Výpadek sítě - backup

Patr

Výpadek sítě - backup

Příspěvek od Patr »

Zdravim. Zajimalo by me, jak se bude chovat FVE pri planovanem vypadku site (eg.d). Mam odzkouseno, ze pri nahodnem vypadku se jednoduse sepne backup, na ktery mam napojeny cely barak, a jede se dal z baterie. V pripade planovane odstavky predpokladam, ze bude FVE na dalku vypnuta.....a co se bude dit?
Zrejme asi nepojede nic, kdyz nebude ani napajeni baterie a vlastne niceho, je tak? Proste nachystat plynovej varic (bombu) a cekat az to zapnou :)

Anebo baterie pojede "z baterie", ptestoze bude FVE vypnuta? Ceka me to zitra poprve, tak at vim co cekat.
9,9 kWp (V/Z: 3,85 / 6,05 kWp); Goodwe 10K-ET; Pylontech H1 14,2 kWh
Brbla
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9
Kapacita baterie [kWh]: 17

Re: Výpadek sítě - backup

Příspěvek od Brbla »

"BackUp" pojede dál, "Grid" se vypne.
Patr

Příspěvek od Patr »

Čili výroba nepoběží, nepůjde šťáva z/do domu a pojede Backup z baterie?
Nevím totiž, co si představit pod pojmen "vypnutí FVE", jak to funguje a jestli je vlastně tohle označení
v tomto případě přesné.
Naposledy upravil(a) Patr dne čtv črc 13, 2023 9:51 am, celkem upraveno 3 x.
Zak
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900

Příspěvek od Zak »

Já si myslím, že ČEZ odstaví síť a každá FVE se automaticky odpojí na základě napěťového relé, tj. backup normálně pojede dál. K dálkovému vypnutí pomocí N0% nedojde.

Zároveň upozorňuji, že připojovací podmínky umožňují ostrovní provoz (na backup) i v případě sepnutí N0% tj. nemusí dojít k vypnutí elektrárny, ale jejímu odpojení od distribuční sítě.
Solax X3 Hybrid G4 10.0-D + 17,4 kWh LiFePo4 (3* Solax TriplePower T58) + 9,9 kWp (22* SUNPRO SP450-144M)
Patr

Příspěvek od Patr »

Zak píše: čtv črc 13, 2023 9:48 am Já si myslím, že ČEZ odstaví síť a každá FVE se automaticky odpojí na základě napěťového relé, tj. backup normálně pojede dál. K dálkovému vypnutí pomocí N0% nedojde.

Zároveň upozorňuji, že připojovací podmínky umožňují ostrovní provoz (na backup) i v případě sepnutí N0% tj. nemusí dojít k vypnutí elektrárny, ale jejímu odpojení od distribuční sítě.
Takže by stačilo v PV Master přepnout FVE do ostrova a výroba by fungovala dál?
Omlouvám se za možná hloupé dotazy, ale jsem naprostý začátečník.
Lubos77

Příspěvek od Lubos77 »

Už jsem chtěl psát, že se FVE chová stejně při náhodném výpadku distribuční sítě jako při plánované odstávce.

Jenže co když bude chtít ČEZ něco dělat na rozvodné síti např. ve stejné ulici jako je dům s FVE? Z FVE mu do drátů může téct elektřina. Jak bude takovou situaci řešit?
Patr

Příspěvek od Patr »

Lubos77 píše: čtv črc 13, 2023 10:50 am Už jsem chtěl psát, že se FVE chová stejně při náhodném výpadku distribuční sítě jako při plánované odstávce.

Jenže co když bude chtít ČEZ něco dělat na rozvodné síti např. ve stejné ulici jako je dům s FVE? Z FVE mu do drátů může téct elektřina. Jak bude takovou situaci řešit?
To je přesně to, co mě taky zajímá.
Zak

Příspěvek od Zak »

Ano, pokud máte automatické přepnutí na backup, tak by se to provedlo automaticky. Pokud máte přechod do ostrovního režimu manuální (síťový přepínač), musíte si ho přepnout. Ale ostrovně by mělo vše jet dál.

Já si osobně myslím, že to vzdálené odstavení N0% je tam jen jako rezerva pro případ, že potřebuje správce distribuční soustavy urgentně řešit přebytek výkonu jako prevenci blackoutu. Pokud vím, nikdy to u mikrozdrojů ještě použito nebylo a u legálně připojených výroben s licencí (tj. solárních parků na polích) se to použilo zatím jen jednou relativně nedávno, bylo to všude ve zprávách. Takže bych nějak nepočítal s tím, že to někdo začne aktivně zítra používat, i když v horizontu několika let to třeba nastane.

