Victron zabudovaný v Racku

Odpovědět
TAU2
Příspěvky: 4
Registrován: pon kvě 30, 2022 6:03 pm

Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od TAU2 »

Zdravím
Mám nabídku na instalaci FVE , nabízí to jako kompletní instalaci v racku - viz obrázek
Bez ohledu na ujištování dodavatelské firmy mám obavy že toto umístnění pro 3 x 3000 kVA měniče Victron, regulatory a 10kWh baterii
nebude to pravé ořechové

1: z omezení přirozené cirkulace vzduchu
2: při zvýšené teplotě prostředí jde udávaný výkon měničů Victron rapidně dolů
3: silně omezený přístup k jednotlivým komponentům (například pro měření kleštákem)

Součástí instalace má být i aktivní větrání ale to mi nepřipadá jako ideální řešení ...
Uvítal bych Váš názor na takový typ instalace u komponent Victronu
victron-rack.jpg
victron-rack.jpg (165.99 KiB) Zobrazeno 334 x
Diablo007
Příspěvky: 1169
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od Diablo007 »

Na jednu stranu je to estetické na druhou mít měniče namontované po obvodu bude kvůli teplotě rozhodně lepší. Viděl sem zatím spíše tu montáž měniče na venkovní stranu
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
mobilik
Příspěvky: 634
Registrován: stř bře 31, 2021 7:50 am
Bydliště: Neďaleko Košíc - SK
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6300
Kapacita baterie [kWh]: 12
Kontaktovat uživatele:

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od mobilik »

Mám celú technologiu zabudovanú v priemyselnom rozvádzači a môžem povedať že v lete je problém musím miestnosť dochladzovat klímou pretože meniče robia značne teplo a v rozvádzači je okolo 30°C ak je miestnosť vychladna na 23°C. V rozvádzači je nútené chladenie ventilátorom. Problém mám len v lete, klíma ide zadara tak to neriešim, ale obávam sa že takto sa to bude zohrievať s victronom ešte viac...

Jesen, zima, jar je to v pohode.

Ešte dodám že je to miestnosť 2x2m a hlavne teplo tam robí 300l zásobník na vodu...

Rozvádzač sa uchladi sám ak je tam pod 20°C, to mám odsledovane.
Teplotu v skrini rátam ako normálnu do 30°C.

P.s. bordel si nevšímať. :)Obrázek
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu...
Hybridná FVE: panely 6,3kWp, menič: 2x Studer XTM-4000 48, regulátor: 3x VT-65, batérie: 5x pylontech 250Ah/48V, 1x RCC-2, 1x XCOM-LAN, 1x XCOM-CAN,
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 1669
Registrován: pát čer 11, 2021 9:41 pm

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od rottenkiwi »

AK tam hore daju 6 SUNONov, tak to bude ako vrtulnik, ale chladne.

Ak je v tej miestnosti chladno, tak je to jedno ci su von alebo dnu,
a ak horuco, tak aj tak sa musi poriesit bud klima alebo privod chladneho media / vzduch, N2, H2O, .... /

Este ma zaujimaju prepetovky a jak to vsetko uzemnia ? 6 mm2 CU ?
brumlaj
Příspěvky: 592
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od brumlaj »

TAU2 píše: pon čer 20, 2022 11:58 am.... Mám nabídku na instalaci FVE , nabízí to jako kompletní instalaci v racku .....
Doba je taková, že je zapotřebí obrat. Přijet, zapojit 4 kabely a zase odjet. Mimochodem je to zcela jistě komplet jako jeden výrobek v registru SMT NZÚ. Houm grid byl podobné udělátko. Jak Ty to uchladíš je Tvá věc, a že časem půjdou Victrony ze skříně ven kvůli místu pro další akumulátory je jasné. Pokud nemáš těžební farmu nebo Teslu, tak stejně po 98% dne bude zatížení těch viktronů minimální.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 1669
Registrován: pát čer 11, 2021 9:41 pm

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od rottenkiwi »

Za beznych podmienok ide z toho Victrona tahat 3000 W necelu polhodinu.

Akonahle vsak zacne hucat vetrak, tak huci z nejakeho dovodu / ov.

A ak zatazime aj 2., uz ten prvy da len napr. 2400 W.

A ak aj treti a rychlo nam to pojde nad 40 *C, tak sice mame 9000 W
papierovo, ale natlacenych vedla seba.

A 9000 W vedla seba nie je 3 x 3000 W v troch chladnych a velkych miestnostiach.

Ale vieme doba je taka, ze nie je dolezite, ako to funguje / MPPT, menic, panely /
dolezite je ako to vyzera. Tak si v tej horucave potom urobte nejaku fotku / potme /.

