Vice jak 10 kusů Solax Hybrid a Bus Voltage Fault

Odpovědět
tomas
Příspěvky: 316
Registrován: stř črc 06, 2022 12:52 pm

Vice jak 10 kusů Solax Hybrid a Bus Voltage Fault

Příspěvek od tomas »

Kdyby někdo potřeboval zapojit více jak 10 kusů Solax Hybrid 15kW, tedy více jak 150kW, tak to jde tak, že to musí rozdělit do více sekcí - elektráren.
Každá sekce/elektrárna má pak svého vlastního mastera a svůj vlastní řídící elektroměr. RTU pro řízení z dispečinku distributora pak bude komunikukovat s mastery, takže tam musíte mít tolik linek/karet RS485 kolik je masterů. Toto mne ještě čeká, zatím je to ve zkušebním provozu bez RTU.
Elektroměry máme zapojené za sebou, tedy každý elektroměr měří to stejné co prochází všemi elektroměry. Tady by se možná hodil nějaký RS485 rozdělovač který by data z jednoho elektroměru posílám více masterům, ale nic takového jsem nenašel a použít více elektroměrů bylo rychlejší a jednodušší než to programovat. Možná by to šlo přes i přes to RTU které by masterům předávalo i data z elektroměru. Toto musím ještě vyřešit.
Data Hub 1000 od Solaxu bohužel aktuálně neumí ovládat více než jeden master Hybrid a ani více wallboxů :evil:
Problém je s EPS, spotřeba se také musí rozdělit podle počtu sekcí a použít tolik ATS. Spojit EPS dohromady při vyšším počtu než 10 kusech jsem zatím neměl odvahu zkoušet.
Občas se to rozkmitá vlivem zpoždění na elektroměrech a regulační vazbě a pak se sekce přetahují o výkon mezi fázemi, výkon začne lítat třeba +- 50kW mezi fázemi a pak to spadne na Bus Voltage Fault. Řešení je nechat jen jednu sekci v asymetrickém režimu která bude řešit fázovou nesouměrnost a ty zbývající nechat v symetrickém režimu pak se to chová stabilně.
Například elektrárna 16 x Solax Hybrid 15kW zapojených do dvou sekcí po 8 kusech s 80 x Pylontech H48050 = 192 kWh
16 x Solax Hybrid 15 kW + 80 Pylontech H48050
16 x Solax Hybrid 15 kW + 80 Pylontech H48050
16xSolax_80xPylontech.jpg (660.64 KiB) Zobrazeno 1291 x
Je to zbytečně komplikované, tím že se musí rozdělit spotřeba na dvě EPS, teď už bych to tak nedělal, teď bych použil například 5 kusů DEYE 50 kW.

Pozor na stávající kompenzace, některé kompenzační regulátory jsou zmatené z toho když jim zažne proudit energie v opačném směru a myslí si že je to indukční jalovina a přitom je to kapacitní a připojí další kondenzátory a překompenzují to. Navíc vykompenzují i funkci Q(u) pro stabilizaci napětí, která potom nefunguje správně. Řešení je buď přepojit kompenzaci na místo kde je pouze spotřeba, nebo vyměnit regulátor za takový kde lze nastavit aby kompenzoval pouze 1. a 4. kvadrant. Například regulátor NOVAR 2400 R18 N který umí i podporu sítě Q(U).
Lui
Příspěvky: 78
Registrován: úte dub 06, 2021 9:19 pm

Re: Vice jak 10 kusů Solax Hybrid a Bus Voltage Fault

Příspěvek od Lui »

Pekná práca :)
Skoro jak u mňa doma :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Měniče“