FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Čauko...
Panely mám otočené na JZ. Ináč to nešlo. Teraz čo som sledoval tak si panely navzájom netienia. Sklon viem upraviť celkom ľahko ak by bolo treba. Dávam sem screen dennej výroby od kedy to mám spojazdnené.
Přílohy
Screenshot_20230709_035057.jpg
Screenshot_20230709_035057.jpg (264.32 KiB) Zobrazeno 2913 x
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Ešte by som snáď doplnil nejaké info. Menič má max výkon 2400W. Teraz je nastavený tak,že ak záťaž prekročí 2300W na 3 sekundy pripne sa k sieti aby dodal požadovaný výkon. Ak je dom "v kľude" má spotrebu cca 300W. Prikladám doterajšiu spotrebu/výrobu.
Přílohy
Screenshot_20230709_095901_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230709_095901_Samsung Internet.jpg (127.26 KiB) Zobrazeno 2888 x
Screenshot_20230709_050217_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230709_050217_Samsung Internet.jpg (185.71 KiB) Zobrazeno 2888 x
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Dnes doplnené ďalšie čidlo na snímanie teploty. Plánujem ho umiestniť na toroid alebo mosfety v invertore. Alebo tam dám dve čidla :) . Predpokladám že otáčky sú riadené v závislosti na teplote mosfetov.
Přílohy
Screenshot_20230709_211858_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230709_211858_Samsung Internet.jpg (404.09 KiB) Zobrazeno 2814 x
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Doplňujem info odkiaľ som čerpal.
https://www.youtube.com/watch?v=bRd3SIAKRLs&t=221s
Odporúčam si pozrieť viacej videí. :)
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Čaute.
Hľadám odpoveď na dosť podstatnú otázku. Skúsim to tu trocha opísať.
multiplus je nastavený na limit 2300W ak prekročí záťaž túto hodnotu na 3 sekundy "pripne" sa k sieti. AK záťaž klesne pod 2991W po dobu 1 minúty zasa sa prepne len na batériu.
noooo..... ale je tu z mojej strany jeden problém... Keď je záťaž 2500W pripne sa multipus k sieti a z batérie, ktorá je nabitá na 75%, si vezme len cca 300W. Tu mi nejako uniká podstata šetrenia pomocou FV. Moja predstava bola taká že multipus dodá 2300W a 200W si to potiahne zo siete. Tu už vidím zmysel šetrenia. Dá sa to nejako nastaviť aby sto fungovalo ako som popisoval? Riešil niekto niečo také? Pre názornosť prikladám screeny.
Přílohy
Screenshot_20230711_114552_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230711_114552_Samsung Internet.jpg (122.75 KiB) Zobrazeno 2694 x
Screenshot_20230711_113211_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230711_113211_Samsung Internet.jpg (112.35 KiB) Zobrazeno 2694 x
Screenshot_20230711_094438_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230711_094438_Samsung Internet.jpg (111.51 KiB) Zobrazeno 2694 x
Screenshot_20230711_094337_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230711_094337_Samsung Internet.jpg (111.44 KiB) Zobrazeno 2694 x
Screenshot_20230711_094255_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230711_094255_Samsung Internet.jpg (111.46 KiB) Zobrazeno 2694 x
Screenshot_20230711_094248_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230711_094248_Samsung Internet.jpg (111.23 KiB) Zobrazeno 2694 x
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 355
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od vk_1 »

Podle mě musíš počkat, chvíli trvá, než to zreguluje správně.
Alespoň teda u mě preferuje vždy odběr z baterky. Celkově je ale ta regulace pomalá, někdy bere ze sítě chvíli fakt úplně zbytečně.
Diablo1st
Příspěvky: 987
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od Diablo1st »

Treba si uvedomiť, pre aký systém je toto určené. Ostrovné systémy sa väčšinou robia pre lode, karavany a tam kde nie je k dispozícii DS. A keď si to dáme do kontextu, tak ten systém funguje presne ako má.
Ak pripojím loď v prístave na DS tak nepotrebujem, aby mi bralo energiu z batérie, naopak potrebujem čo najviac využiť možnosti prípojky a z baterky mi pôjde len to, čo je navyše.
Rovnako pri generátore. Ten má daný optimálny výkon kedy je najefektívnejší, takže keď pripojím generátor mal by som ho zaťažiť tak, aby bola jeho prevádzka čo najefektívnejšia. Čo je nad beriem z batérie.