Verim ze tych 3000 kVA je len zart. :D
TAU2
Příspěvky: 4
Registrován: pon kvě 30, 2022 6:03 pm

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od TAU2 »

rottenkiwi píše: pon čer 20, 2022 5:01 pm Verim ze tych 3000 kVA je len zart. :D
Bohužel je překlep :P
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 73
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od vk_1 »

Mně se rack moc líbí, protože to zabere tak 3x méně místa než moje instalace na zeď.
Ale s tím chlazením tu všichni mají pravdu, dával bych si na to pozor. MP 3000 má už tak relativně malý výkon, a když se nebude stíhat chladit, výkon půjde zbytečně dolů. I ty regulátory pod tím přitopí dost.
Počítám, že budeš dodávat do sítě, a pak to jede prakticky celý den naplno a potřebuješ, aby to 100% naplno opravdu jelo. Je to dost jiná situace než ostrovní provoz, kdy to na plný výkon jde jen na chvíli.
Screenshot 2022-06-20 at 20.44.23.png
Screenshot 2022-06-20 at 20.44.23.png (151.64 KiB) Zobrazeno 217 x
Já osobně bych do toho šel, pokud ta místnost bude chlazená (studená garáž, otevřené okno, nebo klimatizace...). Pochopitelně je potřeba dobrý tah vzduchu skrz rack zdola nahoru.
mobilik
Příspěvky: 634
Registrován: stř bře 31, 2021 7:50 am
Bydliště: Neďaleko Košíc - SK
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6300
Kapacita baterie [kWh]: 12
Kontaktovat uživatele:

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od mobilik »

Ešte treba podotknúť jednu dôležitú poznámku.
V návode je napísané ako má byť nainštalovaný menič na stenu a ako ďaleko nesmie byť žiadna prekážka od neho aby sa uchladil tak ako má.
Ja len aby sa stým rátalo že už toto je hneď porusene keďže sú na sebe.

A z vlastnej skúsenosti chod do toho kľudne... Netreba ani 6ks ventilátorov, nemusia byť len sunon. :mrgreen:
Zo skúseností ti môžem povedať že
stačí aj jeden, ale hlavne musí byť miestnosť chladná.
Ja to mám tak že v tých mriezkach sú ešte aj filtre, takže v skrini je minimum prachu a aj tak sa to uchladi. Stačí ak tam budes udržiavať teplotu do 30°C.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu...
Hybridná FVE: panely 6,3kWp, menič: 2x Studer XTM-4000 48, regulátor: 3x VT-65, batérie: 5x pylontech 250Ah/48V, 1x RCC-2, 1x XCOM-LAN, 1x XCOM-CAN,
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 1669
Registrován: pát čer 11, 2021 9:41 pm

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od rottenkiwi »

SIce Michal pise o Studeroch,
ale ja mam Victron na stene ofukovany fanom a ma 55 - 58 *C
a to mam dole +18 *C z klimy.

Ale v tom racku su baterky, su tam tri MPPT, ktore budu mat 50 - 60 *C
su tam tri Multi II, ktore maju EURO uc,. inu ako studer innotec.
Uživatelský avatar
Youda
Příspěvky: 112
Registrován: čtv zář 09, 2021 4:46 pm

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od Youda »

Tyhle domácí instalace do racku nejsou dobrý nápad.
Právě kvalitní termální design je to, čím se liší kvalitní HW od křápů.
Nejvyšší elektrickou účinnost často mají ta zařízení, která nemají žádné větráky, ale jen pasivní chladiče.

Zavřením tří Victronů do racku a jeho umístěním do vytápěné místnosti se neguje veškerá práce s laděním termálního designu. A to, že se tam pak doplní ještě přídavné větráky, tomu dává opravdu korunu. FIALOVEJ HNUS!

Větráky-nevětráky, pokud teplo z místnosti nebude odváděno dále do prostoru, tak se při vyšší zátěži okamžitě vyhřeje jako sauna. Křemík to nějak přežije, ale kondenzátory budou trpět. Derating výkonu bude na denním pořádku.
Dagus
Příspěvky: 36
Registrován: ned pro 26, 2021 11:18 pm

Re: Victron zabudovaný v Racku

Příspěvek od Dagus »

Jojo každý kdo měl někdy osazen 42U rack doplna, tak ví jak to teplo dostat ven, ale to je jen první část problémů. Pokud ta místnost nemá zaručenou stálost teploty, tak se bude přehřívat vše. Je to jen otázka času. Klienti si často vymyslí různé věci do technických místností, nad bojler rack, do něj nvr, poe switche, ups, routr a pak se diví že se to upeče. Vyvětrat takový rack, aby tam bylo do 25°C je snadný. Dá se použít i lepší dveře a záda s kompletní perforací, ale je to příplatek, druhá věc je hlučnost. Mám rack s 6x120/38mm sunon co hučí tak, že nevydržím bez sluchátek hodinu u toho stát a přehřívání nehrozí. Prašnost v tech místnosti beru jako fór, kde by se tam brala, pokud to není v bordelu, nebo na nějaké půdě, chatě atd. Pořádně to vygruntovat a pokud se to neuchladí, tak klima a nebo blbnout s přenosem po kapalině. Vzduchové filtry a tahání 30°C v létě dovnitř smysl nedává.
Odpovědět

Zpět na „Victron“