Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
RadarS

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od RadarS »

Tu je o tom hezký článek.
https://oze.tzb-info.cz/solarni-kolekto ... hrevu-vody
Myslím, že fototermika je neprávem odsouvaná do pozadí, asi proto, že to není dost "cool" ...
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Příspěvek od redcrown »

Po tom co je cool bych se moc neohlížel. U mě musela ustoupit před FV, zkrátka zabírala drahocenné místo. Já pracuji s teorií, že když je slunce dost, tak ohřeje bojler i přebytek a když je slunce málo, tak je potřeba max. plocha pro FV pro provoz domácnosti. Navíc když svítí opravdu málo, tak většinou topím dřevem a tím se ohřeje TUV. Navíc mě po 10 letech prorezl had v bojleru a ta smradlavá sračka vytekla do teplé vody. Ze všech kohoutků smrděla ta srajda. Takže buď odstavit termiku, nebo vyměnit bojler. Takže šel bojler a zároveň i termika. Navíc neznám nikoho, komu by v technické místnosti alespoň trochu nevzlínala nemrzka napakovanými závity. Stačí trochu a je to cítit.
Je ale jasné, že každému vyhovuje něco jiného. Je to zkrátka o dimenzování celé energetické soustavy domu a požadavků a chování obyvatel.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
otava5

Příspěvek od otava5 »

AlanKraus píše: pát úno 18, 2022 3:47 pm Energie pro soláry je fixovaná na 3 roky, což je při dnešní ceně silové energie od 4 700 do 6 200,- MWh relativně rychlá návratnost investice. Mám kalkulaci na on grid FVE 5 kWp: materiál 75 000,-, celková cena 130 000, dotace 65 000,-, doplatek 75 000, roční úspora až 30 000,-, návratnost 2,5 roku.
U FVE 10 kWp je to ještě o něco kratší. Předpoklad je, že veškerou spotřebu domácnosti pokryji výkonem FVE.
Hybridní vychází o něco hůř, ale i tak je návratnost pod 4 roky. A to počítám dotaci více méně pro montážní firmu.
Navíc ceny energií budou ještě stoupat.
Ta cena 5kwp by se mi líbila....Jsi schopen mi to za tuto cenu někoho doporučit? Vzal bych i 10kwp bez baterek :)
jars10

Příspěvek od jars10 »

redcrown píše: sob úno 19, 2022 2:31 pm Po tom co je cool bych se moc neohlížel. U mě musela ustoupit před FV, zkrátka zabírala drahocenné místo. Já pracuji s teorií, že když je slunce dost, tak ohřeje bojler i přebytek a když je slunce málo, tak je potřeba max. plocha pro FV pro provoz domácnosti. Navíc když svítí opravdu málo, tak většinou topím dřevem a tím se ohřeje TUV. Navíc mě po 10 letech prorezl had v bojleru a ta smradlavá sračka vytekla do teplé vody. Ze všech kohoutků smrděla ta srajda. Takže buď odstavit termiku, nebo vyměnit bojler. Takže šel bojler a zároveň i termika. Navíc neznám nikoho, komu by v technické místnosti alespoň trochu nevzlínala nemrzka napakovanými závity. Stačí trochu a je to cítit.
Je ale jasné, že každému vyhovuje něco jiného. Je to zkrátka o dimenzování celé energetické soustavy domu a požadavků a chování obyvatel.
Moje řeč. Mně se po deseti letech z nemrzky stala gelovitá hmota, která je ucpala. Nepočítám neustálé přetěsňování a úniky = mastné fleky a smrad všude v kotelně.
Další věc, pořád jelo čerpadlo, i když dodávaly pár W. Velká spotřeba el. na vlastní provoz.
V okamžiku, kdy slunko svítí naplno, dávaly super. Když svítilo jen trochu (podzim, jaro), nedokázaly teplotně přetlačit vodu v zásobníku, aby ji trochu nahřály. Musel jsem ji v přechodném období nahřívat z FVE spirálami.
V zimě skoro nic.
Teď je budu dávat pryč a na jejich místo půjde 7 FVE panelů.
Myskin

