Zdravím zkušené solárníky,
Už asi 4 roky rozšiřuji svou FVE, jelikož nemám potřebnou odbornost, větší zásahy si nechávám dělat firmou, menší jako ladění spotřebičů na fáze a vytěžování sám. Postupnou evolucí jsem se dostal do stavu, kdy mám cca 9,9 kWp panelů orientovaných na JZ (14x AEG 450, 11xJinkoSolar 325) a měniče GW2000 (ongrid) a 2 GW5048d-es (hybrid), každý z hybridů má k sobě 4 baterie PylonTech US2000, celková kapacita je tedy 19,2 kWh. FVE je povolena jako mikrozdroj s přetoky 9,875 kW.
Spotřebiče mám rozděleny převážně na dvě fáze, kde jsou GW5048, plně elektrifikovaná domácnost, třífázové jsou jen sauna a nabíjení EV, nabíjení primárně ze sítě v době nízkých spotových cen, tarif mám D56 (tepelné čerpadlo), tedy neřeším nízký/vysoký tarif, ale hlavně cenu silové elektřiny.
Roční spotřeba elektřiny cca 15 MWh, z toho nákup cca 5 MWh (s EV spotřeba asi ještě vzroste, nabíjím hlavně doma)
Elektřinu nakupuji a prodávám na spotovém trhu přes bezDodavatele. Vytěžování je přes wattrouter, spirály v akumulační nádrži 925 l, ale to moc nevyužívám, aktuálně se vyplatí případné přebytky prodávat. TUV je řešena průtokovým ohřevem v akumulační nádrži, ohřev vody v nádrži je řešen 1fázovým tepelným čerpadlem Toshiba o příkonu cca 3kW anebo kotel na dřevo.
Automatizace je jednoduchá, přes zimu je nastaveno dobíjení baterií ze sítě od 1-5 hodiny ráno, od jara do podzimu je nastaven ohřev vody v akumulační nádrži na teplotu 43°C kvůli TUV ,přes jaro a podzim, kdy už FVE dost vyrábí se spíná tepelné čerpadlo ještě odpoledne a nabíjí aku nádrž až na teplotu 50°C, teď přes zimu se topí hlavně dřevem.
Tak a konečně otázka – jelikož jsou měniče GW5048 1fázové a dle návodu nemohou být napojeny na stejnou baterii, tak se stává, že jeden už má baterii vybitou (cykluji 20-100% SOC) a nakupuje drahý proud ze sítě zatímco druhý ještě ne. Vznesl jsem dotaz i na oficiální podporu Goodwe, proč nemohou měniče sdílet společnou baterii, pokud je dost velká, hned zmínili ztrátu záruky na měnič bez uvedení konkrétní příčiny, co by jej mohlo poškodit a možnost poškození baterie velkým proudem.
To by ale v mém případě nemělo hrozit protože celková kapacita baterie je 400 Ah, každý měnič dokáže nabíjet max 100 A, tedy v součtu 200A je pořád v doporučených mezích nabíjecích proudů. Každý měnič by komunikoval s „svou“ čtveřicí Pylontechů přes BMS datové propojení, propojil bych baterie baterie pouze silově přes DC sběrnici (Cu pásovina 5x30). Každá čtveřice Pylontechů by si tedy řídila svůj měnič a omezovala nabíjecí a vybíjecí proud dle stavu SOC, přes DC sběrnici by měly být obě baterie srovnané a měniče by využívaly jejich plnou kapacitu, pokud by vyráběly, tak by sdíleny i elektřinu ze solárů.
Napadá vás nějaký důvod, proč by to nemohlo fungovat, respektive, co by mohlo při tomto zapojení poškodit měniče?
Díky
Slim
2x GoodWe GW5048d-es + 8x Pylontech US2000 – je možné sdílet baterie?
Re: 2x GoodWe GW5048d-es + 8x Pylontech US2000 – je možné sdílet baterie?
Aniž bych dokázal technicky poradit s ohledem na dotaz, můžu se zeptat, jak se k síti jako mikrozdroj připojuje 2f elektrárna s výkonem měničů 22A na fázi...? Díky
Re: 2x GoodWe GW5048d-es + 8x Pylontech US2000 – je možné sdílet baterie?
Elektrárna je 3x 1f, je tam ještě on grid, a tohle je ta část, kterou řešila firma