Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Vladimir Mahr
Příspěvky: 72
Registrován: úte črc 19, 2022 11:35 am

Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Vladimir Mahr »

Čtu jednotlivá vlákna ale chybí mi základy abych mohl říci, že už je plně chápu. Jedna z oblastí, kterou jsem nerozluštil jsou typy měničů u jednotlivých typů fotovoltaiky a to u ostrova a hybridu. Ostrov nejčastěji používá 3 ks 1F ostrovních měničů (kdo má vybudované rozvody pro 3F by byl blázen aby je předělával). 3ks 1F měničů jsou proto aby šlo sinusovku každé fáze posunul o 120 stupňů vůči sobě. Ostrovní měniče musí nabíjet akumulátory, většinou 48V a z těch si spotřebiče odebírají proud.. Ostrovní síť je striktně oddělena od DS galvanicky, jinými slovy DS je black out. Veškeré spotřebiče odebírají proud z akumulátoru. V případě hrozícího vybití akumulátoru jej lze dobít z DS pomocí chargeru. Některé hybridní měniče např. Hybridní měnič SOFAR Solar, HYD 20KTL-3PH umí nabíjet 400V akumulátor (neoddiskutovatelná budoucnost) a umí v případě výpadku DS jet v ostrovním 3F režimu o výkonu 20kW. Tak proč se u ostrova raději nepoužívá takovýto hybridní měnič nepřipojený k DS než 3ks 1F ostrovních měničů ? Vždyť jeho zapojení je podstatně jednodušší než 3ks 1F ostrovních měničů Victron. Spotřebiče připojené k hybridu v režimu critical load (až 20 kW neboli celý barák) jedou taktéž z akumulátoru a v případě vyššího výkonu panelů než je spotřeba taktéž nemůže dojít k přetoku do DS.:x
Plazivec
Příspěvky: 890
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Plazivec »

Proč by se 3F v baráku musela předělávat na 1F? Prostě se všechny jističe připojí na jednu fázi.
A proč si já nekoupím pro můj ostrov ten Sofar Solar? Protože je drahej, 20kW nikdy nevyužiju, kdoví, jakou má vlastní spotřebu a zřejmě dělá přetoky.
Naproti tomu Axperty jde zapojit paralelně, mám při dvou kusech k dispozici 10kw, co je víc než mi poskytuje 25A jistič z DS na jedné fázi. A axpertů je tady mrtě, kdyby něco, najde se rada nebo servis. Co s tim Sofarem, když se něco potento. A taky s nastavením ti poradí kdekdo, kdežto u něčeho výjimečného hledej Rexi, hledej. No a redundance, když se mu něco stane, jsi co? Jsi v prd.../ bez proudu. A když mám dva axperty, no tak jedu na jeden, trochu se uskromním, než se ten druhej vrátí z nemocnice. To jsou moje důvody. Někdo jiný má jiné, nebo taky stejné.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
josse
Příspěvky: 870
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od josse »


Vladimir Mahr píše:... 400V akumulátor (neoddiskutovatelná budoucnost) ...
Pro spotřebák ze supermarketu na 2 roky, souhlas. Do ostrovu sebevražda a žumpa na peníze. Je to výhoda pro překupníky a výrobce, není tam asi žádná výhoda pro koncového uživatele.


Díky tomu německému nesmyslu, tři fáze do každé domácnosti si můžeme pouštět silné motory, rychle dobíjet auta, ale musíme to zaplatit na jističi od distributora.

3f do domácnosti je nesmysl německé části Evropy, ostatní kontinenty to nemají. Nemusí řešit rozložení spotřebičů po fázích. V ostrově mít 3f je v létě zbytečný přepych, v zimě je to sebevražda, díky vlastní spotřebě.

