převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Odpovědět
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 870
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
Kapacita baterie [kWh]: 36

převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
neměl by prosím někdo tip na rozumný převodník 485 na ethernet s podporou Modbus? Ideálně něco v krabičce, za rozumné peníze, stačí jeden port. Klidně i z Ali. Moc se mi nechce experimentovat, rád si nechám poradit.
S modbusem nemám zkušenosti, tak se radši ptám.
Díky
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
prehor
Příspěvky: 2
Registrován: ned úno 12, 2023 11:22 pm

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od prehor »

Leží mi na stole nadbytečný Waveshare RS232/485/422 na Ethernet - https://www.waveshare.com/rs232-485-422 ... -eth-b.htm
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 870
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
Kapacita baterie [kWh]: 36

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od redcrown »

SZ
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
Bahora
Příspěvky: 25
Registrován: stř čer 01, 2022 5:15 pm

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Bahora »

Chceš li mít klid a neřešit výpadky komunikace tak kup cokoliv od Waveshare funguje to a v HomeAsistentovi za rok ani jeden výpadek.


Ber verzi s PoE napájením, jde to napájet pak ze zdroje nebo z PoE switche, takže pak do rozváděče nemusíš tahat mimo "internetového kabelu" nic víc.


Kupoval jsem z Alíka Waveshare Průmyslový sériový server s PoE, RS485 na RJ45 Ethernet, TCP/IP
https://www.aliexpress.com/item/1005005345431289.html
V CZ je věčně nedostupný https://rpishop.cz/-seriove-servery/572 ... tcpip.html

PoE switch pro jeho napájení používám https://www.discomp.cz/tp-link-tl-sg108 ... 74119.html pozor standardně max délka UTP kabelu pro PoE je 90m, ale PoE funguje pokud je stěstí na kabeláž i na delší vzdálenosti.
Raww
Příspěvky: 85
Registrován: stř bře 29, 2023 9:25 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Raww »

Já používám toto: USR-DR302
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
ESS v síti E.On
Bahora
Příspěvky: 25
Registrován: stř čer 01, 2022 5:15 pm

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Bahora »

Raww píše: pát říj 27, 2023 8:27 pm Já používám toto: USR-DR302
mám dva a komunikace vypadává, vidím to v logu HomeAssitenta, ty druhé to nedělají
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 870
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
Kapacita baterie [kWh]: 36

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od redcrown »

Kluci, díky za tipy. S výběrem to pomůže.
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 870
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
Kapacita baterie [kWh]: 36

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od redcrown »

prehor píše:Leží mi na stole nadbytečný Waveshare RS232/485/422 na Ethernet - https://www.waveshare.com/rs232-485-422 ... -eth-b.htm
Psal jsem SZ, dej vědět...
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
tafx
Příspěvky: 77
Registrován: sob črc 23, 2022 9:59 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od tafx »

Ještě upozornění k tomu odkazvanýmu Waveshare - jednou za cca 2 měsíce mi načte špatnou hodnotu řádově jinou. Zatím jsem nepátral, proč k tomu dochází, ale ošetřim to nastraně příjmu v HA omezením hodnot rozsahem. Načítám data z elektroměru SDM. Je to nepříjemný, protože je to hodnota přenesené energie, která pak rozhodí statistky. Ale aspoň si toho všimnu, když mi to hlásí jeden den 100násobnou spotřebu...
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, GW10K-ET, 12,8 kWh BYD, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, Citroen E-C4, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 870
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
Kapacita baterie [kWh]: 36

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od redcrown »

Kluci, pořád se mě nedaří rozjet komunikaci modbus přes převodník Waveshare RS232/485/422 TO POE ETH (B) do Solax RS485.
Snažil jsem se zapojit správně linku A a B, ale pochybnosti jsou nějaké vždy. Převodník bliká jakože posílá do 485, ale žádný paket už nepřijme. Poškodí se něco, kdybych zkusil zaměnit drát A a B? Prostě nechápu, kde může být problém.
díky za rady.
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
Kodl69
Příspěvky: 1333
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Kodl69 »

nepoškodí. metoda pokus omyl je při zapojování RS485 praxe :)
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Bahora
Příspěvky: 25
Registrován: stř čer 01, 2022 5:15 pm

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Bahora »

pak otázka zda má Solax terminovaný konec rezistorem a nebudeš ho muset přidat sám.
Mex
Příspěvky: 284
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Mex »

