05/2020
Ahoj všem,
protože jak hodně zdejších solárníků ví, jen u ohřevu vody fotovoltaikou to často nezůstane. Sestavil jsem si v květnu další fotovoltaiku. Původní úvahy před několika lety na měnič s limitérem jsem zavrhnul s postupujícím přitvrzováním v legislativě.
Na střeše orientované na JV mám 12 polykrystalů 295Wp takže celkem 3540Wp propojených 3s na 4 stringy a pak na půdě v plechovém rozváděči spojené přes pojistky paralelně. Stringy jsou přivedeny vodičem 6mm2. rozvaděče na půdě je pak výkon sveden nepoužívaným komínem, který slouží jako kabelová stoupačka dvěma kabely CYKY 5x6mm2 do prostoru chodby sklepa kde je měnič a akumulátory.
Měnič mám PIP5048MK, zatím jeden s prostorovou rezervou na druhý. Akumulátory mám dva LiFePo4. Jeden se skládá z 16 článků 100Ah od EV Battery a druhý je skládaný z článků 32700 z Aliexpressu 24p16s kapacity okolo 140Ah. Jednotlivé články jsem propojil (možná zbytečně) přes pojistkové drátky. Každá sada akumulátorů má vlastní pojistkový odpínač a vlastní BMS. Vyrobil jsem si DiyBMS v4. Chtěl jsem takovou BMS která se dá upravit (zdrojáky jsou k dispozici) a případně jednoduše opravit i když možná celkově vyjde dráž než nějaká koupena na Ali a je s tím dost práce, tolik SMD součástek jsem ještě nepájel. Zatím umí BMS pouze balancovat články. Každá BMS má celkem 17 mikroprocesorů

U BMS modulů jsem měl původně SMD palicí odpory, ale to se neosvědčilo, odpory se velmi rychle zahřály a pak procesor začal omezovat proud. Proto jsem u všech vyměnil SMD odpory za výkonový 10W odpor 2,4 ohm, balanční proud je pak okolo 1,5A neomezeně dlouho. Pro monitoring používám Raspberry Pi s aplikací SolPipLog a data loguji na domácí EmonCMS server.
Fotovoltaika je zatím ve stavu docela velké rozpracovanosti.
Tom