FTV bytový dům

Odpovědět
TomZ
Příspěvky: 1
Registrován: pát čer 24, 2022 9:16 pm

FTV bytový dům

Příspěvek od TomZ »

Dobrý den,

snažím se zjistit, jako jsou možnosti FTV pro bytový dům. Jde o dům se 12 jednotkami ve 2 vchodech a sedlovou střechou přesně na jih, bez stínění, střední Čechy. Aktuálně má každý byt svůj elektroměr, společné rozvody jsou 50 let staré a plánujeme je předělávat. Rád bych, aby se v rámci toho již myslelo na FTV. Vytápění je "bohužel" novým plynovým kotlem, ohřev vody je v každé jednotce samostatně (v 8 jednotkách elektrický bojler, ve 4 je samostaným plyn kotel s průtokovým ohřevem vody) .

Zatím jsem se dočetl jen o jedné variantě
- Předělat společné rozvody elektriky tak, aby byl vůči distributorovy jeden společný elektroměr. Každý byt by měl svůj elektroměr a spotřeba by se poměrově rozpočítávala, jako třeba voda. Tím by se prý mělo ušetřit na spotřebě, ale osobně si tím nejsem jistý.
- FTV s jedním střídačem, jehož výstup by byl napojen na všechny byty. Nevím, zda je možné. A pak mi není jasné, jak by se rozpočítávala elektriky, když by elektroměr každého bytu měřil krom spotřeby z DS i z FTV.
- Nejsem si jistý, zda má smysl řešit přebytky, při řekněme 10kwp na střeše, nepočítal jsem to, ale těch 12 domácností by to možná spotřebovalo i ve stand by režimu, kdy většina domácností přes den není doma.
- Případně akumulace do vody s akumulační nádobou sloužící jako ohřev TUV pro všechny, ale to by už znamenalo ještě rozvody TUV do bytů. Nebo akumulace do baterií. To by ai záležele na předvýpočtu a odhadu spotřeb domácností ve chvíli, kdy vyrábíí FTV naplno.

Máte s tímto někdo zkušenosti, abych věděl zda o tom přemýšlím správným směrem, nebo by to celé mělo být jinak.

Děkuji
brumlaj
Příspěvky: 1508
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: FTV bytový dům

Příspěvek od brumlaj »

druhá možnost je lokální distribuční soustava (LDS).
Výhodu to má v tom, že pro koncáka je to transparentní. Když chce aby mu dodávaly energii mužíčci z marsu, tak se u nich zaregistruje a platí jim. Vy potom dostanete peníze za distribuci. Musíte ale vlastnit vlastní elektroměry a měsíčně reportovat operátorovi trhu s elektřinou (OTE) odběry každého odběrného místa. Jak píšu výhoda je, že koncáci nemohou kosočtvercovat že támhleten mi dá elektřinu levněji ......... = odpadnou chronické brzdy.
Přikládám ještě právnický dokument
francova.pdf
(1.35 MiB) Staženo 57 x
a odkaz odkud sebráno.
nextclick

Re: FTV bytový dům

Příspěvek od nextclick »

Počkal bych až doběhne legislativa. Do té doby je to jen maření času. Těch otazníků a možných sporných situací (např při změně vlastníka bytu, nečinnosti správce FVE, atd ) tam je tolik, že by se strašně snadno narazilo do zdi a znamenalo by to sporné náklady.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“