V ostrově když stačí 1f 10kW, tam bude kvůli souběhům potřeba 3x 6kW minimálně, takže 3f 20kW. Lépe než cca 6W klidové spotřeby na každý kW výkonu to udělat nejde, takže pro 10kW to může být 60W, pro 3f to může být 120W v nejideálnější situaci. To je 1,5kWh rozdílu každý den, 45kWh v prosinci a 45kWh v lednu navíc oproti 1f ostrovu. Často je to samozřejmě horší. V ostatních měsících to není tak důležité

HV baterie, (nechme stranou, že to není HV, jen se tomu tak říká) baterie s minimálním napětím 350V je vhodná pro 1f, když ji použiju pro 3f ztrácím výhodu v účinnosti, je tam potřeba DC/DC měnič jako u 48V a jediné co je menší jsou průřezy vodičů a jištění. Zato složitost s rozšířením, spojováním, monitoringem, balancováním, opravami, mi tu složitost nekompenzuje. Proto aby byl 3f měnič bez DC/DC měniče, muselo by minimální napětí baterie být někde kolem 600V, nominální kolem 800V a to se myslím ještě nedělá do domácích elektráren, rozhodně se to nemontuje, protože na to není dotace.

V ostrově bych jako jednu z hlavních podmínek viděl tu rozšiřitelnost, opravitelnost, záměnu, ... A to prostě dnešní měniče a baterie v HV provedení neumí. To je krása a jednoduchost 48V baterie, vezmu 16S LiFe, k tomu můžu s určitými kompromisy zapojit baterie z vysokozdvižných vozíků, k tomu dám ještě 14S LiIon z nějakého vyřazeného auta... Měniče si můžu spojovat paralelně až někam k 30kW na fázi podle hloubky peněženky. V nekonečně dlouhé době mi to dává možnosti rozšiřovat do budoucna, přístřešek, dům, garáž, zahradní domek, všechny regulátory končí na 48V baterii, tohle s HV baterii udělat nejde (doufám že se shodneme, že AC coupling pro 2kWp bude dělat jen kokot). Ta věc s bateriemi a panely se ještě bude hodně vyvíjet. Měniče a regulátory, tam už nic zásadního čekat nelze, máme účinnosti u těch nejlepších 95%, měniče na haly a pole mají ještě trochu více, ale už chybí asi jen 2% a každá desetina bude neuvěřitelně drahá a složitá, je lepší ty peníze za poslední 2% investovat do panelů nebo baterií.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Diablo1st
Příspěvky: 976
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Diablo1st »

Vladimir Mahr píše: pon srp 22, 2022 11:14 pm Čtu jednotlivá vlákna ale chybí mi základy abych mohl říci, že už je plně chápu. Jedna z oblastí, kterou jsem nerozluštil jsou typy měničů u jednotlivých typů fotovoltaiky a to u ostrova a hybridu. Ostrov nejčastěji používá 3 ks 1F ostrovních měničů (kdo má vybudované rozvody pro 3F by byl blázen aby je předělával). 3ks 1F měničů jsou proto aby šlo sinusovku každé fáze posunul o 120 stupňů vůči sobě. Ostrovní měniče musí nabíjet akumulátory, většinou 48V a z těch si spotřebiče odebírají proud.. Ostrovní síť je striktně oddělena od DS galvanicky, jinými slovy DS je black out. Veškeré spotřebiče odebírají proud z akumulátoru. V případě hrozícího vybití akumulátoru jej lze dobít z DS pomocí chargeru. Některé hybridní měniče např. Hybridní měnič SOFAR Solar, HYD 20KTL-3PH umí nabíjet 400V akumulátor (neoddiskutovatelná budoucnost) a umí v případě výpadku DS jet v ostrovním 3F režimu o výkonu 20kW. Tak proč se u ostrova raději nepoužívá takovýto hybridní měnič nepřipojený k DS než 3ks 1F ostrovních měničů ? Vždyť jeho zapojení je podstatně jednodušší než 3ks 1F ostrovních měničů Victron. Spotřebiče připojené k hybridu v režimu critical load (až 20 kW neboli celý barák) jedou taktéž z akumulátoru a v případě vyššího výkonu panelů než je spotřeba taktéž nemůže dojít k přetoku do DS.:x
3x1F u ostrova využije málo kto. Väčšinou stačí 2x1F. Málo kedy sa stane, že sa v domácnosti zapne 5 a viac silnejších spotrebičov naraz. Navyše ak je k dispozícii DS stačí aj jeden 5kW menič s tým, že niečo ostane na DS (napr. šporák).

