Elektrocentrala AVR + axpert
-
- Site Admin
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Elektrocentrala AVR + axpert
Ahoj,
mam tady jednu elektrocentralu (dekuji tim jeste jednou Marsalovi), ale kdyz ji pripojim na vstup axperta tak ten hlasi frekvenci litajici v rozsahu 50-52Hz a odmitne nabijet baterii, presne jak to popisoval Marsal.
Nema nekdo nejaky trik, jak tohle obejit? Momentalne mam akorat trafo nabijecku na auto na 24V, ale ta da cca 30-40A, a centrala ma cca 2500W, tak je to nevyuzite.
DIky za rady rady a tipy.
mam tady jednu elektrocentralu (dekuji tim jeste jednou Marsalovi), ale kdyz ji pripojim na vstup axperta tak ten hlasi frekvenci litajici v rozsahu 50-52Hz a odmitne nabijet baterii, presne jak to popisoval Marsal.
Nema nekdo nejaky trik, jak tohle obejit? Momentalne mam akorat trafo nabijecku na auto na 24V, ale ta da cca 30-40A, a centrala ma cca 2500W, tak je to nevyuzite.
DIky za rady rady a tipy.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Kontaktovat uživatele:
Re: Elektrocentrala AVR + axpert
Axpert s tým má dosť problém.
Najprv skús nastaviť nabíjanie z DS/centrály na čo najmenší prúd. Myslím že 2A tam sa dajú dať. Potom predstaviš ak sa chytne na vyšší.
Ak to nepomôže, tak zapoj najprv na centrálu napríklad 500W halogenku a až potom prípoj k menicu. Niekedy to pomôže.
Najprv skús nastaviť nabíjanie z DS/centrály na čo najmenší prúd. Myslím že 2A tam sa dajú dať. Potom predstaviš ak sa chytne na vyšší.
Ak to nepomôže, tak zapoj najprv na centrálu napríklad 500W halogenku a až potom prípoj k menicu. Niekedy to pomôže.

Naposledy upravil(a) mobilik dne pon dub 04, 2022 7:46 am, celkem upraveno 2 x.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu...
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650

Cau jak ridis elektrocentralu od BMV? Nebo od SOC? Nestaci napr jen 1 kW trafo 230/24 nebo 48V a usmernovac a nabijet baterky a po nabiti na nejakou uroven centralo odstavit rozepnutim kontaktu na zapalovani? Dik V.
-
- Site Admin
Centralu neridim, ma jen rucni strart, takze proste jdu a nastartuju 
Ridit nabijeni budu rucne, proste to zapnu a pak vypnu.
Mozna ze by to nejake trafo na 48V vyresilo, ale zadne takove nemam

Ridit nabijeni budu rucne, proste to zapnu a pak vypnu.
Mozna ze by to nejake trafo na 48V vyresilo, ale zadne takove nemam

Co přesně to je za centrálu?
AVR bude obecně blbé na vstup axperta.
On potřebuje stabilní napětí i frekvenci, protože se napřed na ten zdroj musí zasynchronizovat a až potom přepne zátěž na zdroj a obrátí směr střídače a udělá z něj nabíječ.
I pro ten nabíječ potřebuje stabilní frekvenci i napětí. Kvůli vstupnímu PFC řízenému procesorem.
Já si tak tipnu, že pro 2500W centrálu s AVR bude třeba ji zatěžovat 500W odporovou zátěží aby se na ni dala přepnout spotřeba domu... A maximálně 1500-2000W z ní pak odebírat celkem aby ji uznal axpert jako stabilní.
Ideální řešení je do toho vstup axperta vůbec nezvat. Použít externí nabíječ, ideálně hloupý a jen ho ovládat vyp/zap, možná vůbec neovládat a nechat zapojený.
AVR bude obecně blbé na vstup axperta.
On potřebuje stabilní napětí i frekvenci, protože se napřed na ten zdroj musí zasynchronizovat a až potom přepne zátěž na zdroj a obrátí směr střídače a udělá z něj nabíječ.
I pro ten nabíječ potřebuje stabilní frekvenci i napětí. Kvůli vstupnímu PFC řízenému procesorem.
Já si tak tipnu, že pro 2500W centrálu s AVR bude třeba ji zatěžovat 500W odporovou zátěží aby se na ni dala přepnout spotřeba domu... A maximálně 1500-2000W z ní pak odebírat celkem aby ji uznal axpert jako stabilní.
Ideální řešení je do toho vstup axperta vůbec nezvat. Použít externí nabíječ, ideálně hloupý a jen ho ovládat vyp/zap, možná vůbec neovládat a nechat zapojený.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Ano, přesně tak, jak jsem Ti popisoval i já

Mě to funguje,centrálou najednou napájím Aksperta+40A zdroj.
-
- Kontaktovat uživatele:
Áno, ale máš asi centrálu s lepším riadením...

Scheppach 3F 5500W
-
- Kontaktovat uživatele:
Aj Hecht lacné centrály zoberie axpert v pohode...
A minule Honda s AVR a axpert nič....
A minule Honda s AVR a axpert nič....

