Jizerský poloostrov

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Plazivec
Příspěvky: 812
Registrován: sob říj 02, 2021 11:19 am

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od Plazivec »

Pokud výrobce něco předepisuje, má to své důvody. Každý spoj je počítán na předpětí. Zatahovačům "na krev" už "poděkoval" i můj brácha, když mu rupla vačka na dodávce.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Díky, budu používat 10 Nm.

Dneska zaokrouhleno na 9990 Wp. Díky Dagusovi za konektory, který jsem zapomněl dokoupit :)
Screenshot 2022-12-01 at 13.05.05.png
Screenshot 2022-12-01 at 13.05.05.png (50.91 KiB) Zobrazeno 921 x
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Statistika za listopad: soběstačnost 74%
Screenshot 2022-12-01 at 13.09.04.png
Screenshot 2022-12-01 at 13.09.04.png (732.93 KiB) Zobrazeno 921 x
mihlit
Příspěvky: 81
Registrován: úte úno 01, 2022 4:49 pm

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od mihlit »

Když koukám na ten rozvaděč na předchozí stránce, ty máš pro každý měnič AC out jištěno zvlášť i bez alespoň mechanického spřažení?

Victron Wiring unlimited:
https://www.victronenergy.com/upload/do ... ted-EN.pdf

sekce 6.7 Special considerations for AC wiring of parallel and/or 3 phase inverter/chargers
AC fusing parallel strings
For units in parallel it is advised to use one AC fuse for all units on that phase. Both on the input, and on the
output. Multiple fuses which are mechanically connected are okay to be used, this is counted as one fuse
Je to teda jen doporučeno, není že se to vysloveně musí
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Ano, mám to zvlášť. Vyhovuje mi to na testování, navíc zrovna přecházím z 1F na 3F.
Nedočetl ses náhodou, proč to vlastně doporučují? Jaké jsou pro to důvody? Aby to třeba nepoškodilo 3F motor, když jeden z těch tří jističů vyletí?
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Mimochodem, původně jsem měl na výstupu MP jistič B20, ale u jednoho vyletěl při přetížení. Ani jsem o tom nevěděl, všiml jsem si toho teprve když druhý MP nahlásil přetížení a vypnul celý dům. Podle dat z VRM jel několik minut na 5700W.
Teď tam mám jištění C25 a od té doby v pohodě. Kabel CYKY 3x4.
mihlit
Příspěvky: 81
Registrován: úte úno 01, 2022 4:49 pm

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od mihlit »

Tenle odstavec je zrovna ohledně paralelu, ne třífazu. Zdůvodnění proč přesně to doporučují tam není. V druhém dokumentu zas mají, že doporučují jistit každý zvlášť s mechanickým spřažením. Ono když se něco šlusne, tak jak vyletí jeden, hned vyletí druhý jistič. Pokud to nechytne ta 30tiperiodová ochrana MP.

Tak různým věcem se samozřejmě nebude líbit, pokud jim zmizí jedna fáze. Nejsem si teď jistý, jestli při výpadku (přetížení jednoho MP či že mu vypadne DC strana) komunikace mezi nimi zajistí odstávku ostatních. Pokud ale ti jen vypadne jeden jistič, tak bude ten MP akorát tak veselý, že je bez práce, ale to nepozná od reálného stavu. Takže asi to mechanické spřažení by se tam hodilo a nebo alternativně oddělit rozvod pro 3f stroje zvlášť a přihodit tam hlídací relé (nejsou až tak drahá).

Jinak ty 3f chceš nebo musíš? Já měl do nedávna jeden multiplus a uvažoval o budoucím rozšíření na 3f, ale teď mi před pár dny plasmová řezačka + cca 100 W (internety) vysloveně shodily MP do off na přetížení (ne jen varování "hele za chvíli se to přehřeje, tak to nepřeháněj" ale rovnou ta 30tiperioda). Takže jsem objednal druhý MP a přehodnotil, že místo 3f bude 1f. K čemu 10 nebo 15 kW, když by na to nešla hodit jedna blbá řezačka či svářečka..
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Já musím. Chci to připojit k síti, nedává my smysl to obrovské množství elektřiny v létě nechávat na střeše. Pochopitelně nejradši bych to připojil tak, jak to je. tj. 2 kusy MP v paralelním režimu, protože mi to naprosto stačí.
Ale co naděláš, distributor chce 3F.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Testuju 3F zapojení.
Naprázdno si celý systém bere 69W z baterky. To číslo je teda z BMS. Klešťák na kabelu k baterce mi naměřil 1.35A, takže to zhruba odpovídá. Kolik si bere z článků BMS samotná, to nevím. AC výroba kecá o 20W, na výstupu MP byly všechny jističe vypnuté.
To máme krásných 1.6 kWh denně, tedy včera jsem s výrobou byl v mínusu, dneska na nule. 600 kWh ročně, už je celkem dost. Co se dá dělat.

