Rekuperace

Odpovědět
VITEK
Příspěvky: 420
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Rekuperace

Příspěvek od VITEK »

Ahoj,
nastíním situaci:
dům 50. léta, pálená cihla, obytné podkroví, zatepleno 20 - 30 cm polystyren, na šikminach 28 cm PUR (soft - difuzně otevřené) , nad kleštinami 45 cm Vata isover uniroll profi, sokl 30 cm XPS, vodorovný hydroizolace,
okna dole dřevěný dvojskla, na střeše 6x střešní dřevěný dvojsklo.

Letos se dělala rekonstrukce izolace v podkroví a udělal jsem si parotěsku tak jak se má. z domu se stal tak trošku foliovnik, konstrukce se nezbavuje vodní páry - přes tu hliníkovou parotěsku ani nemá kam.

Co se týká tepelného komfortu - zatím mám teplotu v domě 24-25 stupnů. ale vlhkost je dost problém. pohybuje se mezi 60 a 75 %, a při vysokých vlhkostech samozřejmě je vysoko rosný bod - klidně 18 - 20 °C
Topit na nižší teplotu se bude s okamžikem nutnosti topit. zatím mi topí jen podlahovka v koupelně 600W a barák má uvnitř to co píšu výše.

Nutně potřebuju rekuperaci neboť oba chodíme do práce a větrání ráno a večer nestačí. a otevřít okna na ventilačku na celý den je uplná hovadina neb se ztrácí smysl zateplování.
začal jsem používat klimu jako odvlhčovač kdy za nějakou relativně krátkou dobu ze vzduchu vyždímu klidně 3 litry vody.

Je to celé proto že jsem zřejmě dost solidně zateplil a zatěsnil parotěsku a vodní pára vydýchaná a vypuštěná do interieru prostě nemá kam utéct.

Co se děje: dřevěný okna se brutálně rosí a voda chčije po rámu, pak po zdi. ty okna střešní dřevěný jsou do 3 let tohoto provozu po smrti....

3 řešení - 1

1) používat klimu v nějakým odvlhčovacím režimu - vychlazuji zbytečně prostor
2) koupit za 10 tisíc odvlhčovač
3) vysrat se na vše a koupit rekuperaci a tím si zajistit jak větrání tak odvlhčování interiéru

pokud option 2 tak jaký máte odvlhčovač v interiéru a jak dlouho? jak řešíte kondenzát? - zde se mi nechce každý den 2x vynašet ven bandasku se zkondenzovanou vodou.
Pokud option 3 tak jaký navrhujete konkrétní značky - na základě vašich zkušeností

Kolegové buďte solventní a poprosím Vás o vynechání odpovědí typu : ses blbej žes to zateplil, vidíš já to říkal, každýmu je jasný že budeš muset větrat, střešní okna jsou kravina, jen věcně. Střešní okna z nějakého důvodu na baráku jsou a jsem si jist že dost lidí s tím má stejný principiální problém.. atd atd. tyhle věci jsou jasný jen je o to větrání a výměnu vzduchu a snížení relativní vlhkosti nějak postarat.

díky Vám za tipy.
Panely vsude.
Baterka volovo
dumi
Site Admin
Příspěvky: 795
Registrován: pon bře 29, 2021 11:47 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Re: Rekuperace

Příspěvek od dumi »

Zdar,

Pouzivam nejakej odvlhcovac od Sencoru ma.i napojeni na odpad takze kondenzat se resit nemusi. Mam.ho u sauny kvuli sprse. Pouziti je obcasne, ale uz je tam aso 3 roky.

