Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

Odpovědět
Tomi71
Příspěvky: 28
Registrován: pát zář 23, 2022 11:06 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
Kapacita baterie [kWh]: 23

Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

Příspěvek od Tomi71 »

Ahoj všem, mohl bych poprosit a radu či zkušenosti uživatelů? Předem díky za reakce. Na jaře chci instalovat na dotace FVE na samostatně stojící starší RD. Mám od firmy 8 variant. Původně byly 4, ptal jsem i na možnost wallboxu, tak pak poslali i další 4 varianty. Nabídky se liší ve výkonu a zda je tam AZ router nebo wallbox nebo úplně vše. Nevím, pro kterou variantu se rozhodnout. Máme roční spotřebu 6,5 až 7 MWh, v tomto roce jsme spotřebu snížili na 5,7 MWh (VT 4,3 + NT 1,4). V domě jsme tři dospělé osoby, z toho 2 senioři. Myslíme, že bychom v jarních a letních měsících dobře využili přebytky energie, a to zejména do ohřevu vody a do chladící místnosti. Na podzim a v zimě se voda v boileru ohřívá topením ve zplynovacím kotli, ke kterému jsou 2 akumulační nádrže (2 x 800 l). V jarních a letních měsících mimo topnou sezónu ohříváme vodu v boileru elektřinou na nízký tarif. Nevím, jestli by případné přebytky nebylo možná dávat i do těch dvou AKU nádrží. Dalším velkým odběrem je ta velká chladící místnost-chladírna z bývalého řeznictví (rozměry 2,3 m x 2 m x 2,5 m), která samozřejmě nejvíce funguje a má odběr v jarních a letních měsících, je využívána pro malou hobby výrobu uzeniny a chladírnu využíváme i pro domácnost. K chladírně jsme si nechali v prosinci nově nainstalovat elektroměr (ty hodnoty budou zajímavější až v létě, nyní moc nejede). Dalším velkým odběrem jsou dva pultové mrazáky. Samotný dům má novou sedlovou střechu s pálenou taškou s dobrým sklonem obytné části, z níž jedna část je orientována ideálně, tzn. jih-jihovýchod (plocha cca 30 m2), na kterou navazuje do pravého úhlu střecha hospodářské části již s mírnějším sklonem a orientována na východ (plocha min. 45 m2). Do poptávky jsem firmě psal: backup (záloha při výpadku el. energie), ale možná také s přípravou pro nabíjení elektromobilu, v nejbližší době nebude sice ihned nákup EV, které časem plánuji, takže prozatím asi jen příprava na budoucí osazení wallboxu. Na backup mi nereagovali, možná snad vše vysvětlí a probere technik na místě, ale chtěl bych být připravený, ať mně neoblbne, když nejsem z oboru, i když kolem informací kolem FVE chodím delší dobu.
Kamarád si od stejné firmy také nechal zpracovat nabídku, ale má ji od jiného zástupce té firmy, jde mu hodně o ohřev vody v boileru a požadoval wattrouter a paní mu sdělila:
Není obvyklé kombinovat baterie i AZ router. Samozřejmě je to možné, nabídku přikládám, ale akumulace se dává buď do baterie, nebo pomocí AZ routeru do vody. On nabíječku na auto nepožadoval a v nabídce mu paní uvedla: V jedné variantě je autonabíječka (položka double box) - v tuto chvíli je dotace tak výhodná, že cena s nabíječkou je nižší než bez ní.
Já tedy také váhám, zda v mém případě wattrouter a wallbox. Wattrouter si myslím, že asi ano, u wallboxu si nejsem jistý. Jsem sice fanda do EV, ale vzhledem k vysokým cenám za EV, finančním možnostem a nynější investici do FVE ho v nejbližších letech hned tak nepořídím, takže se mi zdá nesmysl dávat wallbox jen kvůli dotaci, když se navíc technologie může za pár let vyvinout dále, ale možná mně někdo vyvede z omylu. Nechci zde uvádět konkrétní částky, ale vychází to cca okolo 250 tisící ze svého + dotace 205 tisíc nebo 245 tisíc (s wallboxem). Mě nabízené varianty (váhám mez variantou 3 a 7):
1. FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh
2. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh
3. FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh, AZ router
4. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh, AZ router
5. FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh, Wallbox
6. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh, Wallbox
7. FVE 6,3 kWp, baterie 10,67 kWh, Wallbox, AZ router
8. FVE 7,2 kWp, baterie 10,67 kWh, Wallbox, AZ router
13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
Baalik2
Příspěvky: 34
Registrován: pát led 06, 2023 10:03 am

Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

Příspěvek od Baalik2 »

Úprimne, keby som objednával znova, tak by som azrouter nechcel, nezaplatí sa za svoj život a je to ďalšia komplikácia, čo vezme pomerne dosť miesta v rozvodnej skrini. Navyše je nutne ho každých pár dni reštartovať, aby sa pripojil naspäť na wifi.
Na druhu stranu by som asi pridal panely bližšie k 10kWp, pokiaľ aspoň vzdialene plánujete EV - tam je typicky minimálny nabíjací prúd 6A, tj. 4kW a zbytočne by ste aj v lete doťahovali zo siete mimo obeda.
Rozumný wallbox zoženiete okolo 15tis dnes, ale to je samozrejme na vás, keď to vyjde lacnejšie s ním.
9.9kWp elektrarna:
* 22 x 450Wp AEG panely
* 10kW Goodwe gw10k-et
* 22.2kWh SYL bat

2 elektromobily:
* Skoda Enyaq IV80
* VW e-golf
* go-e charger (script pre riadenie z pretokov z FVE)
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

Příspěvek od Diablo007 »

Ty uvedeme varianty jsou pro nás nesmysl. Jen nám říkáš že ti někdo nabízí auto s výkonem 100kw ale mi nevíme jaké aby jsme mohli poradit technicky(známé vady atd). Tedy jaký střídač jaká baterie jaké panely popřípadě cena . Takhle je to špatně položené ta otázka
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Uživatelský avatar
Youda
Příspěvky: 193
Registrován: čtv zář 09, 2021 4:46 pm

Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

Příspěvek od Youda »

Tomi71,

5,7 - 7MWh ročně už je docela dost, obzvláště když (jak čtu) se elektřinou netopí.
Letní elektrický ohřev TUV ale nějakou spotřebu má a ta chladírna z řeznictví si asi také něco vezme. Jestli běží primárně přes léto, tak by to v kombinaci s FVE byla "značka ideál". Mimochodem, pár kilometrů ode mne jsou komerční mrazírny a na louce vedle haly mají vlastní FVE už mnoho let.

Pokud do budoucna přibude ještě EV, tak je pořízení vlastního "solárního ropného vrtu" defacto jasná věc.

Každopádně, jak to tak čtu, tak z dostupných variant bych si osobně vybral tuto:
varianty.PNG
varianty.PNG (9.79 KiB) Zobrazeno 3327 x
    Důvodů je několik:

    1) Spotřeba RD není malá a do budoucna se ještě zvětší. Takže čím více panelů, tím lepší.
    PS: Osobně bych dal panelů klidně i více než těch 7,2kWp, ale začne to zvedat cenu a jestli tuším správně, tak většinou to vychází tak, že co je nad 7kWp už člověku nepomůže se získáním vyšší dotace, takže přidání těch pár panelů pak opticky vychází dráž.

    2) Už jsem potkal hodně lidí, kteří litovali, že si pořídili panelů málo, ale zatím jsem nepotkal nikoho, kdo by brečel, že má panelů hodně a že to byla chyba. Panely jsou to jediné na FVE, co skutečně vyrábí energii.

