FVE pro RD 2.6MWh a firmu 16MWh

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
heykalov
Příspěvky: 1
Registrován: pon dub 18, 2022 3:15 pm

FVE pro RD 2.6MWh a firmu 16MWh

Příspěvek od heykalov »

Dobré odpoledne vespolek,
dávám dohromady FVE pro dva objekty na jednom pozemku (ale dvě odběrná místa).
firma: truhlárna, roční odběr 16MWh, jednosměnný provoz, strojní provoz (3f) velmi nepravidelný, někdy jedou velké mašiny denně třeba 3,4 hodiny, jindy pustím hoblovku na hodinu za týden. Vytápění dřevem a odpadem z výroby společné s RD.
Dům: RD, spotřeba 2.6MWh, vytápění dřevem, TUV dřevo, vaření elektro. žádné další mimořádnosti jako čov, vodárna se nekonají.

A teď otázka jak se s tím popasovat.
varianta levná: udělat malý 1f ostrov na ohřev TUV přes sezonu (od září do března stejně topím v kotli) a mít tu fve jako záložní zdroj pro kotel, světa a nejnutnější věci v domě, na dílnu se vydloubnout kvůli nepravidelností odběru.

varianta 2
vrazit do toho víc peněz, mít 3f systém. Nevím zda jde taková věc že co nesežere dílna půjde na provoz domu a co nesežere dům půjde do baterek (protože to jsou dvě odběrná místa).
Blbnout s tím že na dílnu pověsím 10KWp abych dílnu utáhnul ze slunce asi úplně nehodlám (protože finance). Velké mašiny jedou jen když je světlo a nechci to zbytečně tlačit do sítě.

Díky za názory.
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: FVE pro RD 2.6MWh a firmu 16MWh

Příspěvek od Diablo007 »

Pokud plánuješ 1f systém lze určitě technicky zařídit aby oba objekty mohly jeho výrobu využívat ale je to o dobrém dimenzování systému a předělání obou rozvaděčů aby umožnily provozování 1 oddělené větve . Má to hodně specifik ale vše lze. Každopádně pokud plánuješ využít dotaci tak pak je spíš vhodný ten 3f provoz pro stolarnu protože dům má relativně malou spotřebu.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
brumlaj
Příspěvky: 1508
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: FVE pro RD 2.6MWh a firmu 16MWh

Příspěvek od brumlaj »

Ekonomické zhodnocení? Na nepravidelnou spotřebu se v první vlně vybodnout a instalovat pouze levnou 1f variantu. Levnou znamená opravdu jen panely a konstrukce + Opocký/Siton/Bell a práce. A až se nakazíš solaritidou pokračovat dále. Neboj se, že podpora se do budoucna ztratí, naopak, dubovým palicím bude nutno v budoucnu zvyšovat motivaci. A stát to ví. (už to akceptoval)
A jak jsem psal dříve, právě Ty jsi v dílně ten, který je adept na instalaci 3x1f systém, který bude přepojitelný na 1f s frekvenčními měniči jak zde bylo prezentováno. Ale než spekulovat je lepší vědět. Takže měřit, měřit, měřit. A měřené zaznamenávat. Až potom je debata o něčem. Bez dat je o ničem. (o hovně)
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“