Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Plazivec
Příspěvky: 754
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Plazivec »

Přiznám se, že jsem nevěděl z načteného, jak doopravdy konverze DC-AC-DC funguje, ale v těchhle uchcaných dnech jsem to vypozoroval prakticky.
Pokud King přejde do režimu SUB, o což se mě stará Solar Assistant, tak opravdu začne dotahovat ze sítě něco málo víc, než je aktuální spotřeba a opravdu to láduje do baterek. Je to vidět na tom, že pokud dojde ke snížení spotřeby, tak chvilinku vidím dobíjení baterie o pár desítek Watt. Po chvilce se to srovná a dobíjení klesne na nulu.
Měl jsem totiž obavu, že když mám oba Kingy napojeny na jednu fázi, že přijdu při bajpasu o výkon a při souběhu budu mít problém s jističem 25A na fázi. Ale není tomu tak. Mám k dispozici neustále 10kW výkonu. A tak nemusím pořád lítat na půdu a harašit s ATS.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

To je nesmysl že máš k dispozici výkon 10kw. Máš k dispozici jen výkon co snese jistič. Měnič v režimu SUB když bude škaredě tak vezme z panelů 300w a zbytek ze sítě a nerozlišuje jaký máš jistič
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Plazivec
Příspěvky: 754
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Plazivec »

Diablo007 píše: úte zář 27, 2022 7:46 pm To je nesmysl že máš k dispozici výkon 10kw. Máš k dispozici jen výkon co snese jistič. Měnič v režimu SUB když bude škaredě tak vezme z panelů 300w a zbytek ze sítě a nerozlišuje jaký máš jistič
To není pravda.
Za prvé, nečetl jsi můj podpis, jinak bys věděl, že měniče jsou dva v paralelu a nejsou připojeny k panelům.
Za druhé, proč by měl Axpert vypnout AC out, když dojde ke ztrátě AC in? Umíš to zdůvodnit? Je to režim SUB.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

Plazivec píše: stř zář 28, 2022 7:32 am
Diablo007 píše: úte zář 27, 2022 7:46 pm To je nesmysl že máš k dispozici výkon 10kw. Máš k dispozici jen výkon co snese jistič. Měnič v režimu SUB když bude škaredě tak vezme z panelů 300w a zbytek ze sítě a nerozlišuje jaký máš jistič
To není pravda.
Za prvé, nečetl jsi můj podpis, jinak bys věděl, že měniče jsou dva v paralelu a nejsou připojeny k panelům.
Za druhé, proč by měl Axpert vypnout AC out, když dojde ke ztrátě AC in? Umíš to zdůvodnit? Je to režim SUB.
Já četl že jsou dva. Pokud nemáš v baterií a jedeš v sub v momentě kdy dojde k odběru nad výkon jističe ac in ho to shodí a pak se ti vypne měnič na podpětí. Tohle prostě není systém který chceš provozovat to je prostě jen o tom že to může fungovat není to něco co bych poradil na fóru někomu s klidným srdcem že toto s klidem může provozovat
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Plazivec
Příspěvky: 754
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Plazivec »

No já to s klidným srdcem provozovat budu a také doporučovat komukoli. Mě a komukoli jinému také, půjde jen o zakrmení krátkodobého souběhu. A v tomto duchu stačí nadimenzovat dolní mez vybití baterie tak, abych to vzhledem k mým spotřebičům ustál v jakékoli roční době.
Primárně mi jde o to, abych já nemusel zasahovat do chodu elektrárny, aby vše jelo dlouhodobě bez nutnosti omezení domácnosti. Co když si zlomím hnátu a půjdu do chcípárny ležet?
A jen doplním informaci, že režim SUB se změní na SBU, jakmile baterie dosáhne stanovenou mez nabití. Tenhle proces řídí Solar Assistant. Také je nastavena mez napětí baterie, kdy oba Kingové zahájí nabíjení baterie a pokračují až do stanoveného napětí hlava nehlava bez ohledu na režim.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

Tak si nastav sub a dej zátěž 8kw na měniče a rekni mi jak to dopadlo. Bude vyhozený jistič. Pak přejde tedy na baterie a jak že dlouho budeš s tou nohou v nemocnici a jak dlouho asi baterky podrží barák?
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Plazivec
Příspěvky: 754
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Plazivec »

Odpovědi jsou hned nad tvým příspěvkem. Nebudu citovat sám sebe.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

Plazivec píše: stř zář 28, 2022 12:04 pm Odpovědi jsou hned nad tvým příspěvkem. Nebudu citovat sám sebe.
Ne to nejsou. Tak mne tedy pověz co se stane když dáš na dva kingy v režimu SUB bez osvitu panelů 8kw zátěž vyzkoušej si to. Shodí jistič protože to bude tahat všechno z ds .
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
VITEK
Příspěvky: 299
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od VITEK »

