Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Uživatelský avatar
Trubka
Příspěvky: 194
Registrován: úte bře 30, 2021 12:02 am

Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Trubka »

Čas od času někdo přijde s otázkou, zda-li je vhodné použít pro hybridní FVE all-in-one řešení typu GoodWe, SolaX a podobně, nebo raději sáhnout po dražším modulárním řešení, jako je Victron či Studer. Abych nemusel zvědavcům odpovídat stále dokola, napadlo mne sepsat pár bodů, které by snad mohly pomoci při rozhodování.

All-in-one řešení:
gwforceh2.jpg
gwforceh2.jpg (137.03 KiB) Zobrazeno 31258 x
FVE postavené na all-in-one hardwaru jsou velmi populární mezi instalačními firmami. To proto, že vše důležité je integrováno v jedné velké krabici, jejich zprovoznění je tak velmi snadné, rychlé a nevyžaduje téměř žádné zkušenosti. Prostě stačí postupovat podle manuálu, stránku po stránce a na konci vznikne funkční FVE. Z hlediska toho, jak systém fyzicky zapojit, v podstatě existuje jen jedna možnost a prostor pro chyby je tak (teoreticky) minimalizován. Dalším důvodem vysoké oblíbenosti all-in-one je to, že nákupní cena těchto zařízení je velmi nízká, čímž vzniká pěkný prostor pro marži aniž by celá FVE musela stát nějakou horentní sumu.

Mírnou nevýhodou, způsobenou právě jednoduchostí je, že all-in-one montuje obrovské množství instalačních firem v ČR i SK, z nich hromada přestane existovat ještě dříve, než skončí záruka na jimi dodané dílo. Spousta těchto instalací je řešena subdodavatelským způsobem či pomocí zahraničních pracovníků, kteří nemají motivaci k přehnané pečlivosti, neboť za dva měsíce již budou pracovat pro jiného dodavatele nebo budou místo FVE montovat třeba tepelná čerpadla.

Třífázové all-in-one měniče typu GoodWe GW10k-ET, SolaX X3 a další, vznikly specificky pro potřeby trhu "domácích fotovoltaik". Jejich charakteristické parametry tak odpovídají limitům, které jsou ve spoustě zemí pro domácí fotovoltaiky dané legislativně, nebo finančními možnostmi vzorové domácnosti:
  • Výkon většinou do 10kW, rozdělený mezi fázemi jako 3 x 3,3kW.
  • Možnost připojit jen cca 10kWp panelů.
  • Možnost připojit jen cca 20kWh baterií.
  • Slabší výkon nebo funkční omezení v případě provozu v backup režimu, tedy při výpadku DS.
  • Nemožnost spojit více měničů pro větší výkon v backup režimu.
  • Omezená množina kompatibilních baterií.
  • Problematické chování v asymetrickém režimu, tedy jsou-li fáze nerovnoměrně zatíženy.
  • Pomalejší reakce na změny zatížení a s tím související generování občasných přetoků a zbytečných přícuců.
  • Výrazná vlastní spotřeba elektroniky při běhu v nízkém zatížení.
Je však třeba říci, že all-in-one řešení mohou být skvělou volnou pro spoustu zákazníků:

Ideální jsou zejména v zahraničí, kde se elektřina z/do DS měří součtově. Díky tomu není problém, že na jedné fázi je přetok, zatímco na druhé v té stejné chvíli přícuc. Nebo že 10 vteřin měnič odebírá z DS a dalších 10 vteřin energii tlačí zpět. Stejně tak v zahraničí nevadí, že na jedné fázi je zatížení 5000W, zatímco na zbylých dvou je to nula. Při součtovém měření totiž měnič dodá svých 3,3kW, zbytek docucne z DS, zatímco ve stejnou chvíli ten samý výkon posílá do DS na zbylých dvou fázích ze tří. Rakouský nebo německý uživatel tak v podstatě až do souběhu 10kW spotřebičů na jedné fázi žádnou energii z DS neodebírá a tedy neplatí. Bohužel, v ČR a v části SK součtové měření nefunguje, takže pro stejný modelový příklad je v našich zemích dodavatelem elektřiny naměřen a účtován odběr.

Dobrou volbou jsou all-in-one řešení také pro ty uživatele, kteří vědí, že svoji FVE nebudou NIKDY rozšiřovat. Že nebudou přidávat panely, nebudou přidávat baterie a že nikdy nebudou potřebovat více výkonu, než oněch 3,3kW na fázi. Případně pro ty, kteří mají-li málo fyzického prostoru na montáž hardwaru, hluboko do kapsy a prostě jen chtějí nějakou základní FVE, aby si trochu snížili letní účet za elektřinu.

