Přitápění v přechodných obdobích
Přitápění v přechodných obdobích
Vymýšlím, jak pomoci plynovému kotli v době, kdy je přebytek výroby elektřiny. Zatím mám FIX za dobrou cenovku, od Nového roku to bude asi horší.
Sofistikované řešení by bylo doplnění trubkového elektrokotle nebo průtokového bojleru s elektrickou patronou paralelně nebo sériově k plynovému kotli. Kromě kotle nebo bojleru bych uplatnil SSR relé s regulací 0-10 V, kterou bych řídil v Node-Red.
Druhou alternativou je využívání lokálních zdrojů a jejich případné řízení pomocí chytré zásuvky s ovládáním v Node-Red.
Nechá se koupit třeba teplovzdušný ventilátor výkonu 600 W nebo 1000/2000 W.
Těch 600 W by bylo použitelných pro menší pokoje, pro obývák s kuchyní by bylo vhodný ten 1000/2000 W.
Cenovky jsou zanedbatelné, řádově od 300 Kč/ks. Případná chytrá zásuvka by stála něco podobného.
Nicméně by to asi bylo jako pěst na voko, obvykle bílý plast a když se to nasčítá pro tři ložnice a OP+KK, tak jsou to čtyři zařízení se čtyřmi regulacemi.
Také zhoršení komfortu, proudění vzduchu, bezpečnost, je tam topná spirála.
Tyto vyntilátory znám, pořizovací cena je pár kaček a rychle to vyhřeje stavbu, používal jsem občas v zimě.
Z tohoto pohledu by se jevila jako vhodnější úprava ústředního vytápění. Je-li sluníčko, pak klidně objekt trochu přetopím.
Máte nějakou zkušenost s podobnými lokálními topidly?
Kromě ventilátorů jsou i radiátory, opět nejmenší třeba 500 W, pak 1000/2000/2500 W. To už jsou větší a dražší přístroje. Ale bude to topit jenom lokálně, bez cirkulace vzduchu.
Sofistikované řešení by bylo doplnění trubkového elektrokotle nebo průtokového bojleru s elektrickou patronou paralelně nebo sériově k plynovému kotli. Kromě kotle nebo bojleru bych uplatnil SSR relé s regulací 0-10 V, kterou bych řídil v Node-Red.
Druhou alternativou je využívání lokálních zdrojů a jejich případné řízení pomocí chytré zásuvky s ovládáním v Node-Red.
Nechá se koupit třeba teplovzdušný ventilátor výkonu 600 W nebo 1000/2000 W.
Těch 600 W by bylo použitelných pro menší pokoje, pro obývák s kuchyní by bylo vhodný ten 1000/2000 W.
Cenovky jsou zanedbatelné, řádově od 300 Kč/ks. Případná chytrá zásuvka by stála něco podobného.
Nicméně by to asi bylo jako pěst na voko, obvykle bílý plast a když se to nasčítá pro tři ložnice a OP+KK, tak jsou to čtyři zařízení se čtyřmi regulacemi.
Také zhoršení komfortu, proudění vzduchu, bezpečnost, je tam topná spirála.
Tyto vyntilátory znám, pořizovací cena je pár kaček a rychle to vyhřeje stavbu, používal jsem občas v zimě.
Z tohoto pohledu by se jevila jako vhodnější úprava ústředního vytápění. Je-li sluníčko, pak klidně objekt trochu přetopím.
Máte nějakou zkušenost s podobnými lokálními topidly?
Kromě ventilátorů jsou i radiátory, opět nejmenší třeba 500 W, pak 1000/2000/2500 W. To už jsou větší a dražší přístroje. Ale bude to topit jenom lokálně, bez cirkulace vzduchu.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 4010
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Re: Přitápění v přechodných obdobích
Jestli umíš zapnout čerpadlo v plynovém kotli, tak minimální varianta je topná tyč pro koupelnové žebříky. Druhá varianta je bazarový elektrokotel připojený paralelně přes zpětné klapky.
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
Nelepší co jsem lokálního měl byly cihlová kamna o 3m3 s topnou spirálou obložená dřevem. Vydržely s teplotou celej tejden! Dobíje-li se při nejlevnějším proudu.