    3) Přidávat později panely do FVE pořízené na klíč je komplikace. Mění se tím základní parametry, takže všechny papíry je potřeba vyřídit znovu. Firmám se do toho nechce, protože na přidání nemají vývar jako na nové kompletní zakázce s bateriemi a střídačem. Pokud panely do hotové FVE přidá člověk sám, nebo na to najme jinou firmu, tak už se pak záruky nedovolá.

    4) Pokud by se panely přidávaly později, třeba za 3 roky, tak bývá docela problém sehnat designově zcela stejný typ.

    5) Jsou-li k dispozici akumulační nádrže na TUV, pak je super, že je bude možné automaticky ohřívat pomocí AZ routeru (nebo Wattrouteru, GreenBono nebo jiného podobného systému). Je sice pravda, že někteří lidé dnes preferují pouze nabít baterku a veškeré přebytky výroby prodat do sítě za tržní spotovou cenu, ale to je situace, která může dávat ekonomický smysl ještě tak rok nebo dva. Pak se může výkup přebytků stát zcela nevýhodným, protože FVE bude mít hodně lidí a přes den bude energie vykupována za směšně nízkou cenu. Proto bych z dlouhodobého hlediska vsadil spíše na to, jak všechny přebytky co nejlépe využít přímo doma.

    6) Dotace na dva Wallboxy je maximálně 2x 30 000 Kč. Náklady se přičítají k ceně FVE (na tu je dotace max 205 000 Kč) a výsledná dotace pak může být maximálně 50% z celkové ceny díla. Nemůže to ale být kdejaký wallbox za pár korun, ale musí mít systém automatické řízení nabíjecího výkonu podle aktuálně využité kapacity hlavního jističe. Dále je potřeba, aby k němu existovalo i parkovací místo, které musí být na vlastním pozemku. Nikoliv tedy před barákem na obecním, atd. Z toho plyne, že v reálu není možná situace, kdy FVE s wallboxem bude levnější, než FVE bez wallboxu. Některé firmy ale používaly takový trik, že v nabídce vykázali cenu dvou wallboxů jako 70 000 Kč (byť skutečná byla 20 tisíc) a zároveň opticky ponížili cenu zbylých komponent pro FVE. Tenhle trik ale fungoval jen v případech, kdy šlo o větší FVE třeba za 600 tisíc. Díky takovému přifouknutí totiž člověk získal vyšší dotaci (265 tisíc). S menší levnou FVE to moc nevycházelo, protože limitem nebyla výše dotace, ale fakt, že dotováno je maximálně 50% nákladů.

    7)
    Narozdíl od panelů se wallbox dá dokoupit kdykoliv později, od jakékoliv firmy, aniž by člověk musel sahat do zapojení FVE.

    9) Hodně majitelů FVE+EV wallbox vůbec nemá a nabíjí klasickým "kabelem s cihlou", který dostali při nákupu auta. Funguje to taky, jen to není automatické a tak komfortní, ale člověk prostě musí kabel zastrčit poté, co vyleze slunko. Nebo si v autě nastaví časovač, aby se samo začalo nabíjet vždycky v 11h dopoledne. To jde i s hloupým "kabelem s cihlou".

    Ještě pár poznámek:
    • Nespoléhal bych na to, že firma AZ router skutečně připojí do obou akumulačních nádrží. Tam asi bude potřeba nějaká tisícovka navíc, pro místního elektrikáře,který to tam člověku dopojí. Montážní firmy často připojí jen klasický bojler a víc nezvládnou/nechtějí
    • Je pravda jak psala paní z firmy, že "Není obvyklé kombinovat baterie i AZ router. Samozřejmě je to možné, nabídku přikládám, ale akumulace se dává buď do baterie, nebo pomocí AZ routeru do vody." To je ale dáno deformací trhu: když chce člověk trochu lepší dotaci, tak je potřeba mít u FVE buď akumulaci do baterek, nebo akumulaci do vody. Většina lidí si, navedena firmami, tedy vybere jednu z těch možností, ale to jen proto, že tomu ve skutečnosti nerozumějí, ale zároveň si chtějí sáhnout na lepší dotaci. Realita je taková, že baterie jakékoliv velikosti budou v létě hned dopoledne plné a následná akumulace do vody tak prostě dává smysl.
    • Doporučuji načíst nejčastější špeky zde: viewtopic.php?p=13035#p13035
    Stačí takto?
    Youda
    Frantom
    Příspěvky: 85
    Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Frantom »