Pro úplnost je potřeba říci, že technicky není problém vyrobit all-in-one měnič, který by měl vyšší výkon, perfektní regulaci, špičkovou asymetrii a další parametry. Výrobcům to ale nedává smysl. Produkují a do EU dovážejí to, po čem je zde největší poptávka. To, že pro ČR by se hodila technologie trochu jiná, žádného výrobce netrápí. Maximálně vydá mírně upravený firmware, o jehož kvalitě a proběhlých funkčních testech si však není třeba dělat iluze.

All-in-one řešení:
gwpre.jpg
gwpre.jpg (48.16 KiB) Zobrazeno 31258 x
Kdo to myslí s FVE vážně a tuší, že do budoucna bude potřebovat více výkonu, například pro nabíjení elektromobilu, souběh více spotřebičů, nebo pro zajištění maximální možné soběstačnosti během roku, ten by se měl poohlédnout spíše po řešeních modulárních.

V porovnání s all-in-one, nabízejí modulární řešení následující rozdíly:
  • Montáž je složitější a existuje více způsobů, jak modulární FVE navrhnout a zapojit. Díky této složitosti se však do montáží modulárního HW pouštějí jen zavedené firmy a zkušení pracovníci. Paradoxně tak výsledek bývá lepší a zákazník spokojenější, neboť se nestane, že by jeho FVE montoval vesnický elektrikář z Rumunska.
  • Již v úvodu lze postavit FVE výkonnější, například 3x 5kW, nebo 3x 10kW. Tím si lze zajistit vyšší výkon na fázi a eliminovat tak zbytečné přícucy z DS, případně se po část roku od DS i zcela odpojit.
  • Není problém postupně přidávat další měniče a tak zvyšovat výkon na AC straně dle potřeby.
  • Není problém postupně přidávat další solární regulátory a tak zvyšovat počet kWp a výkon na DC straně. Počty panelů a kWp výkon totiž nejsou vázány na typ měniče, ale závisí jen na solárních regulátorech, které se do sytému zařadí. A regulátory lze přidávat postupně.
  • Není problém zvyšovat kapacitu baterií, neboť modulární řešení typicky pracují se 48V akumulátory, které se škálují paralelně a jejichž BMS počítají s řízením desítek až stovek kWh kapacity. Na rozdíl od all-in-one řešení, jejichž akumulátory pracují s vysokým DC napětím a škálují se sériově, což značně omezuje možnosti přidávání kapacity, neboť by tím došlo ke zvýšení DC napětí vysoko nad 1000V. U vysokonapěťových baterií tak jejich BMS často ani nepočítají s tím, že by někdo chtěl připojit a řídit více než 14-20kWh kapacity.
  • Měniče pro modulární systémy bývají optimalizovány pro malou vlastní spotřebu při běhu v nízkém zatížení. Zatímco u all-in-one systémů se počítá s tím, že vlastní spotřebu měniče lze kdykoliv vykrýt a maskovat pomocí distribuční sítě, a jejich výrobci se tak spíše než na optimalizaci zaměřují na nízké výrobní náklady, tak výrobci modulárního HW počítají s tím, že může být nasazen v off-grid instalacích, kdy veškerá vlastní spotřeba elektroniky musí být pokryta z baterie. Konstrukce modulárních řešení tak bývá optimalizována právě na to, aby se baterie vybíjela co nejméně.
  • U modulárního HW je běžné, že daný model měniče, regulátoru či řídící jednotky se vyrábí 10 i více let. Není tak problém zajistit náhradní díly či opravu i po záruce. Podobně není problém získat nový firmware. Existuje jasný výrobce, který má funkční telefonní linky, funkční webové stránky, technickou podporu a obchodní zástupce pro jednotlivé regiony EU či světa. Navíc, k ekosystémům Studer a Victron existuje početná skupina jejich dlouholetých uživatelů a certifikovaných specialistů. Dostupné jsou online kurzy, instruktážní videa a také kvalitní dokumentace se spoustou příkladů zapojení či knowledge-base známých chyb a jejich oprav.
Je mi jasné, že v předchozím textu jsem all-in-one řešení trochu haněl a v některých případech dělal z komára velblouda. Ano, je to tak, ale to proto, abych jasně zdůraznil ten rozdíl ve filozofii a v tom, co lze od obou přístupů očekávat.

