wattrouter a ohřev vody

josse
Příspěvky: 870
Registrován: pon dub 19, 2021 10:37 am

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od josse »

brumlaj píše:1) spínání v nule nekazí tvar sinusovky, ale dělá flikr. Neboli amplitudu jednotlivých sinusových půlvln.
2) Když má distributor svou síť na trus a řeší to buzerací zákazníka, tak ať se nediví že:
3) zákazník si udělá poloostrov a distributor s tím nic nenadělá. A už nevydělá.
Kdo chce kam, ch.j s ním.
Pravda nenapsal jsem správně. Pouze spínání v nule a současně rozpínání v nule nekazí. Existují s okamžitým spínáním nebo rozpínáním a proti těm jsem vystupoval ...
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Frank
Příspěvky: 8
Registrován: čtv led 12, 2023 3:53 pm

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Frank »

Zdravím, aktuálně řeším hodně podobný problém jako zakladatel vlákna. Instalují mi FVE s výkonem 8MWh ročně , třífázovou , dva stringy se střídačem Solax hybrid G4 10 KWh . Ohřev TUV mi nyní zajišťuje kondenzační plynový kotel i s rozvodem do podlahového vytápění zn. Junkers. Rád bych ho ale doplnil o 200 L bojler, který by se primárně nahříval z FVE a představuji si to tak, že teplá voda z něj by tekla, přes ten plynový kotel, kde by tepelné čidlo kotle rozpoznalo teplotu vody a v případ, že by byl bojler nahřátý z FVE tak by dál pustilo TUV do soustavy bez sepnutí plynu no a v případě, že by v kotli nebyla dostatčné teplá voda tak by čidlo seplo plynový kořák kotle a TUV by se dohřála z plynu. Bojler by se neměl nahřívat z DS.
Upřimně nevím přesně, zda je tento požadavek realizovatelný, každopádně absolutně nevím, jeký typ bojleru mám pořídit , aby to mohlo takto fungovat.
Budu moc vděčný za každou radu, či sdílenou zkušenost.
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od pave69 »

To není funkce bojleru, ale toho kotle. Bosch/Junkers je označuje jako "kompatibilní se solárním systémem". Pokud to nemá, tak by se to asi muselo řešit nějakým přepínáním ventilů, které by zajišťovaly "obejití kotle" - ale o tom už nic nevím.
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od pave69 »

Ještě bych doplnil - když se elektřina dá prodat za 3 Kč/kWh a plyn stojí v nákupu 3 Kč/kWh - jaký má ten bojler před plynovým kotlem mít vlastně efekt?
Momo
Příspěvky: 575
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Momo »

pave69 píše: čtv dub 06, 2023 8:42 pm Ještě bych doplnil - když se elektřina dá prodat za 3 Kč/kWh a plyn stojí v nákupu 3 Kč/kWh - jaký má ten bojler před plynovým kotlem mít vlastně efekt?
Taky jsem si udělal kombi bojler plyn/elektro, když jsem myslel, že prodej elektriky bude hluboko pod cenou plynu, to se ale nestalo. Nicméně horizontu pár let se to asi stane. Zvlášť v létě. Pak by bylo vhodné využívat plyn nebo elektro podle aktuální potřeby.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
StaryMuz
Příspěvky: 26
Registrován: stř črc 13, 2022 9:24 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 4

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od StaryMuz »

Chytré ohřívání vody z FVE s WattRouterem není problém, jen to chce promyslet.
Využijte WattRouter a šikovné zapojení v rozvaděči (rozložení spotřebičů na fázích).
WattRouter funguje jako přednostní relé, kdy běžící spotřebiče na fázi rozvodů mají přednost a spotřebič řízený WattRouterem využívá maximum zbylé vyrobené energie (pro tápající nováčky).