Batérie sú samostatná cenová kapitola. Porovnajte si cenu 400V batérie (8x pylontech H48050 + riadiaci modul) a 48V podobnej kapacity zloženého z článkov. 14kWh batérie zložená z 280Ah článkov, s bms a istením sa dá spraviť za cca. 2400€. To len pre porovnanie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Vladimir Mahr
Příspěvky: 72
Registrován: úte črc 19, 2022 11:35 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Vladimir Mahr »

Plazivec píše: úte srp 23, 2022 12:36 am Proč by se 3F v baráku musela předělávat na 1F? Prostě se všechny jističe připojí na jednu fázi.
A proč si já nekoupím pro můj ostrov ten Sofar Solar? Protože je drahej, 20kW nikdy nevyužiju.
Děkuji za zkušenosti. Tyto dvě myšlenky mi nejsou zcela jasné.
1. Připojit všechny jističe na 1F mne nenapadlo. Jak se ale zachová 3F zásuvka pro míchačku a indukční deska ?
2. 20kW nikdy nevyužiju. Jak dojít ke zjištění kolik kW výkonu měniče potřebuji ? Žena pere a současně vždy jede sušička, neustále v létě jedou čerpadla u bazénu, jezírka a voliéry. Když svítí slunce tak se čerpadla od termických panelů nezastaví. Ledničky jsou dvě a jeden mrazák. Míchačka postavila většinu baráku. Cirkulárka a vláda jsou stejného názoru jak bojovat s výpadkem ruského plynu. Němci elektromobilitu Evropě tvrdošíjně vnucují. Jezdím a asi po dobu vládnutí diletantů bude pro mne výhodnější jezdit do Polska nakupovat a doma budu potřebovat nabit baterky abych tam a zpět dojel elektroautomobilem. Tak jak výkonný měnič potřebuji když musím naplnit tyto atributy ?
Vladimir Mahr
Příspěvky: 72
Registrován: úte črc 19, 2022 11:35 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Vladimir Mahr »

josse píše: úte srp 23, 2022 7:02 am
Vladimir Mahr píše:... 400V akumulátor (neoddiskutovatelná budoucnost) ...
Díky tomu německému nesmyslu, tři fáze do každé domácnosti si můžeme pouštět silné motory, rychle dobíjet auta, ale musíme to zaplatit na jističi od distributora.
Moc děkuji za informace. Je jich tam hodně a zkusím postupně jednu po druhé si ujasnit. Nejprve tuto filosofickou, výše citovanou, kterou jste mi naboural obecný názor laické veřejnosti.

Takže to americké řešení mít do baráku přivedenu 1F 110V není až tak ujeté pomineme-li fotovoltaiku ?

Výpadek pouze 1F je potom vždy black out.
josse
Příspěvky: 870
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od josse »


Vladimir Mahr píše: Takže to americké řešení mít do baráku přivedenu 1F 110V není až tak ujeté pomineme-li fotovoltaiku ?
Ne, obráceně, až když si obyčejný člověk pořídí FVE, přijde první vyúčtování tak zjistí, jak se mají jiné státy/kontinenty lépe. Někomu to dojde dříve. Jako nejsem zastánce tlustých drátů, ale 110 je pořád normální.
Vladimir Mahr píše:Výpadek pouze 1F je potom vždy black out.
Nikoliv, když by se stalo něco s jedním, ostatní mohou pokračovat dál. To už tu bylo výše zmíněno. 1f bedny i AllInOne se dělají cca po 4-5kW, pak to vychází na 2-3. Tuším že Quatro je až do 10kVA? Takže tam možná i jen jedna bedna... Ale zase ta cena...

V situaci měniče 10kW 3f máte pouze 3x3,3kW (občas nějaký boost, ale ten je dost omezený, časově, teplotou, výkonem, ...), si zapnete na jedné fázi jen jeden spotřebič (2-3.6kW), (konvice, pračka, myčka, žehlička, trouba, uW, svářečka, vodárna, tepelné čerpadlo, ... Při pokusu o druhý spotřebič na stejné fázi se udělá tma. To nejde rozložit aby se to nestalo, u nás třeba cca 10:00-15:00 + 17:30-22:00 se běžně stává, že jedou 3 najednou (mám 1f), kdyby to zůstalo na 3f tak denně se v tuto dobu dva pouští současně na společné fázi. Myčka nahřívá třikrát během 2,5 h, pračka jednou až dvakrát během 1h, ale jen třeba 10 minut, a dost často se to trefuje na stejný čas tyhle dva by šli na samostatnou fázi, ale co s tím zbytkem, tolik samostatných fázi prostě není a je to zbytečné.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Diablo1st
Příspěvky: 976
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Diablo1st »

