FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Odpovědět
Pirko19
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 06, 2024 3:36 pm

FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Pirko19 »

Dobrý den rád bych Vás požádal o radu.
Mám vlastní FVE kterou jsem si dělal sám. Mám 30 panelů 550Wp rozděleno na 3 stringy rovnoměrně. Měl jsem zakoupeny 3 Easun hybridní měniče 5600W. Z toho mám už funkční pouze jeden. Rozvody mám v domě udělané samozřejmě 3f a každý měnič jel na jednu fázi s jednou společnou 0 (N). V domě nepoužívám žádné 3f motory a ani nebudu tak mě napadlo že bych k tomu poslednímu Easunu dokoupil Daxtromn 10,2kW, který bych zapojil na volné dvě fáze.
https://allegro.cz/nabidka/invertor-eas ... gLOIfD_BwE
https://daxtromn-power.com/products/dax ... 9480072841

Jenže bych rád kdyby jste mi mohli poradit jestli můžu použít stejnou 0 jako má Easun a zda bych mohl i tento měnič připojit na mé LiFePo4 baterie na kterých mám BMS a v měniči nastaveno jako USER (nastaveny meze ručně, nabíjení a vybíjení si řídí BMS). Nebudou se ty dvě 0 nějak hádat mezi sebou?

Konkrétní zapojení: Od elektroměru tažený hlavní přívod do budovy s měniči. Tam vše odjištěno a do každého měniče šla jedna f. Od měničů šlo vše do rozvaděče samostatně a v rozvaděči jsem spojil výstupní 0 z měničů a fáze odjistil chráničem. Z toho místa jde vše 5x6mm2 cyky do hlavního domovního rozvaděče, kde jsou standartní rozvody dle norem i s revizi. Jo a přívod do měničů mám přes stykač a ten je řízený z měničů suchým kontaktem dle stavu baterie ( když se baterie vybije pod nastavenou hodnotu tak stykač sepne a připojí měniče na DS, jak se baterie trochu nabijí zase stykač odpadne a není přístupná DS. Udělán kvůli přetokům a měniče můžou fungovat bez DS.)

Shrnutí:
1: můžou mít oba měniče v rozvaděči stejnou 0 nebo musím dotáhnout do domovní rozvodnice další 0?
2: můžu připojit baterie řízené BMSkou na dva jiné měniče?
eduard22
Příspěvky: 902
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od eduard22 »

Musíte vyseparovat nuly ze spotřebičů (různých fází napojených na různé měniče), neb ze kterého měniče proud vytéká, tam (do toho měniče) se musí i vrátit!!!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Uživatelský avatar
Abrams
Příspěvky: 419
Registrován: stř dub 07, 2021 8:28 am
Bydliště: Brno

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

mám pár otázek k Vašemu zapojení :
1) byly měniče propojeny paralel kity na 3f systém ?
2) PE z měničů byly spojeny ? Kde ?
3) byly N výstupy spojeny s PE ?
4) co psal prodejce o spojení N a PE ?
5) předpokládám že každý měnič měl 10 x 550Wp = 5,5kWp na PV vstupu .
6) co případně jak odešlo na oněch dvou měničích ?

V jedné instalaci mám dva 5,5kW Easuny v paralelu bez DS a bez FV panelů . FV panely jsou zapojeny na 120VDC což je pro HV PV input měničů málo .
Dále buduji obdobný 3f systém se třemi 5,5kW Easuny . Ještě jsem o spuštění daleko .