V menších místnostech využívám vícenásobné spotřebiče jako auto-zesilovače, počítače, televize spuštěné 24 hod.
V menších místnostech využívám vícenásobné spotřebiče jako auto-zesilovače, počítače, televize spuštěné 24 hod.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
Ja pouzivam ty primotopy a ventilatory. S chytrymi zasuvkami. Posbiral jsem to jen po baraku.
Stejne to tam je jen na par tydnu. Pak to schovam.
Zapinam postupne vzdalene podle vyse pretoku.
Stejne to tam je jen na par tydnu. Pak to schovam.
Zapinam postupne vzdalene podle vyse pretoku.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Já jsem zjistil, že foukající topidla členům rodiny vadí (různé fukary, rigy atd.) Takže jsem pořídil malé olejové radiátory, spínám to chytrými zásuvkami. Výhodou je nulová hlučnost a menší časový posun, kdy po vypnutí topí ještě třeba 20 min, takže při zapnutí odpoledne ještě za slunečního svitu je teplo i navečer. Ale týká se to jen severně orientovaných místností, jih buď vytopí slunce rovnou, nebo je ho tak málo, že je potřeba zapnout plyn a elektřinu šetřit na běžnou spotřebu.
Nějaké normální spotřebiče taky pomohou, TV zapnutá 24 h denně místnost celkem ohřeje.
Nějaké normální spotřebiče taky pomohou, TV zapnutá 24 h denně místnost celkem ohřeje.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Používám přímotop Professor DL01 a Jocca 2824 a v pohodě. To když na jaře/na podzim hodně svítí, baterka plná a vytěžování 60V/4.2kW do akunádoby nestíhá (moc dní to ale není). Mám i starou Etu 1kW/2kW s ventilátorem, ale ten hluk nesneseme, to jedině když nejsme doma. Tak jsem obětoval peníz na tiché řešení.
My již druhou sezonu používáme 3kW akumulační kamna (přes vytěžovač). Dá se do nich nacpat teoreticky až 24kWh energie, které pak hřejou až do druhého dne. Samozřejmě používáme je bez ventilátoru.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (HA aspol.)
Ja mam ale pocit, ze tech dni, kdy je zahodno zapnout jakekoliv pridavne topeni kvuli vytezovani a tudiz zamezeni zbytecnych pretoku zase zdaleka neni tolik. Navic kdyz prichazime domu, uz v toto obdobi prakticky zadne pretoky nejsou. Tudiz pripadny hluk z techto primotopu nam nevadi - uz jsou vypnute.
Tohle mě taky napadlo. Má to svoje omezení.
1) Spínání čerpadla
Toto bych musel vyřešit v každém případě, pokud bych chtěl přitápění k sériově ke stávajícímu plynovému kotli.
Myslím, že řešitelné to je, kotel Vaillant, jenom si dát pozor na to, abych do čerpadla poslal stejnou fázi. Kouknu do kotle, jestli najdu v návodu nějaké schéma a zavolám na jejich podporu. V systému už určitě nějaký doběh je, aby se voda točila i po vypnutí hořáku a do té doby, než se začne vracet příliš studená voda. Tak bych prostě to čerpadlo zapnul i v jiném případě.
Jenom dát pozor na to, abych to čerpadlo nepustil v době, kdy se přepne trojcestný ventil a bude se kotlem ohřívat voda v bojleru.
2) Topná tyč
Topná tyč je jenom 600 W. Do zásuvky je možné doplnit chytrou zásuvku. Ohřívala by se především koupelna, což ale není na závadu.
Může se vyměnit za výkonnější, regulátor by zůstal. Řádově 1 kW je za 1,5k Kč.
Takže nevýhodou je aktuální nízký výkon. Investiční náklady poměrně nízké - chytrá zásuvka za 300 Kč, pokud bych neměnil výkon.
Nemyslím, si, že s 600 W bych vytopil celý dům. Tohle by mohlo fungovat jako přitápění při běžícím plynovém kotli, pokud by byla zrovna elektrika.
----------
Spíš než bazarový elektrokotel bych z důvodu úspory místa viděl trubkový elektrokotel se zpětnými klapkami a oběhovým čerpadlem.
Možnosti jsou vyrábí se jako podpora pro teplená čerpadla při velmi nízkých teplotách. Různé výkony, třeba 4 kW. Před to dát SSR, tak je to komfortní varianta.
