Uff, přívod do domu 3f jsem přerušil 4p přepínačem sítí (přepíná se i N mezi N ze sítě a N z měniče!) a přepnu-li tento přepínač sítí na FVE, defacto odpojím celý dům od 3f sítě, mimo 3f zásuvky!!! a ty jsou u mě 3x25A a Kinga - jeho zálohu skrze interní nabíječku, napájím touto 5-tikolíkovou vidlicí s 3x25A ze sítě, ale ve vidlici od Kinga je zapojen jen jeden kolík fáze např L1 +N z měniče + zem z měniče, tedy 1x25A což je dostačující pro mě v rwžimu ostrovu bez povoleného bapasuotojanicek píše: ↑ned zář 24, 2023 12:25 pm RE:
Musí požádat o změnu hl.jističe z 3x40 na 1x25A.
Ahoj,
a jak maš v současé době zapojený ten Axpert King II na 1 Fazi ? ...když máš stale 2 faze ?
Tzn. kde na cestě mězi domovním 3 F jističem a domovní rozvodnou sítí z jednotlivými 16 A jističi ?
Jak jsi zajistil ( překabelovaj 16 A jističe v rozvaděči.... že ti King 2 nyní n a jedne univerzaní Fazi pohání všechny spotřebiče , které byly puvodně určitě rovnoměrně rozhazena na všech 3 fazích..nebo ?
Co jsi udělal s těmi nevyužitýmí 2 fazemi , které jsou mimo King ? Fungují dále ? Jde na ně třeba dát Infuknčí desku na 400 V
Diky za info
Neco podobneho budu take dalet
Oto Janíček
A výstup z Kinga jde tedy do přepínače sítí - do druhých vstupních svorek (Přepínač sítí má logicky na vstupu dvojí svorky - vstup ze sítě a vstup z FVE a na výstupu do domu již jedny) a ty na vstupu z FVE (z Kinga) jsou všechny propojeny mechanicky proklemovány hřebínkem (na tom vstupu přepínače z FVE)
Tedy ta jediná fáze z měniče (+N) se na vstupu přepínače sítí jen proklemuje mechanicky do všech tří okruhů domu. Tak jaképak dvě zbývající fáze???...
A tedy přepnuli na síť zústává zachováno 3f (L1, L2, L3 +N) ze sítě přes přepínač sítí to jde samostatně a přepnuli na FVE (na Kinga) , připojí se dům na tu jednu rozklemovanou fázi na vstupu přepínače sítí - tedy ta 1f z Kinga , řekněme L1 se nasměruje do všech tří okruhů domu (krom 3f zásuvek, ty zústaly připojeny natvrdo (přes jistič) stále přímo na síť!) a tedy při přepnutém přepínačí sítí na FVE jsou všechny 3 okruhy na výstupu přepínače do domu rázem všechny jen L1, L1, L1
To že rozklemuji tu jedinou fázi z měniče do všech tří "fází" (okruhů zásuvek a světel domu) drobným spotřebičům na 230V nevadí (to že je ve všech třech okruzích fázový posun 0 tedy že je to jediná fáze).
Už pochopil? Nenapájím měnič 230V /16A vidlicí s jen 16A jističem ..., ale z původní - k síti stále připojenou ponechanou původní 5tikolíkovou zástrčkou 3x32A za jističem 25A. (jen ve vidlici od měničem - mám jen třílinku a to minimálně 3x4mm! (na delší vzdálenost raději 3x6mm!) a zapojen jen jediný kolík na fázi (+ N a PE)
5-tikolíkovou 3f 32A vidlici proto, že jediná je dimenzovaná na alespoň 25A!!! A má i N. A bacha na to N!!!!!! Proto minimálně 4mm i drát (na větší vzdálenosti raději 6mm!) , neb ze všech tří okruhů domu poteče zpět proud taky jediným nulákem a ze všech tří okruhů ve stejné fázi (sinusoudy s nulovým časovým posunem)