Jinak co se tyce VZT tak svarovo bracha se tim zivi. Muzu ti kdyz tak poslat link.

fakt.mj to neda, ale.tohle je prrsne ten.duvod proc nezatepluju, protoze vzt do baraku bych daval strasne tezko.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 615
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Rekuperace

Příspěvek od marsal »

Nevím, jestli Ti to pomůže, protože je to malinké a lokální, snad pro celkový přehled. V poustevně mám toto:
https://www.e-vetrani.cz/aerauliqa-quantum-hr-100
Funguje k mé velké spokojenosti, na nejnižších otáčkách není prakticky slyšet, vyšší otáčky nepoužívám...
Atman
Příspěvky: 97
Registrován: ned úno 13, 2022 7:20 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Rekuperace

Příspěvek od Atman »

Ja používam odvlhčovač Klarstein DryFy Pro Connect. Problém u mňa je len na jeseň a začiatok zimy, vtedy je dom resp. steny po lete viac naakumulovaný vlhkosťou, keď je ešte dosť slnka ho pustím na 8 hodín, to je 4L kondenzátu, naplní sa a vypne a vlhkosť sa drží od 55 do 65%. V neskoršej zime už je vonku zima a vzduch suchý a odvhčovanie už tak moc nie je nutné.
Rekuperácia by bola samozrejme lepšia, ale sekať diery do domu sa mi nechce a cena normálnej rekuperácie nie je zanedbateľná.
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85.
Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh 2x16 280AH
dumi
Site Admin
Příspěvky: 795
Registrován: pon bře 29, 2021 11:47 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Re: Rekuperace

Příspěvek od dumi »

Jakou to ma ucinnost? Tyhle "small" jednotky nemaj rekuperator, ale jen keramicky teleso a funguje to tak, ze to chvilku fouka vzduch pres to teleso ven (ohriva ho to) a pak to otoci smer fouka dovnitr a to teleso ten vzduch ohriva. Takze ucinnost mizerna :(

Taky bych to chtel, ale mam strach z ty ucinnosti.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
oscar
Příspěvky: 36
Registrován: stř kvě 19, 2021 8:18 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od oscar »

ja reagujem na toto:
3) vysrat se na vše a koupit rekuperaci a tím si zajistit jak větrání tak odvlhčování interiéru
Ja som to zacal najprv svojpomocne, lebo 5 rokov dozadu firmy zato chceli nehorazne peniaze na kluc a predavali predrazene jednotky a malokto vedel co vlastne robi. T.j. spravil som predrazene rozvody aj ked som kupil material za akciove ceny a nakoniec som nasiel firmu kto u mne robil BD-test (a pomohla co/kde/ako fixovat) tak aj od nich mam jednotku a oni to nakoniec zapajali. Vedia spravit rozvody lepsie a na kluc lacnejsie nez som ja vygooglil vtedy, uz odvtedy spravili v rodinnom a kamosovom okoli 5 domov a vzdy s nimi riesim konretnu stavbu a vzduchotesnot s cim a ako zabezpecit - co je alfa&omega poriadnej rekuperacie. T.j. zakladny predpoklad aby to fungoval je Blower door test (cca 150euro) a vysledkom pod 1.5, co u Teba asi bude realne. Ked mas viac, rekuper ti len prida problemy, zvysi spotrebu domu (nebude fukat do obyvacky a tahat cez kupelku, ale cez netesnosti stavby). Ked mas krb, musis poiadne utesnit aj komin (je to umenie dobre spravit). Ked mas digestore, idealne cirkulacny v interieri (alebo napojit na rekuper, nemoze ist len tak von).

Ked ides do rekuper, tak nechod do low cost jednotiek, budes namiesto velkej vlhkosti riesit vysuseny vzduch a nic zdravotne horsie nie je nez vypnes rekuperaciu "na zimu", ci podobne vychytavky (pri dalsom spusteni plesne ta urcite naseru a cistit 100-150m rury v dome nie je sranda).
T.j. hladaj entalpicky vymennik (niekde nato hovoria rotacny - lebo bubon v nom toci a tym padom vlchkost vie zostat v dome).
Viem, prave preto chces tie "lacne" aby to susilo, ale pri tychto das vacsi vykon a aj tie susia, len ovela menej a staci nechat dlhodobo na 20% vykonu a zozerie len 25w, budes mat stabilnu vlhkost, vsade certvy vzduch a ked pride navsteva das na vacsi vykon, pod 75% to nikde okrem TZB nepocut.
V kratkosti tolko, jah a aby som nezabudol reklamu :)
https://www.asex.sk/index.php/vetranie-a-rekuperacia
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 214
Registrován: čtv srp 05, 2021 5:49 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Rekuperace

