Victron komunita

Odpovědět
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Re: Victron komunita

Příspěvek od vata »

Ryngo píše: úte bře 24, 2026 10:58 am Tak se podívej na https://solarhash.cz/ a uvidíš co de tam dá sledovat a jaké statistiky dělat.
Jo, máš to pěkné. Nějaké další technické detaily pro inspiraci?
Že sleduješ a odvozuječ další ukazatele a máš to selfhosted, je chvályhodné. Victron je dobrý systém, ale stačí výpadek konektivity a je po sledování - to je pro mě nejpádnější důvod pro vlastní řešení - nesnáším cloudy. Victron samozřejmě nesleduje jiné integrované systémy - třeba zrovna ten miner, ani ne-Victron zařízení (třeba můj Tristar nebo řídící PLC). A v některých věcech mě až irituje: v registrech nejsou dostupné teploty ani pro regulátory ani pro měniče, to nechápu. Zrovna teploty mě zajímají dost, ale ne až tak, abych si instalovala extra teplotní senzory. No a pak registry připojené BMS: proč to mají s omezenou přesností?
Napsat si to sám je pracné, ale hodně se tím dá naučit a pochopit to do hloubky. Dneska, v době VRM a HA je už vlastní řešení s vizí se na tom ekonomicky chytnout vlastně už anachronismus, ale jako lab je to skvělé pořád.
No a ať si těží co chce :) Já třeba takhle vytěžuju XMR, je to těžba na CPU mého serveru pokud se nudí a jsou přebytky, jistě úplné drobné, ale potěší to. Když si občas potřebuju spravit náladu, mrknu na dlouhodobý kurz XMR :) A trochu mi to ohřívá technickou místnost, to se hodí. Nic dedikovaného pro to stavět nebudu, to by přišlo draze.
A Jirka: pokud vytěžovačem topíš, docela by mě zajímalo, jak jsi vyřešil odvod a zužitkování toho tepla. Něco na tohle téma řešil LTT (vyhříval odpadním teplem ze serverovny bazén), a jsem si docela jistá, že ani realizací, ani údržbou takového systému bych si život komplikovat nechtěla.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
xmasin

Příspěvek od xmasin »

vk_1 píše: pon bře 23, 2026 6:31 pm Mně mode 2 bohatě stačí. Primárně řídím jen grid setpoint a přepínám podle potřeby do ostrovu, nebo passthru.
Co bys potřeboval dělat v mode 3?
Potřebuju mít možnost vypnout dodávku na jedné fázi kvůli využití sdílení.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

vata píše: úte bře 24, 2026 12:43 pm A Jirka: pokud vytěžovačem topíš, docela by mě zajímalo, jak jsi vyřešil odvod a zužitkování toho tepla. Něco na tohle téma řešil LTT (vyhříval odpadním teplem ze serverovny bazén), a jsem si docela jistá, že ani realizací, ani údržbou takového systému bych si život komplikovat nechtěla.
teplo se prenasi pouze vzduchove, mam urcity plan az pozdeji pokud budu pokracovat s tezbou po roce 2030 - tedy pokud neprijde nejaka altseason a nebude mozne tyto stare karty prodat ze koupim nejake modernejsi treba radeon 7900 xtx nebo tak neco s vodmini bloky a pak by se tim predehrival bojler + do topeni. Ale vzduchove me to zatim vyhovuje a je to jednodussi. Nejak takhle to vypada mam ty stroje 4 ted bezi 1 v dilne na temperaci 4 karty, 4 karty v prizemi v dome - zatim se tam nebydli a 10 kartovy rig mam ve sverm byte v patre, 10 karet bezi pouze v leden/unor ted uz bezi jen 6 to je to na fotce, uz je castecne vyrabovany a karty jsem presunul jinam + mam jestre 4 stroj a ten ma 8 karet a je ted odstaveny ten jede pres leto mimo dum abych spalil vyrobu solaru. Mimochodem kdyz se pred to postavi susak s pradlem je to za 2-3h suche, parada a je to tiche asi jako kdyz chladi klimoska tj lehoucke sumeni :)
IMG_20260324_140424.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Humux

Příspěvek od Humux »

To musí bejt rachot od těch větráků :D
Kdysi jsem měl Visheru, tu nežravější a spolu s grafárnou natápěla 100l sud s vodou. Slušná akumulace.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Ty vetraky neni slyset, navic maji PWM rizeni a jsou stazene tak na pulku a i kdyz bezi naplno neni to slyset, vetracky karet bezi na 15-20% otacek ty neni slyset vubec. Hluk je asi tak jak kdyz bezi klima pri chlazeni na minimalni otacky vetraku, tj takove sotva slysitelne sumeni. Na domaci pouziti je potreba kolem toho natahnou sit proti hmyzu ktera se co 14 dni prejede vysavacem, ale i tak se neco dostane do karet a hlavne dole do zdroje k jaru uz byva slusne ucpany bordelem ale to uz zas bezi malo karet a 2600w zdroj bezi vicemene naprazdno, jaro/podzim se to vyfouka vzduchem a jedem vali to celej rok 24/7 jen pres leto ne v byte logicky. Karty zerou cela karta asi 125w podvoltovane na 690mV na GPU, pameti tez podvoltovane, bezi nastavene na idealni energo efektivitu.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

xmasin píše: úte bře 24, 2026 1:33 pm Potřebuju mít možnost vypnout dodávku na jedné fázi kvůli využití sdílení.
To použití nechápu, mohl bys to prosím více rozepsat jak to má fungovat a proč? Sdílení mám taky.
Ryngo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7

Příspěvek od Ryngo »

VRM taky používám, ale má limity.
Nejde ani tak o „kolik dat“, ale o to jak s nimi pracuješ.