Trochu se rozepíšu pro inspiraci.:
Výrobnu mám třífázovou a tak potřebuji využít na maximum výrobu ze všech fází.
Bojler jsem dokázal dát na dvě topné spirály (obě hlídané termostatem) a na třetí fázi mám trvalé žrouty v domácnosti (mrazák, lednice, nejpoužívanější zásuvkový okruh - počítač, televize, rychlovarná konvice, nejpoužívanější plotny el. sporáku).
U ohřevu bojleru vím, že pro něj potřebuji dodat ke každému tělesu denně maximálně 3,5kW na spirálu, aby se studená voda ohřála na 60°C. Nízký tarif bývá odpoledne (15-19:00) a ráno (4-8:00). Když je slunce, tak za 3,5 hodiny se celý bojler ohřeje (spolehlivě v době od 10:00 do 16:00).
Ve WattRouteru si tedy nastavím dodávku denní energie na 3,5kW a povolím dohřev při nízkém tarifu. Vždy v 10:00 se čítač vynuluje (nastavený reset energií). Pokud je dost slunce, nahřeje se bojler jen na slunce. Pokud je slunce málo, dohřeje se odpoledne na nízký tarif. Během odpoledne a večer se spotřebuje (využije) denní ohřev (po práci, před spaním ...). Ranní nízký tarif tak nepoužiju vůbec, slunce by nemělo pak už co ohřívat.
Tady platí, že pokud je voda ohřátá na 60°C (nastavený termostat), pak Wattrouter dodává proud dál, ale bez spotřeby a toto i při malém výkonu elektrárny vytočí čítač energií pro bojler na maximum (zadaný výkon pro topné těleso).
Pokud je tak potřeba od rána vodu jen trochu dohřát, dohřeje se a zbytek doby točí v čítači WattRouteru dodání plného výkonu i bez slunce (na 3,5kW). Pak tedy nízký tarif už nic nedohřívá, i kdyby se voda během dne spotřebovala. Zajistím tak, že prvotní ohřev po spotřebě je vždy až následující den buď na slunce, nebo pokud není dost, tak odpoledne na nízký tarif.
Pro možnost ručího zásahu (během dne spotřebujeme moc vody a večer by už nebyla) mám v rozvaděči jednomodulový přepínač, kterým ručně přepínám nulák pro cívku stykače bojleru na WattRouter, nebo na přímou nulu nočního proudu. Tak že buď to řídí WattRouter, nebo to jede na noční proud jako bez elektrárny.
Tím, že jsem na třetí fázi posadil nejčastější žrouty domácnosti jsem uvolnil maximum vyrobeného proudu z FVE pro ohřev vody aby se ze sítě ohrívala co nejméně.
brumlaj
Příspěvky: 1482
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od brumlaj »

pave69 píše: čtv dub 06, 2023 8:42 pm...... jaký má ten bojler před plynovým kotlem mít vlastně efekt?
Ten, že šejka bude možno vysadit na kraji pouště na velblouda a potom toho velblouda přetáhnout bičem přes koule. A mužika zase vrátit do zemljanky. Dost bylo ve světě bordelu z jejich bezpracných zisků.
Frank
Příspěvky: 8
Registrován: čtv led 12, 2023 3:53 pm

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Frank »

díky moc za postřehy a rady. Watrouter budu pořizovat nějakou novinku NORD 3000 co spolupracuje se Solaxem. Tak snad to půjde dobře. Měl by umět řídit o případné dobíjení baterií z ČEZu, když bude elektřina na spotu levná.
Mapa
Příspěvky: 2
Registrován: ned led 22, 2023 7:13 pm

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Mapa »

Zdravím,
potřebuji radu.
Když dám do zásobníku třífazovou topnou jednotku např 6kW (tedy celkem 3x 2kW). Jak se bude chovat wattouter, když budu mít např v domácnosti přebytek 1KW?
Pošle tu 1kW do topné jednotky (TJ) a bude se ohřívat voda nebo TJ začne pracovat až bude příkon 2kW a 1kW střídač pošle do sítě?
Pokud budu mít TJ s havarijním termostatem, tak předpokládám, že to odstaví ohřev, wattrouter musí být přímo napojení na TJ aby věděl, že došlo k odstavení z důvodu přehřátí nádrže nebo wattrouter nemá žadnou zpětnou odezvu na TJ?

Chtěl bych wattrouter jen na přebytky z FV.
díky za rady
Diablo1st
Příspěvky: 956
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Diablo1st »

Záleží od nastavenie WR. Ak je SSR nastavené na plynulú reguláciu tak pošle toľko, koľko je pretok, t.z. kľudne aj 100W.
WR žiadnu spätnú väzbu na špirálu nemá a ani nepotrebuje. Otvára len relé na základe pretokov. Ak termostat vypne špirálu, SSR relé ostane stále otvorené, len nie je odber, takže všetka energia ide do DS.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
StaryMuz
Příspěvky: 26
Registrován: stř črc 13, 2022 9:24 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 4

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od StaryMuz »

