Victron komunita

Odpovědět
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Mimochodem, relé na MPPT má volbu zapnutí, když MPPT začne omezovat výkon:
Screenshot 2023-05-24 at 16.39.19.png
Screenshot 2023-05-24 at 16.39.19.png (87.68 KiB) Zobrazeno 2182 x

Ale když jsem to zkoušel použít, cca 6 měsíců zpět, tak to nefungovalo. Fungovala mi volba "Day detection", ale když jsem zkoušel "High temperature", tak to neseplo nikdy.
Atman
Příspěvky: 105
Registrován: ned úno 13, 2022 7:20 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Victron komunita

Příspěvek od Atman »

U mňa 150/35 hrial poriadne, odkedy som mu dal termostatom ovládaný 90mm ventilátorček neprekročí 35C. Veľký 150/100 v easysolare sa nezohrial nikdy, aj keď nenasával ventilátor v easysolare. Pripisujem to silnému komínovému efektu takmer 1m vysokej bedne easysolaru a dobrej konštrukcii prietoku cez bedňu - prakticky všetok vzduch presáva len cez rebrá mppt. Teraz pridávam ešte sólo na stenu 250/85, uvidím ako sa bude správať ten.
Relé mppt využívam na zapnutie ďalšieho 5kW meniča na vyťažovanie, je to po vyladení napätia na spustenie a vypnutie meniča pri 53,5V dokonale bezobslužné. Menič samotný mal túto funkciu ale bola podmienka na rozdiel medzi vypnutím a zapnutím 1V, čo spôsobovalo že pri plných baterkách sa niekedy ani do ďalšieho dňa nevypol.
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85.
Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh 2x16 280AH
Momo
Příspěvky: 647
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od Momo »

Zajímavé.

Myslíte, že bych teplotu MPPT měl řešit? Mě jde do MPPT 150/100 maximálně 65 A (zapojení stringu 2s5p), takže nějakých 5x13 = 65 A. Nějaké extrémní přehřívání nepozoruju.
Samozřejmě efektivita výroby je na prvním místě...
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Atman
Příspěvky: 105
Registrován: ned úno 13, 2022 7:20 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Victron komunita

Příspěvek od Atman »

Pokiaľ na ňom udržíš bez pocitu pálenia ruku, alebo skôr že nie je horúci na pocit, taknie je čo riešiť.
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85.
Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh 2x16 280AH
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

Ja na mojom ruku udržím aj pri dlhšej výrobe okolo 3kW, podľa bezkontaktného teplomeru má vtedy okolo 50°C na povrchu v oblasti cievok. Ako nie je to veľa, ale keď tomu viem pomôcť. :D
Už som poobjednával veci a dohromady ma to stálo 28€ (a to cez 5€ bolo poštovné) :lol:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Momo
Příspěvky: 647
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od Momo »

Revizák tady měl teploměr, MPPT nijak zvlášť teplé nebyly.
Dávalo to výkon 12 kW (teoritický maximální výkon 15 kW, ale východ/jih/západ), což je pro 3x MP2 48/5000 dlouhodobá maximálka.
Toroidní trafo na MP2 mělo 90 stupňů. Teplé byly také vodiče 35 mm2 mezi MP2 a přípojnicemi v DC rozvaděči.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Já MPPT začal chladit, protože jsem měl 150/85 a začal mi nonstop omezovat na cca 78A. Po instalaci ventilátoru to držel na 85A.
Teď mám 150/100 a ten bez ventilátoru taky o pár ampér omezoval výkon, protože mám na něm pověšeno 5700 Wp na jih. S ventilátorem nic neomezuje, navíc mám lepší pocit, že se nepřehřívá. Bez chlazení na tom prostě neudržím ruku.

Nutno poznamenat, že to mám nevhodně umístěné, v technické místnosti, skoro u stropu. Vedle je velká aku nádrž, pod tím multiplusy. Celkově tam je dost teplo. Kdo to má v chladnější garáži, nebo dobře větraném místě, nemusí mít s chlazením vůbec problém.
Momo
Příspěvky: 647
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od Momo »

vk_1 píše: stř kvě 24, 2023 8:45 pm Nutno poznamenat, že to mám nevhodně umístěné, v technické místnosti, skoro u stropu. Vedle je velká aku nádrž, pod tím multiplusy. Celkově tam je dost teplo. Kdo to má v chladnější garáži, nebo dobře větraném místě, nemusí mít s chlazením vůbec problém.
K té garáži:
Mám vše v nevytápěné garáži, která je součástí domu. SIce jsem tam dal radiátor jakoby do dílny, ale nepoužívám ho.
V zimě tam je teplota pod 10 °C, v létě nad 25 °C. Odhady, neměřil jsem.
A kdybych po deseti letech vyčistil síťky proti hmyzu na větracích otvorech, tak by garáž byla asi lépe větraná. Takhle mi třeba netáhla krbová kamna. Vyčistil jsem po deseti letech komín (minimum nečistoty, asi 5 litrů sazí), vyčistil kouřovod ke komínu a nepomohlo. Až mě napadlo otevřít HACO mřížku na fasádě na přívodu vzduchu. Totálně ucpaná plastová mřížka proti hmyzu, taková stavební perlinka z tenkých vláken.