Victron má aj riešenie pre teba a to je ESS. Tento systém je priamo robený na spoluprácu z DS a funguje presne tak ako potrebuješ, t.z. primárne berie všetko z batérie do výkonu meniča a všetko nad berie z DS. Ale tento systém robí pretoky, takže jedine s oficiálnym pripojením!
Osobne tento sytém používam takmer rok a môžem len odporučiť. Menič je prakticky nepreťažiteľný a netreba ani extra veľkú batériu (stačí 200-300Ah).
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Vďaka za podrobné vysvetlenie. ;)
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Čauko....
Pridám sem nejaké screeny ako to teraz funguje... Všetko je oficiálne pripojené k sieti. Ak je na menič väčšia požiadavka dodávky ako je schopný zabezpečiť (2440W - záleží od teploty) tak si to pekne bez nejakých problémov "pripucne" zo siete. Požiadal som aj o virtuálnu batériu. To by mohlo byť schválené od budúceho mesiaca. Teraz v zime toho asi veľa do siete nedodám , ale nech je to už aktívne do budúcna :mrgreen: . S nastavením mi pomohol "Diablo1st" (no prakticky to nastavil sám) :D ale vysvetlil mi aj čo a ako funguje.
Zato mu VEĽKÁ VĎAKA :hooray: .

Čo sa týka nejakých problémov tak som žiadne väčšie nezaznamenal. Snáď by som len spomenul že sa mi (neviem z akého dôvodu) odpojil smartshun od cerba. V mojom prípade je cerbo rpi 3 kde beží Venus OS. Podľa mojich informácii má taký istý problém aj orig cerbo ak zapojíte smatrshunt do USB. Po reštarte rpi opäť všetko nabehlo. Realita je však taká že pri všetkom je zasa "ALE". Tak aj u mňa je to tak. :D Smartshunt opäť bolo v systéme vidieť, ale len niekoľko hodín. Potom sa zasa odpojil. Pomohlo až to že som odpojil USB priamo z rpi (počas behu venus OS) trocha počkal a zapojil naspäť. A teraz to už funguje ako má. Na celkový chod systému to nemá pravdepodobne žiadny vplyv, len neuvidíte štatistiky a grafy.

Napadlo ma aj riešenie ako by sa to dalo ošetriť. Bolo by treba napísať script, ktorý by kontroloval každých 15 min či je smartshunt aktivný , ak nie tak by script reštartol USB, nie celý venus OS ale len USB, kde je pripojený smartshunt. Ale toto je na mňa trocha moc.
Tak týmto Vás žiadam o pomoc s týmto scriptom. Určite by to pomohlo aj niekomu inému kto sa s takým niečim stretol.
Přílohy
0369  18.09. 2023.png
0369 18.09. 2023.png (46.89 KiB) Zobrazeno 2061 x
0368  18.09. 2023.png
0368 18.09. 2023.png (48.45 KiB) Zobrazeno 2061 x
0367  18.09. 2023.png
0367 18.09. 2023.png (96.55 KiB) Zobrazeno 2061 x
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

0370  18.09. 2023.png
0370 18.09. 2023.png (57.46 KiB) Zobrazeno 2042 x
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Prikladám screeny ako si to "pricucne" zo siete.
Přílohy
0372  18.09. 2023.png
0372 18.09. 2023.png (111.36 KiB) Zobrazeno 2018 x
0371  18.09. 2023.png
0371 18.09. 2023.png (64.69 KiB) Zobrazeno 2018 x
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Rád by som sa podelil s osobnou skúsenosťou.
Ak používate ESS tak pri chybe "BMS lost cleared on VE.Bus System" alebo "Low battery on VE.Bus System" (ja som to mal súčastne) treba urobiť nasledovné:
01. Vo VRM Remote Console skontrolovať:
Nastavení / DVCC / Kontrolní systém BMS - "Žádne rízení BMS" (ak je tam niečo iné takto to treba nastaviť)
01_VRM.jpg
01_VRM.jpg (168.82 KiB) Zobrazeno 1706 x
02_VRM.jpg
02_VRM.jpg (212.58 KiB) Zobrazeno 1706 x
02. Následne v VRM Remote Console prejsť na položku:
Seznam zarízrní / MultiPlus-II „označenie zariadenia“ / Pokročilé / Restart VE.Bus systému – urobiť reštart
03_VRM.jpg
03_VRM.jpg (180.98 KiB) Zobrazeno 1706 x
04_VRM.jpg
04_VRM.jpg (189.78 KiB) Zobrazeno 1706 x
05_VRM.jpg
05_VRM.jpg (178.59 KiB) Zobrazeno 1706 x
06_VRM.jpg
06_VRM.jpg (209.99 KiB) Zobrazeno 1706 x
Môže sa stať že Vás Multiplus II odpojí od dodávky ale trvá to cca 1s, takže elektrina len blikne. A následne Vám to vyčarí úsmev na tvári, lebo opäť všetko funguje ako má :mrgreen:

PS: "Diablo1st"
0373  11.10. 2023.png
0373 11.10. 2023.png (75.4 KiB) Zobrazeno 1706 x
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Victron VRM "#67 BMS connectiol lost" ak není nastavené (aktivované) ESS

1. Reset MPPT na default hodnoty
Prihlásiť sa do VictronConnect a vybrať zariadenie MPPT.
001.jpg
001.jpg (22.64 KiB) Zobrazeno 1694 x
002.jpg
002.jpg (26.12 KiB) Zobrazeno 1694 x

2. Nastavenie MPPT
Treba nastaviť MPPT aby vedelo že má pripojene LiFePO4 batérie.
- Prejsť na: "Battery preset" / "Select preset" / narolovať až dole a tam vybrať LiFePO4 batérie.
004.png
004.png (55.33 KiB) Zobrazeno 1694 x
3. Nastaviť hodnoty pre LiFePO4 batérie
- Prejsť na: "User defined" a upraviť hodnoty
003.png
003.png (52.45 KiB) Zobrazeno 1694 x
- Battery voltage - "48V"
- Max charge current - "100A"
- Expert mode "ON"
- 3,45V/článok - "Absorption voltage"
- 3,35v/článok - "Float voltage"
- 0,60V - "Re-Bulk voltage offset
- Equalization - "Disabled"
- Absorption time - "0,60V"

Vaše hodnoty sa môžu trocha líšiť...
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Ahojte....
Postupne nejaké veci pridávam upravujem ...atď... :D
Tu sú nejaké linky ako som postupoval vo svojej práci ale aj predošlá činnosť.

Konštrukcia a upevnenie FV panelov na strechu - slide foto
https://youtu.be/V5OqEUhjd9s?si=sRQ0j_agPIGAN321

LiFePO4 batéria 48V 280Ah - slide foto
https://youtu.be/7z751-1NmUc?si=zsnfE1l_FV67yiYm

Návrh FV systému VICTRON zapojenie a chladenie - slide foto
https://youtu.be/P-wUStl_RQ0?si=nxM72LltwIjhxeQA

Postupne plánujem vpraviť LiFePO4 batériu ...ale len kozmeticky ;)
Buď natočím video alebo nafotím nejaké foto. Uvidíme o čo bude väčší záujem. ;) ;) ;)
Momo
Příspěvky: 641
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od Momo »

O doplnění chlazení uvažuju. Mám strojovnu v garáži, kde je v létě teplo.
Měl bys nějaký bližší popis komponentů?
Provozní napětí transformuješ z baterií 48 V na 12 V? Já bych spíš volil ventilátory s napětím 48 V.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Diablo1st
Příspěvky: 987
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od Diablo1st »

48V ventilátory by som neriešil, dosť blbo sa zháňajú a boh vie čo to je zač. Radšej by som kúpil malý zdroj 230V/12V príp. 48V/12V + klasické 12V pc ventilátory.
Ja to mám spravené takto
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 355
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od vk_1 »

sf777 píše: pon led 01, 2024 2:53 pm
Návrh FV systému VICTRON zapojenie a chladenie - slide foto
https://youtu.be/P-wUStl_RQ0?si=nxM72LltwIjhxeQA
Moc pěkné to máš :) A video super.
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Ďakujem... snažil som sa... ;)
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Diablo1st píše: pon led 01, 2024 6:43 pm 48V ventilátory by som neriešil, dosť blbo sa zháňajú a boh vie čo to je zač. Radšej by som kúpil malý zdroj 230V/12V príp. 48V/12V + klasické 12V pc ventilátory.
Ja to mám spravené takto
Transformátory aj ventilátory sú 12V. S týmto istým zdrojom je napájané aj Arduino nano tiež 12V
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Trocha upresním komponenty k tej regulácii