A nemáš chybu na druhé straně?
Čím a jak to TCP/IP zpracováváš ?
A máš správně nastavené parametry na straně té RS485? U některých převodníků se to musí nastavit servisním programem, neumí si to předat nastavení protokolem RFC2217.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 870
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
Kapacita baterie [kWh]: 36

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od redcrown »

už jsem zkusil kde co.
1) prohodit vodič A a B jsme zkusil a prokazatelně se to zhoršilo. Na převodníku už ani neblikala zelená LED ACT na lince 485. Takže si myslím, že původní zapojení bylo správně.
2)Terminovat konec jsem nezkoušel, 485 kabel je dlouhý cca. 2m. Jestli to je potřeba i pro krátké kabely, můžu ještě zkusit, zkusím nastudovat problematiku.

zapojení je HA -> Waveshare RS232/485/422 TO POE ETH (B) -> Solax X1 boost G4.
Na straně HA používám poměrně slušně zdokumentovanou integraci https://github.com/wills106/homeassistant-solax-modbus , kde autor píše, že pokud k chybě "unrecognized inverter type - serial number : unknown", tak že je velice jistě chyba na straně nefunkční komunikace modbus. Tomu napovídá i LED status na převodníku.
Převodník je poměrně dobře popsaný v doku k intergraci, https://github.com/wills106/homeassista ... tion-Notes , kde jsem i nastavení pomocí "vircom" tool udělal snad správně. Jen u přesně tohoto typu není potvrzená funkčnost pro tuto aplikaci.
Parametry jsem nastavil snad dobře, reps. v Solaxu nejsem schopen najít v menu ani v aplikaci nastavení 485. Je tam jen nastavení adresy. To jsem i cvičně nastavil na jinou adresu, ale stále nic. Jsem si ale jistý, že slave adresu mám v intagraci i Solaxu stejně.
Někde i píšou, že je potřeba zapnout komunikaci na straně solaxu. To bohužel v menu taky není. Může to ale být tím, že toto je generace G4, která je ještě docela nová, často se popisuje G3. Prostě ke komunikaci 485 tam mají jen nastavení adresy.
Pro fyzické zapojení na straně Solaxu používám návod https://www.solaxpower.com/uploads/file ... ual-en.pdf , kde na str. 31 mají snad úplně jasné zapojení. Dokonce jsem pro jistotu i propípal kabel s RJ45 konektorem.
ještě přikládám návod k obsluze 485 pro tento typ měniče. Odrážím se od tohoto trobleshootingu:
if all is well, the PWR LED should be red, the LINK LED should initially be green and become permanently blue as soon as HA has made the connection. The ACT LED should be off most of the time but should flash green (send) and blue (receive) briefly every 15 seconds (the default polling interval). From the waveshare documentation:

If the Link light is not green, the network cable is not connected properly, please check the network cable.
If the Link light is not blue (only consider the TCP working mode), the host computer software does not have a serial port The server establishes a connection, please consider whether the IP address is configured in the same network segment.
If the Active light is green, it means that the network port is sending data, but there is no serial device returning data. Please check whether the baud rate is configured properly and whether the RS485 positive and negative are connected reversely
Tady na tom podle mě končím.
Jak ale dál.
Díky za tipy. Už brzy mě ale odvezou do Bohnic.
BTW, vůbec nechápu, jak se může stát 485 světovým standardem pro robustní komunikaci, když je běžná praxe zapojovat "polaritu" metodou pokus omyl. Že to tak v praxi je a že tento standard nemá dořešené konektory, barvy vodičů apodl. jsem se už dočetl. Prostě nechápu.
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
Bahora
Příspěvky: 25
Registrován: stř čer 01, 2022 5:15 pm

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Bahora »

Modbus je jednoduchý, barva kabelů je fuk, jedenu svorku A kabelem propojíš do druhé svorky A .... to samé B stačí na to zvonkový KROUCENÝ drát.

Pak mne napadá zda máš opravdu kabel s RJ45, tedy CAT5 a podobná a nebo jen v RJ45 nacvaknuté dva dráty a nezakrouceny z důvodu rušení a nechatáš něco z měniče cestou "pak by ten drát fungoval jako anténa"

WaveShare má jako modbus server nastaveno TCP IP a port a chodí na poprvé, obzvlášť v POE verzi :)

Pak vezmeš modbus zařízení, nastavíš seriovku shodně s převodníkem a nastavíš mu adresu/id na sběrnici

Pak vezmeš tabulku registrů a vybereš ten co tě zajíma a vepíšeš do konfigurace HomeAssistenta /homeassistant/configuration.yaml
restartuješ a musí to běžet.

