Zapojení backupu u hybridního střídače

Odpovědět
jarda62
Příspěvky: 87
Registrován: pát pro 03, 2021 6:10 pm

Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od jarda62 »

Chtěl bych si udělat jasno, jak optimálně využít backup výstup u hybridního střídače.
Přiložené schéma odpovídá typické instalaci, kde je vyčleněno pár důležitých okruhů (lednice, oběhová čerpadla topení, světla apod.) a ty se připojí jako tzv. "podporované spotřebiče z FVE" - PSF přes přepínač sítí tak, aby je šlo napájet buď z backup výstupu střídače nebo z DS.
Zbylé okruhy zůstanou jako "stávající spotřeba objektu" - SSO de facto paralelně k DS i main výstupu střídače.
Předpokládám, že přepínač sítí mám v poloze I - měnič. Pokud vypadne DS, tak SSO je bez napětí a PSF jede z backupu měniče. Pro výpadek v době nepřítomnosti ideální - mrazák nevyteče, voda v topení cirkuluje.
Zároveň pokud by FVE byla třeba nějaký čas v poruše, tak prostým přepnutím přepínače sítí do polohy II mám celý dům zásoben z DS.
Jak ale korektně zařídit, např. pro případ delšího výpadku event. blackoutu, aby do ostrovního režimu mohl přejít celý dům? Samozřejmě ne automaticky, protože přitom by se zároveň musela dodržet určitá opatření, aby se nepřetížil backup výstup střídače a taktéž brát ohled i na aktuální výrobu FVE resp. SOC baterie. Je jasné, že se pak musí velmi rozumně "hospodařit" se soudobostí atd., ale na druhou stranu pokud nastane stav, že elektřina z DS pár hodin či dní prostě nebude a 10 kWh FVE bude zrovna slušně vyrábět, tak nevidím důvod tahat po domě hromadu prodlužovaček, abych si mohl rozsvítit lampičku u postele či vyprat prádlo.
Mě napadá jedině další přepínač sítí hned na vstupu domovního rozvaděče mezi přívodem od elektroměru s druhým pólem na backup výstup střídače (samozřejmě až za jističem backupu), ale to by se musel samozřejmě vždy nejdřív odpojit jistič vedoucí na vstup rozvaděče FVE. Nevím, co říkají normy a hlavně je určitě riziko poškození střídače, pokud by se to neudělalo ve správném pořadí.
Existuje rozumnější řešení?
Schema01.png
Schema01.png (120.26 KiB) Zobrazeno 4846 x
Diablo1st
Příspěvky: 859
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od Diablo1st »

Aké poškodenie meniča hrozí pri použití dvoch prepínačov sietí?
Osobne by som to neriešil, lebo také dlhé výpadky som asi nezažil
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od Diablo007 »

Solax to má už v sobě a ke goodwe se standardně montuje rozvaděč kde je to řešeno několika relé které se navzájem hlídají
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
jarda62
Příspěvky: 87
Registrován: pát pro 03, 2021 6:10 pm

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od jarda62 »

Diablo1st píše: sob lis 19, 2022 7:10 pm Aké poškodenie meniča hrozí pri použití dvoch prepínačov sietí?
Osobne by som to neriešil, lebo také dlhé výpadky som asi nezažil
Tím přidaným přepínačem sítí bych propojil backup výstup střídače se stávající spotřebou objektu a pokud bych neměl předem shozený jistič na vstupu do rozvaděče FVE tak bych vlastně propojil tedy backup výstup s main výstupem.
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od Diablo007 »

Takhle to vypadá na přepínání na backup pro goodwe
IMG_20220926_151117.jpg
IMG_20220926_151117.jpg (513.83 KiB) Zobrazeno 4791 x
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
jarda62
Příspěvky: 87
Registrován: pát pro 03, 2021 6:10 pm

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od jarda62 »

A jak to přesně funguje? To přepnutí přece nemůže být automatický při výpadku. Pokud je aktuální odběr do výše schopnosti backup výstupu, tak je to asi jedno :? Klíčový jsou evidentně ty dva stykače vpravo nahoře, ale tam je zrovna takovej rundelec drátů :roll:
Už jsem našel na IFTECH schéma.
NESKOM
Příspěvky: 264
Registrován: stř bře 31, 2021 9:39 am