Pokud bude chtít ČEZ dělat údržbu na rozvodné síti, podle mého mínění si vypne v oblasti své trafo, což by dle podmínek připojení mělo odstavit veškeré FVE na základě poklesu napětí v síti (rozvaděč obsahuje prvek, který hlídá napětí v síti a při jeho poklesu nebo rozfázování elektrárnu sám odpojí). Předpokládám, že technici mají i něco, čím ověří, že se to skutečně stalo. Podle mě N0% (to jejich "HDO") k tomuto účelu neslouží.
Solax X3 Hybrid G4 10.0-D + 17,4 kWh LiFePo4 (3* Solax TriplePower T58) + 9,9 kWp (22* SUNPRO SP450-144M)
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

Patr píše: čtv črc 13, 2023 12:50 pm
Lubos77 píše: čtv črc 13, 2023 10:50 am Už jsem chtěl psát, že se FVE chová stejně při náhodném výpadku distribuční sítě jako při plánované odstávce.

To je přesně to, co mě taky zajímá.
V připojovacích podmínkách ČEZ je jasně napsáno, že pokud vypadne distribuční síť, tak se musí střídač odpojit od sítě a nedodávat. Jestli vám to zapojoval někdo, kdo tomu rozumí, tak to tak musí být......
Je to jak píšeš, FVE se chová stejně při náhodném výpadku i plánované odstávce.
Střídač se odpojí od distribuční sítě. Výkon z panelů nebo baterek jde jenom do backup větve.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Patr

Příspěvek od Patr »

Takže panely normálně pojedou, jen to půjde vše do backupu. O to mě vlastne hlavně jde.
Abyste rozuměli - ten výpadek sítě s funkčním backupem mám vyzkoušený jen v noci kolem 23:00 a to z panelů nic nešlo, takže proto mě zajímá (zítra to nakonec uvidím sám), jestli v backup režimu PŘES DEN bude dodávka do domu z panelů pokračovat. Fakt nevím, jak je to tam vše propojené navzájem, co se vylučuje a co ne.

Možná taky došlo v mém případě k nedorozumění, jelikož "odpojení elektrárny" je zřejmě primárně myšleno odpojení od distribuční sítě a já se domníval, že to prostě VYPNE celou FVE, kromě Backupu z baterie.
Zak

Příspěvek od Zak »

Mělo by dojít k automatickému galvanickému odpojení stykačem od distribuční sítě, takže měnič by dál měl vyrábět energii z panelů a baterii, dle potřeby je nabíjet/vybíjet, jen nebude fungovat ten směr do ulice - nepůjde posílat nikam přetoky a naopak si například docucávat (pozor na přetížení měniče v backup režimu, celé to spadne).

K vypnutí elektrárny jako takové by dojít nemělo, mělo by dojít jen k jejímu odpojení od distribuční sítě, což asi ve Vašem případě (předpokládám hybridní FVE na Goodwe s bateriovým úložištěm) za předpokladu správné instalace povede na přepnutí do backup režimu s výše uvedenými efekty.
Patr

Příspěvek od Patr »

Zak píše: čtv črc 13, 2023 3:56 pm Mělo by dojít k automatickému galvanickému odpojení stykačem od distribuční sítě, takže měnič by dál měl vyrábět energii z panelů a baterii, dle potřeby je nabíjet/vybíjet, jen nebude fungovat ten směr do ulice - nepůjde posílat nikam přetoky a naopak si například docucávat (pozor na přetížení měniče v backup režimu, celé to spadne).

K vypnutí elektrárny jako takové by dojít nemělo, mělo by dojít jen k jejímu odpojení od distribuční sítě, což asi ve Vašem případě (předpokládám hybridní FVE na Goodwe s bateriovým úložištěm) za předpokladu správné instalace povede na přepnutí do backup režimu s výše uvedenými efekty.
Fajn - už tomu rozumím. Díky všem za trpělivost.

Ještě mě zajímá to možné přetížení měniče v backup režimu - co si pod tím představit? Je tam nějaké kritické omezení řekněme odběr na jednotlivých fázích nebo jak tomu rozumět?
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

U Goodwe 10K-ET je to celkem 10 kW. Tedy 3,3 kW na fázi, to nesmíš překročit.
Krátkodobě snese přetížení 16,5 kW po dobu 60s.
Proto je důležité mít dobře rozfázované spotřebiče. A opravdu není potřeba mít celý dům na backupu. Jen důležité věci. Jsou tu kolegové, kteří to obhajují a předpokládám reakci na můj příspěvěk během krátké chvíle :D .
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Reakce je, že záleží jak máš zmáklou ženskou osádku. Znám takové, které jsou SUNnekompatibilní. A není jich zrovna málo.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Patr

Příspěvek od Patr »

Zenskou osadku mam zmaklou dostatecne....teda co se tyka FVE :) O tech 3,3 kW na fazi vim, to neni problem. Mel jsem z toho trochu obavy, ale mam to rozfazovane az prekvapive dobre. Pokud je tohle hlavni kamen urazu v backup rezimu, tak to je v pohode.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Schválně, napíšeš po prvním výpadku z přetížení? ;-) Každá si to zkusí, SUN kompatibilní nedělají výpadky zbytečně často, a hlavně nekosočtvercují ..........
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Raww
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od Raww »

brumlaj píše: pát črc 14, 2023 12:05 am Schválně, napíšeš po prvním výpadku z přetížení? ;-) Každá si to zkusí, SUN kompatibilní nedělají výpadky zbytečně často, a hlavně nekosočtvercují ..........
:rofl: ikdyž mám ženu SUN kompatibilní, stejně naložila na MP-II 5kVA (4kW) výkonem 5,7kW. Naštěstí MP-II to dal za mohutného hučení bez výpadku. Prostě si nepohlídala, že druhou pračku po první může pustit až má první nahřáto (cca 20minut) a ještě šla vařit. Rozfázováno mám sice dobře, ale indukce a trouba se stejně s fází praček potkala... To je tak, když ženská dělá víc věcí zaráz a je schopná vařit na více plotýnkách, pustit troubu, mikrovlnku a ještě si jít dělat kafe :lol:
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
Patr