Příspěvek od kybos »

VITEK píše: sob zář 24, 2022 8:15 am
...3) vysrat se na vše a koupit rekuperaci a tím si zajistit jak větrání tak odvlhčování interiéru
Používám rekuperaci již od minulého století. Pokud máš slušně utěsněno, budou s klasickou rekuperací v zimě spíš problémy opačného charakteru - vlhkost bude enormně nízká. Já to řeším tak, že dráhu vzduchu mám realizovanou přes zimní zahradu, kde vzduch nabere potřebnou vlhkost. Míru relativní vlhkosti řídím množstvím zálivky v zimní zahradě. Technické zvlhčovače mají své mouchy. Pokud nezaleju dostatečně, stává se, že v zimě dosahuje relativní vlhkost ke 30%. To už je docela nepříjemné - vysychají sliznice dýchacích cest. Používám dva rekuperátory, pro každé patro jeden. V podkroví je menší jednotka ER100R s relativně malým výkonem, ale pro dva lidi na spaní to stíhá i na snížený výkon. V přízemí mám historickou jednotku Duplex220 od firmy Atrea. Je to starý žrout energie (1MWh / rok), má ještě asynchronní motory (2x80W). Místo bypasu má jen ručně montovatelný zkratový díl, který instaluji jen na léto. Vstup do rekuperátoru mám proveden přes zemní registr a tím mám zajištěno, že rekuperátor nezmrzne ani při největších mrazech. V moderních rekuperátorech už lze pořídit i výměník s membránou, která propouští vlhkost. Nevím ale, jak je to u těchto modelů s tvorbou plísní. Já jsem rád, když jsou vzduchy od sebe striktně oddělené a snažím se o to, aby měl rekuperátor dobrou křížovou těsnost. Mám jisté zkušenosti i s novější jednotkou Atrea Easy. Už jsou v ní BLDC motory, takže má výrazně nižší spotřebu, má elektricky řízený bypas a je relativně tišší, protože má plastovou skříň. Ale na druhé straně za čtyři roky provozu měla po dvouleté záruce dvě závažné poruchy (jednou zdroj a jednou ventilátor). Výkonem na RD se čtyřmi lidmi dostačuje. Její obsluha už je komfortní na úrovni současné doby.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
willcz
Příspěvky: 294
Registrován: pát dub 09, 2021 8:48 am
Bydliště: Rosice

Re: Rekuperace

Příspěvek od willcz »

Rekupeci máme jako primární zdroj tepla v domě. Ještě starou RK2 a zatím drží.
Vlhkost dokáže snižovat velmi slušně, tzn jsem schopný v pohodě držet vlhkost v domě mezi 40-50%.
Doplňování vlhkosti děláme zimní zahradou která je součástí obýváku.
Je to ale monstrum a velký zásaho domu.

Kamarád stavař ale doporučuje například Inventer.cz nebo jednotky ECO ROOM
9,8 kWp Poly + Tigo, 3x XTM4000, 2x VT65, 1x VT80, 8x Pylon US3000B + paralelne k tomu 15S LiFe 360Ah s Batrium BMS
Kostěj
Příspěvky: 136
Registrován: stř čer 08, 2022 9:05 pm
Bydliště: Dobrovicko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: Rekuperace

Příspěvek od Kostěj »