MPPT mám téměř u země, na každém 5 kW. Podívám se v teplých slunečných dnech na průběhy hodnot na těch MPPT.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
pibi
Příspěvky: 142
Registrován: ned dub 23, 2023 5:25 pm
Bydliště: Východně od 3nce
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Victron komunita

Příspěvek od pibi »

Udělal jsem si držáky a zezadu namontoval 140mm ventilátory pro Pc, spínám 40°C termostatem z Hadexu.
PXL_20230417_162709387.jpg
PXL_20230417_162709387.jpg (769.91 KiB) Zobrazeno 2067 x
PXL_20230519_171432332.jpg
PXL_20230519_171432332.jpg (469.25 KiB) Zobrazeno 2067 x
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Kodl69
Příspěvky: 1333
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od Kodl69 »

A to prej victron netopí... Se mám na co těšit. Midnite má větráčky v sobě, na nic si nehraje. Ale kvůli navýšení panelů budu muset přejít na Victron, midnite 150 odpovídá +- 150/85, díky VOC skoro 250/85, ale já budu muset mít 250/100, abych těch 16 panelů dostal do baterky po jednom drátě co mám z půdy.
Ten držák asi nějak napodobím, přijde mi to jako rozumný řešení. Akorát asi použiju tenhle větrák https://vi.aliexpress.com/item/10050051 ... 4B3KWPwGaL , není nejtišší, ale v poledne to nebude vadit :) a hlavně, nepotřebuje žádný další místo, kudy vyfukuje, protože vyfukuje do boku (nahoru) a ne dozadu jako klasika.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Mně tedy přijde, že ideální je podpořit ten tok vzduchu odspodu nahoru, podél žebrování chladiče MPPT.
Ale dost možná bude fungovat cokoliv, stačí chladit aspoň trochu :)
pibi
Příspěvky: 142
Registrován: ned dub 23, 2023 5:25 pm
Bydliště: Východně od 3nce
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Victron komunita

Příspěvek od pibi »

Kodl69 píše: čtv kvě 25, 2023 10:37 pm A to prej victron netopí...
Topit bude asi všechno, i kdyby měl účinnost 98%, tak když přes něj půjde 5 kW, tak to bude 100W ztrát.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Momo
Příspěvky: 647
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od Momo »

pibi píše: pát kvě 26, 2023 6:42 am
Kodl69 píše: čtv kvě 25, 2023 10:37 pm A to prej victron netopí...
Topit bude asi všechno, i kdyby měl účinnost 98%, tak když přes něj půjde 5 kW, tak to bude 100W ztrát.
Jasně, a zrovna to bude nejvíc topit v létě, když to není potřeba :)

---------

Včera jsem měl dosud nejvyšší výrobu na nové konfiguraci 3x 5 kWp, 3x MPPT 150/100, 3x MP2 48/5000.
Teplé ty MPPT byly, jih samozřejmě nejvíc, ruku bych na tom udržel klidně minutu, ale už by to bylo nepříjemné.
Podle grafu (jižní string, sklon panelů 43 a 37 stupňů, 5 kWp, 2s5p) se zdá, že proud ani napětí je bez omezení.
Ta zubatá křivka od 13:45 možná souvisí s tím, že jsem v ten čas dobil baterku a pak byla na 100 %.
MPPT-2-jih.png
MPPT-2-jih.png (48.41 KiB) Zobrazeno 1971 x

To odpolední rozkolísání je vidět i na PV Yield:

PV yield.png
PV yield.png (55.76 KiB) Zobrazeno 1971 x
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Momo píše: pát kvě 26, 2023 8:00 am Podle grafu (jižní string, sklon panelů 43 a 37 stupňů, 5 kWp, 2s5p) se zdá, že proud ani napětí je bez omezení.
V tomhle grafu to proudové omezení neuvidíš. Musíš se podívat na graf proudu do baterie.
Screenshot 2023-05-26 at 11.39.55.png
Screenshot 2023-05-26 at 11.39.55.png (214.82 KiB) Zobrazeno 1937 x
A tu hodnotu pak porovnat se štítkovým maximem MPPT.
pibi
Příspěvky: 142
Registrován: ned dub 23, 2023 5:25 pm
Bydliště: Východně od 3nce
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Victron komunita

Příspěvek od pibi »

Jasně, a zrovna to bude nejvíc topit v létě, když to není potřeba :)