Pokud jsem něco uvedl mylně, nebo jsem naopak na něco důležitého zapomněl, pak prosím zkušenější uživatele, aby mne opravili a doplnili. Ideálně nějakou strukturovanou formou, aby se neztratila informační hodnota jejich zkušeností.

Modulární řešení:
victron 3phase.jpg
victron 3phase.jpg (197.91 KiB) Zobrazeno 31258 x
Modulární řešení:
victron modular rack.jpg
victron modular rack.jpg (50.59 KiB) Zobrazeno 31258 x
Plazivec
Příspěvky: 888
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Plazivec »

Pěkně shrnuto něco, co jsem musel vlastní hlavou načíst za ty tři roky vlastnictví FVE.
Dodám jen, že ten nesmysl měření po fázích v TScheskoslovenských zemích hodně brzdí rozvoj OZE proti tomu, jak je to jinde v Evropě. Vlatně to byl také jeden z faktů, vlastně hlavní fakt, kterej mě přesvedčil, že si všechno sním já sám a když se přecpu, nechám to raději na střeše, protože to za to papírování nestojí. Nedostanou ani cent, ani wathodinu. Nikdo. Ani firmy, ani stát. Já já já, jenom já. :D
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 195
Registrován: úte dub 06, 2021 7:46 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 48

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od beethowen »

Už se těším na to odlévání hliníku. :D :D
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 615
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od marsal »

Trubka píše: čtv led 13, 2022 6:43 pm napadlo mne sepsat pár bodů, které by snad mohly pomoci při rozhodování.
Díky, Trubko, takový příspěvek připomíná staré časy MP ;-).
Pokud tomu rozumím správně, typová řešení mají výhodu i v typových projektech, tj. v relativně hladším byrokratickém kolečku při připojení na síť.
Uživatelský avatar
Trubka
Příspěvky: 194
Registrován: úte bře 30, 2021 12:02 am

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Trubka »

Marsal, rozhodně ano.

Realita ale je, že firmy, ať montují all-in-one nebo modulární hardware, už vždy nějaký osvědčený projekt mají. Byrokraty stejně zajímá hlavně provedení AC strany, nastavení ochran, rozpadových míst atd., takže s ostřílenou montážnickou firmou projdou formality vždy rychle.

Trochu rozdíl je v tom, že all-in-one mívají všemožné "nacionální" certifikace, takže na DS se dají připojit rovnou. Mívají přímé vstupy pro ovládání chodu FVE přes HDO, dvojitá interní relé na vstupu, pokorně reagují na změny napětí, frekvence atd. Prostě přesně tak, jak si to postupně provozovatelé distribučních soustav v EU vydupali.

U měničů pro modulární řešení je to tak, že některé modely lze připojit k DS přímo, u jiných distributor vyžaduje doplnění externích ochran, jako jsou třeba Ziehl nebo U-f Guard.
pete
Příspěvky: 12
Registrován: sob lis 06, 2021 2:57 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od pete »

Je to tak, oslovil jsem tři firmy a připadal jsem jim nějakej divnej, že si vymýšlím něco ,co nejsou zvyklí dělat. Ber co nabízíme, my máme práce dost, tak si nevymýšlej. Tak jsem koupil panely ,měnič ,regulátor a další a studuju zde, jak na to, za což všem zde děkuju. Už se těším na jaro. :D
MisakP
Příspěvky: 228
Registrován: čtv pro 09, 2021 8:51 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od MisakP »

Pěkně sepsáno. Díky za to, souhlasím.
Jindra_S
Příspěvky: 27
Registrován: čtv bře 24, 2022 6:19 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Jindra_S »

Trubka píše: čtv led 13, 2022 6:43 pm Ideální jsou zejména v zahraničí, kde se elektřina z/do DS měří součtově. Díky tomu není problém, že na jedné fázi je přetok, zatímco na druhé v té stejné chvíli přícuc. Nebo že 10 vteřin měnič odebírá z DS a dalších 10 vteřin energii tlačí zpět. Stejně tak v zahraničí nevadí, že na jedné fázi je zatížení 5000W, zatímco na zbylých dvou je to nula. Při součtovém měření totiž měnič dodá svých 3,3kW, zbytek docucne z DS, zatímco ve stejnou chvíli ten samý výkon posílá do DS na zbylých dvou fázích ze tří. Rakouský nebo německý uživatel tak v podstatě až do souběhu 10kW spotřebičů na jedné fázi žádnou energii z DS neodebírá a tedy neplatí. Bohužel, v ČR a v části SK součtové měření nefunguje, takže pro stejný modelový příklad je v našich zemích dodavatelem elektřiny naměřen a účtován odběr.
Je výše uvedené platné i pro asynchronní střídače jako je GoodWe GW10K-ET? Nebo to platilo jen pro synchronní?
Uživatelský avatar
Trubka
Příspěvky: 194
Registrován: úte bře 30, 2021 12:02 am

