FVE reseni - Solax vs Goodwee

Odpovědět
pulec
Příspěvky: 3
Registrován: pát črc 01, 2022 3:50 pm

FVE reseni - Solax vs Goodwee

Příspěvek od pulec »

Ahoj, jsem uplny laik a rozhodl jsem se resit FVE na svem rodinnem dome. Snazim se nacitat cele forum, takze uz predstavu trosku mam, ale stejne jsem se rozhodl napsat a doptat se, takze:
1) na uvod situace...vytápění podlahové elektrické DEVI, rekuperace, tepelné čerpadlo vzduch vzduch toshiba air conditioner RAV-SP1404AT-E + tepelné čerpadlo bazén, spotřeba cca 14000kWh za rok, orientace J JV, osazeni na strechu, sklon 25 stupnu, pudorys 13 na 3,7m
2) zatim mam el. zafixovano, ale pristi rok mi to konci a trosku jsem se zhrozil...takze resim FVE
3) poptal jsem cca tri firmy, vsichni mi nabizeji Goodwee, ja bych rad Solax, nevim proc, ale co ctu, tak neco naseptava pro solax :)
4) a ted co resim - typ panelu - jaky vykon - 450 nebo vice?
5) solax vs goodwee menic a proc?
6) baterie, jaka kapacita? pocitam s vyuzit tarifu od CEZu a kombinaci baterie a virtualni baterie
7) optimizery ano/ne?
8) realizacni firma? doporuceni zkusenosti - kdo montuje (muj vysneny solax) :)
9) jak mit zkonfigurovano cele nastaveni - baterie leto/zima - nutno resit a napojeni spotrebicu na okruhy atd
10) cokoliv duleziteho na co bych mel brat zretel a dat si pozor, dival jsem se i na vypocty dle lokality, kolik jsem schopen vyrobit - ma to vyznam nejak resit nebo s tim kalkulovat - adresa Praha Vychod - Tehovec 25162
Diky vsem, kdo memu dotazu bude venovat cas, pripadne bude ochoten poradit a neco relevantniho rici...
sauertom
Příspěvky: 18
Registrován: čtv bře 31, 2022 3:45 pm

Re: FVE reseni - Solax vs Goodwee

Příspěvek od sauertom »

Zdravím, hned na úvod, asi nepomůžu s volbou střídače. Mohu přidat pouze moji zkušenost se Solaxem X3 10 kW hybrid - dobrý! U panelu si musíte rozhodnout mezi A) momentální dostupností B)velikostí panelů vzhledem k dispozici střechy C) parametry panelů. Co se týká výkonů, platí zhruba to, že čím vyšší výkon, tím vyšší cena a někdy i rozměr (prosím ostatní nekamenovat, je to jen hrubý náhled). Baterie fyzická by měla být stavěná dle potřeby domu - doporučuji si nechat počítat, nebo existují i kalkulačky na webu (ty lepší na německých stránkách), obecně dle mého názoru a zkušeností ca 2násobek výkonu FVE. Optimizéry bych volil jen v případě složitých osvitových poměrů, jinak pro normální použití zbytečné. Jelikož se pravděpodobně nacházíte na distribuční síti CEZu (?), tak moc na výběr, co s přebytky asi nebudete momentálně mít. Konfiguraci celé FVE nechte na někom, kdo tomu opravdu rozumí. Nedoporučuji firmy, které mohutně inzerují a nabízí nemožné ihned, zázraky do tří dnů (a že se jich teď na NETu vyrojilo..:-)). Nejlépe se pokusit si najít nějakou lokální firmu, nejlépe na doporučení někoho, u koho to opravdu dělala a fungovalo vše dle představ. Moc jsem asi nepomohl, pravda:-) ?
brumlaj
Příspěvky: 1508
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: FVE reseni - Solax vs Goodwee

Příspěvek od brumlaj »

Názor na baterii ve dvojnásobku výkonu panelů je na nic. Je třeba se odpíchnout od datašítu výrobce akumulátoru a jím doporučeného nabíjecího proudu. Vše ostatní je dojmologie obcující s vírou. Jsme ateistická země, tak to nezkoušejte zas a znova ;-)
sauertom
Příspěvky: 18
Registrován: čtv bře 31, 2022 3:45 pm

Re: FVE reseni - Solax vs Goodwee

Příspěvek od sauertom »

Koukam, ze pan je nejen odbornik na slovo vzaty, ale i sprymar. Myslim, ze jsem ve svem prispevku jasne napsal, ze se jedna o muj nazor a zaroven, ze si ma potencialni zajemce nechat usit konfiguraci na miru, podle toho, jakou spotrebu a potrebu ma dum. Myslel jsem, ze se zde jedna o diskuzni forum, kde si muzem vymenit sve nazory, postrehy a zkusenosti. Vidim, ze jsou tu i taci, kteri se snazi nazory druhych jen zesmesnit. No budiz. Kazdy jak umi.
brumlaj
Příspěvky: 1508
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: FVE reseni - Solax vs Goodwee

Příspěvek od brumlaj »

No vidíš, Ty jsi řekl názor který jsi nepodložil ničím, já naopak čeho si má tazatel konkrétně všímat v datašítu výrobce. Se svou eristickou dialektikou páně Arthura Schopenhauera u lidí, kteří ví o čem to je jsi šlápl vedle.
sauertom
Příspěvky: 18
Registrován: čtv bře 31, 2022 3:45 pm

Re: FVE reseni - Solax vs Goodwee

Příspěvek od sauertom »

:roll:
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“