    Souhlas Youdou. Sám mám baterku i ten AZ router a firmě to vůbec nepřipadalo divné že to chci oboje.
    Navíc topím přebytky do 300l Bojleru a pokud je nahřátý nad 75° tak se sepne oběhové čerpadlo a "přečerpává" teplo z bojleru do akumulační nádrže, cože je dalších 700l a vystačí si to s jednou 3f spirálou a jedním AZ routrem.
    A jsou týdny v sezóně kdy je jak bojler tak i akumulačka nahřáty na 75° :)
    Panelů mám 9.9kWp a teď v zimně lituji že jich není 3x tolik. Holt to tehdy nešlo i střecha je kurňa nějaká malá :roll:
    Uživatelský avatar
    Youda
    Příspěvky: 193
    Registrován: čtv zář 09, 2021 4:46 pm

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Youda »

    V cr ted bude novy trend - vsechny nove baraky prizemni, bez patra, at je co nejvetsi plocha strechy. Jo a strecha pultova, 35 stupnu sklon, cistej jih... :mrgreen:

    Tech 50kWp tam proste nacpeme, i kdyby na chleba nebylo ;)
    Diablo1st
    Příspěvky: 956
    Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
    Bydliště: SR MY
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
    Kapacita baterie [kWh]: 13

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Diablo1st »

    Popravde ja nevidím moc zmysel ukladať prebytky do akumulačky pre vykurovanie, ak je možnosť využiť Virtuálnu batériu. Je pravda, že v ČR sú o dosť horšie podmienky pre využitie VB, tak je treba to prepočítať, či sa to oplatí alebo nie. V SR je VB len za 2€/mes. :) takže tuto je jednoznačne lepšie využiť prebytky do VB (zakiaľ ešte funguje) ako mariť prebytky vo vykurovacej vode.
    Victron ESS AC Coupling:
    2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
    Frantom
    Příspěvky: 85
    Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Frantom »

    Mnohdy nemáš jinou možnost, třeba PRE virtuální baterku nenabízí vůbec. Takže pak je akumulace jediné řešení.
    Možná s nima nějak pohne ten druhý EAN ale zatím se nic neděje.
    Momo
    Příspěvky: 575
    Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Momo »

    Frantom píše: stř led 25, 2023 8:17 pm Mnohdy nemáš jinou možnost, třeba PRE virtuální baterku nenabízí vůbec. Takže pak je akumulace jediné řešení.
    Nejsem si jistý budoucností VB. Počítám, že ČEZ bude podmínky stále zhoršovat.
    A taky se může stát, že přijde signál HDO FVE 0 % a kde pak bude ukládání do virtuální baterky.
    3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
    15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
    baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
    Diablo1st
    Příspěvky: 956
    Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
    Bydliště: SR MY
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
    Kapacita baterie [kWh]: 13

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Diablo1st »

    Inak toto je brutálny rozdiel medzi SR a ČR. U nás žiadne HDO na ovládanie FVE nie je a aj VB je len za 2€/mes. No sveta žiť na Slovensku :lol:
    Victron ESS AC Coupling:
    2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
    Tomi71
    Příspěvky: 28
    Registrován: pát zář 23, 2022 11:06 am
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
    Kapacita baterie [kWh]: 23

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Tomi71 »

    Díky moc všem za reakce a spoustu informací:
    Doplnění Pro Diablo007 i ostatní:
    Baterie Dyness Tower T10 BMS + 3x HW9637 Dyness
    Panely Sunergy 450 W silver
    AZ router Smart A-ztraders s příslušenstvím pro 3F do 16A
    Třífázový asymetrický střídač Goodwe řady ET GW10K-ET PLUS
    Wall box OlifeEnergy firma sectron AC 22kW - BASE + meter, zakončena zásuvkou, cenové nabídky:

    1. FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh 445 589 Kč (vlastní zdroje 227 222 Kč)
    2. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh 462 356 Kč (vlastní zdroje 243 486 Kč)
    3. FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh, AZ router 462 356 Kč (vlastní zdroje 243 486 Kč)
    4. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh, AZ router 485 362 Kč (vlastní zdroje 265 801 Kč)
    5. FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh, Wallbox 462 356 Kč (vlastní zdroje 238 118 Kč)
    6. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh, Wallbox 507 731 Kč (vlastní zdroje 247 499 Kč)
    7. FVE 6,3 kWp, baterie 10,67 kWh, Wallbox, AZ router 513 969 Kč (vlastní zdroje 253 550 Kč)
    8. FVE 7,2 kWp, baterie 10,67 kWh, Wallbox, AZ router 530 737 Kč (vlastní zdroje 269 814 Kč)
    13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
    Tomi71
    Příspěvky: 28
    Registrován: pát zář 23, 2022 11:06 am
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
    Kapacita baterie [kWh]: 23

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Tomi71 »

    Ještě bych dodal, že do práce to mám 9 km a s dalšími pojížďkami i výlety můj nájezd není ani 10 000 km, spíše 7-8000 km. EV by tedy bylo super a stačilo by mi nabíjet i jednou za týden o víkendu, ale na druhou stranu vzhledem k těm vysokým cenám EV i u ojetých EV to zatím nedává ekonomický smysl vzhledem k tomu nájezdu, snad se to během 5 let nějak rozhýbe. Mám aktuálně 15 letou hybridní dvojkovou Toyotu Prius, kterou jsem si v 2018 dovezl z DE se 71 000 km a nyní najeto 112 000 km, takže s tím ještě něco najezdím, i tak staré auto stále šlape bez větší závady a je spolehlivější než některé novější, pokud to tedy nezakážou, když se řeší jak starý máme v ČR vozový park, ale nesoudil bych to dle stáří vozu, ale jeho stavu Tehdy (možná ještě teď) jsem byl za exota u nás na dědině, to bylo dotazů, kdy a kde to nabíjím, kdy budu měnit baterku, teď už jeto povědomí o hybridech, plug-inech a EV daleko větší. Musel jsem tehdy dát pro přátele na facebook článeček, co mám za auto a jak je to s hybridy a nabíjením – osvětu, protože mně ty dotazy už štvaly :-)
    13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
    Diablo1st
    Příspěvky: 956
    Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
    Bydliště: SR MY
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
    Kapacita baterie [kWh]: 13

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Diablo1st »

    Keď pozerám na tie ceny, tak v tomto prípade mi ako najlepšia príde posledná ponuka.
    Victron ESS AC Coupling:
    2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
    Momo
    Příspěvky: 575
    Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Momo »

    A na tu střechu se vejde jenom těch 7,2 kWp?

    Přebytky máš kam dávat - 2x nádrž, chladicí místnost, ta by šla klidně ve slunečných dnech trochu podchladit, regulovat to na větší rozdíl teplot, třeba +2 - +6 °C. A v budoucnu té elektriky budeš potřebovat nejspíš více.
    3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
    15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
    baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
    E00N
    Příspěvky: 1
    Registrován: čtv led 26, 2023 8:46 am

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od E00N »

    Zdravím.

    Myslím, že ty ceny by mohly jít ještě níže.
    Propočítal jsem , za kolik by to vycházelo u nás pro představu v této sestavě :

    Střídač Goodwe GW10K-ET 1
    Panel 550WP Half-cut AMERI SOLAR 14 x14 (tedy 7,7kWp)
    Baterie Dyness Tower HW 9637, 3,55 kWh x3

    442 290 Kč vč. montáže a přílušenství před odečtením dotace.