Easuny co jsem instaloval výslovně nezakazovali přímé spojení N s PE . Vím že někteří prodejci u některých měničů výslovně spojení PE s N zakazují (nechápu proč ...) . Vždy měniče zapojuji na TN-C ( L + PEN) , stejně jak u DS . Přepínačem přepínám pouze L / L či L / L1+L2+L3 . Za přepínačem následuje klasický začátek domovního rozvaděče (hlavní jistič -> hlavní proudový chránič -> jističe atd.) . PEN z měniče/ú pevně spojena s DS PEN a s zemněním bleskosvodu .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 37,5 MWh @ 90.000 motohodin .
Cmrnda
Příspěvky: 531
Registrován: pát srp 19, 2022 4:42 pm

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Cmrnda »

Pirko19 píše: stř úno 07, 2024 12:03 pm 1: můžou mít oba měniče v rozvaděči stejnou 0 nebo musím dotáhnout do domovní rozvodnice další 0?
Změř to citlivým stejnosměrným Ohmetrem, např. Digiohm20l, tenhle stačí, a když má bedna vstup vs. výstup menší než 0,1 Ohm jak +- tak -+, tak můžeš spojit všechno.
Pirko19
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 06, 2024 3:36 pm

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Pirko19 »

Abrams píše: stř úno 07, 2024 6:22 pm Zdravím ,

mám pár otázek k Vašemu zapojení :
1) byly měniče propojeny paralel kity na 3f systém ?
2) PE z měničů byly spojeny ? Kde ?
3) byly N výstupy spojeny s PE ?
4) co psal prodejce o spojení N a PE ?
5) předpokládám že každý měnič měl 10 x 550Wp = 5,5kWp na PV vstupu .
6) co případně jak odešlo na oněch dvou měničích ?

V jedné instalaci mám dva 5,5kW Easuny v paralelu bez DS a bez FV panelů . FV panely jsou zapojeny na 120VDC což je pro HV PV input měničů málo .
Dále buduji obdobný 3f systém se třemi 5,5kW Easuny . Ještě jsem o spuštění daleko .

Easuny co jsem instaloval výslovně nezakazovali přímé spojení N s PE . Vím že někteří prodejci u některých měničů výslovně spojení PE s N zakazují (nechápu proč ...) . Vždy měniče zapojuji na TN-C ( L + PEN) , stejně jak u DS . Přepínačem přepínám pouze L / L či L / L1+L2+L3 . Za přepínačem následuje klasický začátek domovního rozvaděče (hlavní jistič -> hlavní proudový chránič -> jističe atd.) . PEN z měniče/ú pevně spojena s DS PEN a s zemněním bleskosvodu .

Elektronům zdar :cloud:
1) v podstatě nebyly od prvopočátku byl jeden vadný a druhý jsem nechcá přetížil. Číňan poslal nové MB ale po výměně měniče nevydrželi dýl jak týden. Vrátil mi část peněz ale stejně jsem byl na raně výkonu s 5,5kW/f
2) Mám novou elektorinstalaci TN-S. PE bylo jak na šasech meniče tak i na svorkovnici a všechna PE jsou připojena na zemnící pásek a na PE od DS.
3) Jediné spojení N a PE je u elektroměru. Již předěláno a od měničů už je N vypinatelné od DS hlavním jističe 4pól.
4) prodejce jsem se neptal. Zapojil jsem to dle jeho pokynů z návodu.
5) ANO vím je to hrana ale přes 5kW se to nikdy nevyšplhalo
6)vyhořeli výkonové MOSfety na hlavním chladiči


Nechci se vracet k Easunu je to pro mě uzavřená kapitola. Chci jen vědět zda můžu mít jednu N na dvou měničích jiného výrobce. Jde mí z technické budovy 5x6 CYKY do domu do hlavního rozvaděče a kdybych musel mít další N vodič tak by to byla komplikace.
Uživatelský avatar
Abrams
Příspěvky: 419
Registrován: stř dub 07, 2021 8:28 am
Bydliště: Brno

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

pobouchání mosfetů u trafa dle mého nesouvisí se zapojením AC výstupu .
N má mít vůči PE téměř nulový potenciál , fáze vůči N i PE 230VAC . Při provozu nesynchronyzovaných měničů kolísá mezi-fázové napětí od 0VAC po 460VAC vlivem rozdílné 50Hz frekvence .
Spojením N obou měničů za předpokladu oddělených fází ve dvou okruzích nemají jak vznikat problematické vyrovnávací proudy .
Trochu nerozumím rozdělení PEN už u elektroměru - u elektroměru není pouze hlavní jistič ale i , nebo proudový chránič ?
Neosvědčilo se mi používat elektrokomponenty , obvzláště čínské výroby (dnes prakticky všechno :? ) na maximum na doraz . Do 60% nebývají problémy .