Můj dashboard řeší hlavně:

realtime data bez zpoždění (VRM má lag)
vlastní logiku a výpočty (toky energie, okamžité přetoky, chování baterky)
přehled na jedné obrazovce bez proklikávání
možnost napojit řízení (např. zátěže podle přebytků)

Co se týče BTC – neberu to jako klasickou těžbu pro zisk.
Je to řízená zátěž na přebytky, alternativa k bojleru nebo topné spirále.
ASIC má proti GPU výhodu v jednoduchosti řízení a stabilním odběru.

Ekonomiku neřeším stylem „kup → těž → prodávej hned“, ale spíš:
využít přebytky → akumulovat BTC → řešit až v delším horizontu.

GPU přístup dává smysl, hlavně když tím topíš – to nepopírám.
Já jdu cestou jednoduchosti a automatizace v rámci FVE.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

vsak ja take netezim pro zisk, ale kvuli teplu, ktere kdyz dobre prodam muze byt zdarma, proto take nyni bezi 14 ze 24 karet neni vice potreba na topeni a min zas uz nebude staci na zrani solaru spis budu muset jeste pustit vice protoze bude z 6.8kwp nejakych 12.2 a to bude znat.
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

To je v pohodě a dává to smysl.
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

vata píše: úte bře 24, 2026 12:43 pm
Ryngo píše: úte bře 24, 2026 10:58 am Tak se podívej na https://solarhash.cz/ a uvidíš co de tam dá sledovat a jaké statistiky dělat.
Jo, máš to pěkné. Nějaké další technické detaily pro inspiraci?
Že sleduješ a odvozuječ další ukazatele a máš to selfhosted, je chvályhodné. Victron je dobrý systém, ale stačí výpadek konektivity a je po sledování - to je pro mě nejpádnější důvod pro vlastní řešení - nesnáším cloudy. Victron samozřejmě nesleduje jiné integrované systémy - třeba zrovna ten miner, ani ne-Victron zařízení (třeba můj Tristar nebo řídící PLC). A v některých věcech mě až irituje: v registrech nejsou dostupné teploty ani pro regulátory ani pro měniče, to nechápu. Zrovna teploty mě zajímají dost, ale ne až tak, abych si instalovala extra teplotní senzory. No a pak registry připojené BMS: proč to mají s omezenou přesností?
Napsat si to sám je pracné, ale hodně se tím dá naučit a pochopit to do hloubky. Dneska, v době VRM a HA je už vlastní řešení s vizí se na tom ekonomicky chytnout vlastně už anachronismus, ale jako lab je to skvělé pořád.
No a ať si těží co chce :) Já třeba takhle vytěžuju XMR, je to těžba na CPU mého serveru pokud se nudí a jsou přebytky, jistě úplné drobné, ale potěší to. Když si občas potřebuju spravit náladu, mrknu na dlouhodobý kurz XMR :) A trochu mi to ohřívá technickou místnost, to se hodí. Nic dedikovaného pro to stavět nebudu, to by přišlo draze.
A Jirka: pokud vytěžovačem topíš, docela by mě zajímalo, jak jsi vyřešil odvod a zužitkování toho tepla. Něco na tohle téma řešil LTT (vyhříval odpadním teplem ze serverovny bazén), a jsem si docela jistá, že ani realizací, ani údržbou takového systému bych si život komplikovat nechtěla.
Díky, přesně tyhle limity mě k tomu taky dovedly.

Technicky to mám postavené takhle:

data tahám přímo z Cerbo GX přes MQTT (lokálně) → žádný cloud
backend běží lokálně (selfhost), frontend čistý web (žádná závislost na VRM)

Co si dopočítávám navíc:

reálné toky energie mezi FV / baterie / dům / síť
okamžité přebytky (ne jen odhad)
účinnost (nabíjení/vybíjení baterie)
chování systému v čase (např. reakce na změny zátěže)
predikce krátkodobého přebytku (řádově minuty dopředu)

K těm limitům Victronu:

teploty – jo fakt chybí
BMS registry – souhlas, rozlišení i dostupnost je dost omezená
ne-Victron zařízení – přesně důvod, proč to mít vlastní (mám tam i miner a další věci)

Miner:

mám ho napojený jako řízenou zátěž
spínání podle okamžitého přebytku, ne podle SOC
cílem je 0 přetok do sítě (nebo minimum)

Teplo:

zatím jednoduché řešení – využití přímo v prostoru (technická místnost)
žádné složité rekuperace/rozvody (zbytečná složitost vs. přínos)
do budoucna možná výměník do vody, ale jen pokud to bude dávat smysl

Ekonomiku beru spíš jako vedlejší efekt – hlavní je:
plná kontrola nad FVE + využití přebytků bez cloudu
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“