Na ta velká kamna není misto.Cmrnda píše: ↑pát zář 27, 2024 12:57 pm Nelepší co jsem lokálního měl byly cihlová kamna o 3m3 s topnou spirálou obložená dřevem. Vydržely s teplotou celej tejden! Dobíje-li se při nejlevnějším proudu.
V zimě ideální coin minner. Když už to moc nevydělává, tak aspoň to topí. Ale zas to moc nejde regulovat.
Děkuji všem za cenné připomínky.
Ta lokální topidla mají své výhody/nevýhody, jak uvádíte, to jsem si tak nějak představoval.
V návodech těch ventilátorů se jistí, že to může začít hořet. Já to znám, používal jsem na stavbě hračky za 250 Kč/ks.
Ta lokální topidla mají své výhody/nevýhody, jak uvádíte, to jsem si tak nějak představoval.
V návodech těch ventilátorů se jistí, že to může začít hořet. Já to znám, používal jsem na stavbě hračky za 250 Kč/ks.
Loňský podzim a letošní jaro jsem používal již několikrát zmiňované "zabíječe" (přímotopy s ventilátorem). Regulace ON-OFF ruční. Spokojenost veliká. Hluk ventilátoru mi nedělal problémy, neb většinou jsem byl jinde, nebo zaujat činností, která vše přebila.
Přínos nejen v úspoře plynu (topím plyn. kotlem), ale i v dobrém pocitu z využité FVE.
Letos jsem se rozšoupnul a nechal nainstalovat tři klimy. Horké léto bylo naprostá bomba, určitě té investice nelituji.
Přitápění jsem si zatím moc neužil. V těchto dnech odhaduji úsporu na plynu cca tři kubíky za den.
Ještě k hluku ventilátoru. "Zabíječ" používám i v karavanu a při spaní jsem z něho moc radost neměl, nicméně člověk si zvyká velice rychle.
Jinak doma to přitápění využívám především "akumulačně". V poledne je sice v obýváku 23°C, topení přidá další tři, ale večer, až tam přijdu je klid a pohoda.
Přínos nejen v úspoře plynu (topím plyn. kotlem), ale i v dobrém pocitu z využité FVE.
Letos jsem se rozšoupnul a nechal nainstalovat tři klimy. Horké léto bylo naprostá bomba, určitě té investice nelituji.
Přitápění jsem si zatím moc neužil. V těchto dnech odhaduji úsporu na plynu cca tři kubíky za den.
Ještě k hluku ventilátoru. "Zabíječ" používám i v karavanu a při spaní jsem z něho moc radost neměl, nicméně člověk si zvyká velice rychle.
Jinak doma to přitápění využívám především "akumulačně". V poledne je sice v obýváku 23°C, topení přidá další tři, ale večer, až tam přijdu je klid a pohoda.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6150
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Ahoj všem. Mám starší, rekonstruovaný RD, topení klasická etážovka s plynovým kotlem, který přes trojcestný ventil ovládá vodu do radiátorů i ohřev TUV do samostatného bojleru.
Po zprovoznění FVE jsou do sklepa přidány dva bojlery po 200 litrech, jeden je zásobník pro předohřev TUV, druhý je připojen do rozvodu teplé vody k radiátorům.
Oba bojlery jsou ohřívány třífázovým, kaskádově spínaným bivalentním zdrojem 3x2 kW, spínaným dálkově ovládanými zásuvkami z mobilu nebo místně napřímo.
Protože mám topný okruh nadimenzován tak, že mi v radiátorech při venkovní teplotě cca -15 st. stačí topná voda cca 45 st., tak jakýkoli předohřev z FVE přináší výraznou úsporu plynu. Platí nejen pro topení, ale i pro TUV. Je rozdíl ohřívat TUV z např. 6-8 st., když předohřev stíhá TUV temperovat v létě /na 55 st./ tak, že plynový ohřev se nezapne, a v přechodném období, např. dnes předehřívá na cca 35 st. Tím se voda plynem ohřívá jen z 35 na 55 st. - úspora plynu.
Když je večer třeba např. v koupelně přitopit, stačí na cca 10-15 minut pustit čerpadlo topného okruhu - teplo naakumulované v bojleru stačí, plynový kotel nezapíná.