Koknul jsem na Vaše odkazy :
Easun je stejný co jsem instaloval :shock: .
Daxtromn 10,2kW nevypadá špatně ;) 10kW na jedná fázi zni dobře .

Elektronům zdar :cloudy:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 37,5 MWh @ 90.000 motohodin .
Pirko19
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 06, 2024 3:36 pm

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Pirko19 »

Abrams píše: čtv úno 08, 2024 9:59 am Zdravím ,

pobouchání mosfetů u trafa dle mého nesouvisí se zapojením AC výstupu .
N má mít vůči PE téměř nulový potenciál , fáze vůči N i PE 230VAC . Při provozu nesynchronyzovaných měničů kolísá mezi-fázové napětí od 0VAC po 460VAC vlivem rozdílné 50Hz frekvence .
Spojením N obou měničů za předpokladu oddělených fází ve dvou okruzích nemají jak vznikat problematické vyrovnávací proudy .
Trochu nerozumím rozdělení PEN už u elektroměru - u elektroměru není pouze hlavní jistič ale i , nebo proudový chránič ?
Neosvědčilo se mi používat elektrokomponenty , obvzláště čínské výroby (dnes prakticky všechno :? ) na maximum na doraz . Do 60% nebývají problémy .

Koknul jsem na Vaše odkazy :
Easun je stejný co jsem instaloval :shock: .
Daxtromn 10,2kW nevypadá špatně ;) 10kW na jedná fázi zni dobře .

Elektronům zdar :cloudy:
Za elektroměrem mám svorky kde už mám rozdělený fáze a PEN a ten je rozdělen už na PE a N. Takže abych to uzavřel: mám zkusit připojit druhý měnič těch 10kW na L2 a L3 se společnou N s fází L1? A co ty baterky? těm to bude jedno když oba měniče budou nastaveny na USER s vlastními hodnotami ne?
Uživatelský avatar
Abrams
Příspěvky: 419
Registrován: stř dub 07, 2021 8:28 am
Bydliště: Brno

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

jo , akumulátoru je jedno kdo jej nabíjí . Při shodném nastavení nabíjení v měničích bude každý měnič nabíjet posvém , jinak řečeno bez ohledu jak nabíjí duhý měnič . Což ničemu nevadí .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 37,5 MWh @ 90.000 motohodin .
Cmrnda
Příspěvky: 531
Registrován: pát srp 19, 2022 4:42 pm

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Cmrnda »

Pirko19 píše: čtv úno 08, 2024 10:54 am A co ty baterky? těm to bude jedno když oba měniče budou nastaveny na USER s vlastními hodnotami ne?
Fungovat to bude, jenže né optimálně, převážně proto, protože nabíječka taky čte, tím se zcela zajisté stane stav kdy jedna nabíječka bude číst a druhá nabíjet četným pulzem. Nabíječka to vyhodnotí jako error, protože napětí z druhé nabíječky bude vyšší než napětí které se očekává na baterce. Takhle se to bude střídat. Efektivnost bude podle toho jaký je firmware. Nikdy ale nebude větší než nabíjení z jedné nabíječky.