    AZ router + 25 000 Kč

    P.S. Pokud místo dovolí, šel bych do 9,9kWp. V ceně se to odrazí o cca + 50 000 Kč
    Baalik2
    Příspěvky: 34
    Registrován: pát led 06, 2023 10:03 am

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Baalik2 »

    Upresnil by som ten AZRouter - pokial naozaj mate 800l vody, ktoru vyuzijete a dohrievate ju elektrinou, tak samozrejme tam sa AZRouter zaplati. Moj pripad sa tykal beznej rodiny so spotrebou +-100l teplej vody za den. kde na jej zohriatie v bojleru vyuzijete okolo 6kWh za den, ked vezmem optimisticky 200 dni v roku s dostatocnymi pretokmi, tak dostanem z pretokov 1.2MWh rocne. V najhorsom pripade (predaj do DS zadarmo a nakup za 6kc) by ma to stalo okolo 7000/rok. Realita je ale pouzitie nejakeho toho produktu s VB, alebo spotove ceny a tym padom rozdiel medzi nakupom a predajom v D45d bude okolo 0.5kc/kWh, tj. 600kc/rok pri vyuzivani 100l teplej vody denne a tam sa to uz proste nevrati. Dalej je mozne s bojlermi operovat tak, ze si na ne date casovany spinac a v lete ho nastavite na napr. 13-15hod, kedy takmer vzdy vyrabate aspon 2kW, tym padom pochytate velku cast pretokov. Na zaciatok by teda bolo vhodne zistit, kolko kWh tak planujete v tych 800l nadrziach uskladnit a podla toho sa rozhodovat (25tis za AZRouter nie je malo).
    Baalik2 píše: stř led 25, 2023 4:47 pm Úprimne, keby som objednával znova, tak by som azrouter nechcel, nezaplatí sa za svoj život a je to ďalšia komplikácia, čo vezme pomerne dosť miesta v rozvodnej skrini. Navyše je nutne ho každých pár dni reštartovať, aby sa pripojil naspäť na wifi.
    Na druhu stranu by som asi pridal panely bližšie k 10kWp, pokiaľ aspoň vzdialene plánujete EV - tam je typicky minimálny nabíjací prúd 6A, tj. 4kW a zbytočne by ste aj v lete doťahovali zo siete mimo obeda.
    Rozumný wallbox zoženiete okolo 15tis dnes, ale to je samozrejme na vás, keď to vyjde lacnejšie s ním.
    9.9kWp elektrarna:
    * 22 x 450Wp AEG panely
    * 10kW Goodwe gw10k-et
    * 22.2kWh SYL bat

    2 elektromobily:
    * Skoda Enyaq IV80
    * VW e-golf
    * go-e charger (script pre riadenie z pretokov z FVE)
    Tomi71
    Příspěvky: 28
    Registrován: pát zář 23, 2022 11:06 am
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
    Kapacita baterie [kWh]: 23

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Tomi71 »

    No ty AKU nádrže (2 x 800 l) jsou ke zplynovacímu kotli Od ATMOS DC 24RS a k tomu je připojen kombinovaný boiler ČEZ Dražice na ohřev vody, objem 147 l, v kuchyni v přízemí máme ještě krbová kamna Verner 12 kW (5/7 kW) s napojením na otopný systém pro jaro a podzim. V roce 2022 osazen nový kondenzační plynový kotel (vytápěno jen zkušebně), což jsme asi před krizí uspěchali, momentálně tedy tři druhy vytápění :-)
    13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
    Baalik2
    Příspěvky: 34
    Registrován: pát led 06, 2023 10:03 am

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Baalik2 »