Všechno je to řízeno termostaty, v systému mám 3 čerpadla, 3 elektro ventily a jediné co ovládám je v mobilu zapínané nebo vypínané nahřívání bojlerů. Vše ostatní si systém ovládá sám, dohled není třeba.
U mne je vedlejším efektem FVE úspora plynu, kdy před FVE byla spotřeba cca 1600 m3/rok, letos to vypadá tak na 850 m3, možná i méně.
Po zprovoznění FVE jsou do sklepa přidány dva bojlery po 200 litrech, jeden je zásobník pro předohřev TUV, druhý je připojen do rozvodu teplé vody k radiátorům.
Oba bojlery jsou ohřívány třífázovým, kaskádově spínaným bivalentním zdrojem 3x2 kW, spínaným dálkově ovládanými zásuvkami z mobilu nebo místně napřímo.
Protože mám topný okruh nadimenzován tak, že mi v radiátorech při venkovní teplotě cca -15 st. stačí topná voda cca 45 st., tak jakýkoli předohřev z FVE přináší výraznou úsporu plynu. Platí nejen pro topení, ale i pro TUV. Je rozdíl ohřívat TUV z např. 6-8 st., když předohřev stíhá TUV temperovat v létě /na 55 st./ tak, že plynový ohřev se nezapne, a v přechodném období, např. dnes předehřívá na cca 35 st. Tím se voda plynem ohřívá jen z 35 na 55 st. - úspora plynu.
Když je večer třeba např. v koupelně přitopit, stačí na cca 10-15 minut pustit čerpadlo topného okruhu - teplo naakumulované v bojleru stačí, plynový kotel nezapíná.
Všechno je to řízeno termostaty, v systému mám 3 čerpadla, 3 elektro ventily a jediné co ovládám je v mobilu zapínané nebo vypínané nahřívání bojlerů. Vše ostatní si systém ovládá sám, dohled není třeba.
U mne je vedlejším efektem FVE úspora plynu, kdy před FVE byla spotřeba cca 1600 m3/rok, letos to vypadá tak na 850 m3, možná i méně.
"Kmet"
FVE od IV/2023,
6,15 kWp, 4x baterie Baterie GTX 3000 2,5 kW,
střídač SOFAR 10KTL-3PH,
5 panelů JV, 10 panelů JZ
Hodonín
FVE od IV/2023,
střídač SOFAR 10KTL-3PH,
Hodonín
Já mám nějaký podlahový plochy s el. ohřevem - to používám teď, kdy je té elektriky relativně nadbytek, a funguje to +- akumulačním způsobem - teď je doma cca 26°C, jak se sejdeme, tak se vyvětrá, klesne to někam k 23°C a je to v pohodě do rána. Jak těch přebytků ubývá, tak aspoň přes den jede klimatizace, ale to je "studený topení" tj jak se to vypne, tak není žádná velká akumulace ve hmotě, a večer už pak bývá fajn trochu přitopit. Je to každej rok jiný, loni fungovalo přitápění snad až do konce října prakticky bez topení, a na jaře už od konce února taky, letos uvidíme. Zatím jsem spálil jednu bedýnku odřezků dřeva, abych si trochu uklidil, o topení to moc nebylo...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Tak to mám podobně. Akorát jsem po realizaci FVE vyhodil 120 litrový nepřímotopný zásobník (ohřev z kotle za trojcestným ventilem) a dal tam 200 litrový přímo/nepřímo topný zásobník s patronou 3x1,33 kW a spirálou s velkou teplosměnnou plochou napojenou do kotle. Takže zde nepotřebuju ten předehřev, mám to 2v1.Kmet píše: ↑pon zář 30, 2024 1:53 pm Ahoj všem. Mám starší, rekonstruovaný RD, topení klasická etážovka s plynovým kotlem, který přes trojcestný ventil ovládá vodu do radiátorů i ohřev TUV do samostatného bojleru.
Druhý zásobník s topnou patronou napojený do ÚT zvažuji. Ale 200 litrů se mi do koupelny už nevejde. Teoreticky 50 litrů, ale to je málo. Musel bych obětovat část šatny. Vzdálenost od kotle tak 2 metry, to by bylo asi řešitelné.