VITEK píše: sob zář 24, 2022 8:15 am nastíním situaci:
Dům 15 let, porotherm44+termoomítka, 10x10m podsklepený s podkrovím, strop 22cm vata, Okna plast, dvojskla/trojskla. Vzduchotechnika s rekuperací Atrea Duplex RB (ten žrout s asynchronními motory), ale je trvale ve vypnutém stavu, spíná se jen tlačítky na WC/kuchyni a pak i jako vypnutá na asi 5 minut každou hodinu. V provozu 15 let, 2x měněn filtr, jinak o ní nevím. Vlhkost se doma drží mezi 60 a 65%, jen výjimečně mimo. Pomáháme tomu návyky: ráno vstaneme, zavřeme dveře do ložnice a otevřeme okno dokořán, po hygieně zavřem okno a otevřem dveře. S vlhkoměrem v ložnici to pěkně zacloumá. Syn bydlel v pronájmu a zápasil tam s vlhkostí, tak koupil odvlhkovač (Arie AP12), byl s ním moc spokojený, hlavně při sušení prádla v bytě. Ten se při plné nádobě vypnul, nabízel jsem mu, že uděláme odvod kondenzátu přímo do odpadu, ale prý mu to stačilo (bavilo je mít množství vody pod kontrolou). U vás: možná se dům časem vysuší? Kudy se vlastně vlhkost dostává do domu? Extrémně hodně kytek? Hodně vaříte/sprchujete se? Izolace v pořádku, zdi/podlaha jsou suché?
mobilik
Příspěvky: 918
Registrován: stř bře 31, 2021 7:50 am
Bydliště: Neďaleko Košíc - SK
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 12
Kontaktovat uživatele:

Re: Rekuperace

Příspěvek od mobilik »

Ja mám doma vyrobenú rekuperáciu a tu zapnem na jeseň a ide vkusne až do jari.

Ale v zime katastrofa... Trvalo mám vlhkosť v dome len 25 až 30%. Je to drevostavba, nemá tam kde zostať tá vlhkosť a ak sa aj nejaká spraví rekuperacka ju hneď vytiahne von. :-(
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Studer, 12kWh Pylontech + GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,3kWp, ZCS Azzurro + Solic200 + VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Kodl69
Příspěvky: 1302
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od Kodl69 »

To vitek: Máš to první rok po rekonstrukci? jestli jo, tak tohle znám, polystyren znemožní odpar vody ven, a všechno to prochází dovnitř. Pokud nejsou závady na hydroizolaci, tak to do jara vyschne a další zimu už to bude v pohodě. Měl jsem kdysi ten stejnej problém, první zimu zateplení jakoby nefungovalo... Odvlhčovač a častější větrání to vyřeší, je to fakt dočasný. V posledních letech mám naopak vlhkost doma malou, i když se tam přes zimu suší prádlo, topíme v peci, která si bere vzduch uvnitř domu...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, MPPT od Victronu, nic od Studeru...
VITEK
Příspěvky: 420
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od VITEK »

Kodl69 píše: pon zář 26, 2022 11:34 am To vitek: Máš to první rok po rekonstrukci? jestli jo, tak tohle znám, polystyren znemožní odpar vody ven, a všechno to prochází dovnitř. Pokud nejsou závady na hydroizolaci, tak to do jara vyschne a další zimu už to bude v pohodě. Měl jsem kdysi ten stejnej problém, první zimu zateplení jakoby nefungovalo... Odvlhčovač a častější větrání to vyřeší, je to fakt dočasný. V posledních letech mám naopak vlhkost doma malou, i když se tam přes zimu suší prádlo, topíme v peci, která si bere vzduch uvnitř domu...
Ahoj Kodle,
Zatepleno je 4 roky polystyren, ale letos sem dělal zateplení šikmého krovu ( difuzně otevřená PUR pěna a parotěsná hliníková folie )
vlhkost vystoupá jen tím že tam bydlíme, že tam dejchá 4 lidi v podkroví. a tím že to je hermeticky uzavřené.

takže rekuperaci potřebovat budu. větrat se v dnešní době střešníma oknama nedá neb už mě to 3 x vytopilo v noci podlahu.... střešní okna jsou ten nejhorší prvek stavební konstrukce.