Screenshot 2022-12-06 at 17.12.56.png
Screenshot 2022-12-06 at 17.12.56.png (196.27 KiB) Zobrazeno 820 x
V noci jsem zkoušel nabíjení ze sítě, naplno. Při testu se technická místnost naplnila zvukem startujícího Concorde. Tři trafa a tři ventilátory čtvrté cenové skupiny udělají svoje. V zatížení MP II fakt není tichošlápek.
Na takové noční nabíjení to opravdu není. Stáhnul jsem to na 3x6A ze sítě, pak se to dá snést i v noci. Zatím mám načasováno mezi 1.-5. ranní.

Screenshot 2022-12-06 at 1.24.11.png
Screenshot 2022-12-06 at 1.24.11.png (181.68 KiB) Zobrazeno 820 x
Atman
Příspěvky: 52
Registrován: ned úno 13, 2022 7:20 am

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od Atman »

Fúha, to má pri takom zaťažení 1500W straty do tepla?
2kWp JV, 5kWp JZ, Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie, Victron Bluesolar MPPT 150/35, Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve na Victron Smartshunte.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Atman píše: úte pro 06, 2022 5:32 pm Fúha, to má pri takom zaťažení 1500W straty do tepla?
Ne tolik, byl tam i nějaký odběr domu a ten je v tom příkonu do MP.
Když jsem dům vypnul, účinnost byla zhruba 89%. Po snížení na 8A na fázi byla účinnost mezi 91-92%. Ale bral bych to s rezervou, žádné cejchované měřidlo tam není.

Na Victron fóru jsem našel dvě měření, která někdo udělal lépe, celkem tomu grafu věřím:
Screenshot 2022-09-22 at 22.28.41.png
Screenshot 2022-09-22 at 22.28.41.png (581.85 KiB) Zobrazeno 808 x
Screenshot 2022-09-22 at 22.25.09.png
Screenshot 2022-09-22 at 22.25.09.png (753.63 KiB) Zobrazeno 808 x
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Je potřeba myslet i na to, že v tom mém pokusu jsou kromě odběru domu započítány i ztráty na všech vodičích a pojistkách po cestě. Není to jen Multiplus samotný.
Já si pro sebe uložím číslo 91%, se kterým můžu počítat, když budu nabíjet 6-8A na fázi. Celý cyklus nabití a vybití tedy cca 84%.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

vk_1 píše: úte pro 06, 2022 5:21 pm Naprázdno si celý systém bere 69W z baterky. Kolik si bere z článků BMS samotná, to nevím.
Na Victron fóru jsem našel:
Pylontech did answer my question: they state that a US2000C needs around 2W in "standby" mode. As explained before standby was defined as: Battery switch is "ON" and battery was started with the red button. All consumers disconnected.
Takže standby celého systému, co mám doma, je cca 730 kWh ročně. Auau.
Potřebuju víc panelů, víííc...
Kodl69
Příspěvky: 1041
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od Kodl69 »

ten graf victronu je až moc pěknej, nad 200W účinnost přes 90% , tj vlastní spotřeba na malejch výkonech neroste.
Polostrovní FVE 6.3kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, nic od Victronu, Studeru...
Kodl69
Příspěvky: 1041
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od Kodl69 »

tři čtvrtě megawatu proto, že chceš nějaký úlitby od monopolu... Jinak by to byla třetina, a spíš míň, protože není důvod mít v zimě měnič zapnutej, teda aspoň ne trvale. Jestli bych se na to nevykašlal. Včera bylo z 6kWp celkem 0.5kWh, to mi nestačí ani na DCspotřebu, ani s úsporným victronem by to nebylo na o moc víc než vlastní spotřebu měniče. Dnes se něco nabilo, tak snad ještě pár dní nebudu muset hledat nabíječku.
P.S.: Můj samofdomo bastl má vlastní spotřebu podobnou jako victron, jenom má o dost menší přetižitelnost, kvůli mizernýmu trafu z PJ5000.
Polostrovní FVE 6.3kWp na severu jižní moravy. Samodomo měnič, osvětlení na DC, nic od Victronu, Studeru...
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Obecně se říká, že bifacial panely jsou v zimě lepší, protože z nich dříve jede sníh. Když je přední strana zasněžená, zadní strana trošku vyrábí, takže se celý panel trochu zahřeje, a sníh sjede.

Já jsem si prakticky ověřil, že "jak kdy". Dneska moc nesvítílo, takže bifacial panely se zahřály jen trošku a bylo to kontraproduktivní, úplně to na nich namrzlo a není šance to omést dolů.