Vladimir Mahr píše: úte srp 23, 2022 10:57 am
Plazivec píše: úte srp 23, 2022 12:36 am Proč by se 3F v baráku musela předělávat na 1F? Prostě se všechny jističe připojí na jednu fázi.
A proč si já nekoupím pro můj ostrov ten Sofar Solar? Protože je drahej, 20kW nikdy nevyužiju.
Děkuji za zkušenosti. Tyto dvě myšlenky mi nejsou zcela jasné.
1. Připojit všechny jističe na 1F mne nenapadlo. Jak se ale zachová 3F zásuvka pro míchačku a indukční deska ?
2. 20kW nikdy nevyužiju. Jak dojít ke zjištění kolik kW výkonu měniče potřebuji ? Žena pere a současně vždy jede sušička, neustále v létě jedou čerpadla u bazénu, jezírka a voliéry. Když svítí slunce tak se čerpadla od termických panelů nezastaví. Ledničky jsou dvě a jeden mrazák. Míchačka postavila většinu baráku. Cirkulárka a vláda jsou stejného názoru jak bojovat s výpadkem ruského plynu. Němci elektromobilitu Evropě tvrdošíjně vnucují. Jezdím a asi po dobu vládnutí diletantů bude pro mne výhodnější jezdit do Polska nakupovat a doma budu potřebovat nabit baterky abych tam a zpět dojel elektroautomobilem. Tak jak výkonný měnič potřebuji když musím naplnit tyto atributy ?
1. A musíte mať všetko na FVE? Nemôže ostať tá miešačka (a iné 3F stoje) na DS? Indukčná doska je je 3F, 3x1F resp. 2x1F. Čiže pri silnej 1F žiaden problém.
2. Najlepšie si to zmerať. Ja mám prústup na DS elektromer, kde vidím spotrebu z predošlého dňa. Väčšinou na RD stačí 1F s 10kW a adekvátnou batériou. Ak by bol problém, vždy sa dá použiť prednostné relé, aby odpojilo nejaký spotrebič, ktorý môže počkať. Niektorí majú ďalší jednoduchý menič len na vyťažovanie, aby bolo vždy pre dom k dispozícii 10kW. Je viacero možností riešenia.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Martin P
Příspěvky: 144
Registrován: úte dub 20, 2021 4:45 pm

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Martin P »

U sebe jsem to vyřešil tak, že jako hlavní měnič mám Victron 5000VA. Na něj mám připojenu droboť, mikrovlnku a rychlovarku.
Na první REVO 5kW mám připojenou troubu, pračku a myčku na nádobí.
Na druhé REVO 5kW jsem připojil sporák.

Přes léto jedu na všechny tři měniče. Až se na podzim zhorší počasí, půjde na DS nejprve sporák, po němž trouba, pak myčka a nakonec pračka. Obě REVO si tak v závislosti na počasí odpočinou aby se na jaře postupně probudila k práci.
Pokud se v zimě udělá hezky mohou nastoupit do služby i dříve.
Vladimir Mahr
Příspěvky: 72
Registrován: úte črc 19, 2022 11:35 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Vladimir Mahr »

Pročítám tu názory zkušených borců ve fotovoltaice a neodpustím si, možná drzou otázku. Když se dívám dolu do popisu výkonu Vašich fotovoltaik tak jsem zaskočen jejich nízkým výkonem. Proč ji nemáte na hraně povoleného maxima ?

