěvek od Mex »

Já jsem z boku na jeden panel Mamutem nalepil EPDM mikroporézní těsnění (povrch je nepropustný) a sousední panel k tomu přirazil.
Tím to může dilatovat (těsnění se zmáčkne).
EPDM je UV a počasí odolné.
https://www.gumex.cz/pryzove-mikroporez ... r=00531102

Dělá se i v samolepicím provedení, ale je trochu dražší.
bazzara

Příspěvek od bazzara »

Jo super to vypadá dobře. A jak jsou vyřešené spoje v kříži? Prostě jen na tuto k sobě? Nevadí mi nějaká sem tam kapka. Je to jen pro auto takže by to nemuselo vadit. Samočištění taky neřeším. Kdyztak to přejezdu vapkou. Bude to nízká stavba.
bazzara

Příspěvek od bazzara »

Jo a ještě prosím jakou jste udělal tu mezeru?
VITEK

Příspěvek od VITEK »

bazzara píše: ned čer 02, 2024 5:49 pm Jo super to vypadá dobře. A jak jsou vyřešené spoje v kříži? Prostě jen na tuto k sobě? Nevadí mi nějaká sem tam kapka. Je to jen pro auto takže by to nemuselo vadit. Samočištění taky neřeším. Kdyztak to přejezdu vapkou. Bude to nízká stavba.
Jenomze pochop ze panely maj garanci 20 nebo 25 let jen ldyz je spravne namontujes. Hned bod 1 je blbe a to uhel. Kurnik drz se instalacniho manualu. Do tech panelu casem zatece pod sklo a eva folii a budes to za par let sundavat. Zavne degradace.
Este sem nevidel manual kde povolujou sklony 3 stupne.
Je to marny.

Delej si to jak chces chtel sem ti poradit je to marny....
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Ber to Vítku tak, že radu dostal. Jak s ní naloží je jeho boj. Zkušenosti jsou nepřenosné.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Mex

Příspěvek od Mex »

bazzara píše: ned čer 02, 2024 5:50 pm Jo a ještě prosím jakou jste udělal tu mezeru?
Jestli to bylo na mě, tak mezera mezi panely je na tloušťku toho těsnění, tj. v mém případě 10mm.
Chtěl jsem, aby to mělo nějaký prostor pro dilataci. Jinak by se dalo koupit těsnění i tenčí.
Všechno je jen na sraz. Jestli někde něco prokápne mi nevadí.

Nevyšlo by to trochu víc to naklonit? Třeba v té druhé ose.
bazzara

Příspěvek od bazzara »

Já si to můžu naklonit jak chci, v podstatě mě nic nelimituje. Jen to že čím víc to zvednu a čím bude větší sklon tím dřív to bude mimo sluneční paprsky .. v mém případě na to bude svítit i když z úhlu od 5 do 20 kdybych tam dal 30° tak od 5 max do 17 (když beru toto období, v létě ještě hůř) další důvod je že se mi to nelíbí s velkým sklonem 😆 Díky za rady ale já to risknu. A za pár let už budou zase lepší panely 😉
VITEK

Příspěvek od VITEK »

Pokud bude sklon 3° tak počítej s o mnoho rychlejší degradací. Panely se čím dál tím víc ošizují a jsou rámy čím dál méně tuhé.
přístřešek je fajn věc, ty už dopředu chceš aby to časem nevydrželo. Mezi panely mezi sebou namatlej polyuretanovým UV stabilním tmelem, stejně ty panely budou do 15 let po smrti tak se to jen vyhodí. Není třeba kupovat předražený EPDM s lepidlem, když za 2 tuby to namatláš a máš to vychytaný.

Panely budeš montovat zespodu vrtáním děr do rámu na přesné místo nebo jak ti budou ke konstrukci držet?
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

Plánuju velmi podobný přístřešek. Sklon mám zatím ve 2 verzích 5° nebo 8°. Samozřejmě se mi líbí více ten menší sklon. Pročítal jsem instalační manuál Trina a tam je ke sklonu pouze doporučení nad 10°. Dokonce je tam zmínka pro případ instalace horizotálně, že bude dobré panely častěji čistit. Není to ale napsáno jako že to nelze nebo že je to mimo záruku. Tak to možná nebude takový problém. Nevím. To, co píše Vítek, je logický.

K montáži - já plánuju rozmístit krokve s roztěčí panelů tak, abych na ně panely pouze položil a omegama přitáhl. 3 panely za sebou budou stáhnuté s tím gumovým těsnícím pásem + případně tmel do spáry. Podélná spára bude utěsněná nasazeým gumovým profilem k tomu určeným. Ještě budu muset ošetřit výtokové otvory profilu panelů vyfrézováním krokve v daném místě.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
VITEK

Příspěvek od VITEK »

tafx píše: pon čer 03, 2024 9:51 am Plánuju velmi podobný přístřešek. Sklon mám zatím ve 2 verzích 5° nebo 8°. Samozřejmě se mi líbí více ten menší sklon. Pročítal jsem instalační manuál Trina a tam je ke sklonu pouze doporučení nad 10°. Dokonce je tam zmínka pro případ instalace horizotálně, že bude dobré panely častěji čistit. Není to ale napsáno jako že to nelze nebo že je to mimo záruku. Tak to možná nebude takový problém. Nevím. To, co píše Vítek, je logický.