Příspěvek od Myskin »

Zdravím, zítra ke mne přijede odborník z montážní fy. od ČEZu. Moje představa je FVE s 22panelů=10kW plus pouze virtuálka s tarifem EE pro soláry fix 3roky. Tarif D35d čili dobrá cena za distribuci VT i NT. Současná spotřeba VT2,4MWh a NT5,4MWh za rok. Sedlová střecha J-JZ. Střídač připravený případně na fyz.baterie. Můj dotaz na řešení s kombinací s diesel agregátem (kvůli výpadkům dodávky EE). Předem díky na nápady.
beethowen
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 48

Příspěvek od beethowen »

Myskin píše: pon úno 21, 2022 2:52 pm Zdravím, zítra ke mne přijede odborník z montážní fy. od ČEZu. Moje představa je FVE s 22panelů=10kW plus pouze virtuálka s tarifem EE pro soláry fix 3roky. Tarif D35d čili dobrá cena za distribuci VT i NT. Současná spotřeba VT2,4MWh a NT5,4MWh za rok. Sedlová střecha J-JZ. Střídač připravený případně na fyz.baterie. Můj dotaz na řešení s kombinací s diesel agregátem (kvůli výpadkům dodávky EE). Předem díky na nápady.
Odborník z ČEZu, to bude zajímavé.
Co se bude dít s těmi 3MWh které vyrobíš navíc oproti spotřebě? To někomu zadarmo rozdáš?
Mít na střeše 10kWp panelů a kvůli tomu, že distributor má výpadek, tak bych musel nahazovat dieselgenerátor, nebo být bez elektřiny, tak to bych se asi zbláznil. Ale tak se to chce, aby byla plná závislot na distributorovi a jeho přáních.
Mnoho štěstí s odborníkem. Na všetko nám treba odborníkov.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

Koukám, že na ČEZu jsou pro ELEKTŘINA PRO SOLÁRY vyvěšené nové ceníky od 1.4. s nárůstem o 70 %. :shock:
Trubka

Příspěvek od Trubka »

danidani píše: pon úno 21, 2022 4:31 pm Koukám, že na ČEZu jsou pro ELEKTŘINA PRO SOLÁRY vyvěšené nové ceníky od 1.4. s nárůstem o 70 %. :shock:
Ty bláho, to je dobrej MASAKR - silovka skoro 6 Kč za kWh!

Aspoň že ty ostatní podmínky nechali. Aby to tedy dávalo smysl, je potřeba mít co největší FVE, aby si člověk mohl odečíst co nejvíc spotřeby a platil tak jen tu regulovanou složku. Takže asi ideálně mít FVE dvě: Jednu ostrovní pro spotřebiče a k tomu 10kWp ongrid pro syslení do VB na zimu.

https://www.cez.cz/edee/content/file/pr ... di_web.pdf
prosolary202204.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

U normálních ceníků zdražovali už od února, třeba u smlouvy na dobu neurčitou pro sazbu D35d zdražovali z 3 154 Kč/MWh/VT a 3 080 Kč/MWh/NT na 4 999 Kč/MWh/VT a 4 909 Kč/MWh/NT všechno ceny bez DPH. Takže to je taky docela masakr. Na druhou stranu čím dražší elektřina tím kratší budeme mít návratnost.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Souhlasím s Trubkou, pokud bude alespoň nějaký čas zachován tarif pro soláry (má fix na 3 roky a v tom ČEZu věřím), on grid se za ty 3 roky zaplatí. Ale stejně bych místo on grid střídače připlatil za hybridní (cca +30 000,-), ale když by v budoucnu klekl tarif pro soláry, mám vždy možnost dokoupit baterku a hybrid je přeci jen použitelnější.
Ad 10 kWp při roční spotřebě 6-7 MWh - pokud je na on grid dotace 10 000,- za 1 kWp, je blbost to nevyužít, i když plný výkon dnes nespotřebuju. FVE se staví na 40+ let a spotřeba domácnosti stále stoupá. A BEV nebo PHEV není zase tak vzdálená budoucnost :-(.
A předpokládám (alespoň se to říká), že postupně budou i nadále zdražovat všichni.
Základem je prostě veškerou silovku vyrobit ve FVE. Ostatní poplatky (daně a distribuce) zaplatit musím a jsou téměř totožné pro všechny tarify.
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od misa84 »