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od NESKOM »

A takhle jinej rozvaděč.
AF48EE3B-6C50-4877-9D28-A10FF8FC9064.jpeg
AF48EE3B-6C50-4877-9D28-A10FF8FC9064.jpeg (282.91 KiB) Zobrazeno 4778 x
Přílohy
94AF0BD7-10D2-4B06-A7B7-809077546424.jpeg
94AF0BD7-10D2-4B06-A7B7-809077546424.jpeg (375.18 KiB) Zobrazeno 4778 x
Diablo1st
Příspěvky: 859
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od Diablo1st »

jarda62 píše: sob lis 19, 2022 8:06 pm
Diablo1st píše: sob lis 19, 2022 7:10 pm Aké poškodenie meniča hrozí pri použití dvoch prepínačov sietí?
Osobne by som to neriešil, lebo také dlhé výpadky som asi nezažil
Tím přidaným přepínačem sítí bych propojil backup výstup střídače se stávající spotřebou objektu a pokud bych neměl předem shozený jistič na vstupu do rozvaděče FVE tak bych vlastně propojil tedy backup výstup s main výstupem.
S týmto si dovolím nesúhlasiť, to by si mal podľa mňa zle zapojené.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od Diablo007 »

Diablo1st píše: sob lis 19, 2022 8:36 pm
jarda62 píše: sob lis 19, 2022 8:06 pm
Diablo1st píše: sob lis 19, 2022 7:10 pm Aké poškodenie meniča hrozí pri použití dvoch prepínačov sietí?
Osobne by som to neriešil, lebo také dlhé výpadky som asi nezažil
Tím přidaným přepínačem sítí bych propojil backup výstup střídače se stávající spotřebou objektu a pokud bych neměl předem shozený jistič na vstupu do rozvaděče FVE tak bych vlastně propojil tedy backup výstup s main výstupem.
S týmto si dovolím nesúhlasiť, to by si mal podľa mňa zle zapojené.
Od toho existuje relé které při výpadku sítě shodí stykač na vstupu. Nevím jak jednodušeji vám říci že to co vymýšlíte je dávno.ke.koupeni.jako hotový produkt tedy i kopírovatelné
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
jarda62
Příspěvky: 87
Registrován: pát pro 03, 2021 6:10 pm

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od jarda62 »

Vymýšlet nechci nic - ideálně najít něco hotového (což se mi dosud nedařilo) a porozumět tomu. Děkuji za tipy.
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 428
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od pave69 »

Jinak teda Goodwe podle návodu má normálně Backup výstup propojený na ongrid a při výpadku sítě sám přepne, tj. odpojí od backupu grid a pošle tam napájení ze zálohy. Ale já ho mám taky s tím rozvaděčem, co to přepíná stykači. Samozřejmě když by člověk nechal všechno na střídači (bez přepínačů a stykačů), tak pak v případě poruchy střídače není napájení nikde. Navíc aktivní Backup zvyšuje vlastní spotřebu střídače.
Frantom
Příspěvky: 63
Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od Frantom »

Mám to podobně. Ale jen jeden stykač který drži relé, které je sepnuté pokud běží DS.
Při výpadku DS relé spadne, stykač odpojí měnič od venkovního rozvaděče a mohu si manuálně přepínačem sítí přepojit backup výstup měniče do celého baráku. Pokud jedu na delší dobu pryč tak přepnu celý barák na backup výstup aby při se výpadku nerozmrazil mražák.
U toho přepínání backupu je důležité aby se skrz nějakou instalaci backup výstup nikdy nepotkal s běžným výstupem měniče.
bubak99
Příspěvky: 1
Registrován: ned bře 19, 2023 6:05 pm

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od bubak99 »

NESKOM píše: sob lis 19, 2022 8:31 pm A takhle jinej rozvaděč. AF48EE3B-6C50-4877-9D28-A10FF8FC9064.jpeg
Nemate niekto schemu zaponenia prosim
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 428
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: Zapojení backupu u hybridního střídače

Příspěvek od pave69 »

Ten muj ma v katalogu výrobce:
https://www.aztraders.cz/files/prod_fil ... g-2022.pdf
Pro jistotu přikládám.
schema rozvadecGW25.pdf
(321.77 KiB) Staženo 361 x
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“