Jištění Axpert king1
Jištění Axpert king1
Zdravím axperťáky,
Mám prosbu o raduBude vyhovovat když budu přívod z ds do axperta jistit jističem 23A a vývod k rozvaděci jističem 20A?V rozvaděči mám max jištění 16A.
Stačí tam dát jističe nebo by tam měl být chránič?Jak je to ok????
Předem dík
Mám prosbu o raduBude vyhovovat když budu přívod z ds do axperta jistit jističem 23A a vývod k rozvaděci jističem 20A?V rozvaděči mám max jištění 16A.
Stačí tam dát jističe nebo by tam měl být chránič?Jak je to ok????
Předem dík
Re: Jištění Axpert king1
Před axperta chránič dát nemůžeš ale Na výstupu z něj musí být, hlavně za chráničem už nikde nesmí být spojený nulák s PE
Před axperta chránič dát nemůžeš ale Na výstupu z něj musí být, hlavně za chráničem už nikde nesmí být spojený nulák s PE, takže , jistic min 25A před axperta, na vystup jistic 20A pak proudovy chranic 25A a pak jednotlive okruhy přes svoje jističe
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Může! Jen doporučuji méně citlivý: 0,1A.
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned srp 13, 2023 3:02 pm, celkem upraveno 2 x.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
Jdeli o Axperta o 5kW výkonu na výstupu, je 20A jistič málo! Alespoň 25A a pak chránič 40A Typ B 0,03A (minimálně Typ A, lepší než žádnej..., ale rozhodně ne Typ AC!)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
Jo a na 25A dimenzovat samozřejmě i dráty! Nestačí jen 2,5mm... Chránič může být o kombi - chráničojistič 25A charakteristika B, typ minimálně A!
No chránič na výstup dát nemůžu.V domě mám několik obvodů v provedení TN-C .Je to pro zásuvky 2,5 Cu .Do sekání nových rozvodů se mi moc nechce.Myslel jsem že by bylo možné výstup z měniče mít v TN-C jistit ho 25A jističem"b" a rozdělit to až v rozvaděči na část která bude TN-C a nové rozvody v TN-S. Rozvaděč by tedy byl v TN-C-S
Podle normy to nebude, ale půjde to. Můžeš spojit vstupní a výstupní N vodič do Kinga. Bod rozdělení si můžeš udělat až za ním a že N bude PEN, to ten měnič řešit nebude (samozřejmě je potřeba zapojit tentýž vodič i na PE svorku měniče). Před Kinga bych v takovém případě proudový chránič rozhodně nedával, odpojil by i ten PEN a to, narozdíl od nedodržení povoleného jmenovitého průřezu PEN vodiče, už by problém byl.
Počítej s tím, že revizí to samozřejmě neprojde ani náhodou, ale je vhodné se té normě alespoň co nejvíc přiblížit, vodiče dimenzovat velkoryseji atd.
Počítej s tím, že revizí to samozřejmě neprojde ani náhodou, ale je vhodné se té normě alespoň co nejvíc přiblížit, vodiče dimenzovat velkoryseji atd.
-
King je měnič Ostrovní. Není jeho výstup připojen paralelně k síti ale pouze do domu! Tak proč do toho motáte vstupní N???... Ze sítě je napojená trvale pouze jeho nabíječka a je galvanický oddělená od výstupu. Není to de facto vstup do mě niče jako takový u hybridu a ongrid měničů Opakuji je to jen vstup pro nabíječku! A bypass Ať raději zakáže aby se mu to nepropojilo se sítí aby to bylo košér ( Pak žádnou revizi nepotřebuje) tedy propojovat N sítě ( vlastně to ani není nulák máli TN-C, ale PEN!) s N výstupu?... Bude mu pak lítat fíčko na výstupu na té části TNS! Navíc nedodrží podmínkou galvanického oddělení od sítě!!! Bude si holt muset udělat nové nezávislé uzemnění pro tu část TN-S.
Naproti tomu výstup měniče ma uvnitř N a P spojený - de facto jde z něj PEN a tam si pak udělá bod rozdělení kdekoli
Naproti tomu výstup měniče ma uvnitř N a P spojený - de facto jde z něj PEN a tam si pak udělá bod rozdělení kdekoli
Dělat nezávislé nové uzemnění mě přijde jako nesmysl.Zem je jenom jedna a akorát bych si tak vytvořil rozdíly potenciálu.
-
Tak myslel jsem že za Fi chráničem je N a PE a ne PEN... To PE může být propojeno s PEN leda před Fi chráničem!
A všechny země (PE) mohou být spoujeny a raději i další přizemnění v blízkosti sběrnice PE rozvaděče i podružného, kor když je to výstup z ostrovního měniče! A další a další přeizemnění není nikdy není na škodu!
Nemyslel jsem samostatnou jako "izolovanou" zem , ale samostatnou sběrnici s PE (a tu raději přizemnit , přizemnit a ještě jednou přizemnit! To proto, aby se z PEN nezanášelo napětí do PE sběrnice a na všechy zemnicí kolíka atak pláště spotřebičů, neb i vedení PEN teče zpětný proud neb PEN je uzemněno až kdoví kde na druhým konci baráku, nebo až u sloupu... a vedení PEN má taky nějaký odpor!) a samostatnou sběrnici N za Fi chráničem!