K montáži - já plánuju rozmístit krokve s roztěčí panelů tak, abych na ně panely pouze položil a omegama přitáhl. 3 panely za sebou budou stáhnuté s tím gumovým těsnícím pásem + případně tmel do spáry. Podélná spára bude utěsněná nasazeým gumovým profilem k tomu určeným. Ještě budu muset ošetřit výtokové otvory profilu panelů vyfrézováním krokve v daném místě.
Zdar jenze to neni o čištění pouze ... když to je vodorovně stojí na tom voda a neodteče. takže co se stane - mráz led sníh voda.. do toho namáhání sněhem na sklo, to se vubec nenamáhá víc.....

hele dělejte jak chcete ono to 15 let fungovat asi bude... chápů důvody horizontálu, taky tu mmám 5 stupnu na zapad. a když sem plánoval garáž dal jsem právě 10 stupnu sklon. kvuli vodě odtejkání a kvůli zárukám. nechci to v 70 předělávat.

Ahoj V.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

To že na rovně loženejch panelech se drží voda je spíše jen teoretickej nesmysl. Jinak sníh, mráz, led se drží i na svislácích 90st. To je daleko horší než v létě voda na těch vodorovno...

Panely jsem stáhnul umělohmotnýma kolíčkama k sobě a k podkladu. Panely jsou trošku křivé od výroby, takže nějaké těsnění mezi panely je nanic. Nahoru jsem dal pásku "Dufurt", je odolná UV záření, vydží poměrně dost, dle výrobce -20/+50. Prakticky OK.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
VITEK

Příspěvek od VITEK »

Cmrnda píše: pon čer 03, 2024 11:01 am To že na rovně loženejch panelech se drží voda je spíše jen teoretickej nesmysl. Jinak sníh, mráz, led se drží i na svislácích 90st. To je daleko horší než v létě voda na těch vodorovno...

Panely jsem stáhnul umělohmotnýma kolíčkama k sobě a k podkladu. Panely jsou trošku křivé od výroby, takže nějaké těsnění mezi panely je nanic. Nahoru jsem dal pásku "Dufurt", je odolná UV záření, vydží poměrně dost, dle výrobce -20/+50. Prakticky OK.
Nesmysl ses ty. Kdyz snezi tak je tam co voda a snih. Na 90 stupnich nemas ani vodu ani snih. Nemel hovna hrdino.
Delejte si to jak chcete tady s touhle debatou koncim.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

VITEK píše: pon čer 03, 2024 11:51 am Na 90 stupnich nemas ani vodu ani snih. Nemel hovna hrdino.
Á jééé, to je odpověď inteligenta... :lol: :lol: :lol:
Tohle snad rozebírat nemá ani cenu. Jen stručně, když padá tříšť kolem 0st.C pod úhlem na panel, tak dle teploty na tom panelu přimrzává a kupí se, do toho se může přidat i sníh.
Viděl si někdy rampouch? :lol:
Panely hoře (top). 4kWp
VITEK

Příspěvek od VITEK »

Cmrnda píše: pon čer 03, 2024 2:48 pm
VITEK píše: pon čer 03, 2024 11:51 am Na 90 stupnich nemas ani vodu ani snih. Nemel hovna hrdino.
Á jééé, to je odpověď inteligenta... :lol: :lol: :lol:
Tohle snad rozebírat nemá ani cenu. Jen stručně, když padá tříšť kolem 0st.C pod úhlem na panel, tak dle teploty na tom panelu přimrzává a kupí se, do toho se může přidat i sníh.
Viděl si někdy rampouch? :lol:
človíčku, nebavíme se ale o tom že padá tříšť, bavíme se o tom celou dobu že vodorovně umístěné panely trpí.
jestli se neumíš vyjádřit přesně, tak se nevyjadřuj prosím zbytečně to plevelíš stejně jako zbytek vláken kam píšeš většinu polopravd, nepodložených myšlenek atp.

Jak říkám poslední co tady píšu je fakt a to nevyvrátíš, že vodorovně umístěny panely ( myšleno s navrhovaným sklonem) 0 - 5 ° dřív zdegradujou na zatečení vody pod sklo díky tomu že voda stojí na skle a nikam nestejká. vše je proto že voda když nesteče působí trvale na lepící tmel. do toho se přidá snáh led mráz a degraduje to dřív a to je důvod proč panely mají minimální doporučený sklon. ano a není tam napsané že si je nemůžeš dát sklem k zemi, to můžeš a ty si je klidně dej.