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Trubka »

Bohužel, GW10K-ET je přímo "etalonem" měniče, který má všechny tyhle špatné vlastnosti.
Asymetrický je, ale tu asymetrii dělá tím asi nejhorším možným způsobem.
brumlaj
Příspěvky: 1482
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od brumlaj »

asymetrické, nebo asynchronní? Nehovoříte každý o něčem jiném? Souhlas s Trubkou, Gůdvé je měničovým etalonem rčení že "co je odbyté, to je levné, a co je levné to se dobře prodává". (Zvlášť když to podporuje i distributor pro kterého je to výhodné)
Jindra_S
Příspěvky: 27
Registrován: čtv bře 24, 2022 6:19 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Jindra_S »

Díky za objasnění a zkušenosti s Goodwe.
Nicméně přesto mi to nedá - nebyl by odkaz ještě na nějaké měření All-in-one vs jednotlivé krabičky? Nebo je zde alespoň odhad, o kolik se spotřeby, ať již vlastní nebo do sítě (zdarma, skoro zdarma) liší?
Protože dnes jsem viděl Victron, který při běžném odběru domu, kdy měl mít energii z panelů a baterií do sítě také dodával a bral. Akceptuji, že to musí dělat každý měnič a že Victron bude v tomto lepší a Goodwe horší, ale je možné říct cca o kolik?
Bohužel jsem nenarazil na zkušenosti/recenze typu měl jsem "All-in-one a po výměně za krabičky klesla spotřeba o průměrně o X kilowathodin ročně", takže se výměna po Y letech zaplatí.
danidani
Příspěvky: 305
Registrován: úte led 18, 2022 10:17 pm
Bydliště: Cerhovice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od danidani »

Pro představu moje "zbytečné nákupy" za posledních 7 dnů, kdy jsem byl 100 % soběstačný. Ta absolutní nula kolem 20.03. je provoz ve vynuceném off-grid modu.

2022-03-26_15-31-29.png
2022-03-26_15-31-29.png (82.22 KiB) Zobrazeno 29587 x
danidani
Příspěvky: 305
Registrován: úte led 18, 2022 10:17 pm
Bydliště: Cerhovice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od danidani »

edit: V součtu to dá cca 7 kWh (dle údajů z Portálu naměřených dat ČEZ Distribuce).

Druhý obrázek je i s dodávkou do DS (fialová čára).

2022-03-26_15-39-16.png
2022-03-26_15-39-16.png (117.09 KiB) Zobrazeno 29587 x
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 25
Registrován: úte srp 24, 2021 7:10 am

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od marko250 »

A co takový Solax G4D 15kW ,nebo Sofar hybrid 20kW co umí na backupu plný svůj výkon při baterce od 300VDC a mají na ní 98% účinnost,dva MPPT po 15kWp(Sofar) a cena je kolem 2300USD(čajna)64tKč+DPH PL a odfiltrovat ty pidi přetoky do DS? Napadá někoho bastl zařízení pověšené na přívodu AC z DS do měniče? Tím by se vyřešilo 3f řešení s velkou účinností a dostatečným výkonem za málo peněz(baterka samozřejmě DIY /100ks,nebo sehnat H2) Vykrylo by to EV,TČ a jiné 3f věci,vyrovná se to většinou dávanému jističi 3x25A,nebyl by přetok a tím pádem žalobce,i když to není košér s vyhláškou o ostrovu "nesmí použít energii z/do DS ".
Napadá někoho odfiltrování toho přetoku z měniče do DS?
panely 12.2kWp,baterka LiFePo4 784Ah/42kWh,měnič XTH 8000-48V
Vhoo
Příspěvky: 65
Registrován: čtv led 06, 2022 9:52 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Vhoo »

Dotaz. Když si pořídím výše zmiňovaný goodwee s bateriemi pylonech 14.5kw a za pár let budu chtít odejít na Victron půjde jednoduše vyměnit střídač nebo to bude komplikace?
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Diablo007 »