Co teda ale nevim je to že jsou dnes na výběr 2 typy výměníků a to je entalpický a klasický.
Bojím se toho že entalpickej zaroste a membrána se nějak zničí za 10 let a já vše dimenzuju na 20 + let.
Panely vsude.
Baterka volovo
Kodl69
Příspěvky: 1302
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od Kodl69 »

Mám v podkroví parozábrany, dělal jsem je sám a nejpečlivěj co jsem dokázal. Jinak na zbytku domu 10cm polystyrenu +, okna plast, trojskla, a mikroventilace je u nás storstý slovo. K posledním oknům jsem dokupoval mechanický pohony (nějak to vyšlo hodně vysoko a mají ovládání nahoře) a k tomu je tam čidlo deště, takže není co řešit. A ani do obyč střešního okna neprší, dokud je aspoň na poslední zarážce otervření, tj cca 10cm škvíra. Bydlí nás tady 5 a rekuperaci nepotřebujeme, naopak máme moc sucho... Spíš bych hledal nějakou závadu ve stavební konstrukci.
A nebo si pořiď krbový kamna, který berou vzduch z obytnýho prostoru, sem tam v nich zatop a máš vystaráno.
Ještě mě napadá - máš to podsklepený? a jak je oddělenej sklep, a jaký jsou v něm vlhkostní poměry?
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, MPPT od Victronu, nic od Studeru...
VITEK
Příspěvky: 420
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od VITEK »

Kodl69 píše: pon zář 26, 2022 8:06 pm Mám v podkroví parozábrany, dělal jsem je sám a nejpečlivěj co jsem dokázal. Jinak na zbytku domu 10cm polystyrenu +, okna plast, trojskla, a mikroventilace je u nás storstý slovo. K posledním oknům jsem dokupoval mechanický pohony (nějak to vyšlo hodně vysoko a mají ovládání nahoře) a k tomu je tam čidlo deště, takže není co řešit. A ani do obyč střešního okna neprší, dokud je aspoň na poslední zarážce otervření, tj cca 10cm škvíra. Bydlí nás tady 5 a rekuperaci nepotřebujeme, naopak máme moc sucho... Spíš bych hledal nějakou závadu ve stavební konstrukci.
A nebo si pořiď krbový kamna, který berou vzduch z obytnýho prostoru, sem tam v nich zatop a máš vystaráno.
Ještě mě napadá - máš to podsklepený? a jak je oddělenej sklep, a jaký jsou v něm vlhkostní poměry?
Závada ve stavební konstrukci není žádná prostě když nevětrám tak vlhkost jde nahoru. to je normální.
polystyrenu je 20 až 30 cm na pudě je ten PUR a nad ním 45 cm vata. vše dle projektu.
dům má několik vodorovných hydroizolací sklep je pod polovinou domu. ve sklepě je vodní studánka. vchod do sklepa je z chodby.
podlaha je 6 cm beton na něm nivelačka a vinyl. pod betonem je 5 cm XPS a pod xps je celoplošně protiradonova IPA.
jako kotel mám s vodním výměníkem problém je že díky zateplení stále netopím a doma mám 25 stupnů. jsem zvědav kdy zatopím v kotli ale zatím to ještě minimálně týden nevidím. ve sklepě je cca 15 stupnů a jsou tam akunádrže 1000 l plus bojler 200 l.

v konstrukci není problém. jen se prostě musí větrat. což s mýma oknama nejde když nemaj pohony ani nemaj senzory deště... jedinej deštovej detektor je louže na dřevěný podlaze a promáčená zed na ostění.

prostě utěsněný barák potřebuje větrat a je jedno jak... bud to bude rekuperací a nebo oknama. bohužel....
tak zatím měj se zdar. když mi pošleš do PM telefon tak na whatsapp ti pošlu fotky.