Trubka píše: pon úno 21, 2022 5:08 pm
danidani píše: pon úno 21, 2022 4:31 pm Koukám, že na ČEZu jsou pro ELEKTŘINA PRO SOLÁRY vyvěšené nové ceníky od 1.4. s nárůstem o 70 %. :shock:
Ty bláho, to je dobrej MASAKR - silovka skoro 6 Kč za kWh!

Aspoň že ty ostatní podmínky nechali. Aby to tedy dávalo smysl, je potřeba mít co největší FVE, aby si člověk mohl odečíst co nejvíc spotřeby a platil tak jen tu regulovanou složku. Takže asi ideálně mít FVE dvě: Jednu ostrovní pro spotřebiče a k tomu 10kWp ongrid pro syslení do VB na zimu.
máte někdo tip jak na měniči zakázat sosání s DS :-) vždycky se řešilo jen přetoky do sítě no doba se mění...
10kw goodwe, 4x h2
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Já teda nevím, ale pokud je aktuální spotřeba vyšší než výroba, jak to chceš omezit? To se ti má střídač odpojit a udělat bubáka? Právě VB tohle řeší. Pokud máš přetok, jde do DS, pokud výroba nestíhá, přetoky si stahuješ zpět. Cena za čerpání uložené energie z VB je dle VT/NT 302/210,- + cca 170,-za MWh, což je nic proti ceně silové energie (pozor, jen pro TČ, přímotop, elektrické topení a akumulace 16, ostatní tarify jsou dražší).
Beny

Příspěvek od Beny »

Jsem si říkal, co to ten ČEZ mě včera píše, že od dubna co budu mít novou smlouvu po třech letech, že je obchodní cena 5,20. S odkazem na ceníky. Píšu jim, že se asi spletli, že mysleli asi i s distribucí a teď mě info na FB vyvedlo z omylu. Včera byl ceník ještě starej.

Ještě že plán na vykrytí spotřeby je již rozjet a ten SV se bude hodit jako sůl.
Naposledy upravil(a) Beny dne pon úno 21, 2022 9:26 pm, celkem upraveno 1 x.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
misa84
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od misa84 »

AlanKraus píše: pon úno 21, 2022 6:22 pm Já teda nevím, ale pokud je aktuální spotřeba vyšší než výroba, jak to chceš omezit? To se ti má střídač odpojit a udělat bubáka? Právě VB tohle řeší. Pokud máš přetok, jde do DS, pokud výroba nestíhá, přetoky si stahuješ zpět. Cena za čerpání uložené energie z VB je dle VT/NT 302/210,- + cca 170,-za MWh, což je nic proti ceně silové energie (pozor, jen pro TČ, přímotop, elektrické topení a akumulace 16, ostatní tarify jsou dražší).
od toho mám fyzické baterky ne :-) nj škoda že goodwe pořád přisosává i když má baterie, takže řešení s druhou fve na ostrov se zase přibližuje realizaci
10kw goodwe, 4x h2
Beny

Příspěvek od Beny »

Pokud to počítám správně, tak při Elektřině na tři roky, kdy mě přetoky ven nejdou respektive nejsou nějak spoplatněny a ani není dle nich sleva na silovce, je výsledná cena stejná.
Asi se bude ještě hodně počítat co teď s tím cca 2 MWh přetokem. No pěkně si to spočítali.

