Měření a sběr přetoků

Odpovědět
VlcaCZ

Měření a sběr přetoků

Příspěvek od VlcaCZ »

Dobrý den,
tak se na Vás jdu obrátit s první prosbou o nápad.
Rozhodl jsem se že jako první krok seznámení se s Victronem si ho namontuju domů.
První překážkou je, že budu muset překopat přívodní instalaci, ale s tím jsem tak nějak počítal.

Pokusím se vám nastínit aktuální a plánovanou situaci.

Máme v domě 3 odběrná místa (elektroměry).
Ano je to nesmysl, který jsem se právě rozhodl řešit.
Plánuji naše odběrné místo zrušit a připojit se na odběrné místo tchýně.
Tady vzniká první bod na kterém jsem se zasekl.
Tchýně totiž má FVE. Starou, prehistorickou z dob prvních dotací, což znamená hloupé měniče.
Prakticky jen vyrábí a posílá do sítě. Vlastní spotřeba z této instalace je minimální.
Já jsem se dozvěděl že je možné tyto "přetoky" zachytit pomocí Victronu a uložit do baterie.
Pochopil jsem že se dá použít VM3P75CT, tím měřit energii do gridu a řídit tím nabíjení.

Teď k tomu hlavnímu dotazu.
Potřeboval bych nějak měřit i energii kterou bychom my (v našem bytě) odebírali z gridu.
Viz: (Příloha)

Umí VenusOS pracovat se SmartMetry například takto?
VM2 - VM1 = spotřeba z GRID pro náš byt
Dá se nakonfigurovat Mlutiplus II tak aby ukládal do baterií jen tolik energie kolik měří VM1 směrem do GRID?

Mám v plánu u nás v bytě osadit 2 x Multiplus II 5000VA + Cerbo + cca 30kWh baterií a sbírat energii z již existující FVE.
Časem přidám ještě panely vlastní, ale to až třeba v následujících letech.
Je mi jasné že nebudu moci sbírat energii z 3. fáze při použití jen dvou měničů, ale to třeba také časem rozšířím.
Přílohy
mer.png
:sun: :stupidme: :worker: :myeyes:
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Měření a sběr přetoků

Příspěvek od Diablo1st »

Ak si dáš celý tvoj byt na ACout stranu, tak budeš mať meranie spotreby priamo vo VRM. Ako Grid meter môžeš použiť EM540 alebo VM3P75CT, na meranie spotrebyúvýroby na ACin strane stačí aj lacnejší ET340.
Fungovať to bude, ale odporúčal by som ísť rovno do 3F zapojenie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“