Radiátory jsem si projektoval sám, zdály se mi malé, tak jsem místo typu 11 dal typ 21 (dnes bych dal 22), abych mohl topit nižší teplotou. Loni jsem zkusil posunout topnou křivku hodně nízko a zdá se, že bylo pořád teplo. A kondenzační kotel měl vyšší účinnost.
Toto by bylo spolehlivější řešení než nějaký trubkový průtokový kotel, který vyžaduje okamžité vytápění místností.
Můžu se zeptat, jaký tam máš ten bivalentní zdroj 3x 2 kW?
Jen princip. Předpokládám správně zapojení do hvězdy se zapojeným středem?
Kaskádovitým spínáním myslíš 1F 2 kW / 2F 4 kW / 3F 6 kW?
-------
Skoro se blížím tomu, abych to udělal pořádně.
Dnes jsem zahájil topnou sezónu v domě, zatopil v krbu v OP+KK a obešel místnosti s ventilátorem 1/2 kW a dal tam 7 kWh.
Ale s těmi lokálními topidly fakt nevím, lepší by bylo to udělat centrálně.
Při projekci RD jsme si zakázali podlahové topení. Chodíme doma bosi, máme koberce a podlahové topení by nám vířilo prach, proto jsme to nechtěli.Kodl69 píše: ↑pon zář 30, 2024 3:31 pm Já mám nějaký podlahový plochy s el. ohřevem - to používám teď, kdy je té elektriky relativně nadbytek, a funguje to +- akumulačním způsobem - teď je doma cca 26°C, jak se sejdeme, tak se vyvětrá, klesne to někam k 23°C a je to v pohodě do rána. Jak těch přebytků ubývá, tak aspoň přes den jede klimatizace, ale to je "studený topení" tj jak se to vypne, tak není žádná velká akumulace ve hmotě, a večer už pak bývá fajn trochu přitopit. Je to každej rok jiný, loni fungovalo přitápění snad až do konce října prakticky bez topení, a na jaře už od konce února taky, letos uvidíme. Zatím jsem spálil jednu bedýnku odřezků dřeva, abych si trochu uklidil, o topení to moc nebylo...
Pokud bych stavěl znovu, asi bych volil hodně tlustou vrstvu EPS, podlahové teplovodní vytápění a nad systémovou deskou ne 5 cm anhydritu ale spíš tak 10 cm cementového potěru.
Nj, před 13ti lety jsem si nemyslel, že budu mít vlastní elektrárnu.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6150
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Zdroj TJ 2" EHP 6 kW,Momo píše: ↑pon zář 30, 2024 6:37 pmTak to mám podobně. Akorát jsem po realizaci FVE vyhodil 120 litrový nepřímotopný zásobník (ohřev z kotle za trojcestným ventilem) a dal tam 200 litrový přímo/nepřímo topný zásobník s patronou 3x1,33 kW a spirálou s velkou teplosměnnou plochou napojenou do kotle. Takže zde nepotřebuju ten předehřev, mám to 2v1.Kmet píše: ↑pon zář 30, 2024 1:53 pm Ahoj všem. Mám starší, rekonstruovaný RD, topení klasická etážovka s plynovým kotlem, který přes trojcestný ventil ovládá vodu do radiátorů i ohřev TUV do samostatného bojleru.
Druhý zásobník s topnou patronou napojený do ÚT zvažuji. Ale 200 litrů se mi do koupelny už nevejde. Teoreticky 50 litrů, ale to je málo. Musel bych obětovat část šatny. Vzdálenost od kotle tak 2 metry, to by bylo asi řešitelné.
Radiátory jsem si projektoval sám, zdály se mi malé, tak jsem místo typu 11 dal typ 21 (dnes bych dal 22), abych mohl topit nižší teplotou. Loni jsem zkusil posunout topnou křivku hodně nízko a zdá se, že bylo pořád teplo. A kondenzační kotel měl vyšší účinnost.
Toto by bylo spolehlivější řešení než nějaký trubkový průtokový kotel, který vyžaduje okamžité vytápění místností.
Můžu se zeptat, jaký tam máš ten bivalentní zdroj 3x 2 kW?
Jen princip. Předpokládám správně zapojení do hvězdy se zapojeným středem?