Příspěvek od Patr »

brumlaj píše: pát črc 14, 2023 12:05 am Schválně, napíšeš po prvním výpadku z přetížení? ;-) Každá si to zkusí, SUN kompatibilní nedělají výpadky zbytečně často, a hlavně nekosočtvercují ..........
S tím absolutně nemám problém napsat, pokud to žena shodí. Má přesné instrukce, co může zapínat s čím a co raději nezapínat vůbec :)
Ale tak - známe to :)

Jinak přepnutí na Backup jsem vůbec nezaznamenal a co mě překvapilo nejvíc, nezaznamely ho ani hodiny na spotřebičích (trouba, rádio, MW...).
Myslel jsem, že ten okamžik přepnutí vynuluje hodiny a podle toho to poznám.....ale nic, ani neblikly žárovky (nebo jsem si toho fakt nevšiml).
FVE normálně vyrábí. Po nabití baterie si střídač omezil výkon na panelech a jde z nich těď jen spotřeba domu. Na grafu je krásně vidět, jak teď výroba přesně kopíruje spotřebu.

Pro zajímavost - eg.d dělá něco na sloupu 4 baráky od nás. To je informace pro ty co se ptali, jak se bude systém chovat při vypnutí sítě a práci přímo na vlastní ulici a ne někde kilometr daleko (naše obec má asi 600m :) )
Patr

Příspěvek od Patr »

...........přechod z backupu zpět na běžný chod také bez problémů. Poznal jsem to jen podle toho, že aplikace začala ukazovat přetok ven.
Takže už nechám trvale zapnuté automatické přepnutí na backup (mohu i manuálně).
Zak

Příspěvek od Zak »

Tak to máš dobře nainstalované, gratuluji.
Já byl také tehdy zvědavý, jak se to bude chovat, ale probliknou mi světla jen když na backup najíždí tepelné čerpadlo, jinak o tom člověk neví.
Patr

Příspěvek od Patr »

Zak píše: sob črc 15, 2023 11:46 am Tak to máš dobře nainstalované, gratuluji.
Já byl také tehdy zvědavý, jak se to bude chovat, ale probliknou mi světla jen když na backup najíždí tepelné čerpadlo, jinak o tom člověk neví.
No musim rict, ze celkove jsem zatim s instalaci a vubec s celym prubehem, od nabidky pres podpis smlouvy az po samotnou realizaci, velmi spokojen.

20.12.2022 podpis smlouvy ( v ni podminka realizace do 4 mesicu)
01/2023 zjisteni a zajisteni rezerv.vykonu
29.3. predrealizacni technik
17.-18.4. panely na strechu
19.4. elektrikari
26.4. revize
5/2023 podana zadost o PPP
27.6. probehlo PPP

Cili 1/2 roku od podpisu po ostry provoz. Meli jsme, vzhledem k tomu co koluje po internetu, asi stesti. Bud na firmu nebo na lidi. Nebyla to nejlevnejsi nabidka, ale pusobili nejsolidneji a nakonec rozhodlo i jedno video na YouTube, kteremu jsem v navaznosti na predchozi informace proste veril (Teslacek, Youda a spol...)
Jeste se me nakonec hodne libilo, ze vsichni monteri a technici co se na tom podileli vc. obchodaka byli z nejblizsiho okoli naseho bydliste - z okolnich vesnic a nejdal z Brna, coz je cca 15 km.
Ne jako treba u Innogy, kde prijel na obhlidku borec z Liberce.....ale na rozdil od nekterych jinych aspon prijel :)

Jeste teda cekame na proplaceni one mnohymi tady proklinane dotace. Zadost poslana bezprostredne v den PPP a 28.6. potvrzeni jeji spravnosti a registrace od NZU. Snad by nekdy cca po prazdninach mohlo byt proplaceno.
Zak

Příspěvek od Zak »

Takže to byla firma Solinsun předpokládám?
Patr

Příspěvek od Patr »

Zak píše: ned črc 16, 2023 10:51 am Takže to byla firma Solinsun předpokládám?
Ano, Solidsun. Nechtel jsem primo delat reklamu, treba ma s nimi nekdo i spatnou zkusenost, ale u nas to bylo "zatim" vse OK.
Zak

Příspěvek od Zak »

Kdybych chtěl GoodWe, sám bych si je objednal. Nic špatného jsem na ně nikde neslyšel.
visis

Příspěvek od visis »

Já mám backup řešený v rozvaděči ručním třípolohovým přepínačem. Nechtěl jsem jet trvale na backupu. Přišlo mi to takhle lepší.
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“