A. Utahujete si opasky, jelikož jste příliš mladá generace na to aby jste věděli k čemu vedlo dobrovolné utahování opasků po listopadu 1989
B. Máte tak malou spotřebu, že Vám to stačí na pokrytí a tím jste si snížili pořizovací náklady na fotovoltaiku na minimum
C. Chyběla Vám nadčasová vize, kde v budoucnu využít přebytky z fotovoltaiky
D. Jste milovníci piva a raději si dáte 10 piv než 0,01 kWp
E. Bylo nutno respektovat názor manželky
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 220
Registrován: čtv srp 05, 2021 5:49 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od kybos »

f. Mám malou střechu a začal jsem příliš brzy, kdy ještě nebyly tak účinné panely a ty staré se ještě nezaplatily, aby je bylo rentabilní vyměnit je za účinnější.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
jars10
Příspěvky: 34
Registrován: úte lis 23, 2021 1:23 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od jars10 »

g. Neaktualizované údaje ;)
Diablo1st
Příspěvky: 976
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Diablo1st »

Vladimir Mahr píše: úte srp 23, 2022 2:02 pm Pročítám tu názory zkušených borců ve fotovoltaice a neodpustím si, možná drzou otázku. Když se dívám dolu do popisu výkonu Vašich fotovoltaik tak jsem zaskočen jejich nízkým výkonem. Proč ji nemáte na hraně povoleného maxima ?

A. Utahujete si opasky, jelikož jste příliš mladá generace na to aby jste věděli k čemu vedlo dobrovolné utahování opasků po listopadu 1989
B. Máte tak malou spotřebu, že Vám to stačí na pokrytí a tím jste si snížili pořizovací náklady na fotovoltaiku na minimum
C. Chyběla Vám nadčasová vize, kde v budoucnu využít přebytky z fotovoltaiky
D. Jste milovníci piva a raději si dáte 10 piv než 0,01 kWp
E. Bylo nutno respektovat názor manželky
Ono čisto matematicky, závislosť medzi nákladami na FVE a pokrytím spotreby je exponenciálny, čiže v nejakom bode každé zvýšenie pokrytia spotreby stojí neadekvátne náklady. Pokryť 100% spotreby z FVE tak, aby sa človek nemusel obmedzovať je v našom zemepisnom pásme dovolím si tvrdiť nereálne.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
josse
Příspěvky: 870
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od josse »


Vladimir Mahr píše:Pročítám tu názory zkušených borců ve fotovoltaice a neodpustím si, možná drzou otázku. Když se dívám dolu do popisu výkonu Vašich fotovoltaik tak jsem zaskočen jejich nízkým výkonem. Proč ji nemáte na hraně povoleného maxima ?

A. Utahujete si opasky, jelikož jste příliš mladá generace na to aby jste věděli k čemu vedlo dobrovolné utahování opasků po listopadu 1989
B. Máte tak malou spotřebu, že Vám to stačí na pokrytí a tím jste si snížili pořizovací náklady na fotovoltaiku na minimum
C. Chyběla Vám nadčasová vize, kde v budoucnu využít přebytky z fotovoltaiky
D. Jste milovníci piva a raději si dáte 10 piv než 0,01 kWp
E. Bylo nutno respektovat názor manželky
F. Víc se na střechu nevejde? Tři panely jsou v garáži a čekají že je postavím místo plachty kde jsou teď rajčata :-) ostrovníky nějaké limity netrápí, panely jsou dnes drahé a nejsou. Co jsme si nekoupili loni dnes nenakoupíme. A neaktualizoval jsem ještě podpis :-)
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Plazivec
Příspěvky: 890
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Plazivec »

A+B+C+D+E=NE
Tady jde o proniknutí k jádru pudla. Než to člověk pochopí, nějakou dobu trvá. Podmínka je číst a studovat co píšou solárníci.
Diablo1 to napsal.

FVE a její dimenzace se hejbe dle poměru nákladů k výtěžku. A hodně závisí od meteo podmínek dané oblasti. Dle nich existuje dimenze FVE taková, aby se ještě investice rozumně vyplatila. Jde o to, najít ten datum na jaře a datum na podzim, do kterého FVE za rozumný peníz dokáže vykrýt 100% spotřeby. Každé další posouvání těch datumů směrem k prosinci a lednu může a taky znamená vnesení neůměry do poměru investice/užitek.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
ostrovan
Příspěvky: 1
Registrován: ned led 28, 2024 10:23 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od ostrovan »