Kaskádovitým spínáním myslíš 1F 2 kW / 2F 4 kW / 3F 6 kW?
-------
Skoro se blížím tomu, abych to udělal pořádně.
Dnes jsem zahájil topnou sezónu v domě, zatopil v krbu v OP+KK a obešel místnosti s ventilátorem 1/2 kW a dal tam 7 kWh.
Ale s těmi lokálními topidly fakt nevím, lepší by bylo to udělat centrálně.
https://www.dzd.cz/prislusenstvi/elektr ... notka-tj-2
Výhoda je, že ovládání je přes vestavěná relátka, takže spínám proudy nula celá nic, a ovládám 2 až 6 kW.
Ano, kaskádové spínání po jednotlivých fázích, tedy 2, 4, nebo 6 kW.
Další výhoda je, že fázi 2 a 3 můžu spínat podle toho, jak to vyhovuje, příklad:
na fázi 2 máme pračku a myčku, na fázi 3 máme sušičku a klimu. Pokud mi FVE vyrábí něco kolem 4 kW, tak si mohu vybrat, jestli pustím do bojlerů jen fázi 1, nebo fáze 1+2 nebo 1+3, podle toho, co je doma aktuálně zapnuto.
Celé je to posichrováno soumrakovými spínači /vypínají napájení ovládací větve/ a samodržným relé, které při výpadku elektřiny zvenku odepíná napájecí větev ovládání a tedy z baterek se vypne dobíjení bojlerů.
Chci to ještě vylepšit tak, aby se při výpadku elektřiny zvenku odpojilo napájení "silových" spotřebičů /trouba, pračka, myčka, sušička, klima/ a zůstalo zapojeno jen lednička, mrazák, router, světla a základní ovládání plynového kolte a oběhového čerpadla.
Jak jsem psal výše, ovládá se to víceméně samo, jen vždy v 10:00 pípne mobil, že mám zkontrolovat v mobilu FVe, a podle toho, jaká je aktuálně situace s nabitím baterek a kolik FVE dává nezapnu nebo zapnu dálkově potřebný pořet fází do ohřevu bojlerů, teploty si to hlídá samo, při zvýšené oblačnosti nebo večer se to samo vypne.
"Kmet"
FVE od IV/2023,
střídač SOFAR 10KTL-3PH,
Hodonín
FVE od IV/2023,
střídač SOFAR 10KTL-3PH,
Hodonín
Díky za info. O takovémto trubkovém elektrokotli jsem původně uvažoval, teď se přikláním k akumulační nádrži s patronou.
Alternativou je bazarový zásobník (jsou i za odvoz) s externím zdrojem s čerpadlem. Ale nechce se mi dávat do čisté šatny nějaký 10 let starý šrot.
Uvažuji teď ve dvou variantách:
- buď s trvale průtočným zásobníkem
- nebo s trojcestným ventilem a zpětnou klapkou - výhoda - menší tepelné ztráty do nádoby v temných dnech
Nevýhodou je, že asi neumím nuceně zapnout čerpadlo v kotli Vailant. Konzultováno s technickou podporou.
Rád bych ve slunných dnech automaticky (!) vytápěl interiér na vyšší teplotu, abych akumuloval teplo do stavebních konstrukcí.
Musel bych navýšit hodnotu na regulátoru (kombinace prostorového a ekvitermního termostatu).
Nerad bych do systému doplňoval další čerpadlo, abych honil ohřátou vodu ze zásobníku do radiátorů. Ale vymyslet by to šlo. Oběhové čerpadlo, další trojcestné ventily a zpětné klapky, ale už to bude složitější a dražší.
NAD 250 v1:
Tehto zásobník mi už dříve doporučili v dražicích, ale těžko říct jestli je vhodný, nelíbí se mi hodně vysoko umístěná topná patrona.
Z tohoto pohledu by byl možná vhodnější klasický OKCE se spodně montovanou patronou. Tento už mám pro přípravu TV.
Včera jsem to konečně rozštípnul.
Zvítězila varianta malých lokálních přímotopů s chytrými zásuvkami.
Podařilo se mi koupit 6 ks zánovních konvektorů, dokonce mají vestavěný poměrně tichý ventilátor. Cenovka za komplet 500,- Kč.