    Tomi71 píše: čtv led 26, 2023 10:27 am No ty AKU nádrže (2 x 800 l) jsou ke zplynovacímu kotli Od ATMOS DC 24RS a k tomu je připojen kombinovaný boiler ČEZ Dražice na ohřev vody, objem 147 l, v kuchyni v přízemí máme ještě krbová kamna Verner 12 kW (5/7 kW) s napojením na otopný systém pro jaro a podzim. V roce 2022 osazen nový kondenzační plynový kotel (vytápěno jen zkušebně), což jsme asi před krizí uspěchali, momentálně tedy tři druhy vytápění :-)
    Otazka nie je ake velke mate nadrze, ale kolko tej vody spotrebujete. Uprimne pokial ich mate len na topeni Rijen-Duben, tak tych pretokov do nich moc nedate (max. Brezen-Duben a pak Rijen). Pokial ale mate pre ne vyuzitie aj v lete, tak by sa to mohlo oplatit zapojit nejak cez AZRouter.
    9.9kWp elektrarna:
    * 22 x 450Wp AEG panely
    * 10kW Goodwe gw10k-et
    * 22.2kWh SYL bat

    2 elektromobily:
    * Skoda Enyaq IV80
    * VW e-golf
    * go-e charger (script pre riadenie z pretokov z FVE)
    Baalik2
    Příspěvky: 34
    Registrován: pát led 06, 2023 10:03 am

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Baalik2 »

    Baalik2 píše: čtv led 26, 2023 10:31 am
    Tomi71 píše: čtv led 26, 2023 10:27 am No ty AKU nádrže (2 x 800 l) jsou ke zplynovacímu kotli Od ATMOS DC 24RS a k tomu je připojen kombinovaný boiler ČEZ Dražice na ohřev vody, objem 147 l, v kuchyni v přízemí máme ještě krbová kamna Verner 12 kW (5/7 kW) s napojením na otopný systém pro jaro a podzim. V roce 2022 osazen nový kondenzační plynový kotel (vytápěno jen zkušebně), což jsme asi před krizí uspěchali, momentálně tedy tři druhy vytápění :-)
    Otazka nie je ake velke mate nadrze, ale kolko tej vody spotrebujete. Uprimne pokial ich mate len na topeni Rijen-Duben, tak tych pretokov do nich moc nedate (max. Brezen-Duben a pak Rijen). Pokial ale mate pre ne vyuzitie aj v lete, tak by sa to mohlo oplatit zapojit nejak cez AZRouter.
    Aby som tu len nepisal dojmy, tak tu su moje statistiky z 9.9kWp v domacnosti s EV bez ohrevu TUV (tj. vsetko co je na predaj (sell) by mohlo ist do vody, keby som to vedel vyuzit):
    Screenshot 2023-01-26 at 10.37.02.png
    Screenshot 2023-01-26 at 10.37.02.png (683.29 KiB) Zobrazeno 3156 x
    Tj. u mna by som vedel v pripade topnej sezony Rijen-Duben dodat do bojlerov maximalne 20+287+309+149+18+2 = ~750kWh za rok, takze tych 800l je v podstate nemozne zohrievat na ucely vytapeni. tych 100l celorocne na TUV mozno ano Brezen - Rijen, ale to je tak vsetko.
    9.9kWp elektrarna:
    * 22 x 450Wp AEG panely
    * 10kW Goodwe gw10k-et
    * 22.2kWh SYL bat

    2 elektromobily:
    * Skoda Enyaq IV80
    * VW e-golf
    * go-e charger (script pre riadenie z pretokov z FVE)
    Tomi71
    Příspěvky: 28
    Registrován: pát zář 23, 2022 11:06 am
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
    Kapacita baterie [kWh]: 23

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Tomi71 »

    No to je pravda, že ty nádrže se využijí vlastně jen v topné sezóně říjen až duben, kam to jde ze zplynovacího kotle. Jelikž je to starší dům a starší plechové radiátory, tak ty bečky, jak my jim říkáme pomáhají temperovat dům během dopoledne a v kotli pak topíme až odpoledne mezi třetí a čtvrou hodinou, více se z toho nevymáčkne, ale dobré i to. Spotřebu teplé vody si musím zjistit, takto z hlavy nestřelím.
    13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
    Tomi71
    Příspěvky: 28
    Registrován: pát zář 23, 2022 11:06 am
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
    Kapacita baterie [kWh]: 23