Jak psal Diablo1st.
Pokud bude těleso posazeno na SSR výstup WR, cokoli bude mít WR navíc tak bude do tělesa posílat.
Pokud by se jednalo pouze o releový výstup, pak by měl mít přiřezen minimální spínací roud a to by řídilo odesílání.
Voda v ohřívači se nikdy nepřehřeje právě z důvodu zařazeného termostatu mezi WR a tělesem (včetně povinné tepelné pojistky). Při plném ohřátí vody termostat přívod proudu odpojí. Má to ten efekt, že pokud je přetok jen malý, SSR virtuálně "akumuluje" dodávaný přetok a bez odběru dosáhne maximálního otevření třeba i při pouhých 10W přetoku. To může udělat u čítačů dodané energie z SSR započítávání plného výkonu v době, kdy je voda již ohřátá a přetoky jsou minimální.
Pokud má WR sloužit dobře pro vícefázové topné těleso, musí posílat pro jednotlivé fáze proud po samostatných SSR výstupech.
3f těleso = 3 SSR relé
Pozor na předimenzování výkonu tělesa! Těleso by nemělo překročit standardní výkon určený výrobcem ohřívače.
Bahora
Příspěvky: 25
Registrován: stř čer 01, 2022 5:15 pm

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Bahora »

pave69 píše: čtv dub 06, 2023 7:36 pm To není funkce bojleru, ale toho kotle. Bosch/Junkers je označuje jako "kompatibilní se solárním systémem". Pokud to nemá, tak by se to asi muselo řešit nějakým přepínáním ventilů, které by zajišťovaly "obejití kotle" - ale o tom už nic nevím.
ano, ale stejně musí pak doplnit junkers kotel o externí řídící jednotku.
Mapa
Příspěvky: 2
Registrován: ned led 22, 2023 7:13 pm

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Mapa »

právě přemýšlím o koupení 1 patrony
https://www.dzd.cz/prislusenstvi/topna- ... ke-stazeni
3*230V - 6KW.
Elektrárnu mám o výkonu 9kW.
StaryMuz
Příspěvky: 26
Registrován: stř črc 13, 2022 9:24 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 4

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od StaryMuz »

Co máte za ohřívač vody? Jaký celkový výkon má jeho tovární topné těleso? Musíte mít také pro správné fungování třífázový termostat v ohřívači.
muzikant
Příspěvky: 1
Registrován: sob lis 25, 2023 8:23 am

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od muzikant »

Pánové,
je možné jedním výstupem wattrouteru pro SSR ovládat 3 paralelně zapojená SSR relé pro 3f topnou spirálu? Zbylé výstupy už ovládají SSR druhou 3f spirálu.
jarda62
Příspěvky: 88
Registrován: pát pro 03, 2021 6:10 pm

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od jarda62 »

muzikant píše: sob lis 25, 2023 8:34 am Pánové,
je možné jedním výstupem wattrouteru pro SSR ovládat 3 paralelně zapojená SSR relé pro 3f topnou spirálu? Zbylé výstupy už ovládají SSR druhou 3f spirálu.
Trochu mi to nedává smysl, protože celý fór je v tom, že Wattrouter měří přebytky na každé fázi zvlášť a obvykle se proporcionálně ovládá SSR relé pro každou fázi samostatným výstupem. Nebo spoléháš na to, že střídač obvykle rozděluje přebytek plus/mínus rovnoměrně do všech fází?
Nautilus
Příspěvky: 203
Registrován: sob dub 10, 2021 2:00 pm

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Nautilus »

Tipnu si. Muzikant měl zřejmě na mysli 3 SSR s paralelně spojenými vstupy, nikoli výstupy.
misa84
Příspěvky: 133
Registrován: ned pro 26, 2021 10:40 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
Kapacita baterie [kWh]: 12

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od misa84 »

6 ssr výstupů z watrouteru na 2x3f patronu stačí ne?
10kw goodwe, 4x h2
Kostěj
Příspěvky: 136
Registrován: stř čer 08, 2022 9:05 pm
Bydliště: Dobrovicko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od Kostěj »

muzikant píše: sob lis 25, 2023 8:34 amje možné jedním výstupem wattrouteru pro SSR ovládat 3 paralelně zapojená SSR relé pro 3f topnou spirálu?
Je to o řídících proudech. Je potřeba zjistit, zda je výstupní proud wattrouteru (na výstupu pro ssr) alespoň trojnásobkem budícího proudu jednoho ssr relé - prostě jestli ten výstup tři ssr relé utáhne. Výstupní proud by měl být v dokumentaci příslušné verze wattrouteru a řídící proud je zase uveden u toho relé. Jaké tam máš hodnoty?
jarda62
Příspěvky: 88
Registrován: pát pro 03, 2021 6:10 pm

Re: wattrouter a ohřev vody

Příspěvek od jarda62 »

Nautilus píše: ned lis 26, 2023 10:47 am Tipnu si. Muzikant měl zřejmě na mysli 3 SSR s paralelně spojenými vstupy, nikoli výstupy.
To si také myslím, ale nedává mi smysl podle změřeného přebytku na jedné fázi spínat zátěž na všech třech. I když můj Solax třeba má ty přebytky většinou na všech fázích +- stejné...
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“