Jaké má nechtěné přetoky Sofar 10KTL-3PH

Odpovědět
xsouku04
Příspěvky: 1
Registrován: čtv čer 30, 2022 8:46 am

Jaké má nechtěné přetoky Sofar 10KTL-3PH

Příspěvek od xsouku04 »

Dočetl jsem se, že v ČR jako snad jediné zemi na světě elektroměr účtuje každou fázi zvlášť. Je to takový ČEZký "patent". V ostatních zemích účtují jejich součet, což je pro spotřebitele mnohem přívětivější.
Tedy je možné na jedné fázi elektřinu odebírat a dvou dodávat, navzájem se to odečte a cena je nula. Což znamená, že je možné použít levnější symetrický střídač (který dodává do všech tří fází stejný výkon) a přesto mít neomezený odběr na jedné fázi.
V ČR to ale takto nejde, tam za nad limit zaplatíte odběr včetně přepravného a na dvou zbylých fázích elektřinu prodáváte - dostanete nějaké drobné.

Řešením by mohlo použít jen jednu fázi, ale na jednu fázi vám nedovolí připojit větší elektrárnu. Je to prostě takové ČEZké specifikum.


Proto v ČR potřebujeme nesymetrické střídače, které dovedou dodávat různý výkon do různých fází podle okamžité spotřeby. Ale protože je to něco neobvyklého, střídače v nesymetrickém režimu nefungují moc dobře a v některých případech se tím nadměrně opotřebovávají.

Donedávna to bylo naprosto neměřitelný zásadní problém jak je popsáno zde. https://www.energieprozivot.eu/134-cemu ... systemu-ii Nyní už konečně existují střídače, které si s tím jakž takž poradí, jen se neví jaké to jsou.


Jedna z nejrozšířenějších značek měniče GoodWe jsou v tomhle ohledu zdá se úplná katastrofa. https://forum.tzb-info.cz/151992-proble ... en-syl/vse Ukazují nesmyslné hodnoty, ve stejný okamžik kupují i prodávají, při spotřebě 200W někdy nezapnou odběr z baterky. Reagují z mnohavteřinovým zpoždění, takže spotřebu spotřebičů co často zapínají a vypínají zaplatíte celou ...

Naopak střídače SOLAX G4 (čtvrtá generace) by podle měření zde. https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 20#p155145
se měly chovat téměř ideálně. Také se tím dovozce chlubí. Všichni ostatní ale o tom mlčí. Navíc mne štve, že téměř u žádné nabídky není spočítáno, kolik elektřiny spotřebuje střídač na svůj vlastní provoz, někdy jsou to i hodnoty blížící se jedné MWh za rok, takže to jistě zanedbatelné není.
Nemáte někdo přehled o tom jak jsou na tom ostatní střídače? Jak je na tom značka Sofar? Tam mi řekli, že umí poslat na jednu fázi max 130% výkonu, ostatní parametry a obvyklé problémy zdá se nikdo neměřil a nebo informace zatlouká. Je pak hodně těžké si nějaký střídač vybrat, když nejsem schopen sehnat někoho s nabídkou Solaxu.

Co mne ale udivuje nejvíc, že velký část lidí o tomto zásadním problému ani neví, přitom takový GoodWe vám může snížit roční úspory z elektrárny oproti ideálním stavu třeba i o 15 tisíc korun.
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Jaké má nechtěné přetoky Sofar 10KTL-3PH

Příspěvek od Diablo007 »

To e goodwe nedělá co má si každý kdo chce nějaké informace může dohledat kdo je nehledá to neví říká se tomu sladká nevědomost a většině lidem to vyhovuje
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“