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Tomi71 »

    Všem moc díky za reakce, hlavně Youda za obsáhlé a pěkné shrnutí, teď si musím utřídit informace. Možná by mne zajímalo, jestli to Youda i po zveřejnění těch komponentů a cen jednotlivých variant stále vidí na tu variantu číslo 4 :
    . FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh 445 589 Kč (vlastní zdroje 227 222 Kč)
    2. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh 462 356 Kč (vlastní zdroje 243 486 Kč)
    3. FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh, AZ router 462 356 Kč (vlastní zdroje 243 486 Kč)
    4. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh, AZ router 485 362 Kč (vlastní zdroje 265 801 Kč)
    5. FVE 6,3 kWp (14 pan.), baterie 10,67 kWh, Wallbox 462 356 Kč (vlastní zdroje 238 118 Kč)
    6. FVE 7,2 kWp (16 pan.), baterie 10,67 kWh, Wallbox 507 731 Kč (vlastní zdroje 247 499 Kč)
    7. FVE 6,3 kWp, baterie 10,67 kWh, Wallbox, AZ router 513 969 Kč (vlastní zdroje 253 550 Kč)
    8. FVE 7,2 kWp, baterie 10,67 kWh, Wallbox, AZ router 530 737 Kč (vlastní zdroje 269 814 Kč)
    13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
    Tomi71
    Příspěvky: 28
    Registrován: pát zář 23, 2022 11:06 am
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
    Kapacita baterie [kWh]: 23

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Tomi71 »

    Na ten jih-jihovýchod tolik nedám, jedině na ten východ - viz obrázek domu v příloze:
    DSC_0050.JPG
    DSC_0050.JPG (738.08 KiB) Zobrazeno 2988 x

    Momo píše: čtv led 26, 2023 8:37 am A na tu střechu se vejde jenom těch 7,2 kWp?

    Přebytky máš kam dávat - 2x nádrž, chladicí místnost, ta by šla klidně ve slunečných dnech trochu podchladit, regulovat to na větší rozdíl teplot, třeba +2 - +6 °C. A v budoucnu té elektriky budeš potřebovat nejspíš více.
    13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
    Momo
    Příspěvky: 575
    Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Momo »

    Blbý je, že ty střechy se můžou trochu vzájemně stínit, zvlášť kolem letního slunovratu, kdy slunce vychází na severovýchodě. Asi podobně.
    Nejvíc bych dal na jih. V zimě tam nejdříve sleze sníh, s tou východní střechou to bude horší.

    Ty nádrže opravdu dobře rozmyslet, aby to bylo účelné. Včetně routerů. V létě tam jde cpát spousta tepla, ale aby se to vůbec využilo.
    3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
    15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
    baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
    Tomi71
    Příspěvky: 28
    Registrován: pát zář 23, 2022 11:06 am
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 7
    Kapacita baterie [kWh]: 23

    Re: Rada při výběru varianty FVE (výkon, AZ router, wallbox)

    Příspěvek od Tomi71 »

    Díky všem za reakce, nakonec jsem ty nabídky opustil a vybral jinou firmu, dostal jsem laso-nabídku zde z fóra od jiné firmy, lepší zajímavější a s lepší domluvou i osobní prohlídkou, která již proběhla tento týden u mne i kamaráda.
    Bude to nakonec FVE (14 panelů) o výkonu 7,70 kWp bez AZ routeru i bez wallboxu, baterie 10,65 kWh. Hezký víkend všem a ještě jednou díky za rady
    13 x Sunpro power 540 Wp, 3 x Victron Multiplus 48/500/70-50, 1 x MPPT 250/100 – Tr VE.Can, 1 x MPPT 150/70 – Tr, Cerbo GX, 3 x 7,66 kWh mivvy energy
    Odpovědět

    Zpět na „Elektroporadna“