David ma pravdu.
Mam vse na jedné fazi a pokud dojde k vybiti baterie tak se mi zapne sub. V tu ranu pokud je odber nad 5 kW na siti je to vic nez 25A a jistic v kiosku proste vypadne.
Takze tak je to vyzkousene a potvrzuji funkci
Panely vsude.
Baterka volovo
Plazivec
Příspěvky: 754
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Plazivec »

Já neříkám že nespadne jistič, říkám to, co na začátku, pořád mám k dispozici 10kW výkonu. Proč se zasekáváme na něčem, co není hlavní myšlenka toho, co jsem napsal. Bál jsem se, že nebudu mít 10kW ale já je mám bez ohledu na to, co, nebo kdo, nebo komu co, spadne.
Už si rozumíme?
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
VITEK
Příspěvky: 299
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od VITEK »

No nemas k dispozici 10 kw. Pokud mas vybito a je noc tak proste nemas .. to snad chapes ne?
Panely vsude.
Baterka volovo
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

Plazivec píše: stř zář 28, 2022 12:33 pm Já neříkám že nespadne jistič, říkám to, co na začátku, pořád mám k dispozici 10kW výkonu. Proč se zasekáváme na něčem, co není hlavní myšlenka toho, co jsem napsal. Bál jsem se, že nebudu mít 10kW ale já je mám bez ohledu na to, co, nebo kdo, nebo komu co, spadne.
Už si rozumíme?
Mluvil jsi o zlomené noze máš pocit že ti baterka potáhne zimní spotřebu několik dnů či týdnů? Proto říkám že tohle není systém který bych někomu doporučuval jako top řešení.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

A když už tedy chceš slovíčkařit tak jsi měl strach o jistič teď tvrdíš že o něj vůbec nejde a že ti zůstane výkon z měničů takže se nediv když ti ten jistič rozporuji
IMG_20220928_124201.jpg
IMG_20220928_124201.jpg (597.44 KiB) Zobrazeno 695 x
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Plazivec
Příspěvky: 754
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Plazivec »

Ok, možná jsem to napsal malinko jinak než bylo smyslem mé myšlenky.
Napíšu to tedy ještě jednou, pokusím se srozumitelněji.
Šlo mi o to, že když bude systém v "bypassu" nebudu mít k dispozici víc výkonu, nežli je jedna fáze, protože oba Kingové jsou na stejné fázi, což mi dává jaksi jenom 5 750 W na 25A přípojce.
Mohlo by se tedy stát, že při souběhu spotřeby, vyšším než 5 750 W spadne jistič.
Pak jsem ale zjistil pozorováním, že King nedělá pro režim SUB tvrdý bypass přepnutím relé (jak to dělá můj malý 3kWPIP v garáži), ale že hlídá výkon měniče a podle něj řídí dobíjení. To je ta AC-DC-AC konverze, o které se popsalo mnoho, ale nikdy jsem ji neviděl v praxi. A ta je taky v nadpisu tohohle vlákna.
Z toho jsem usoudil následující:
Kdyby došlo k situaci, že spotřeba překročí výkon jedné fáze, spadne sice jistič, ale já budu mít díky baterce přeci jen k dispozici výkon obou Kingů, což dělá 10kW.
Jádro pudla tedy bude v tom, abych nastavil hodnoty napětí u baterky tak, aby krátkodobě dokázala takovou potřebu ustát.
Čili obava, že v bypassu(SUB režimu) budu mít jen 5 750 W je tímto zažehnána, blackout nehrozí.
Z dlouhodobé analýzy spotřeby mého domu vím, že taková situace nastala za 1,5 roku jen jednou, kdy byl překročen příkon 6,5 kW.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

Jo tady se bypass chová úplně jinak dobře to už se pak chápeme. Jen ze zkušenosti vím že se nedá spolehnout ani na baterky a to jich mám celkem dost. Moje myšlenka se spíše ubírá k tomu že budu mít napěťově relé které bude závislé ještě na časovém popřípadě proudovém a když se náhodou bude potřebovat měnič dostat na síť po té co spadnul první jistič přívodu je možnost nahodit stykačem druhý přívod do měničem s abych měl jistotu že nebude problém opět s přetížením sítě bude proudové relé moci od výkonu 3- 4kw síť vypnout popřípadě je další možnost aby třeba síť zkusili opět nahodit až v nočních hodinách kdy vím že se nikdy souběh odběru nekoná . Máš nějakou automatizaci určitě bys přišel na systém jak si to ještě zálohovat či vylepšit. Popřípadě proudovém relé které od určitě výkonu naopak rozepne relé na vstupu přívodu aby nedošlo nikdy k přetížení sítě což bude možná nejjednodušší řešení a bude stačit jediná věc proudové relé a stykač v klidu sepnuto .
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

A tímto děkuji za to že sem se musel zamyslet jak připojit své dva paralelní kingy tak abych nevyhodil jistič a to proudové relé se stykačem je perfektní řešení prostě kdykoliv kdy bude odběr nad 3kw seberu menicum síť tím se eliminuje vyhození jističe a přitom budu mít permanentně zálohované měniče když by se chtěli vrátit na síť.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Plazivec
Příspěvky: 754
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Plazivec »

Jsem moc rád, že jsme se posunuli pozitivním směrem, navíc k inspiraci řešení dané situace.

Nad tou automatizací také přemýšlím, ale chci to udělat co možná nejjednodušeji, abych nevnášel do systému prvky nespolehlivosti.
V tomhle případě bych asi šel cestou proudového relé, které odpojí AC in.
Náhodou neexistuje něco jako jistič s časovačem, který by po se nějakém čase znovu nahodil sám?
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
eduard22
Příspěvky: 136
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 4500
Kapacita baterie [kWh]: 11

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od eduard22 »

Plazivec píše: stř zář 28, 2022 2:45 pm Jsem moc rád, že jsme se posunuli pozitivním směrem, navíc k inspiraci řešení dané situace.

Nad tou automatizací také přemýšlím, ale chci to udělat co možná nejjednodušeji, abych nevnášel do systému prvky nespolehlivosti.
V tomhle případě bych asi šel cestou proudového relé, které odpojí AC in.
Náhodou neexistuje něco jako jistič s časovačem, který by po se nějakém čase znovu nahodil sám?
Něco takovéhoto?: https://bonega.cz/elektro/nahazovace_2p.htm
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II 5kW/5kVA/6kWp, zatím 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ (připravuji dalších 10ks i na západ), 4x12V-240Ah Varta trakční VRLA 11,5kWh
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

Plazivec píše: stř zář 28, 2022 2:45 pm Jsem moc rád, že jsme se posunuli pozitivním směrem, navíc k inspiraci řešení dané situace.

Nad tou automatizací také přemýšlím, ale chci to udělat co možná nejjednodušeji, abych nevnášel do systému prvky nespolehlivosti.
V tomhle případě bych asi šel cestou proudového relé, které odpojí AC in.
Náhodou neexistuje něco jako jistič s časovačem, který by po se nějakém čase znovu nahodil sám?
Máš dva parametry co je potřeba hlídat kolik je v baterií a jaký je odběr. Pokud budu mít před střídačem stykač který bude AC odpojovat (teď otázka zda bude častější stav připojen či odpojen podle toho bych volil kontakty NO či NC) dá se potom dát proudové relé a napěťové relé do série s tím že se pak AC připojí při splnění obou parametrů tedy podpětí baterie a zároveň malý odběr ze střídače aby se nepřetížil jistič. Tím je funkční logika ovládání. A jestli chceš eliminovat chybovost tuhle sestavu namontuj dvakrát. Popřípadě se dá připojit ještě další relé s napěťovým relé u ač strany když by jsi shodil jistič nouzové místo něj připojí druhý privd AC. Každopádně čím sofistikovanější tím komplikovanější a náchylnější na poruchy
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 732
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14550
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od redcrown »

eduard22 píše: stř zář 28, 2022 2:55 pm
Plazivec píše: stř zář 28, 2022 2:45 pm Jsem moc rád, že jsme se posunuli pozitivním směrem, navíc k inspiraci řešení dané situace.

Nad tou automatizací také přemýšlím, ale chci to udělat co možná nejjednodušeji, abych nevnášel do systému prvky nespolehlivosti.
V tomhle případě bych asi šel cestou proudového relé, které odpojí AC in.
Náhodou neexistuje něco jako jistič s časovačem, který by po se nějakém čase znovu nahodil sám?
Něco takovéhoto?: https://bonega.cz/elektro/nahazovace_2p.htm
Zajímavé zařízení, díky za tip.
V provozu: poloostrov 14,5kWp = 5,25kWp JJZ, 4kWp VJV, 4kWp ZSZ, 1,2kWp tracker, 4x XTM4000-48, 4x VT80, 1xVT40, 18kWh LFP 10P14S + Batrium / čeká na instalaci: 4kWp JJZ, 2x XTM4000-48, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
marsal
Příspěvky: 588
Registrován: pát dub 09, 2021 11:10 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od marsal »

