Zapojení backup v TNC síti

tomas
Příspěvky: 316
Registrován: stř črc 06, 2022 12:52 pm

Re: Zapojení backup v TNC síti

Příspěvek od tomas »

Alci5 píše: pon lis 13, 2023 6:59 pm Zdravím,
připojím se s dotazem.Je možno připojit Solax X3 Hybrid G4 na síť TN-C tedy 4 drátově? Z důvodu umístnění střídače mimo dům bych potřeboval připojit kabel přímo za elektroměrový rozvaděč.
Ano je to možné, všechny NN TN-S zdroje jsou dříve nebo později nakonec připojeny k TN-C distribuční síti. Dohoda je, že se díváme od zdroje ke spotřebiči. A když ta energie teče od Solaxu přes distribuční síť až přes trafo do VN tak to projdete tuto trasu - TN-S zdroj - TN-C-S nebo TN-C rozvod v domě/elektrárně - TN-C distribuční síť - TN-S trafo - IT VN síť - TN-C VVN síť atd.... Energie tedy projde minimálně přes jedno rozdělení/sloučení PEN - PE - N. V případě že je elektrárna připojena do TN-C-S tak jsou po cestě tyto místa minimálně dvě. Na tom prvním se spojuje PE s N a vznikne PEN a na tom druhém v trafostanici se to zase rozdělí na PE + N. Většinou je těch míst spojení/rozpojení PEN - PE - N v celé NN síti daleko více, v každé trafostanici pokud je jich více paralelně a vlastně i ve většině odběrných místech.
Díky té dohodě že se na to máme dívat od zdroje, se tak můžeme dívat jak od trafa tak i od Solaxu a vždy to musí být stejné. Začíná to TN-S zdrojem a také i TN-S zdrojem končí a mezi tím je TN-C a TN-C-S.
V těch manuálech k hybridním střídačům je to většinou špatně, Číňané to opisují jeden od druhého stále blbě, tady máme TN-C distribuční síť a tuším že i v celé EU a nuláky musí být spojené na jednom můstku a spojeny s PE. Žádný nulák nesmí plavat ve vzduchu na nedefinovaném potenciálu, to by pak nebyl nulák (nulák nedělá jen modrá barva vodiče) a nebyla by to TN síť a nefungovala by ani ochrana nulováním. Ta varianta Austrálie - Nový Zéland je asi tak nejsprávnější.
Alci5
Příspěvky: 5
Registrován: pon lis 13, 2023 6:31 pm

Re: Zapojení backup v TNC síti

Příspěvek od Alci5 »

Děkuji za obsáhlou odpověď.
Souhlasím s vámi, potřebuji stridač zapojit viz obrázek.
Myslím že je jedno jestli rozdelim PE,N v elektroměrovém rozvaděč nebo přímo u střídače?
Přílohy
20231114_092300.jpg
20231114_092300.jpg (841.99 KiB) Zobrazeno 1546 x
tomas
Příspěvky: 316
Registrován: stř črc 06, 2022 12:52 pm

Re: Zapojení backup v TNC síti

Příspěvek od tomas »

PEN rozdělte v rozvaděči FVE kde budou i svodiče a jištění, toto místo musí být kontrolovatelné a uzemněné, to se ve svorkách střídače dost špatně dělá.
Alci5
Příspěvky: 5
Registrován: pon lis 13, 2023 6:31 pm

Re: Zapojení backup v TNC síti

Příspěvek od Alci5 »

Ano, plánuji přitáhnout ještě zvlášť Cu16 zemění a v rozvaděči FVE udělat PEN můstek.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“