odběr ze sítě vs fáze v domě...

Odpovědět
Karkulka
Příspěvky: 7
Registrován: úte kvě 02, 2023 1:02 pm

odběr ze sítě vs fáze v domě...

Příspěvek od Karkulka »

Ahoj,

Pro vhled do situace: mám dům původně z cca 1904 (+-2 roky), někdy cca 2006 byl na etapy rekonstruovaný tak, že se nejdříve udělalo přízemí, a cca o 10 let později podkroví - a pak jsem to koupil. Loni jsem nechal udělat FVE (měnič GW10K-ET PLUS+ 10kW, 8,55 kW panely a 10,65 kWh akumulátory).

A teď ta svízel. Protože to vznikalo na etapy, rozvodnice dole řeší celý spodek, ale "vršek" dodělávaný dodatečně má z ní jen jeden kabel, a nahoře je rozvodnice č. 2. Dodatečně se nahoře dodělávala stropní klima (jedna větší jednotka, která se snaží udržovat nahoře komfortnější teplotu). Protože to vznikalo takto, nahoru bohužel nevede husí krk, ale je to pod omítkou. Když se dělala FVE, pánové vyměnili spodní rozvodnici, FVE je v technické místnosti která je v přístavbě (takže téměř nejdál od rozvodnice), ale zvládli vyřezat v podhledu dvě díry, a natahat vše skrze podhled, takže nemáme ani lišty. Pravda, u rozvaděče bylo peklo, protože ho měnili, ale s tím se počítalo.

Celý "vršek" je bez zálohy, ale to čert vem, když vypadne elektřina, natáhnu prodlužku zespoda aby mi jel počítač (70 W monitor + počítač, tzn. "kladné nic") - tím že nahoru vede jeden kabel by byl problém s klimatizací, což chápu. Podstatné je že jede kuchyň, technická místnost (kvůli plynovému kotli) a obývák. Ale teď mi trochu vadí, že barák je v podstatě "na jedné fázi", protože když najede třeba lednička, jede pračka, a zapne se mikrovlnka, už vlastně odebírám, byť mám příkonu dost. Protože mám ale do kuchyně separátně dráty pro lednici, separátně pro sporák, separátně pro zbytek zásuvek, tak by teoreticky mohla být lednice třeba na jiné fázi, než sporák nebo mikrovlnka, nebo pračka by mohla být jinde. Samozřejmě se to nevyváží, protože většina těch věcí se "potká" v provozu málokdy, a ten účet za litr za elektřinu mě nezruinuje (a navíc to zaplatím vlastně penězi za prodej elektřiny) - ale realisticky pokud by ty věci byly rozházené, i ten měnič by na tom mohl být lépe, a realisticky i výkup by mohl být o něco lepší, nebo se pletu?

Ještě mě napadlo, že teoreticky bych např. klimu mohl zkusit nějak řešit s wattrouterem (aby se vypla když je moc zátěže jinde), ale to asi vzhledem k zapojení nedám, pokud to teda nepůjde rozchodit bezdrátově. Nebo je to úplně z cesty?

Díky moc na nějaké podněty, jestli je ta úvaha úplně chybně. Chápu, že tohle jsem měl/mohl řešit přímo s firmou, která FVE realizovala, ale fakt je, že i oni si užili - výměna rozvodnice stála za to (vysekat dvakrát větší díru, vše zapravit, natahat do podhledu atd.)
Atman
Příspěvky: 102
Registrován: ned úno 13, 2022 7:20 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: odběr ze sítě vs fáze v domě...

Příspěvek od Atman »

Keďže som funkcionalista a nie dizajnér, osobne by som pokojne hore natiahol doplnkovo v lište 5x4mm a prekopal rozvádzač č.2.
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85.
Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh 2x16 280AH
Karkulka
Příspěvky: 7
Registrován: úte kvě 02, 2023 1:02 pm

Re: odběr ze sítě vs fáze v domě...

Příspěvek od Karkulka »

Atman píše: pon zář 11, 2023 6:53 pm Keďže som funkcionalista a nie dizajnér, osobne by som pokojne hore natiahol doplnkovo v lište 5x4mm a prekopal rozvádzač č.2.
Ahoj, to mě napadlo, ale dole jsou zdi, nad nimi podhled ze sádroše, a horní patro je obložené sádrošem. Tzn. buď bych to musel opravdu celé oblištovat (což znamená lišty opravdu děsivě po domě), nebo řešit jak se vůbec z horní rozvodnice dostat do přízemí - někde tam bude díra, ale musel bych rozbít (znovu) strop dole.

Mně jde spíš primárně o to rozfázování. Že je vršek bez zálohy není optimální, ale zase ten výpadek elektřiny je tak jednou do roka, ty dvě minuty s prodlužkou jsou v pohodě.
brumlaj
Příspěvky: 1533
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: odběr ze sítě vs fáze v domě...

Příspěvek od brumlaj »

Tak patro dej na jednu fázi (a kup JEDNOFÁZOVOU klimu) a spodek dej na ty dvě zbývající fáze. Neřešil bych to.
Nebo nějaký důvod proč Ti nahoře jedna fáze nestačí? (jasně vypadne fáze z DS a jedno patro je neobyvatelné ..... jinak nic?)
Jo a výkup - je to jedno. Nespotřebuješ, přeteče. Že v tu dobu nakupuješ (litr) Ti jak píšeš nevadí.
Karkulka
Příspěvky: 7
Registrován: úte kvě 02, 2023 1:02 pm

Re: odběr ze sítě vs fáze v domě...

Příspěvek od Karkulka »

brumlaj píše: pát zář 15, 2023 3:16 pm Tak patro dej na jednu fázi (a kup JEDNOFÁZOVOU klimu) a spodek dej na ty dvě zbývající fáze. Neřešil bych to.
Nebo nějaký důvod proč Ti nahoře jedna fáze nestačí? (jasně vypadne fáze z DS a jedno patro je neobyvatelné ..... jinak nic?)
Jo a výkup - je to jedno. Nespotřebuješ, přeteče. Že v tu dobu nakupuješ (litr) Ti jak píšeš nevadí.
Mně šlo hlavně o ten výkup. Realisticky pokud mám souběh (mikrovlnka, ohřívač na vodu, pračka, lednička) tak předpokládám, že součtově bych prodával, ale protože je vše na jedné fázi, a ten měnič vyrábí. Kdybych to rozhodil, pak ve všech fázích prodávám "trochu", ale prodávám.

Nebo to chápu špatně?
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 495
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: odběr ze sítě vs fáze v domě...

Příspěvek od pave69 »

Původně jsem myslel, že mám podobnou konfiguraci, ale teď jsem znejistěl. Pokud nahoru vede jeden kabel a tam je klimatizace a "něco málo" navíc, zbytek (pračka, trouba,...) je dole a tam je drátů víc a vedou do rozváděče, tak se to určitě dá rozházet tak, aby na každé fázi bylo něco a celkově to nebyl problém. Navíc mám zkušenost, že i dva velké spotřebiče (dejme tomu pračka a trouba) GW zvládne prakticky bez přetoku na stejné fázi.
Navíc GW umí zálohovat všechny 3 fáze - já mám takhle celý dům. Dá se tam dát jednoduchý přepínač sítí nebo kompletní přepínací automatika třeba přes stykače.
Úplně teď teda nevím, kde je ten problém - že zapojili celý dům na 1 fázi? Nebo je problém to podkroví?
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“