Prodávají se kožichy na motor, dále jen o autu, prý motor nevystydne do druhýho dne. Co napadá mě, je udělat odbočku z chlazení motoru vodou a tou ohřívat co je třeba. No, a proud z alternátoru k tomu.
Ovšem vzhledm k dotované el.energii, jak říkají "skunkci" se to asi moc vyplácet nebude.
Časy kdy se prodával v supermarketech olej za 15,-Kč oproti naftě za 38,-kč, jsou už pryč. Pak by se to vyplatilo.
Elektrocentrala - vyuziti odpadniho tepla
Re: Elektrocentrala - vyuziti odpadniho tepla
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Ono těch možností je mnoho,jen je problém v tom,že to není ke koupi a každý si to musí udělat sám a navíc to chce dostatečný prostor a to jak tak koukám nikdo k dispozici nemá,takže většina nekomerčních řešení není pro většinu realizovatelná.Málokdo má chut do něčeho investovat,pokud nevidí rychlej zisk a pokud možno s co nejmenším úsilí.
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
Dumi uvažuje stejně jako já před lety. No, dnes bych, pokud už bych do toho šel, použil nějaký menší spolehlivý vodou chlazený motor s dobrou tepelnou účinností, který dobře snáší LPG, třeba ZWE186, na vrakovištích by být měly, vyrábějí se už docela dlouho. Samozřejmě směšovač a klasická automotive LPG přestavba, jednotka třeba Stag nebo Prins, ono to je stejně všechno tak nějak na jedno brdo. Proč motor s dobrou tepelnou účínností? Abych poměr mezi vyprodukovanou elektřinou a teplem neměl 1:3, ale dejme tomu 1:2, samozřejmě bych ho držel někde v pásmu kolem 30 - 40 % jmenovitého výkonu.
Další zajímavou možností je od hřídele toho motoru pohánět kompresor tepelného čerpadla napřímo.
Další zajímavou možností je od hřídele toho motoru pohánět kompresor tepelného čerpadla napřímo.
Obávám se, že účinnost přeměny mechanická-elektrická je natolik vysoká, že použít dnes hotové elektrické TČ s vysokou účinností bude mít vyšší tepelný zisk na výstupu než nějaký bastl spalovací motor-kompresor. O životnosti kompresoru při spojení s vibrující klechtačkou lze také vést polemiky.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Je tam ale jeden takový malý problém,únik chladiva kolem té hřídele,u autového tepelka to není moc ale u stabilních chladících boxů to bylo i dost,ale pokud máte zdroj náplně a dovedete si to naplnit sám,jde to a ůčinnost je vysoká pokud se do toho ještě zapojí odpadní teplo z motoru a surový olej se ještě dnes dá sehnat levně,jen se musí kupovat ve velkém objemu,nejlépe prý tak kubík do plastového kontejneru,pak nechat rok odstát a zvrchu bez filtrace stočit,trochu předehřát a je to.unicast píše: ↑sob pro 23, 2023 1:03 pm Dumi uvažuje stejně jako já před lety. No, dnes bych, pokud už bych do toho šel, použil nějaký menší spolehlivý vodou chlazený motor s dobrou tepelnou účinností, který dobře snáší LPG, třeba ZWE186, na vrakovištích by být měly, vyrábějí se už docela dlouho. Samozřejmě směšovač a klasická automotive LPG přestavba, jednotka třeba Stag nebo Prins, ono to je stejně všechno tak nějak na jedno brdo. Proč motor s dobrou tepelnou účínností? Abych poměr mezi vyprodukovanou elektřinou a teplem neměl 1:3, ale dejme tomu 1:2, samozřejmě bych ho držel někde v pásmu kolem 30 - 40 % jmenovitého výkonu.
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
Procházím internet a stále uvažuji, jak navázat na práci svého otce. V příloze jsou fotky naší kogenerační jednotky, kterou jsme spolu dávali dohromady v roce 1996-1998. Pracovala několik let - motor Favorit, elektrický výkon 22 kW a výroba tepla asi 43 kW. Byla to víceméně kopie systému TEDOM 22kW, ale upravili jsme si některé části. Klíčová funkce je spalinový výměník. Jen využití tepla z motoru je málo, to není ekonomické. Spalinový výměník jsme si si vyrobili doma sami. Bylo tam asi 25 trubek délky cca 1,5 metrů. Fungoval perfektně. Výměník voda/voda byl koupený. Generátor Siemens asynchronní třífázový s otáčkami 3070 ot/min - dvoupolový stroj, přepínání Y/D. Automatiku jsem navrhoval a vyráběl sám. Pohon na zemní plyn. Celková účinnost větší než 85%. Směšovač měl servořízení. Chybělo dodělat pouze regulaci druhé osy a mohl to být top produkt - dva stupně volnosti. Zapalování jsem měl také vymyšlené procesorové, ale fungovalo perfektně na stole, ale v mašině ne. Nějaké šílené rušení blokovalo procesor a nedokázal jsem to tehdy odrušit. Zkoušel jsem optočleny, filtry napájení, nic nepomáhalo. Pak jsem to vzdal. Ale myšlenka, schéma a i program stále je.RadarS píše: ↑pon pro 19, 2022 6:13 am Pamatuju si, že někdy před cca 30 lety byla v TV reportáž (v Receptáři s Přemkem, nebo v něčem podobném) o chlapíkovi, co si dal do sklepa motor z Favorita, na kterém měl napasovaný generátor a na chladicí okruh motoru měl napojené topení v domě. Zda to krmil benzínem nebo LPG si už jistý nejsem. Z dnešního pohledu samozřejmě určitě hrozná spotřeba a hlavně veliký tepelný výkon. Ale jinak kogenerace jak se patří
Holt, česká hlava a šikovné ruce si poradily vždycky se vším...
Dnes bych tu centrálu dělal jinak. Uvažuji o parní verzi a možnosti topit tam jakýmkoliv bioodpadem, dřevem. Kdo by do toho šel? Potřebuji strojníka, kdo rozumí strojařině, umí dělat na fréze, vrtačce, soustruhu, svařovat? Já rozumím elektrice, programování, automatizaci, měření. Ideu mám, ale nemám vybavení, jaké měl otec. Celou kogeneračku mám, jen bych ji předělal na páru.