Jak komu, já mám ve sklepě relativně chladno, takže v létě je tam vlhko a všechno rezaví a plesniví. Od FVE mimo jiné očekávám, že mi sklep v létě ztrátami vytopí a bude tam sucho. :sun2:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

Ide sa bastliť :D
IMG_20230526_131608.jpg
IMG_20230526_131608.jpg (369.62 KiB) Zobrazeno 1919 x
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Diablo1st píše: pát kvě 26, 2023 1:17 pm Ide sa bastliť :D
Koukám, že důmyslný systém, na spojení dvou ventilátorů k sobě, máš stejný, jako já :D
pibi
Příspěvky: 142
Registrován: ned dub 23, 2023 5:25 pm
Bydliště: Východně od 3nce
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Victron komunita

Příspěvek od pibi »

Jdeš na to od podlahy, já použil:
https://www.hadex.cz/u968-termostat-40c ... ci-vratny/
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

vk_1 píše: pát kvě 26, 2023 1:20 pm Koukám, že důmyslný systém, na spojení dvou ventilátorů k sobě, máš stejný, jako já :D
Nebudem predsa vymýšlať nové veci, keď môžem okopírovať fungujúce (a hlavne lacné) :lol:
pibi píše: pát kvě 26, 2023 1:22 pm Jdeš na to od podlahy, já použil:
https://www.hadex.cz/u968-termostat-40c ... ci-vratny/
Pôvodne som chcel použiť relé na mppt, ale bohužiaľ nejde ovládať cez Node-red, takže som potreboval niečo externé na spínanie. A našiel som tento jednoduchý termostat.

Ak by niekoho zaujímalo, tu je zoznam vecí, čo som použil:
- adaptér 12V/2A - mal som doma
- 2x 120mm PC ventilátor Arctic P12
- redukcia 3pin na molex - z tohto som použil tie 3pin konektory pre ventilátory
- koncovka na 5,5x2,1mm konektor
- termostat 12V

Už som to aj otestoval, termostat spína, ventilátory fúkajú, teplomer meria, už len zavesiť nad mppt. :D
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

Už to fakčí :rofl:
IMG_20230526_145351.jpg
IMG_20230526_145351.jpg (540.9 KiB) Zobrazeno 1887 x
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Momo
Příspěvky: 647
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od Momo »

vk_1 píše: pát kvě 26, 2023 11:41 am
V tomhle grafu to proudové omezení neuvidíš. Musíš se podívat na graf proudu do baterie.

A tu hodnotu pak porovnat se štítkovým maximem MPPT.
Díky za info.
Zdá se, že to mám předimenzované.
Podle grafu i podle toho, že na tom bezpečně udržím ruku........

Dokázal by sem někdo dát grafy bez chlazení / s chlazením???

MPPT_jih.png
MPPT_jih.png (51.79 KiB) Zobrazeno 1839 x
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Momo píše: pát kvě 26, 2023 7:34 pm Dokázal by sem někdo dát grafy bez chlazení / s chlazením???
Máš to dneska v pohodě, velká rezerva.
Třeba ani u nás dneska nesvítilo naplno. A už je tepleji, takže celkově výkon panelů menší. V dubnu jsem běžně byl na 11 kW, dneska max 8 kW.
Uvidíš v jasný větrný den. Jestli to bude omezovat, tak na grafu jasně uvidíš, že ta největší špička je oříznutá, jak podle pravítka:
Screenshot 2023-05-26 at 19.48.26.png
Screenshot 2023-05-26 at 19.48.26.png (520.83 KiB) Zobrazeno 1829 x


V mém případě to omezovalo max proud cca o 10%, tj. u reglu 150/85 jsem jel na 78A.
Momo
Příspěvky: 647
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od Momo »

Jj, takhle nějak jsem si ten graf představoval.
Mám před tím MPPT pojistky 80 A, ty by to asi zjistily jako první :)
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Kodl69
Příspěvky: 1333
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od Kodl69 »

k těm ventilátorům: konveze 48V dc na 230V ac a zpátky na 12V DC. Nechápu. Externí termostat - nechápu. Teda chápu ale rozum mi to nebere. Každá věc se dá použít jako kladivo.
Ventilátory mám přímo na 48V a doufám, že dokážu nějaký relé, nejlépe přímo v mppt, nebo v cerbu, přesvědčit, aby se sepnulo při nastavené teplotě. Na cerbu jsou teploty mppt vidět, jestli se nepletu...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: ned kvě 28, 2023 3:04 pm Na cerbu jsou teploty mppt vidět, jestli se nepletu...
To se pleteš, nejsou :) Zatím to Victron neumí.
A co relé na Cerbo: jasně, já to používám, ale Diablo psal, že už má obě relé obsazené. Proto má externí termostat.
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“