Já axperta ošidímm tím že snížím otáčky centrály tak aby seděla frekvence až se připojí na nabíjení postupně začnu zvedat nabíjecí proud a pokud jde frekvence zatížením dule jdu na centrále zase zvýšit otáčky. Je to trochu laborovani ale jde to
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
-
- Site Admin
Tak jsem delal pokusy:
Propriety:
1x MPP Solar 3024MSE
1x centrala Scheppach 2700W
1x Halegenova lampa 150W
1x pritomotop 750+1250W tj 2kW.
Dokud mel MPP solar zapnuty menic, tak bylo uplne jedno co pripojim na centralu, ruzne kombinace vyse uvedenych spotrebuci se chovali stejne. Frekvence skakala o 1-2Hz nahoru dolu a MPP solar nic.
Jakmile jsem vypnul menic, MPP solar zobrazil sipku siganlizujici nabijeni baterie ze site, Nicmene nenabijel, Jednou se mi povedlo nejakou kombinaci vypinani a zapinani tech spotrebicu donutit axpert ze zacal nabijet asi 10A (i kdyz ma povoleno 25A a z DS opravu jede 25A).
Takze mi zbyva asi jen externi nabijecka
coz v tuhle chvili mam jednak zdroj 24V cca 1200W a pak jeste boost start box na auto, kterej ma taky 24V a da asi 20A trvale.
Jenze po prechodu na 48V budu vite kde
Mozna o ten Axpert 48V da lip.
Nejake dalsi tipy co s tim?
Propriety:
1x MPP Solar 3024MSE
1x centrala Scheppach 2700W
1x Halegenova lampa 150W
1x pritomotop 750+1250W tj 2kW.
Dokud mel MPP solar zapnuty menic, tak bylo uplne jedno co pripojim na centralu, ruzne kombinace vyse uvedenych spotrebuci se chovali stejne. Frekvence skakala o 1-2Hz nahoru dolu a MPP solar nic.
Jakmile jsem vypnul menic, MPP solar zobrazil sipku siganlizujici nabijeni baterie ze site, Nicmene nenabijel, Jednou se mi povedlo nejakou kombinaci vypinani a zapinani tech spotrebicu donutit axpert ze zacal nabijet asi 10A (i kdyz ma povoleno 25A a z DS opravu jede 25A).
Takze mi zbyva asi jen externi nabijecka

Jenze po prechodu na 48V budu vite kde

Mozna o ten Axpert 48V da lip.
Nejake dalsi tipy co s tim?
Dumi a proč jsi nezkusil to co sem psal já na centrále změnila šroubkem otáčky rovná se frekvence a měnič to akceptoval
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
-
- Site Admin
nevin kde ma.sroubek. zkusim odpoledne.
Je venku temno, ja varim a vypada to ze uz ni nezbude na teplou vodu. Tak to nabouchan pri teatu ty centraly
Je venku temno, ja varim a vypada to ze uz ni nezbude na teplou vodu. Tak to nabouchan pri teatu ty centraly

Řeším podobný problém, na centrále bez AVR lze upravit frekvenci a napětí seřizovacím šroubkem plynu za který tahá regulátor.
A AVR regulátory by mělo jít také nastavit: viewtopic.php?p=21310#p21310
Některé centrály jsou nastaveny až na 60Hz.
A AVR regulátory by mělo jít také nastavit: viewtopic.php?p=21310#p21310
Některé centrály jsou nastaveny až na 60Hz.
starou Hondou( 10 let) bez AVR jsem si odstřelil nabíječku v Axpertu
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
To je taky nápad - bez AVR a tak bez zaručených 50Hz/+- 1-2Hz a bez hladké sinusoudy!

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
ono to eduarde pár měsíců chodilo
To bylo pro tomas,aby to nepokoušel.

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Jojo, každá rada, kooor vycházející z vlastní zkušenosti, byť pokus-omyl..., se cení. Každopádně díky za podělení se.

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Ahoj včera jsem řešil generator na MP2 3000VA a taky je celkem rozmlsaný. Dneska zkusím ještě nějaké finty od Victronu, ale včera jsem ho prostě na AVR centrálu nepřemluvil. Invertorová nebyla problém, jen jsem musel omezovat vstupní proud na výkon co zvládne. Jinak sám Victron doporučuje na výstup centrály dát 75W žárovku jako filtr špiček, to dnes taky vyzkouším.
Tak žárovka nepomohla, ale vyonout UPS mód pomohlo a sežere to všechno. AVR z centrály je každopádně hnůj, žárovka na mě neustále poblikává jak reguluje zátěž i když je konstantní a s powerasistem si neporadí.
Dagus-jak který,mě to chodí perfektně.Co máš za centrálu?
Testoval jsem AVRko scheppach sg 3100, invertor byl kipor IG2600 dnes je to myslím RATO. Prakticky když jsem na tom avrku zkoušel powerassist 2.0 na 6a vstup a zatížil 2000W horkovzduchem, tak to chvilku trápilo centrálu (cyklovala pokles vzestup otáček) a pak mp řekl, že napětí je moc nízký. Napětí lítalo 200-240V a asi pak kleslo pod nastavenou úroveň. Pokud jsem dal zátěž 1000W tak to jelo "normálně" ale to mě neuspokojuje. Na tom AVR musí být taky vypnuto UPS, protože výstup není dost slušný, aby ho MP pustil dál, to invertor nebyl problém.
s kiporem nemám zkušenost,ale schepach jsem měl 3fázový s avr a ten chodil v pohodě.Neměřil jsem zda a kolik kolísal,fungoval a Axpert to bral.Už odjela na UA.
Jestli ty jednofázový,nebo mlsnej regulátor?
Jestli ty jednofázový,nebo mlsnej regulátor?
AVR by ale mělo stabilizovat napětí, změnou buzení generátoru, podobně jako to dělá regulátor v autě, frekvenci nestabilizuje a už vůbec nic nedělá s tvarem sinusovky, to si plete s invertorovýma centrálama které jsem ale ve třífázové variantě nenašel.