Klasické černé panely byly dokonale vymrzlé, stačilo lehce mávnout smetákem, a krásně ometeno.
Jasně, na bifacial mám menší sklon (20 stupňů, vs 55 stupňů), ale ten si myslím, že tady nehrál roli.
Taková je tedy mo je teorie, také tam může být jiná povrchová úprava, jiné sklo, atd. Kdo ví :)

Screenshot 2022-12-07 at 21.21.09.png
Screenshot 2022-12-07 at 21.21.09.png (1.72 MiB) Zobrazeno 676 x

Zároveň je dobré poznamenat, že:
  • Sklon 55 stupňů na sníh rozhodně nestačí. Pokud do toho nesvítí slunce naplno, tak ten sníh nesjede.
  • Half-cut panely umístěné naležato ztrácí svůj potenciál. Protože pokud nějaký sníh sjede, zůstává na celém delším okraji, výroba nic. Jsou pro mě fajn z hlediska stínu od komína, ale ne z hlediska sněhu.
VITEK
Příspěvky: 320
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od VITEK »

Zdar logika veci dava ze by halfcut mel stat navysku nez nalezato... Kdyz bude navysku tak to zafunguje dobre...
Panely vsude.
Baterka volovo
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

VITEK píše: stř pro 07, 2022 10:01 pm Zdar logika veci dava ze by halfcut mel stat navysku nez nalezato... Kdyz bude navysku tak to zafunguje dobre...
JJ, to vím. U mě ale prakticky nerealizovatelné. Na šikmé střeše to bude fajn.
VITEK
Příspěvky: 320
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od VITEK »

vk_1 píše: stř pro 07, 2022 10:05 pm
VITEK píše: stř pro 07, 2022 10:01 pm Zdar logika veci dava ze by halfcut mel stat navysku nez nalezato... Kdyz bude navysku tak to zafunguje dobre...
JJ, to vím. U mě ale prakticky nerealizovatelné. Na šikmé střeše to bude fajn.
Ano je to tak.
Taky se na takovy nejaky potvory chystam az budu posilovat ... Panely jsou uz to bejlevnejsi na mem systemu.
Ale moc dekujeme za Tvuj testik jen tak dal :)
Panely vsude.
Baterka volovo
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: stř pro 07, 2022 2:56 pm tři čtvrtě megawatu proto, že chceš nějaký úlitby od monopolu... Jinak by to byla třetina, a spíš míň, protože není důvod mít v zimě měnič zapnutej, teda aspoň ne trvale. Jestli bych se na to nevykašlal.
Jo, máš pravdu. Kdo chce jet ostrovně, dá si jako primární MP II 3000 a k němu do série druhý 5kW, nebo 10kW a tím dosáhne výrazně menší standby spotřeby.
Jediná výhoda toho 3F zapojení u mě zatím je, že jsem mohl konečně na FVE zapojit tlakovou kanalizaci, takže už mi jede v domě na výstupu z měničů všechno, bez výjimky.
Kodl69 píše: stř pro 07, 2022 2:56 pm Včera bylo z 6kWp celkem 0.5kWh, to mi nestačí ani na DCspotřebu, ani s úsporným victronem by to nebylo na o moc víc než vlastní spotřebu měniče. Dnes se něco nabilo, tak snad ještě pár dní nebudu muset hledat nabíječku.
Já jsem v prosinci dokonce v záporu. Režie elektrárny 14 kWh, DC výroba 12 kWh. Temno furt a do toho sněží :)
Reálně je ta režie elektrárny ještě výrazně větší, protože testuju noční dobíjení a přes den jedu pouze z baterek.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

Nemám rád, když v noci při nabíjení Multiplusy hučí. Tak jsem hledal úroveň proudu, kdy v mých podmínkách nesepne větrák. Experimetálně z toho vyšlo 40A do baterie.

Zapnul jsem tedy limitování proudu v konzoli:
Screenshot 2022-12-08 at 13.53.04.png
Screenshot 2022-12-08 at 13.53.04.png (54.27 KiB) Zobrazeno 593 x

A pak jsem přes Node-RED zapnul řízení nabíjecího proudu podle denního času. Od půlnoci do šesti ráno 40A, zbytek dne 400A. Noční nabíjení běží zatím napevno mezi 1. a 5. hodinou ranní.
Screenshot 2022-12-08 at 13.55.17.png
Screenshot 2022-12-08 at 13.55.17.png (52.61 KiB) Zobrazeno 593 x
mihlit
Příspěvky: 81
Registrován: úte úno 01, 2022 4:49 pm

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od mihlit »

Ventilátory vyměněné máš nebo tam máš furt ty origo?
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

mihlit píše: čtv pro 08, 2022 7:07 pm Ventilátory vyměněné máš nebo tam máš furt ty origo?
Furt origo, bohužel.
mihlit
Příspěvky: 81
Registrován: úte úno 01, 2022 4:49 pm

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od mihlit »

Tak aspoň můžeš doufat, že jednou bude líp, až je vyměníš :) Mě dorazily minulý týden a někdy během vánoc se snad dostanu k výměně...
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 141
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Jizerský poloostrov

Příspěvek od vk_1 »

mihlit píše: čtv pro 08, 2022 7:32 pm Tak aspoň můžeš doufat, že jednou bude líp, až je vyměníš :) Mě dorazily minulý týden a někdy během vánoc se snad dostanu k výměně...
Dej pak prosím vědět, jaké přesně komponenty jsi bral, a jak jsi spokojený. Dík
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“