K tomu 4 zásuvky Tapo P110 po 330,- Kč/ks.
Teď už se jenom pokusit to naprogramovat, aby to jelo alespoň částečně automaticky.
Zvítězila varianta malých lokálních přímotopů s chytrými zásuvkami.
Podařilo se mi koupit 6 ks zánovních konvektorů, dokonce mají vestavěný poměrně tichý ventilátor. Cenovka za komplet 500,- Kč.
K tomu 4 zásuvky Tapo P110 po 330,- Kč/ks.
Teď už se jenom pokusit to naprogramovat, aby to jelo alespoň částečně automaticky.
No slava. Ja mam chytre zasuvky z aliexpresu za 5 $
Tak podej hlaseni co jsi naprogramoval.
Tak podej hlaseni co jsi naprogramoval.
Jako přímotopy jsou opravdu super na regulaci teploty v místnosti a tím i automatizaci. Máme přímotopné podlahové topení, taže vím o čem to je. Ale naprd je, že to nemá žádnou akumulaci. My to nakonec vyřešili přidáním akumulačních kamen, které se nabíjejí ze slunce v době "nadbytku" nebo v době NT.
Vše řídí Siemens Logo dle teplotních čidel v každé místnosti. Ale máme i místnosti, kde jsme přidali podobné přímotopy přes Shelly zásuvku.
Jen bacha na přímotopy s digitálním termostatem. Ten se většinou po externím vypnutí přímotopu resetuje do defaultu.
Vše řídí Siemens Logo dle teplotních čidel v každé místnosti. Ale máme i místnosti, kde jsme přidali podobné přímotopy přes Shelly zásuvku.
Jen bacha na přímotopy s digitálním termostatem. Ten se většinou po externím vypnutí přímotopu resetuje do defaultu.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (HA aspol.)
Mám tyto kousky:
Concpet KS-3008 - https://www.mall.cz/topidla/concept-ks-3008
Už se to neprovádá.
Můžu tam nastavit příkon 750/1250/2000 W. K tomu můžu spustit ventilátor, je poměrně tichý, zrychlí vyhřátí místnosti. Tyto parametry samozřejmě nelze vzdáleně měnit. Můžu jenom zapnout/vypnout přívod elektriky.
Je tam ještě termostat, ten mám nastavený na maximum, aby topení jelo stále, dokud ho vzdáleně nevypnu.
K tomu chytré zásuvky:
TP-LINK TAPO P110 - https://www.suntech.cz/tp-link-tapo-p110_d585582.html
Umím je sepnout v aplikaci na kolika mobilech a tepletech chci, umím je sepnout i v Node-Red v závislosti na jakémkoli parametru FVE.
Aplikace i Node-Red ukazují aktuální příkon, denní a měsíční spotřebu, počty zapnutí a podobně.
Co chci:
Pouze přitápět, tj. pálit elektriku doma, protože ji prodám levněji, než bych nakoupil plyn. Po Novém roce bude cenový rozdíl ještě větší.
Nechci jet pouze z baterie, částečný přícuc z baterie bych umožnil. V žádném případě nekupovat elektriku, je násobně dražší než plyn.
Dobře hospodařit s baterií, asi provozovat třeba jen nad 90 %, nebo 80 %, to by se zjistilo časem.
Asi by bylo dobré být schovaný v ostrovu, aby nebyly přícucy z DS nebo zbytečné přetoky, pomocí těch přímotopů zajistit, abych se nedostával na 100 %.
Podle SOC a výkonu FVE v porovnání se spotřebou už teď řídím bojler. Ten by měl být nadřazený tomu přitápění.
A teď podle tohoto to řídit.
Buď tam zprovoznit ty termostaty. Poznal bych, že do konvektoru jde proud, ale on netopí, podle příkonu. Ale těžko říct, jestli to takto dělat, měření teploty bude nepřesné.
Nákup nějakých bezdrátových teploměrů, ale ty bych musel dát do každé místnosti, cca 400 Kč/ks, to se mi nelíbí. Ale bylo by to komfortní. Levněji to asi nepořídím, nemáte nějaký tip?
Zatím to vidím, na nějaké stanovení denní energie do místnosti v kWh.