Jinak došlo k dost podstatné úpravě "update 2022.4.7" v modbus systému HA a vypustili některé volby, možná ti pak tvá integrace na tom havaruje doc zde https://www.home-assistant.io/integrations/modbus

Tady máš ukázku funkční konfigurace WaveShare převodníku s modbus elektroměrem.
Zkus prvně načíst registr bez té integrace ať zjistíš co ti havaruje.
Adresu a registr si uprav dle tvého zařízení.

modbus:
- name: "WaveShare_102"
delay: 5
timeout: 5
type: tcp
host: 192.168.0.102
port: 502

sensors:
- name: DDSU666 Volts
scan_interval: 10
unit_of_measurement: V
address: 0x2000
input_type: input
slave: 1
precision: 2
data_type: float32
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 870
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
Kapacita baterie [kWh]: 36

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od redcrown »

Díky za rady. Modbus TCP jsem minulý týden rozběhl do Shelly a to fachčí. Kabel jsem nacvakl sám, je to modrá/modrobílá, takže jeden kroucený pár.
Ještě to zkusím bez integrace.
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
Bahora
Příspěvky: 25
Registrován: stř čer 01, 2022 5:15 pm

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Bahora »

Ted jsem se dokopal v rozvaděči zapojit nový převodník WaveShare TCP Modbus a zapojit za sebe tři osazené jednofázové Eastron 120 modbus elektroměry. V Home Assistentovi tak mám dva Modbus TCP servery od Waveshare a načítá oba v pohodě včetně těch řetězených.
Na tom původním převodníku je DDSU666.04 který v manuále vyžaduje terminovat sběrnici 120ohm rezistorem pokud je koncový a jede i bez terminace na cca půlmetru. Vše připojeno na kroucené originální telefonní dvojlince :)
Snímek obrazovky 2023-11-17 224947.png
Snímek obrazovky 2023-11-17 224947.png (71.65 KiB) Zobrazeno 2610 x
Industrial-Modbus-MQTT-JSON-serial-server-RS485-to-RJ45-Ethernet-TCP-IP-to-serial-rail-mount.png_ (1).jpg
Industrial-Modbus-MQTT-JSON-serial-server-RS485-to-RJ45-Ethernet-TCP-IP-to-serial-rail-mount.png_ (1).jpg (32.76 KiB) Zobrazeno 2607 x
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 870
Registrován: čtv dub 08, 2021 6:07 pm
Bydliště: Jizerky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
Kapacita baterie [kWh]: 36

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od redcrown »

Konečně se podařilo rozřešit problém. Třeba to někomu pomůže, zkusím napsat, co všechno bylo špatně.
1) zcela špatně jsem pochopil princip modbus tcp a modbus RTU. Myslel jsem si, že když zařízení pracuje na 485, tak že už ze strany PC komunikuji jako RTU a že převodník dělá jen zprostředkování fyzické vrstvy po ethernetu. Nyní tomu rozumím tak, že protokol ze strany PC je modbus TCP a převodník dělá jak převod fyzické vrstvy, tak i překlad protokolu. Takže nastavení musí být modbus TCP. Možná věci nazývám špatnými jmény, ale snad je srozumitelné, co tím myslím.
2) nefunguje integrace. Když jsem zkusil nastavit přímé vyčítání registru, tak to se správným nastavením protokolu funguje. Proč tak populární integrace u mě nefunguje, to opravdu netuším. Pro tento měnič by to ale nějakou podporu mělo mít. Neřeším, nepotřebuji.
3) měnič musí být nejen zapnutý (na displeji cosi svítí), ale musí mít nenulový FV vstup, tak aby trvale svítila kontrolka PV vstupu. Když spadne FV vstup na nulu, tak se měnič sice nevypne úplně, ale přestane posílat správné hodnoty. Takže např. hodnota síťového napětí je nulová. Úplně tomu nerozumím, proč tak číňan šetří a co vlastně šetří, ale budíš. Podle mě je to nešikovné a je to škoda. Tento bod jsem ale tušil, tak jsem to již při prvních testech měl zapnuté. Protože jsem taky chtěl zkusit oživit měnič z lab. zdroje.
Všem děkuji za snahu pomoci.
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
romaning
Příspěvky: 7
Registrován: pon lis 07, 2022 8:03 am

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od romaning »