Dobry den, tohle je pro me strasne zajimava debata. Chystam se bydlet bez moznosti pripojeni na DS (objekt je vzdaleny kilometry od nejblizsiho pripojneho mista) a premyslim, jestli vystacim s 1F nebo ne. Se specifiky cistokrevneho ostrovniho systemu bez moznosti sosnout z DS me vsichni poslali do haje - z pochopitelnych duvodu - je to zapomenuty kout solarniho boomu, vlastne nesmysl, pokud mate moznost brat v zime z DS. Coz ja mit nebudu. Velmi me zaujalo reseni Martina P - jestli jsem to, Martine, pochopil spravne, provozujete vlastne tri nezavisle 1F okruhy, ktere podle potreby a predevsim podle obdobi zapinate a vypinate. To je, myslim, vec, kterou potrebuje kazdy ostrovan - v lete spotrebovat co nejvic energie, ktere je nadbytek a v zime mit k ruce extremne usporny system s vlastni spotrebou v radech desitek W.
Co mi ale neni jasne, je zminka v jednom z prispevku, ze v lete je 3f zbytecny prepych. To, ze je v zime 3f sebevrazda kvuli vlastni spotrebe - pokud musi jet nonstop - chapu. Chtel bych se vas, zkusenych solarniku, zeptat, jestli by nemohlo byt pripade dobre reseni obe varianty kombinovat - provozovat celorocne jednofazovy okruh, treba s Vitron Multiplus II 5kVA, ktery by napajel svetla, zasuvky pro usporne spotrebice, obehove cerpadlo, lednicku, wifi - zkratka vsechno, co bezi neustale po cely rok a potrebuje mit menic v permanentnim provozu. Druhy okruh by byl trifazovy predevsim proto, aby dokazal slozit ze vsech tri fazi velky vykon pro otesanky - autonabijecku (nektere modely aut nedoporucuji nabijet jednou fazi a rychlost nabijeni z 3F zasuvky by mela byt trojnasobna, jestli to spravne chapu), indukcni desku, 3 fazove stroje na zpracovani dreva na otop - treba spalikovacku, stipacku. Na jednotlive faze by pak prisly rozhodit jeste narocnejsi spotrebice, ktere se zapinaji obcas - pracka, mycka a tak podobne. Koukal jsem, ze zminovany Victron Multiplus 5kVA umi search mode, ve kterem se bez zateze uspava do 2W spotreby, pokud by tedy na 3F okruhu nebyl zadny odber, predpokladam, ze by tyhle tri menice zapojene trifazove spotrebovavaly dohromady pouze 6W. Navic by v pripade energeticke nouze bylo mozne na celou noc a vetsinu dne 3f uplne vypnout a setrit i tech 6W v case, kdy nebezi zadny z velkych spotrebicu. Pokud by to takhle mohlo realne fungovat, pak uz me (snad krome ceny) nenapada zadna vyhoda velkeho 1F menice, pripadne trech jednofazovych mensich rozhozenych na konkretni spotrebice. U takto usporneho 3f systemu mi jeste prijde fajn moznost jednotlive faze zatezovat asymetricky oproti trem 1F menicum dedikovanym pro konkretni spotrebice. Co myslite, mam to blbe, nebo to dava nekomu z vas smysl?
Diablo1st
Příspěvky: 976
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Diablo1st »

Osobne si to neviem nejako predstaviť. Na takýto čisto ostrov treba mať veľa panelov, veľa bateriek a centrálu. Na nejaké ušetrenie pár wattov na spotrebe meničov by som sa vykašlal. Lebo občas sú obdobia, že aj dva týždne je tma. Vtedy akože nebudem prať alebo variť?

Takže pre ostrov to chce mať aj predpoklady:
- miesto na panely
- kúrenie na tuhé palivo
- najlepšie veľkú akumulačku s možnosťou inštalácie špirál
- kombinovaný bojler
- kombinovaný sporák na propan a elektrinu

Nech to je akýkoľvek systém, bez centrály sa v našich podmienkach nezaobídeš. Takže treba vybrať rovno takú, aby vedela spolupracovať s Victronom.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
brumlaj
Příspěvky: 1508
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od brumlaj »

ostrovan píše: ned led 28, 2024 8:38 pm
Pro opravdový ostrov radím jednu jedinou fázi v celém domě. Měniče nechť jedou v paralelním zapojení. Je jedno zda Victron, Studer nebo něco levnějšího. Nenapadá mne důvod pro 3f. Je to možná proto, že v bytě celý život jedeme 1f. Předpokládám, že topíš kotlem. Ani elektromobil - nevím proč by měl být napájen 3f. Na žravé motory stejně musíš mít frekvenční měnič. I míchačky se dnes dělají 1f.
Mex
Příspěvky: 215
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Mex »

Trochu bych se zastal systému 3f.
Rozdělit barák po fázích není velký problém. Stejně to tak asi lidi mají, pokud mají z gridu 3 fáze.
A 3 fáze se hodí jak na to auto, tak i na výkonnější spotřebiče (motory, svářečka, případně tepelné čerpadlo atd.).

K autům: ony asi existují různé nabíječky. Některé možná zkousnou i to, že na všech 3 "fázích" dostanou to samé. Prostě fungují jako paralelně 3x vedle sebe 1f nabíječka (podobně často fungují indukční vařiče). Ale určitě existují (nebo existovat budou, a tohle člověk instaluje na dlouho) i skutečné 3f nabíječky, které používají sdružené napětí.

A k motorům: ano, frekvenčním měničem se dají 3 fáze vyrobit. Ale naprostá většina měničů neumí zvyšovat napětí. Takže při napájení 230V je výstup jen maximálně do 3x230V a motory musí být zapojené do trojúhelníku. Což navíc ne vždy lze.
Kdežto při napájení 3x400V i výstup může být až do 3x400V. Takže pro daný výkon nižší proud a tedy tenčí kabely. Navíc se to dá využít pro zvýšení otáček při zapojení do trojúhelníku a modifikací výstupního napětí.
Uživatelský avatar
Abrams
Příspěvky: 438
Registrován: stř dub 07, 2021 8:28 am
Bydliště: Brno

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

pro dům mám lety ověřen 1f 6kW měnič naprosto vyhovujícím . Je nezbitné dodržovat současný souběh maximálně dvou žravých spotřebičů (cokoli nad 1500W štítkového příkonu) . Vzhledem k volnoběžné spotřebě mého měniče do 25W , to jest 219kWh za rok jsem maximálně spokojen .

Frekvenční měniče se vyrábí i 1f 230VAC vstup s výstupem 3f 400VAC ;) . Takže není problém plnohohdnotně provozovat 3f elektromotory v 1f ostrovním systému .

Domácí indukční desky jsou 2 x 230VAC = na 1f měnič s dostačujícím wýkonem není problém .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 37,5 MWh @ 90.000 motohodin .
mihlit
Příspěvky: 116
Registrován: úte úno 01, 2022 4:49 pm

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od mihlit »

Já bych řekl, že pro ostrovní systém bez DS je 3f vysloveně nesmysl. Rozložení zátěže je sice hezké, ale do značné míry jen teoretické, spotřebičů, co něco vezmou, tak bude víc jak 3 a pak je to stálé hlídání, aby se nezaplo něco souběžně. Je hezké, že bude trouba zvlášť a mikrovlnka zvlášť a budou sedět každá na jiné fázi, přičemž se ale trouba zapne třeba až o víkendu a ne každý. Při 5 kW na fázi to je jeden 3 kW spotřebič a už to nedovolí zapnout druhý, takže musí být zvlášť. Přitom na dalších dvou fázích bude třeba jen po 100 W a budou se flákat. Když to bude na 1f, tak tam nejsou ty nevyužitelné zbytky na každé fázi něco, co ale nedovolí tam nic zapnout. S elektroauty bych se nebál také, vždyť USA jede split-phase systém 2x120 V, tzn že pro ně je těch 240V na jedné fázi maximum. Prostě z ní potáhnout 100A, když bude třeba. To jen pro nás to jsou nezvykle vysoká čísla.

Když už taky zmiňujeme auto, netřeba zapomínat na možnost vehicle-2-load, vehicle-2-home, tedy že se nebude dobíjet auto, ale jinde nabité auto bude zálohovat dům elektrikou v zimně. To bude stále výhodnější než konverze benzínu přes elektrocentrálu. Tam je, řekl bych, také 1f systém výhoda.
Raww
Příspěvky: 82
Registrován: stř bře 29, 2023 9:25 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Raww »

Pro použití 3f je potřeba mít představu, co z toho je nutné takto napájet a také jak často. Protože mít 3f přípojku a každý měsíc platit distribuci může velmi brzy draze nahrazovat 3f frekvenční měnič. Nehledě na to, že je jasné prognóza, že distribuční poplatky porostou nahoru.
Když ostrov, tak 1f.
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
ESS v síti E.On
Mex
Příspěvky: 215
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Mex »

Raww píše: pon led 29, 2024 1:53 pm ... Protože mít 3f přípojku a každý měsíc platit distribuci může velmi brzy draze nahrazovat 3f frekvenční měnič. ...
Jak draze?
Distribuční poplatky jsou stejné z kategorii "Jistič do 3×10 A a do 1×25 A včetně".
A u vyšších kategorií už vůbec 1f tarify nejsou (aspoň u EGD, kde jsem). Pak už je jenom speciální kategorie, kdy se počítá cena za každý ampér navíc. A ta je zase stejná jako u 3f (resp. je 3x nižší, protože je jen pro 1 fázi).

Svářečku nebo soustruh na 1f nepřipojím. U nabíjení auta možná ano, možná ne (už jsem psal dřív), ale s tím, že trend obecně asi půjde spíš k 3f.
Nějaké ty zvyšující frekvenční měniče, které tady byly zmíněné, sice exitují. Ale je v nich minimální výběr, je to taková okrajovka. Standardem jsou pro malé výkony napájení 1x230V, pro všechny jen trochu vyšší pak 3x400V (nasazováním měničů a pohonů v průmyslu se mimo jiné živím).
Raww
Příspěvky: 82
Registrován: stř bře 29, 2023 9:25 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od Raww »

jj, omlouvám se za nepřesnost a chybné zjednodušení.
Samozřejmě jsem měl na mysli měsíční plat za příkon dle proudové hodnoty hlavního jističe dle zvolené distribuční sazby a regulovanou cenu za distribuované množství elektřiny dle zvolené distribuční sazby.

Nicméně to nic nemění na tom, že pro ostrovní režim běžného RD je rozumnější mít 1f rozvody a pro nutnost 3f použít 3f měnič či centrálu.

Stejně tak můžu klidně a správně říci, bez bližší specifikace, že svářečky jsou běžně jednofázové stejně jako soustruhy, míchačky, cirkulárky apod. A pokud někdo potřebuje velký výkon, zřejmě ho nebude provozovat v ostrovním režimu bez odpovídajícího zdroje.
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
ESS v síti E.On
josse
Příspěvky: 870
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Proč 3ks 1F měniče u ostrova a ne 1 ks 3F hybrid v režimu BO

Příspěvek od josse »


Mex píše:
Raww píše: pon led 29, 2024 1:53 pm ... Protože mít 3f přípojku a každý měsíc platit distribuci může velmi brzy draze nahrazovat 3f frekvenční měnič. ...
Jak draze?
Distribuční poplatky jsou stejné z kategorii "Jistič do 3×10 A a do 1×25 A včetně".
A u vyšších kategorií už vůbec 1f tarify nejsou (aspoň u EGD, kde jsem). Pak už je jenom speciální kategorie, kdy se počítá cena za každý ampér navíc. A ta je zase stejná jako u 3f (resp. je 3x nižší, protože je jen pro 1 fázi).

Svářečku nebo soustruh na 1f nepřipojím. U nabíjení auta možná ano, možná ne (už jsem psal dřív), ale s tím, že trend obecně asi půjde spíš k 3f.
Nějaké ty zvyšující frekvenční měniče, které tady byly zmíněné, sice exitují. Ale je v nich minimální výběr, je to taková okrajovka. Standardem jsou pro malé výkony napájení 1x230V, pro všechny jen trochu vyšší pak 3x400V (nasazováním měničů a pohonů v průmyslu se mimo jiné živím).
Nepochopení, v dnešní době je lepší přípojku vůbec nemít. Dál už jsou to samé nesmysly. Svářečku, soustruh, všechno připojím na 1f. Co mají asi v Americe? Oni nemají soustruhy, a výkonné svářečky???
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Odpovědět

Zpět na „Měniče“