Zdary
Panely vsude.
Baterka volovo
Vhoo
Příspěvky: 65
Registrován: čtv led 06, 2022 9:52 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od Vhoo »

Jak jste dimenzoval to zateplení. Já když si dělal projekt tak mi vyšlo že víc jak 21cm stříkané pěny do podkroví už nedává žádný smysl (respektive účinnost už se skoro nezvetsovala) a na fasádu co dělám momentálně mi zase vyšlo že víc jak 20cm už také nemá valný smysl. Stejně to díky tomu že je to 30let starý dům do lepší energetické třídy než B nedostanu (ale začínal jsem na F) ale možná že když je ta plná cihla má smysl dát i víc . Vím že do podkroví dávají všichni víc ale nikde jsem nezjistil důvod. Samozřejmě vše záleží také na velikosti mistnosti a oken. Já mám třeba místnosti všechny okolo 15-30m2 a okna 2mx1m takže stačí ráno a večer otevřít na pár minut a je to. Nevim jestli by rekuperace řešila vás problém. V rámci zelené úsporám sem ji zvažoval taky ale nakonec sem ji zavrhl. Ale já mám halu ktera má 6metrovy strop takže prakticky stačí nechávat otevřené dveře od pokojů. Víc mě mrzí že jsem neudělal podlahovou ale nechtělo se mi vymlacovat nové topení navíc v mědi.
VITEK
Příspěvky: 420
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od VITEK »

Vhoo píše: úte zář 27, 2022 7:02 am Jak jste dimenzoval to zateplení. Já když si dělal projekt tak mi vyšlo že víc jak 21cm stříkané pěny do podkroví už nedává žádný smysl (respektive účinnost už se skoro nezvetsovala) a na fasádu co dělám momentálně mi zase vyšlo že víc jak 20cm už také nemá valný smysl. Stejně to díky tomu že je to 30let starý dům do lepší energetické třídy než B nedostanu (ale začínal jsem na F) ale možná že když je ta plná cihla má smysl dát i víc . Vím že do podkroví dávají všichni víc ale nikde jsem nezjistil důvod. Samozřejmě vše záleží také na velikosti mistnosti a oken. Já mám třeba místnosti všechny okolo 15-30m2 a okna 2mx1m takže stačí ráno a večer otevřít na pár minut a je to. Nevim jestli by rekuperace řešila vás problém. V rámci zelené úsporám sem ji zvažoval taky ale nakonec sem ji zavrhl. Ale já mám halu ktera má 6metrovy strop takže prakticky stačí nechávat otevřené dveře od pokojů. Víc mě mrzí že jsem neudělal podlahovou ale nechtělo se mi vymlacovat nové topení navíc v mědi.
Otázkou na to jak jsem dimenzoval? dimenzoval jsem tak že jsem udělal 14 cm polystyren, pak mi pár m2 zbylo tak jsem dokoupil další půl kamionu a namontoval jsem to na barák. kotvy nad 40 cm se už blbě shání :-) co se týká PUR, tak to se vystříkalo od pojistný folie po SDK profily, se zářezem k nim.

ano TZB jsem kontroloval a jednotlivý tloušťky již splnují požadavek na pasivní domy. na kleštinách resp strop je taky 26-30 cm pur, a na tom leží 45 cm vaty z dřívějška.
Parotěsná folie je 160g/m2 hliník, utěsněná jutafolem bitumenovýma páskama a podlepené a přelepené tak jak to má být. spoje jen přes profily a zdáse že konstrukce fakt funguje. Letos ( myšleno po létě) sem ještě netopil v kamnech ( s výměníkem - kromě pokusného zatopení kvůli oběhovce) zatím je doma 24-25 °C

Tepelnou ztrátu nevím, ani mě nezajímá, dotace nemám vše si dělám sám. spotřeba dřeva je 2 m3 za rok zbytek dohřeje elektrárna.

občas je potřeba nevěřit všem komerčním článkům a zapojit svuj rozum neb jde o naše ( Vaše peněženky) a to že je něco dotované neznamená že to je levné, a už vůbec to neznamená že to je kvalitně udělané ( myšleno obecně na všechno dotované ).
Panely vsude.
Baterka volovo
Vhoo
Příspěvky: 65
Registrován: čtv led 06, 2022 9:52 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od Vhoo »

Mě ale nic nebránilo si tam dát toho dvakrát tolik jen mi to už nedávalo žádný smysl jak píšu výše. Já rozhodně nebudu nikde chválit dotace a jejich způsob který je peklo ale nejsem tak bohatý abych těmi penězi pohrdl a narozdíl od solaru u zateplení vám dá firma stejný rozpočet dotace nedotace.