Odzkoušeno u MPPT nabíječek. Aby vše fungovalo tak jak je nastavené, musel by proces být synchronizovaný.
Uživatelský avatar
Abrams
Příspěvky: 419
Registrován: stř dub 07, 2021 8:28 am
Bydliště: Brno

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

v reále je šumák zda-li jeden nabíječ je už ve Floatu zatímco druhý ještě v Bulku . Beztak každý aparát má o chlup odlišné měření napětí a velkou roli hrají i vodiče mezi akumulátorem a měničem . Jeden nabíjí a druhý měnič vybíjí ? Taky žádný problém :) .
Dva hybryďáci fungují jen a pouze coby měniče z akumulátoru na 230VAC , nic víc . Akumulátor nabíjen samostatnými MPPT regly . Vše funguje jak má bez jakýchkoli pulzačních kmitů či co .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 37,5 MWh @ 90.000 motohodin .
Pirko19
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 06, 2024 3:36 pm

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Pirko19 »

Ještě jsem Vás chtěl poprosit. Neměl by někdo projekční dokumentaci k FVE ve formátu doc. ale klidně může být i pdf. a nějaké schéma správě zapojené FVE? Děkuji moc všem co jste odpověděli
Cmrnda
Příspěvky: 531
Registrován: pát srp 19, 2022 4:42 pm

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Cmrnda »

Abrams píše: čtv úno 08, 2024 3:03 pm Zdravím ,

v reále je šumák zda-li jeden nabíječ je už ve Floatu zatímco druhý ještě v Bulku . Beztak každý aparát má o chlup odlišné měření napětí a velkou roli hrají i vodiče mezi akumulátorem a měničem . Jeden nabíjí a druhý měnič vybíjí ? Taky žádný problém :) .
Dva hybryďáci fungují jen a pouze coby měniče z akumulátoru na 230VAC , nic víc . Akumulátor nabíjen samostatnými MPPT regly . Vše funguje jak má bez jakýchkoli pulzačních kmitů či co .

Elektronům zdar :cloud:
Problém už je ten že to spadne do toho err. Teď závisí za jak dlouho se systém nabíjení zresetuje. Vše je řízené PWM, ale nabíječka narozdíl od pasivního řízení třeba motoru, žárovky apod. používá přerušení pulzů a né jen jejich natahování/smršťování.
Mex
Příspěvky: 149
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Mex »

V létě se chystám udělat něco podobného.
Nabouchat další panely na kolmou stěnu baráku, 1f měnič připojit paralelně k 3f měniči a sdílet navzájem i baterky. Ty baterky jsou vysokonapěťové.

Spojování N a PE na vstupech a výstupech je tady na fóru oblíbené téma.
Různě se doporučuje to zapojit třeba podle obrázku pro Nový Zéland nebo jiné exotické destinace. ;-)
Možná by spíš bylo lepší se zamyslet nad tím jak to funguje, resp. jak to má fungovat. A čeho chci dosáhnout, místo zapojování podle nějakého toho NZ.

N je vztažný potenciál, ke kterému se generované napětí váže.
Pokud je to měnič s galvanickým oddělením výstupu (tj. s trafem na konci), tak jsou teoreticky výstupy L i N plovoucí a dají se připojit kamkoli.

Pokud je to měnič bez trafa, tak to výstupní N bude s velkou pravděpodobností mít propojené i na vstup.
Ale jisté to není, a tady může být zakopaný pes. A to tak, že výrobce si případně usnadnil práci, a na to výstupní N zapojí měřeni proudu na bočníku.
Takže pak je na výstupním N sice skoro stejné napětí jako na vstupu (tedy v praxi skoro 0V), ale přece jen je tam o fous víc právě díky tomu úbytku na bočníku. Ten napěťový rozdíl by sám o sobě žádnou velkou roli nehrál (budou to zlomky voltu), ale když to pak spojíš s N z jiného směru, tak tomu měniči doblbneš měření výstupního proudu.

No a potenciálně stejný problém může být při sdílení společné baterky, kdy opět na (-) může být nějaké měření proudu a může to dělat bordel.