Snad je to nyní jasnější. I když složitěji vysvětlené na 1. pohled, co?
Nevím, co na to norma, ale za jistič můžeš ušetřit peníze a dát tam jen chránič, pokud ti to tedy dovolí síť (TN-C/TN-S).
vysvětlení:
O výkon se připravit nechceš, takže pokud může dát měnič 5 kW / 230 V = +- 22 A. Takže kabel musí být dimenzovaný pro tento proud.
Jistič je tam na prd, protože jistič 20 ani 25 A nikdy nevybaví. Ono 20 A jistič nevypne hned jak je tam 21 A. Jistič s charakteristikou B reaguje rychle (zkratová spoušť) až na 3-5x násobek jmenovité hodnoty a těch 3x20= 60 A z toho měniče prostě nevyždímeš. Pak je tam tepelná spoušť (přetížení kabelu z příliš mnoho spotřebičů), která ale reaguje až po několika (desítky) minutách, dle toho, o jak moc je to přetížení. A tolik minut přetížení měnič, zejména HF typu, nevydrží tak jako tak.
https://elektrika.cz/obrazek/vypinchar.gif
Pokud tedy nenapojuješ měnič na starý rozvod tenkým drátem, kde je omezení dáno tím průřezem vodiče, třeba na těch 16 A pro zásuvky, tak odpovídající jistič u ostrovního měniče (či měniče s dvojitou konverzí jako je king), nemá nikdy šanci vybavit. Měnič spadne do chyby dřív.
vysvětlení:
O výkon se připravit nechceš, takže pokud může dát měnič 5 kW / 230 V = +- 22 A. Takže kabel musí být dimenzovaný pro tento proud.
Jistič je tam na prd, protože jistič 20 ani 25 A nikdy nevybaví. Ono 20 A jistič nevypne hned jak je tam 21 A. Jistič s charakteristikou B reaguje rychle (zkratová spoušť) až na 3-5x násobek jmenovité hodnoty a těch 3x20= 60 A z toho měniče prostě nevyždímeš. Pak je tam tepelná spoušť (přetížení kabelu z příliš mnoho spotřebičů), která ale reaguje až po několika (desítky) minutách, dle toho, o jak moc je to přetížení. A tolik minut přetížení měnič, zejména HF typu, nevydrží tak jako tak.
https://elektrika.cz/obrazek/vypinchar.gif
Pokud tedy nenapojuješ měnič na starý rozvod tenkým drátem, kde je omezení dáno tím průřezem vodiče, třeba na těch 16 A pro zásuvky, tak odpovídající jistič u ostrovního měniče (či měniče s dvojitou konverzí jako je king), nemá nikdy šanci vybavit. Měnič spadne do chyby dřív.
-
Já kupříkladu mám za měničem tavnou pojistku 25A a to si píš že ta přehoří dřív
Ještě dodávám že mladej mi nedávno pustil hever s autem na dvoulinku od lampy a procvaknul ji... nevím jestli se nejdřív zkratovala fáze na rám heveru nebo jestli zkratoval fázu s nulákem A taky nevím jestli vyhodil dříve nadproudové jistič nebo chránič neb tam mám za pojistkou kombinovaný chráničostič 25Aale cvaklo to vybavil dostatečně rychle a měnič přežil
Četl jsem tady zhruba před rokem že si přivřel někdo kabel do dveří a měnič nepřežil!
Ještě dodávám že mladej mi nedávno pustil hever s autem na dvoulinku od lampy a procvaknul ji... nevím jestli se nejdřív zkratovala fáze na rám heveru nebo jestli zkratoval fázu s nulákem A taky nevím jestli vyhodil dříve nadproudové jistič nebo chránič neb tam mám za pojistkou kombinovaný chráničostič 25Aale cvaklo to vybavil dostatečně rychle a měnič přežil
Četl jsem tady zhruba před rokem že si přivřel někdo kabel do dveří a měnič nepřežil!
Pokud ta pojistka reagovala, tak to by mě zajímalo jakou má charakteristiku. Plus je pak možnost, že to byl zmetek Pro běžnou charakteristiku pojistky gG je tento graf:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... U&usqp=CAU
takže si tam snadno najdeš, kolik musí měnič dodat a po jakou dobu, než má zareagovat.
Posílal jsem odkaz na graf s charakteristikou, kterou musí jistič splnit. Nesmí vybavit dřív, to je vada. Nesmí vybavit později, to je vada. Pro 3-5x jmenovitý proud je to oro 20A/char B potřebný proud 60až100A tedy cca 15 až 25 kW. Kolik má king přetížitelnost?
Chránič i chráničojistič funguje naopak spolehlivě, protože má už při 0.03A reakci nejdéle do 30 ms a to měnič bez problému zvládne.
takže si tam snadno najdeš, kolik musí měnič dodat a po jakou dobu, než má zareagovat.