Diablo007 píše: stř zář 28, 2022 1:48 pm A tímto děkuji za to že sem se musel zamyslet jak připojit své dva paralelní kingy tak abych nevyhodil jistič
Lehce OT (mám navíc 3f): jednou večer zůstal barák potmě proto, že už několik dnů neměl přívod AC, protože sršní hnízdo v "ČEZ části" budníku dokázalo přetavit nožovku (!). Ničeho jsem si nevšiml, vše jelo pokojně pár dnů na baterky až baterky při blbém počasí a velké spotřebě došly. Poté jsem zjistil, že si potřebuji posílat upozornění na chybějící AC na vstupu (v mém případě mailem), abych takovou situaci řešil dřív.
Diablo007
Příspěvky: 1585
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Diablo007 »

marsal píše: stř zář 28, 2022 4:56 pm
Diablo007 píše: stř zář 28, 2022 1:48 pm A tímto děkuji za to že sem se musel zamyslet jak připojit své dva paralelní kingy tak abych nevyhodil jistič
Lehce OT (mám navíc 3f): jednou večer zůstal barák potmě proto, že už několik dnů neměl přívod AC, protože sršní hnízdo v "ČEZ části" budníku dokázalo přetavit nožovku (!). Ničeho jsem si nevšiml, vše jelo pokojně pár dnů na baterky až baterky při blbém počasí a velké spotřebě došly. Poté jsem zjistil, že si potřebuji posílat upozornění na chybějící AC na vstupu (v mém případě mailem), abych takovou situaci řešil dřív.
Na to já mám elektrickou troubu. Ta jediná zůstala na síti tedy když kuře není po 2h do zlatova dostanu echo od maminky
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Plazivec
Příspěvky: 754
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Plazivec »

Diablo007 píše: stř zář 28, 2022 2:56 pm
Plazivec píše: stř zář 28, 2022 2:45 pm Jsem moc rád, že jsme se posunuli pozitivním směrem, navíc k inspiraci řešení dané situace.

Nad tou automatizací také přemýšlím, ale chci to udělat co možná nejjednodušeji, abych nevnášel do systému prvky nespolehlivosti.
V tomhle případě bych asi šel cestou proudového relé, které odpojí AC in.
Náhodou neexistuje něco jako jistič s časovačem, který by po se nějakém čase znovu nahodil sám?
Máš dva parametry co je potřeba hlídat kolik je v baterií a jaký je odběr. Pokud budu mít před střídačem stykač který bude AC odpojovat (teď otázka zda bude častější stav připojen či odpojen podle toho bych volil kontakty NO či NC) dá se potom dát proudové relé a napěťové relé do série s tím že se pak AC připojí při splnění obou parametrů tedy podpětí baterie a zároveň malý odběr ze střídače aby se nepřetížil jistič. Tím je funkční logika ovládání. A jestli chceš eliminovat chybovost tuhle sestavu namontuj dvakrát. Popřípadě se dá připojit ještě další relé s napěťovým relé u ač strany když by jsi shodil jistič nouzové místo něj připojí druhý privd AC. Každopádně čím sofistikovanější tím komplikovanější a náchylnější na poruchy
Nejenom komplik. a náchylnější na poruchy, ale také komplikovanější na diagnózu. Já bych tenhle okruh nechal jen na jednom parametru a to je odběr. nechal bych při odběru 4,5 kW spadnout stykač. Napětí baterie bych do toho nepletl, protože na Kingovi jde nastavit nabíjení a stanovil bych si parametry, v jakých mezích napětí si bude baterku držet, ať se děje co se děje. A jelikož máme oba Liion, s napětím se dá krásne pohrát. Navíc ty máš baterku hodně velkou, umožňuje vícedenní provoz ve tmě. Já mám baterku na jednu noc a teď ji ani nedobiju do plna, mě těch pár kWh od vydřiduchů nevadí.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
Uživatelský avatar
Abrams
Příspěvky: 277
Registrován: stř dub 07, 2021 8:28 am
Bydliště: Brno

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

mám malý technický dotaz k tématu - jaké AC napětí je mezi svorkami AC IN a AC OUT na diskutovaném Axpertovi ?

Děkuji za odpověď ;) .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 12kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 30,6 MWh @ 80.000 motohodin .
josse
Příspěvky: 527
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: Axpert AC-DC-AC konverze zřejmě opravdu funguje.

Příspěvek od josse »

Abrams píše:Zdravím ,

mám malý technický dotaz k tématu - jaké AC napětí je mezi svorkami AC IN a AC OUT na diskutovaném Axpertovi ?

Děkuji za odpověď ;) .

Elektronům zdar :cloud:
Správně by tam mělo být pár voltů v závislosti jak kolísá místní transformátor dědiny, u nás třeba 210-240, Axpert drží fázi se sítí, a přesných 230V, takže max 10V a kolísá to v rytmu 50Hz.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, makeSkyBlue, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Odpovědět

Zpět na „Axpert“