A stím pasivem bych byl opatrný. Praktický není možné udělat pasivní dům ze starého baráku. Bohužel.
jahodovák
Příspěvky: 393
Registrován: stř dub 07, 2021 9:01 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Rekuperace

Příspěvek od jahodovák »

Tak to je omyl,jde,jen to chce hodně popřemýšlet a pokud možno udělat sám,nebo v případě realizace firmou si najmout odborný dohled,pokud není čas si to ohlídat sám.Zaplatit si stálý dohled na stavbě mě už doporučoval jeden stavař,pro kterého jsem občas něco udělal a říkal,sehnat někoho v důchodu,který to zná a rád si i přivydělá se ti vždy vyplatí a zbaví budoucích potíží,dokonce i mnohou stavbu zlevní,neb firmy nemohou používat místo drahého préniového materiálu podřadný,nebo mnohem levnější od toho drahého pouhým okem k nerozeznání...
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
VITEK
Příspěvky: 420
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od VITEK »

Vhoo píše: úte zář 27, 2022 10:41 am Mě ale nic nebránilo si tam dát toho dvakrát tolik jen mi to už nedávalo žádný smysl jak píšu výše. Já rozhodně nebudu nikde chválit dotace a jejich způsob který je peklo ale nejsem tak bohatý abych těmi penězi pohrdl a narozdíl od solaru u zateplení vám dá firma stejný rozpočet dotace nedotace.

A stím pasivem bych byl opatrný. Praktický není možné udělat pasivní dům ze starého baráku. Bohužel.
Jak říkám dům není pasiv ale tloušťky izolací dle výpočtu na tzb již do pasivních standardů zapadají. a pokud ne tak maj chybu na TZB.

Nicméně ano dům není pasiv. dům je aktiv protože cca 8 MWh nedokážu spotřebovat to je energie co zůstane na střeše.

Tak zdar a mějte se.
Panely vsude.
Baterka volovo
ringo
Příspěvky: 71
Registrován: pát říj 22, 2021 8:04 am

Re: Rekuperace

Příspěvek od ringo »

Koukám že je nás tu docela dost co máme staré rekuperace od Atrea. Mám taky Atrea RK2 a přiznám se že její spotřeba mě začala více zajímat až když jsem si pořídil FVE a sledoval co mi v noci vybíjí baterie.
Neuvažoval jste někdo o jejich úpravě/přestavbě nebo alespoň nemáte někdo nahrazeno to jejich původní řízení vlastním?
Já se pár krát ptal na nějakých výstavách zástupců společnosti jestli nenabízejí nějaký "modernizační" set nebo alespoň výhodnější ceny pro dlouhodobé zákazníky a nic :-(
Dagus
Příspěvky: 209
Registrován: ned pro 26, 2021 11:18 pm

Re: Rekuperace

Příspěvek od Dagus »

A co tam je uvnitř? Dva ventilátory a nějaký teploměr/vlhkoměr a co2 měřič? Přijdou mi vsechny rekukrabice totálně předražený. Jediná hodnota je výměník a ventilátor.
willcz
Příspěvky: 294
Registrován: pát dub 09, 2021 8:48 am
Bydliště: Rosice

Re: Rekuperace

Příspěvek od willcz »