Senzor teploty DS18B20 tu
DS18B20 adaptér pre senzory teploty tu
Arduino Nano klon s micro USB tu
Ventilátory ARCTIC P8 PWM PST tu...POZOR ventilátory musia "vediet" PWM
Redukcia k ventilátorom ARCTIC tu
Sieťový zdroj tu

Popis zapojenia jednotlivýck komponentov je v programe pre arduino

program do arduina

Kód: Vybrat vše

/* Nezávislé riadenie otáčok 3 12V ventilátorov na základe 3 senzorov teploty DS 18B20.
 *  
 *  Popis činnosti:  Ak je teplota čidla do 25.0 °C výkon ventilátora = 0%
 *                   Ak je teplota čidla od 25.0 °C do 35,0 °C výkon ventilátora = 40%
 *                   Ak je teplota čidla od 35.0 °C do 45,0 °C výkon ventilátora = 60%
 *                   Ak je teplota čidla nad 45.0 výkon ventilátora = 100%
 *  Rozsah teplôt a výkonu sa dá meniť ľubovoľne.                
 *  
 *  Zapojenie ventilátorov : + ventilátora     = +12V
 *                           - ventilátora     = -12V
 *                           PWM ventilátora   = pwm fan1, pwm fan2, pwm fan3
 *                         
 *  Zapojenie DS 18B20 :     + čidla     = +5V
 *                           - čidla     = GND
 *                           DATA        = pin3, pin4, pin5
 *
 *  Zapojenie arduino NANO : VIN     =  +12V
 *                           GND     =  -12V                                                                                                
 *  PWM pre ventilátor
 *     0   = 0%
 *     51  = 20%
 *     102 = 40%
 *     153 = 60%
 *     204 = 80%
 *     255 = 100%                       
 */

#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>

const int fan_victron_1 = 9;    // pwm fan_1 pin09
const int fan_mppt      = 10;   // pwm fan_2 pin10
const int fan_victron_2 = 11;   // pwm fan_3 pin11
int count = 0;
int senzor1;
int senzor2;
int senzor3;

void setup(void)
{
  Serial.begin(9600);
  Serial.print("|...connecting...|");
  Serial.println("");
  Serial.println("");
}

void loop(void) {
  tempsens_victron_1();
  tempsens_mppt();
  tempsens_victron_2();
}

void tempsens_victron_1()
{
#define ONE_WIRE_BUS 3  // DATA senzor teploty DS 18B20
  OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
  DallasTemperature sensors(&oneWire);
  
  sensors.begin();
  sensors.requestTemperatures();
  senzor1 = sensors.getTempCByIndex(0);
  
  Serial.print("Victron 1: ");
  Serial.print(sensors.getTempCByIndex(0));
  Serial.print(" ");
  Serial.print("°C");
  Serial.print("   |   ");
    if (senzor1 < 25.0) analogWrite(fan_victron_1, 0);
    if ((senzor1 >= 25.0) && (senzor1 < 35.0)) analogWrite(fan_victron_1, 102);
    if ((senzor1 >= 35.0) && (senzor1 < 45.0)) analogWrite(fan_victron_1, 153);
    if (senzor1 >= 45.0) analogWrite(fan_victron_1, 255);
}

void tempsens_mppt()
{
#define ONE_WIRE_BUS 4  // DATA senzor teploty DS 18B20
  OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
  DallasTemperature sensors(&oneWire);
  
  sensors.begin();
  sensors.requestTemperatures();
  senzor2 = sensors.getTempCByIndex(0);
  
  Serial.print("MPPT: ");
  Serial.print(sensors.getTempCByIndex(0));
  Serial.print(" ");
  Serial.print("°C");
  Serial.print("   |   ");
    if (senzor2 < 25.0) analogWrite(fan_mppt, 0);
    if ((senzor2 >= 25.0) && (senzor2 < 35.0)) analogWrite(fan_mppt, 102);
    if ((senzor2 >= 35.0) && (senzor2 < 45.0)) analogWrite(fan_mppt, 153);
    if (senzor2 >= 45.0) analogWrite(fan_mppt, 255);
}

void tempsens_victron_2()
{
#define ONE_WIRE_BUS 5  // DATA senzor teploty DS 18B20
  OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
  DallasTemperature sensors(&oneWire);
  
  sensors.begin();
  sensors.requestTemperatures();
  senzor3 = sensors.getTempCByIndex(0);
  
