FV ohřev vody - lze mít i výstup na 230V ?

Odpovědět
mirek53
Příspěvky: 1
Registrován: ned úno 04, 2024 10:14 pm

FV ohřev vody - lze mít i výstup na 230V ?

Příspěvek od mirek53 »

Zdravím a obracím se na místní komunitu s laickým dotazem. Jen doufám, že nebudu pro neznalost základů fotovoltaiky hned uvržen do věčného zatracení :D .
Rád bych si pořídil FVE pro ohřev vody v boileru. Tam se nabízejí sestavy s výkony cca 2,5 kWp. Mám ale takou představu, že pokud nebudu chtít zrovna ohřívat vodu, tak bych to použil třeba na filtraci bazénu nebo na lednici, prostě na něco s elektromotorem. A tady narážím na omezení, že na dodávané zařízení lze připojit jen odporovou zátěž.
Moje laická představa je, že bych na tom střídači/regulátoru kromě MPPT připojení k bojleru mohl přepnout na další výstup třeba 230V/2A, který když svítí slunce dostatečně tak funguje a když svítí málo tak se odpojí. Nechci žádné baterie. Je to nějak řešitelné, za rozumné peníze? Dík.
brumlaj
Příspěvky: 1510
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: FV ohřev vody - lze mít i výstup na 230V ?

Příspěvek od brumlaj »

Výkon panelů je po většinu roku značně proměnlivý.
Existuje regulátor který umí přepnout napětí na DC výstup. Takže Ti zbývá najít něco, co by roztočilo motor bez akumulátoru a mělo ochrany aby to ten motor nespálilo když nebude dostatečný výkon na točení motorem. Zvlášť lednička (kompresorová) Tě odmění když ji budeš zapínat v rytmu svitu slunce. Zapomeň na to co jsi napsal! Ne nadarmo je rozdíl v ceně akumulace do vody kterou zvažuješ a plnohodnotným řešením. Mezi tím nic není. Jen kapacita akumulátoru dále pak výkon a kvalita měniče vhodného pro pro motory.
tomas
Příspěvky: 304
Registrován: stř črc 06, 2022 12:52 pm

Re: FV ohřev vody - lze mít i výstup na 230V ?

Příspěvek od tomas »

Toto umí motory i odpory:
https://gbc-solino.cz/headpage/off-grid ... -cerpadel/
Pozor ale na to že otáčky motoru se budou měnit podle aktuálního výkonu panelů. Čerpadlo filtrace by s tím mít problém asi nemělo, ale lednice z toho asi nebude nadšená, může mít problém rozběhnout kompresor.
A je to třífázové, nevím jak se to chová s jednofázovým zatížením, pokud tam je vůbec nulák - střed. Jinak by se musel vzít ze středu panelů. Ale to jsem netestoval. Jinak ještě transformátor D/Y.
Lepší si pořídit klasickou On-Grid nebo hybrid s akumulací než tyto neefektivní systémy na generování odpadního tepla v létě. Já to odmítám dělat, protože vím, že s tím bude málo kdo plně spokojený a že to stejně budou chtít neustále předělávat a připojovat na to další spotřebiče až na konec to stejné skončí u on-gridu nebo hybridu jen to bude ve výsledku zbytečně hodně drahé. A pokud nevyhovíte, tak budou šířit pomluvy atd....
eduard22
Příspěvky: 1001
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: FV ohřev vody - lze mít i výstup na 230V ?

Příspěvek od eduard22 »

Ty levny měniče co se většinou používaj puze pro ohřev vody nemaj sinusový výstup!.
Pořiď si plnohodnotnou poloostrovni FVE. Ta muže tahnout celej dum i bojler 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Odpovědět

Zpět na „Regulátory“