Poprosím o radu jak připojit převodník (asi jich časem bude více, dotazů)
rozhodl jsem se pro doporučovaný převodník RS485 s PoE (obrázek předchozí příspěvek)
Nejsem si ale jistý kam ho připojit do střídače. na jaký port? DRM? vedle je ještě svorkovnice, kde je označení Meter A, Meter B,
podle popisu v manuálu, použít tu svorkovnici
připojeni_meter.jpg
připojeni_meter.jpg (72.29 KiB) Zobrazeno 368 x
připojeni_meter2.jpg
připojeni_meter2.jpg (56.37 KiB) Zobrazeno 368 x
připojeni_meter3.jpg
připojeni_meter3.jpg (24.22 KiB) Zobrazeno 356 x
na YT jsem viděl video, kde tento převodník zapojoval a bral ze střídače i napájení převodníku (+13V, GRN) - neměl verzi PoE
pokud to zapojím jen na meterA a meterB tak to s PoE bude stačit? druhá strana převodníku jen RJ45 do sítě?

Solax X1-Hybrid-3,7-D-E (zřejmě G3-podle nabídky)

případně, bylo by možné použít přídavnou desku pro Raspberry?
https://rpishop.cz/automatizacni-karty/ ... -phat.html


Děkuji
Mex
Příspěvky: 284
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Mex »

Ten konektor by měl být označený COM nebo COM/LCD (podle verze měniče).
Měniče G3 a G4 to mají různě, a mají na tom konektoru i jinak rozmístěné piny.

Můžeš použít i ten RS485 HAT.
Ale stejně tak můžeš použít i nejlevnější USB/RS485 adaptér, jako např. nějaký takový:
https://vi.aliexpress.com/item/1005003032516569.html
Pak se tím můžeš spojit s měničem jak z RPi, tak třeba z PC.

Pokud ale v měniči máš WiFi dongl, tak můžeš komunikovat i jen po WiFi a řádné dráty tam tahat nemusíš.

Pokud použiješ ten Waveshare s PoE, tak ten je napájen ze strany Ethernetu. Buď pomocí PoE nebo externím adaptérem.
Ze strany měniče už napájení není.
romaning
Příspěvky: 7
Registrován: pon lis 07, 2022 8:03 am

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od romaning »

Přes wifi dongle jsem to zkoušel, ale nepovedlo se mi to
Snažil jsem se přidat integraci modbus od wills106
https://github.com/wills106/homeassistant-solax-modbus
v tomto videu je to pěkně ukázáno. Ale v nastavení (app) jsem možnost modbus vůbec nenašel a instalace nedoběhla
https://youtu.be/BN4JxKINCW0?si=MTzcW35jIASzJB_U
wifi dongle jsem nastavil na pevnou IP adresu, a verze by měla být V3.010.16

(dá se nějak zjistit jestli máme G3, nebo G4? na štítku toto není uvedeno. jen Solax X1-Hybrid-3,7-D-E)
edit: tak jsem to našel v cloud app typ měniče: X1-Hybrid-G3
romaning
Příspěvky: 7
Registrován: pon lis 07, 2022 8:03 am

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od romaning »

ještě k propojení přes wifi

v popisu integrace modbus je uvedeno:
SolaX PocketWiFi 3.0
Pocket WiFi 3.0 with Firmware V3.004.03 and above is only officially supported.
SolaX only mentions Gen4 Hybrid, other inverters may work?

Znamená to, že pro G3 to přes wifi nepůjde?
Mex
Příspěvky: 284
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: převodník Modbus 485 na ethernet TCP/IP

Příspěvek od Mex »

Podle mě to musí jít i pro G3.
Minimálně třeba se starší verzí integrace.

Navíc celá ta spolupráce HA s měničem jede po Modbusu. Tady po otevřeném protokolu, kde je známá mapa registrů.
Takže třeba si upravit tu integraci tak, aby fungovala s Tvým měničem, by nemusela být žádná raketová věda.

Kdyby to bylo moje a měl bych to řešit, tak bych si na PC nainstaloval nějaký otevřený Modbus klient.
Třeba RMMS od nějakého Poláka, který je podle mě šikovný a dobrý.
https://en.radzio.dxp.pl/modbus-master-simulator/

A pomocí toho klienta bych rozchodil a ověřil komunikaci s měničem.
Takhle na PC s otevřeným klientem máš mnohem lepší podmínky pro pokusy.
Teprve až by mi to fungovalo tady, bych se snažil to natlačit na HA.

Desclaimer: praktickou zkušenost ale s generací G3 nemám. V ruce jsem měl vždy jen G4.
Nicméně bylo by fakt zvláštní, že by to u G3 nefungovalo podobně.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“