  Serial.print("Victron 2: ");
  Serial.print(sensors.getTempCByIndex(0));
  Serial.print(" ");
  Serial.print("°C");
  Serial.print("   |   ");
  Serial.println("");
    if (senzor3 < 25.0) analogWrite(fan_victron_2, 0);
    if ((senzor3 >= 25.0) && (senzor3 < 35.0)) analogWrite(fan_victron_2, 102);
    if ((senzor3 >= 35.0) && (senzor3 < 45.0)) analogWrite(fan_victron_2, 153);
    if (senzor3 >= 45.0) analogWrite(fan_victron_2, 255);
}
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Teraz si trocha "šrotujem" hlavu kde tie senzory teploty umiestniť :?: .
Čo sa týka MPPT tak ho umiestním z čelnej strany. Mám odsledované že tam sa hreje najviac. Je viac možností ako to technicky urobiť. Ale kľudne napíšte ak Vás niečo napadne.
A čo sa týka meničov tak to si nie som celkom istý kde by to bolo ideálne.
1. umiestnenie niekde vo vnúti aby monitoroval vnútornú teplotu
2. pripevniť čidlo na toroid
3. pripojiť čidlo na chladič kde sú mosfety

Dík za typy a rady... ;)
Atman
Příspěvky: 103
Registrován: ned úno 13, 2022 7:20 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od Atman »

Môj názor:
- len tak vnútri - meria teplotu vzduchu a nie súčiastok, po spustení ventilátora sa ochladí, lebo nemá tepelnú kapacitu a ventilátory zastanú
- na toroid - ten má obrovskú kapacitu a vyššie teploty mu z princípu nevadia, regulácia nebude vôbec zohľadňovať krátkodobé prehriatia polodičov pri preťažení
- na chladiče mosfetov - čo nabližšie ku polovodiču, nie na okraj chladiča - bude presne reagovať na zaťaženie a bude efektívne chrániť polovodiče pred prehriatím.
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85.
Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh 2x16 280AH
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Dík za odpoveď.
Aj mojím favoritom v tomto rozhodovaní je chladič mosfetov. Teraz už len musím poriadne popremýšľať ako to zrealizovať.
Ešte by som snáď doplnil že som niekde čítal , že riadenie PWM ventilátorov vo Victrone je nie len na základe teploty ale aj na základe aktuálne záťaže.
Možni mi to niekto vyvráti alebo naopak potvrdí.
Momo
Příspěvky: 641
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od Momo »

Díky za inspiraci, já už většinu materiálu dohledal včera večer.

Já potřebuju chladit 3x MP II 48/5000 + 3x MPPT 150/100. Takže 6 teplotních čidel.

Regulaci jsem našel stejnou:
https://dratek.cz/arduino/823-arduino-n ... -klon.html

Adaptéry k regulaci jsem našel dva:
https://dratek.cz/arduino/898-eses-term ... -nano.html
https://dratek.cz/arduino/961-io-shield ... -nano.html

Pořídím s tím šest teplotních čidel?
Na první pohled tam vidím místo pro čtyři čidla. Pak bych chlazení MPPT řídil jenom nejvíce namáhahým jihem.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
sf777
Příspěvky: 39
Registrován: pát črc 07, 2023 9:45 am
Bydliště: Slovensko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6975
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: FVE VICTRON - moja výstavba a skúsenosti

Příspěvek od sf777 »

Program sa dá upraviť ako potrebuješ. Bude potrebné urobiť nejaké zmeny. Teraz su čidla (DATA) zadefinované na pin 3,4,5. Kľudne múžeš zadefinovať aj ďalšie piny.
Arduino nano môžeš priamo napájať 12V. (GND a VIN) POZOR NIE CEZ MIKRO USB !!!
0417  03.01. 2024.png
0417 03.01. 2024.png (36.58 KiB) Zobrazeno 882 x
Len také odporúčanie:
Piny pre čidla si daj A0 až A7 (môžeš si vybrať :mrgreen: )
Piny pre ventilátory si daj D3 D5 D6 D9 D10 D11 (PWM výstupy) (tu na výber veľmi nemáš :mrgreen: )
Odporúčam ti použiť adaptér pre senzory teploty DS18B20, ak nepoužiješ musíš doplniť dodatočný rezistor k čidlám.
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“