Takže za mě: než něco začít propojovat, chce to napřed měřit. Při nějakém paralelním propojení se to celkem snadno dá poznat podle toho, že mezi těmi N poteče nějaký vyrovnávací proud.
Každopádně první připojení vždy udělat s nějakým proudovým omezením a měřením. Tedy v praxi je asi nejjednodušší mezi to připojit žárovku jako omezovač do série s ampérmetrem pro měření vyrovnávacích proudů.
A preventivně si nachystat krabici papírových kapesníků, aby si pak člověk mohl pobrečet, když naměří, že tam ty měniče mají fakt mají takhle blbě zapojené měření a třeba to nepůjde paralelně propojit.
Uživatelský avatar
Abrams
Příspěvky: 419
Registrován: stř dub 07, 2021 8:28 am
Bydliště: Brno

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Abrams »

Cmrnda píše: čtv úno 08, 2024 3:40 pm Problém už je ten že to spadne do toho err. Teď závisí za jak dlouho se systém nabíjení zresetuje. Vše je řízené PWM, ale nabíječka narozdíl od pasivního řízení třeba motoru, žárovky apod. používá přerušení pulzů a né jen jejich natahování/smršťování.
Jakej err ? To píšeš o myšlenkách v hlavě komára ?
Jedinej Error co jsem viděl u paralelně zapojených měničů byl když jsem jedenomu zapoměl nahodit výstupní AC jistič a von řval že soused má jiný AC napětí niž-li von . Po nahození jističe Error zmizel a už se žádnej neukázal .
Třeba sou ty tvoje PWM vergly háklivý na kdeco :lol: .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 37,5 MWh @ 90.000 motohodin .
Uživatelský avatar
Abrams
Příspěvky: 419
Registrován: stř dub 07, 2021 8:28 am
Bydliště: Brno

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

měření proudu na DC starně , od akumulátoru bývá bočníkem , novější stroje měří až proud DC meziobvodu a to pomocí Hall senzoru . Měření AC proudů vstup , výstup i výstup DC/AC sekce pamatuju jen Hallovými snímači - bezkontaktně . I můj bezmála 11let novej měnič má na AC výstupu Hallový snímač .

V principu všechny DC/AC měniče (nikoli střídače :!: ) mají galvanické oddělen DC vstup od AC výstupu . AC výstup bývá plovoucí , ke kostře oddělen keramickými kondenzátory . Novější stroje mohou obsahovat hlídání poruchových prodů z výstupu na case , potažmo PE .
Avšak střídače obsahují pouze DC/DC měnič/e z HV soláru či HV aku do HV meziobvodu . DC/AC sekce DCnapětí z meziobvodu rozstřídá na 230VAC . Mezi AC out a DC vstupy není galvanické oddělení -> tudíž nebezpečně . Výhodou je lepší provozní účinnost oproti měničům , ztrátám v transformátoru .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 37,5 MWh @ 90.000 motohodin .
Cmrnda
Příspěvky: 531
Registrován: pát srp 19, 2022 4:42 pm

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Cmrnda »

Abrams píše: čtv úno 08, 2024 5:34 pm Jakej err ? To píšeš o myšlenkách v hlavě komára ?
To píše slavný MPPT Easun v režimu pro čtení informací. Měl jsem zapojený celkem 3ks.Psal to každý. Nakonec je to ale správně! 8-)
Právě že už jedu bez tupých transformací na jedné cívce trafa, tak mám vše OK. ;)
Mex
Příspěvky: 149
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Mex »

Ono je celkem fuk, jestli to AC výstup měří na Hallovkách nebo bočníku. Ty Hallovky se budou jenom o to hůř detekovat.
Podstatné je, jestli to má v té cestě N nějaké měření nebo ne.
A jestli mu tedy proklemování N někde dál v instalaci to měření nerozhodí.

Ale nakonec i to by se mělo dát celkem snadno zjistit tím, že by se mu uměle propojilo výstupní N na vstupní N (pro sichr napřed opět přes omezovač a ampérmetr, poté ale natvrdo a tlustým drátem).
Jestli se mu rozhodí měření výstupního výkonu nebo ne.
Pirko19
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 06, 2024 3:36 pm

Re: FVE poloostrov připojení dvou různých měničů

Příspěvek od Pirko19 »

Ještě jsem Vás chtěl poprosit. Neměl by někdo projekční dokumentaci k FVE, a nějaké schéma správně zapojené FVE? Děkuji moc všem co jste odpověděli
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“