Kam umístit technologii

Odpovědět
sodar2
Příspěvky: 4
Registrován: úte črc 19, 2022 10:52 pm

Kam umístit technologii

Příspěvek od sodar2 »

Zdravím,
potřebuju poradit. 

Plánuji předělat fotovoltaiku co mám nyní, jen ohřev TUV. 8 x panel 330 Wp.  Problém je nevhodná střecha žádná dostatečně velká plocha k instalaci panelů. 
Momentálně to řeším tak, že mám panely na zahradě cca 55 metru od bojleru. Od panelů par metrů solárního kabelu k venkovní rackové skříni kousek od panelů kde je střídač pro ohřev TUV. Od střídače  je v kopovflexce zakopáná a natažená CYKY -J 5x16 k bojleru v báráku. 

Budu přidávat dalších osm panelů, takže budou dva sériové stringy, regulator, smartosolar rs 450/100, baterie Li-ion 18650, měnič 5kw. a tady začíná mé dilema. 

verze č. 1: je koupit nějaký malý zahradní domek oplácat ho polystyrenem a regulator střídač a baterky nacpat do domku, nebo popřípadě vyzdít nějakou budku a využít stávající CYKY. Jako vytápění budky v zimě by se snad dal použít server 150W co jede 24/7. Výhody vše bude mimo barak hlavně baterie. nevýhody teplota v budce jak v létě tak v zimě. 
  
verze č. 2: od panelů natáhnout cca 60 metrů solárních kabelů  do garáže a tam umístit veškerou technologii. 
Výhody stabilní teplota ve sklepě celý rok, přístup. Nevýhody vše v baráku kdyby byl nějaký průser s baterkama, ale to by se snad dalo řešit vyzděním nějakého sarkofágu jen na baterie. pak samozřejmě vzdálenost a cena solárních kabelů na dva stringy. 

Určitě jsem ještě na nějaké výhody a nevýhody nepřišel a hodil by se pohled třetí strany.
Díky.
Obrázek
Přílohy
nahled_solar.jpg
nahled_solar.jpg (429.51 KiB) Zobrazeno 785 x
brumlaj
Příspěvky: 1508
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Kam umístit technologii

Příspěvek od brumlaj »

Za mně šup s tím do sklepa, je-li prostor. (stabilní podmínky, úspora za "budku")
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“