Jednoduchá odpověď je to nikdo neví jestli do doby kdy ty budeš přecházet bude victron dělat měniče s VN baterií.
Každopádně goodwe tu defakto každý haní a ty stejně nad ním přemýšlíš?
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Vhoo
Příspěvky: 65
Registrován: čtv led 06, 2022 9:52 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Vhoo »

Hani i solax. Vpodstate se preferuje jen Victron ale pro toho co tomu ještě tolik nehovi a nečeká zázraky jako já a navíc si chce zatím vypomoci VB je to pro začátek zbytečné. Cenový rozdíl není zanedbatelný.
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Diablo007 »

Vhoo píše: ned bře 27, 2022 7:37 pm Hani i solax. Vpodstate se preferuje jen Victron ale pro toho co tomu ještě tolik nehovi a nečeká zázraky jako já a navíc si chce zatím vypomoci VB je to pro začátek zbytečné. Cenový rozdíl není zanedbatelný.
Ano haní ale solax je momentálně lepší volba je to info i od instalačních firem někteří s goodwe skončili a šli k solax
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Vhoo
Příspěvky: 65
Registrován: čtv led 06, 2022 9:52 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Vhoo »

Vím o tom. Nicméně ten rozdíl není nějak markantní. Mě osobně trochu odrazuje to že k tomu jsou i ty jejich baterie. Viděl jsem obě varianty. Solax umí prý dávat vic do jedné fáze. Ja už nad FVE uvažuji od podzimu a za tu dobu mi to zdražilo už cca o 50 tisíc a vypadá to na další zdražení. Musím se pro něco rozhodnout 🙂.
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Diablo007 »

Hliník jde o 40% nahoru počítej 1-2 týdny
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 25
Registrován: úte srp 24, 2021 7:10 am

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od marko250 »

Vhoo píše: ned bře 27, 2022 8:44 pm Vím o tom. Nicméně ten rozdíl není nějak markantní. Mě osobně trochu odrazuje to že k tomu jsou i ty jejich baterie. Viděl jsem obě varianty. Solax umí prý dávat vic do jedné fáze. Ja už nad FVE uvažuji od podzimu a za tu dobu mi to zdražilo už cca o 50 tisíc a vypadá to na další zdražení. Musím se pro něco rozhodnout 🙂.
Nový Solax umí poslat 150% do jedné fáze,ale jen v režimu s přícucem z DS a na to se musí instalovat ofiko.Na backupu to umí některé měniče asymetricky,ale jen do jmenovitého výkonu a jen když je baterka s jmenovitým napětím,né minimálním.
panely 12.2kWp,baterka LiFePo4 784Ah/42kWh,měnič XTH 8000-48V
vhml
Příspěvky: 17
Registrován: pát bře 18, 2022 12:32 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od vhml »

Jaké vlastně jsou v souhrnu ty nevýhody GoodWe oproti Solaxu? Teď poptávám FVE pro sebe a to GoodWe se v nabídkách objevuje.

Protože u Solaxu jsem nějak pochopil, ze neumí fungovat bez baterie. Rád bych využíval jen virtualku, bez vlastní baterie
simhabr
Příspěvky: 1
Registrován: pon črc 25, 2022 8:06 pm

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od simhabr »

Dobrý den, prosím chápu tedy správně, že když zvolím Victron, je to dobrá volba? Mám ještě nabídky na GoodWe... Někteří známí mi tvrdí, že raději vyrábět víc a dodávat do sítě.. Victron mi přijde že je o optimalizaci využití vlastní vyrobené energie a naopak je snaha vytvářet co nejmíň přebytků energie - je to tak? Omlouvám se za hloupý dotaz, ale jde o velkou investici, chtěla bych se rozhodnout dobře a neznám nikoho, kdo by problému opravdu rozuměl. Máme středně velký RD, bazén, klimatizaci, tepelné čerpadlo v plánu. Moc děkuji za radu.
Diablo1st
Příspěvky: 956
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od Diablo1st »

Victron je rozhodne dobrá voľba, len je treba za ňu "troška" priplatiť. :lol:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
brumlaj
Příspěvky: 1482
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Victron či Studer vs GoodWe, SolaX a další

Příspěvek od brumlaj »

simhabr píše: pon črc 25, 2022 8:31 pm........ Někteří známí mi tvrdí, že raději vyrábět víc a dodávat do sítě.. .........
Zde bych odkázal na zdejší debatu o virtuální baterii. Mám pocit, že již nějakou dobu kolují o její výhodnosti pochybnosti. Třeba se zajímat raději tam. Pravděpodobně to zde nebude nikdo duplikovat.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“