EdIt: Blbost mám dole ještě starou cenu, takhle je to dobře. Uff jsem se teda lekl ...
Screenshot 2022-02-21 at 20-47-03 Porovnání tarifů virtuální baterie od ČEZu a ostatních xlsx.png
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
jahodovák
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od jahodovák »

Tak jsem se podíval na svůj ceník a to mám smlouvu na dobu neurčitou a je to podstatně méně,ten ceník co uvádíte je asi pro nové zákazníky,pro ně je skutečně cena jiná,pro stávající je nižší..
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
Beny

Příspěvek od Beny »

U D57d to už tak zajímavé není co to bývalo, jasně beru co jsem nacpal do tabulky jako modelaci, někdo na tom bude lépe někdo hůře
Screenshot 2022-02-21 at 20-53-53 Porovnání tarifů virtuální baterie od ČEZu a ostatních xlsx.png
Beny

Příspěvek od Beny »

jahodovák píše: pon úno 21, 2022 8:51 pm Tak jsem se podíval na svůj ceník a to mám smlouvu na dobu neurčitou a je to podstatně méně,ten ceník co uvádíte je asi pro nové zákazníky,pro ně je skutečně cena jiná,pro stávající je nižší..
Ne není ja to jak psal Trubka viz. https://www.cez.cz/edee/content/file/pr ... di_web.pdf jinej ceník pro soláry není. Jak říkám, mě to psali včera v emalu ..
jahodovák
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od jahodovák »

To jsou mi věci,takže podle toho mám skoro o 2 kačky u každé položky mín..
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
xmasin

Příspěvek od xmasin »

jahodovák píše: pon úno 21, 2022 9:01 pm To jsou mi věci,takže podle toho mám skoro o 2 kačky u každé položky mín..
Pro nové smlouvy má ČEZ ceník na dobu neurčitou od 1.2. Pro tyto smlouvy se ceny silové elektřiny pohybují mezi 4300 a 5059 Kč/MWh bez DPH. Pro staré smlouvy to je kolem 3 000 Kč/MWh bez DPH.
otava5

Příspěvek od otava5 »

Beny píše: pon úno 21, 2022 8:55 pm U D57d to už tak zajímavé není co to bývalo, jasně beru co jsem nacpal do tabulky jako modelaci, někdo na tom bude lépe někdo hůře

Screenshot 2022-02-21 at 20-53-53 Porovnání tarifů virtuální baterie od ČEZu a ostatních xlsx.png
nemá být u těch přetoku cena jako za silovku tedy 4559 Kč....31913 Kč ???
otava5

Příspěvek od otava5 »

Distribuce ani "ostatní poplatky" se nezdražila oproti aktuálnímu ceníku.... Takže se vyplatí co nejvíc vyrobit nacpat do VB, aby nebylo dokupováno za šílenou silovku...
Oproti ceníku z minulého roku to vychází např. u spotřeby 8mwh asi o 1000Kč dráž na celkové faktuře..
Beny

Příspěvek od Beny »

Jo jedním okem koukám na Putina a druhým dělám tabulku a pak to takhle dopadne. Jo máte pravdu. Mám to blbě
Screenshot 2022-02-21 at 22-43-41 Porovnání tarifů virtuální baterie od ČEZu a ostatních xlsx.png
Naposledy upravil(a) Beny dne pon úno 21, 2022 10:56 pm, celkem upraveno 1 x.
AlanKraus

Příspěvek od AlanKraus »

Je otázka, zda ceníky pro "staré" zákazníky budou platit i po vypršení fixace (stávajícího ceníku) a na nové účetní období, nebo se bude již všem účtovat za nové aktuální ceny.
otava5

Příspěvek od otava5 »

Máte představu kolik lze ušetřit na přetocích 10kwh baterkou ročně cca??? Pokud vezmu, že baterie se denně nabije tak 10kwh x 31dní x 7-8 měsíců= 2,5mwh ??? Máte někdo zpozorováno?
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“