Přečti si ten manuál. co tam vidíš...... Cmrndíku

autorovi se omlouvám ale musel jsem, je na Tobě na zvážení, zda vemeš vpotaz moje myšlenky, a udělej si to samozřejmě dle Tebe.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

U nízkého sklonu mi přijde zajímavé se podívat na panely, které nemají na rámu ten rantl. Třeba DAH Solar.
Screenshot 2024-06-03 at 16.52.57.jpg
Screenshot 2024-06-03 at 16.52.57.jpg (250.72 KiB) Zobrazeno 4251 x
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

VITEK píše: pon čer 03, 2024 4:29 pm ...dřív zdegradujou na zatečení vody pod sklo díky tomu že voda stojí na skle a nikam nestejká. vše je proto že voda když nesteče působí trvale na lepící tmel.
To je první dějství dramatu, nebo už to druhý? :lol:
Ukaž mi panel, kterej má vodu pod sklem. Ano, připouštím že tomu tak může nastat a to silovým přizpůsobováním panelů k nerovnému podkladu, tj. např. zašroubováním pevně ke dřevu, nj. to ale ten panel je poškozen tímto připevňovacím systémem a né že by zatekla voda pod utěsněné, zalepené sklo. To lepidlo je nějakej flexibilní silikon, jako Mamut gel a pod.

Já mám sklon velmi malý a to z důvodů údržby, až mi bude 95let, tak případně vadné, vodě již propouštějící spáry mezi panelama hravě opravím. Na střechu 40st. si netroufám ani teď, proto na šikmé střeše panely nemám. :rofl:
Panely hoře (top). 4kWp
bazzara

Příspěvek od bazzara »

Pěkně jste se rozjeli :typerhappy:
Já jsem dostal pro co jsem přišel a jsem spokojený.
Všem díky za rady a nápady.
Dám to přece jen na ty 3° a to z důvodu toho že na takovém sklonu se určitě nebude dělat louže. Za B se mi to bude dobré dělat. Za C mám nízkou stavbu a čištění vapkou bude hračka. Za D vy nemáte špinavá okna která jsou 90°? Špiní se to i tak. Za E sníh jsem neviděl u nás už 10 let a ty dva dny co tu je to ty panely přežijí. Jedinou nevýhodou můžou být kroupy ale ty můžou padat i šikmo a rozbít tak i panely ve sklonu. To je holt risk. A hlavně ještě mě napadá že se tam bude držet voda třeba jen kousek u spodní hrany a ta určitě vyschne hned při prvním náznaku slunce jak se ten panel nahřeje. A že tam bude stát při dešti mi teda nevadí ani trochu stejně to nebude vyrábět v tu dobu nikomu. A pokud časem proteče voda přes panel dolů přes tmel tak se taky nic nestane, prostě mi bude kapat na auto. (Teď stojím na dešti běžně)
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

Ja som za 15 rokov umyl moje auto dva krát, raz keď som sa ženil a raz keď som išiel na nejakú svatbu a bolo naozaj špinavé a nie a nie zapršať. Keďže neparkujem pod strieškou, vždy sa mi o očistenie postarala príroda. Parkovanie pod strechou prinesie so sebou zrejme nevyhnutnosť pravidelného navštevovania umyvárky.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

Cmrnda samozřejmě ohledně sklonu a čistoty plácá nesmysly. Na nízké sklony bych dal bezrámové DAH solary, klasické s rámem bych nedal na méně než 10° protože se špiní.
Panely bych dal "na výšku", krátkou vodorovnou stranu bych přetmelil, nebo tam vmačknul nějaké obdélníkové těsnění, které nevyčnívá a na svislou, dlouhou spáru se bych dal něco takového https://www.eshopelektronika.cz/tesnici ... ove-panely co schová i úchyty.
Osobně bych dal větší formát panelů např. 230x115 na tři hliníkové profily. Dřevěná konstrukce kdy máš "v jedné rovině" vaznice, krokve i latě mi přijde nešťastná, to si můžeš dovolit u svařovaných portů, u dřevěné udělej tři úrovně.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Já teda taky trochu přispěju, protože mám panely se sklonem 3°, tak vím o čem je řeč.
1. Je to blbost, špiní se dole ("loužují"), budu to (asi) předělávat
2. V obrázku je uvedeno 3%, což je ještě mnohem míň, než 3° (cca 1,8°). Tak bacha na to, o čem se bavíme.
3. Pokud se to dá ze země 1x ročně očistit zblízka wapkou, tak odvolávám bod 1 - já to mám mimo dosah.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

A proč s wapkou? Normálně vylezu na žebřík se smetáčkem a kyblíkem s vodou a smetu ty kraje těch panelů. Za druhý je ale fakt že výkon po umytí se výrazně nezvýší.
Mám tam ještě pouštní písek, ten ale rozšlapávají ptáci a tím přispívají k jeho úbytkům. :lol:
Panely hoře (top). 4kWp
nnntomas

Příspěvek od nnntomas »

Ahoj,
byl přístřešek realizován? Taky něco takového se sklonem 2°plánuji, tak by mě zajímalo jak se to osvědčilo :-)
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“