ringo píše: stř zář 28, 2022 8:24 am Koukám že je nás tu docela dost co máme staré rekuperace od Atrea. Mám taky Atrea RK2 a přiznám se že její spotřeba mě začala více zajímat až když jsem si pořídil FVE a sledoval co mi v noci vybíjí baterie.
Neuvažoval jste někdo o jejich úpravě/přestavbě nebo alespoň nemáte někdo nahrazeno to jejich původní řízení vlastním?
Já se pár krát ptal na nějakých výstavách zástupců společnosti jestli nenabízejí nějaký "modernizační" set nebo alespoň výhodnější ceny pro dlouhodobé zákazníky a nic :-(
Nezaložíme na to vlákno? Nejde jen o spotřebu, ale i o to že ventilátory jednou umřou a co potom ...
RK2 jsem koupil už od začátku bez regulace, Motory mám ještě původní 1f asynchroní ale řídím je pomocí 1F inverteků.
nad tím je pak po MODBUSu Tecomat který řídí i dům.
Dle vyjádření Atrea (pan Gistr) nikdy na variantu upgradu nedošlo, nový kompatibilní ventilátor je za 16tisíc bez DPH, otázka jak dlouho bude ke koupi.
9,8 kWp Poly + Tigo, 3x XTM4000, 2x VT65, 1x VT80, 8x Pylon US3000B + paralelne k tomu 15S LiFe 360Ah s Batrium BMS
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 214
Registrován: čtv srp 05, 2021 5:49 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Rekuperace

Příspěvek od kybos »

ringo píše: stř zář 28, 2022 8:24 am Já se pár krát ptal na nějakých výstavách zástupců společnosti jestli nenabízejí nějaký "modernizační" set nebo alespoň výhodnější ceny pro dlouhodobé zákazníky a nic :-(
Na starší modely (Duplex 220) už nejsou schopni dodat ani náhradní díly. Poptával jsem ventilátor a nakonec jsem si jej musel opravit "na koleně", jelikož se nedal koupit ani jinde. Bohužel používají do svých zařízení archaické a navíc exotické komponenty. V tom mém modelu jsou anglické ventilátory s palcovými mírami a připadá mi takřka nemožné je nahradit něčím běžně dostupným. Ona ta technologie také za 20 let poněkud pokročila, spirální skříně už se nedělají plechové ale realizují se jako zástřik pěnového plastu jako součást skříně rekuperační jednotky. Oběžná kola už také nejsou kovová ale plastová. Ventilátory v nových jednotkách už se neprojektují na 10 let provozu ale maximálně na tři. Už nemají lakovaná vinutí a ani bych se nedivil, kdybych objevil v novějších modelech hliníkové vinutí místo měděného. Ve vývoji sedí dozajista tlupa inženýrů, kteří vymýšlejí nová kurvítka a místo toho, aby zlepšovali parametry jednotek, všemožně se snaží vyplodit neopravitelné produkty s krátkou životností. A nejhorší je, že není úniku, není možno vybrat něco jiného, protože to tak dělají všichni. Místo jednoduchého časovače s bimetalovým termostatem ve starších jednotkách, který opravil i podprůměrný elektrikář, se dnes nasazují na řízení jednotek čipy s utajeným programem, které jsou tak zcela neopravitelné. U starších jednotek bylo dodáno kompletní schéma zapojení a popis činnosti, u novějších není k dispozici ani kompletní popis připojovacích svorek, neřku-li komunikační protokoly nebo nějaký servisní SW.
Holt je nová doba. Na jedné straně stojí skupina lidí kteří vymýšlejí recyklační technologie a metody třídění odpadu a na druhé straně skupina výrobců, která tento odpad sofistikovaně a cílevědomě produkuje. Dokud někdo nevydá nějaké regulativy, které budou sankcionovat firmy za krátkou životnost jejich produktů, bude tento proces pokračovat a nabírat na dokonalosti.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
josse
Příspěvky: 870
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Rekuperace

Příspěvek od josse »

Vlákno by se možná hodilo.

Ani ACIM ani BLDC motory pokud jsou 3f v principu nemůžou být špatné ( celkovou účinnost, životnost, výběr, ...) Lopatky jdou už dnes tisknout, housing ventilátoru také, takže je na čase poslat výrobce s kurvítky kam patří.
Pravda když k ACIM dodám VFD tak ta životnost lepší možná nebude, ale napájení, výstup, modbus, a mám neuvěřitelně množství typů a výrobců, a že bych za 10-20 let nesehnal VFD potřebného výkonu, moc nevěřím.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Odpovědět

Zpět na „Automatizace, řízení“