No a teď to řídit, asi spínat postupně/střídavě, hlídat celkovou spotřebu s výrobou, překročení zatížení fází.
Při celodenním jasném počasí je to jednoduché, pokud bude přebytek jenom 1 kW, pak to nějak přepínat.
Možná to nejdřív otestuju bez automatizace.
Concpet KS-3008 - https://www.mall.cz/topidla/concept-ks-3008
Už se to neprovádá.
Můžu tam nastavit příkon 750/1250/2000 W. K tomu můžu spustit ventilátor, je poměrně tichý, zrychlí vyhřátí místnosti. Tyto parametry samozřejmě nelze vzdáleně měnit. Můžu jenom zapnout/vypnout přívod elektriky.
Je tam ještě termostat, ten mám nastavený na maximum, aby topení jelo stále, dokud ho vzdáleně nevypnu.
K tomu chytré zásuvky:
TP-LINK TAPO P110 - https://www.suntech.cz/tp-link-tapo-p110_d585582.html
Umím je sepnout v aplikaci na kolika mobilech a tepletech chci, umím je sepnout i v Node-Red v závislosti na jakémkoli parametru FVE.
Aplikace i Node-Red ukazují aktuální příkon, denní a měsíční spotřebu, počty zapnutí a podobně.
Co chci:
Pouze přitápět, tj. pálit elektriku doma, protože ji prodám levněji, než bych nakoupil plyn. Po Novém roce bude cenový rozdíl ještě větší.
Nechci jet pouze z baterie, částečný přícuc z baterie bych umožnil. V žádném případě nekupovat elektriku, je násobně dražší než plyn.
Dobře hospodařit s baterií, asi provozovat třeba jen nad 90 %, nebo 80 %, to by se zjistilo časem.
Asi by bylo dobré být schovaný v ostrovu, aby nebyly přícucy z DS nebo zbytečné přetoky, pomocí těch přímotopů zajistit, abych se nedostával na 100 %.
Podle SOC a výkonu FVE v porovnání se spotřebou už teď řídím bojler. Ten by měl být nadřazený tomu přitápění.
A teď podle tohoto to řídit.
Buď tam zprovoznit ty termostaty. Poznal bych, že do konvektoru jde proud, ale on netopí, podle příkonu. Ale těžko říct, jestli to takto dělat, měření teploty bude nepřesné.
Nákup nějakých bezdrátových teploměrů, ale ty bych musel dát do každé místnosti, cca 400 Kč/ks, to se mi nelíbí. Ale bylo by to komfortní. Levněji to asi nepořídím, nemáte nějaký tip?
Zatím to vidím, na nějaké stanovení denní energie do místnosti v kWh.
No a teď to řídit, asi spínat postupně/střídavě, hlídat celkovou spotřebu s výrobou, překročení zatížení fází.
Při celodenním jasném počasí je to jednoduché, pokud bude přebytek jenom 1 kW, pak to nějak přepínat.
Možná to nejdřív otestuju bez automatizace.
Shelly dělá docela rozumné wifi termostaty. Cenou je to jinde, ale asi by to do noderedu šlo, když je to shelly.
Asi bych to skusil s termostatem na přímotopu. Ono to nějak bude fungovat a nevyžaduje to další investice a vývoj.
Levnější teploměry by mohly dát integrovat přes rtl_433, já přes to mám integrované teploměry od různých meteostanic co jsem postupně nahromadil v Home Assistantu a pro Node-Red to má integraci taky.
Levnější teploměry by mohly dát integrovat přes rtl_433, já přes to mám integrované teploměry od různých meteostanic co jsem postupně nahromadil v Home Assistantu a pro Node-Red to má integraci taky.
Tapo teploměry T310 a T315 k sobě potřebují další zařízení, teprve to má v sobě wifi. Údajně to má krátký dosah, tak těch zařízení může být víc.
Aleternativy jsou dražší, díky za komentář.
Zkusím to s těmi termostaty, že se dosáhlo hraniční teploty jednoduše zjistím, že je zásuvka aktivní, ale nemá odběr.
Aleternativy jsou dražší, díky za komentář.
Zkusím to s těmi termostaty, že se dosáhlo hraniční teploty jednoduše zjistím, že je zásuvka aktivní, ale nemá odběr.