Doporučení měniče cca 3kWp pro 2 typy užití (předem díky)

czmazel
Příspěvky: 7
Registrován: pon črc 24, 2023 2:00 pm

Re: Doporučení měniče cca 3kWp pro 2 typy užití (předem díky)

Příspěvek od czmazel »

Uvažuji špatně když v případě chaty na odlehlém místě:(?)


A) bych zvolil ten on-grid s nějakou formou energy control - většinou to řeší proudovým transformátorem připojeným na fázi u hodin.

Když pominu celou problematiku měření směru proudu (tj relativně velkou nepřesnost při použití CT k detekci přetoku).. poněvadž změřit velikost protékajícího proudu CTčkem není vlastně žádný problém, ale zjistit jeho směr, tj přitéká/odtéká už myslím docela je (jestli se nepletu konvenčně se to řeší tím, že se měří zároveň napětí a proud s vysokou periodou a spočítá se posunutí fáze napětí/proud a podle fáze kladná/záporná pak jde proud jedním / druhým směrem ) nemluvě o tom co dělají připojené spotřebiče s průběhem harmonické složky atd a tím úplně křiví přesnost metody

B) bych mávnul rukou nad malými přetoky do sítě pod hranicí přesnosti toho CT a smířil se s tím že pokud se nepletu:
konvenční elektroměr neindikuje směr proudu, tudíž přetok do sítě mi vlastně naúčtuje jako bych tu elektřinu odebral (má prostě jen spotřebu - a přetok tam, nebo zpět nerozlišuje - spotřeba je pro něj i když jde proud opačným směrem)

C) přetoky způsobené ad B bych minimalizoval tím, že když není nikdo na chatě měnič prostě odpojím

Uvažuji nad tím špatně ?

bude lepší fakt jen MPTT tracker se zásuvkou na bojler .. ?
Kodl69
Příspěvky: 1320
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Doporučení měniče cca 3kWp pro 2 typy užití (předem díky)

Příspěvek od Kodl69 »

Bych se vrátil na začátek. Nízkonákladový panely, nízkonákladovej siton, akorát si udělej jednu zásuvku navíc s přepínačem, a z té si uvaříš solární kafe, upečeš solární koleno, a budeš mít jistotu, že to bylo levný, bude to spolehlivý a bude to mít nějakou ekonomiku... Až se ti solaritida zhorší, tak koupíš baterky a axperta, nebo zrovna něco onačejšího.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
eduard22
Příspěvky: 1001
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Doporučení měniče cca 3kWp pro 2 typy užití (předem díky)

Příspěvek od eduard22 »

"A) bych zvolil ten on-grid"
Proč on-grid??? Ty chceš žádat o připojení k síti kvůli přetkům a platit jen revizi 6700kč!?...
Já myslel, že na odlehlém místě chceš ostrovní!!! měnič: off-grid, maximálně grid-free 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Nautilus
Příspěvky: 214
Registrován: sob dub 10, 2021 2:00 pm

Re: Doporučení měniče cca 3kWp pro 2 typy užití (předem díky)

Příspěvek od Nautilus »

czmazel píše: úte črc 25, 2023 4:58 pm pokud se nepletu: konvenční elektroměr neindikuje směr proudu, tudíž přetok do sítě mi vlastně naúčtuje jako bych tu elektřinu odebral (má prostě jen spotřebu - a přetok tam, nebo zpět nerozlišuje - spotřeba je pro něj i když jde proud opačným směrem)
Co je "konvenční elektroměr"? :?:
Příklad ze života:
Dvě odběrná místa.
První - starý neobývaný dům. Elektroměr elektronický, který umí registrovat a zaznamenávat přetoky jako PŘETOKY.
Druhý - relativně nový dům, elektroměr opět elektronický, který sice změří přetok, ale připočte ho do spotřeby a PŘETOK nikde jako takový nezaznamenává.

Druhý případ - výhra pro tvoje úvahy
První případ - průser s možností mastné pokuty za nedovolenou dodávku do sítě. I když budeš mít měnič co "skoro" nic do sítě neposílá, nikdy nevíš co se odehraje mezi fází a nulákem (jak říkají elektromontéři).
jiri
Příspěvky: 3
Registrován: sob srp 05, 2023 7:19 pm

Re: Doporučení měniče cca 3kWp pro 2 typy užití (předem díky)

Příspěvek od jiri »

Používám green boost s 6x270wp pro boiler 150L s 2kw spirálou a naprostá spokojenost cena byla ok 5000. Nepotřebuje připojení do sítě, ráno se rozední a jede. Jediné co by mohlo vadit, že když začne dodávat nad 600w tak se spustí ventilátor, pokud to máte někde v obytné místnosti může to působit otravně. Někde si vyhledejte tabulku kde jsou orientační hodnoty kolik potřebujete panelů k jaké spirále. Myslím že pokud máte 2kw spirálu mělo by stačit těch vašich 10panelu. Tabulka je dostupná u střídaču azo digital solar boost. Mrkněte třeba na tipa.eu / ohřev vody je tam docela pěkný výběr a asi tam budou i schopni poradit odpovídající výrobek. Já to bral přímo od poláka.
Ensferi
Příspěvky: 50
Registrován: sob dub 15, 2023 10:54 am

Re: Doporučení měniče cca 3kWp pro 2 typy užití (předem díky)

Příspěvek od Ensferi »

Co growatt SPF 3000? Cena je přijatelná kort když si ho objednas přímo od výrobce, dodací lhůta je Teda cca 45 dnů ale ta cena je ok, já kupoval novej spf5000 ani ne za 15000 s dopravou a vsema poplatkama.
Odpovědět

Zpět na „Měniče“