Posílal jsem odkaz na graf s charakteristikou, kterou musí jistič splnit. Nesmí vybavit dřív, to je vada. Nesmí vybavit později, to je vada. Pro 3-5x jmenovitý proud je to oro 20A/char B potřebný proud 60až100A tedy cca 15 až 25 kW. Kolik má king přetížitelnost?
Chránič i chráničojistič funguje naopak spolehlivě, protože má už při 0.03A reakci nejdéle do 30 ms a to měnič bez problému zvládne.
Tohle jsou uplně zbytečný řešení. V tom měniči je vestavná ochrana proti přetížení a i proti zkratu. Takže v ostrovním systému je chránič či chrániče skoro na nic, muselo by dojít k dvojchybě. To samý platí o hlavním jističi za měničem... Jinak tranzistory IGBT v měniči snesou i zpětný proud bez toho aby se poškodily.mihlit píše: ↑čtv úno 08, 2024 1:30 pm Pokud ta pojistka reagovala, tak to by mě zajímalo jakou má charakteristiku. Plus je pak možnost, že to byl zmetek Pro běžnou charakteristiku pojistky gG je tento graf:
Chránič do 30ms? To si ale neměřil čínskej za 29,-Kč.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
-
Kingy maj přetížitelnost 10kW. (neshořela mi pojistka, Vybavil chráničojistič, nečteš pozorně )
Cmrda a co úraz el. proudem při probíjení spotřebiče!? To taky řeší interně ostrovní měniče???
(chráničojistič mám EATON a nevím zdali je čínskej? Viz FOTO)
Cmrda a co úraz el. proudem při probíjení spotřebiče!? To taky řeší interně ostrovní měniče???
(chráničojistič mám EATON a nevím zdali je čínskej? Viz FOTO)
Ale diť to píšu, to by muselo dojít k dvouchybě, čiliže jedna fáze by zkratovala na ochrannou spojnici, teď by se ještě nic nedělo, ale kdyby i druhá fáze zkratovala na nulu, pak by byl "šlus" a vypadnul by zbytečný jistič krom ochrany měniče, tam dřív. Kdyby došlo né přímo ke zkratu, tak by vypadl chránič. Nezapoměň že tam máš fáze 2x + zem, takže úraz el.proudem může nastat jen při fázovém spojení (nikoli na zem), to by mohlo nastat až po první závadě, proto se používají hlídače izolačního stavu.
Je tam napsáno: Sdelano v CCCP, tak to bude Jugoslávský.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
2 fáze??? Nemám 2fáze z měniče, ale jen jedinou. Tady v Datascheet techo EATONu je: Charakteristika odpojení: bez zpoždění
https://www.eaton.com/cz/cs-cz/skuPage.113103.html
Já mám profi fotoaparát SLT SONY a tam je čas prodlevy závěrky i bez namáčknutí: neměřitelné a s namáčknutím spouště: 0ms!
Já mám profi fotoaparát SLT SONY a tam je čas prodlevy závěrky i bez namáčknutí: neměřitelné a s namáčknutím spouště: 0ms!
Jestli nemáš dvě fáze, tak máš jednu fázi spojenou s nulou, píšu jak to má bejt, a né jak to máš Ty.eduard22 píše: ↑čtv úno 08, 2024 3:16 pm 2 fáze??? Nemám 2fáze z měniče, ale jen jedinou. Tady v Datascheet techo EATONu je: Charakteristika odpojení: bez zpoždění
U chrániče se udává čas "vybavení", to je od začátku závady do vypnutí. Výrobci tuto hodnotu neuvádí, sama o sobě nic neznamená, měří se až v instalacích revizními měřáky které stimulují únikový proud. Jinak v domácnosti v suchu je vyb.proud až 0,4sec.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
Tak to nemám já..., ale měnič!
Můj Axpert King II má na výstupní svorce sice napsáno: L, N a PE, ale uvnitř je N spojen mechanicky(!) s PE! Čili je to defacto PEN!!!
A N+PE z teho vyseparuji na TN-S (udělám oprvadově separátně , samostatně, N a PE) až já - za mojím externím Fi chráničem ) Tak to nemá bejt???
Jen pro úplnost: vstupní svorka má: L, N a PE a N je ozolované od PE a hlvaně od výstupního N
No protože to je polo-ostrovní hybrid, tak to tam musej nějak udělat. Není to izolovaná bedna, takže je galvanicky spojený vstup a výstup. Kdybys odpojil vstup, tak máš z baterek izolovanou bednu.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
Psal jsem že ne!!! Neumíš číst??? Ignorante... Není spojený galvanicky vstup a výstup (leda při Bypass... Ten mám ale zakázaný! )
A není to "hybrid" ale "kombi" měnič
Ještě mi vysvětli rozdíl mezi pilkou na železo a autobaterií.
Všechny krabice s dvojí konverzí mají na vstupu Greatz, tím je nutno oddělit Nvst. a Nvýst., ale je to přes diodu spojený. Baypass je relátko které nemá parametry "bezpečného odpojení". Navíc blokovaného triakem....
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp