ostrovní FVE, jak poslat přebytky za slunných dnů do lednice (topná spirála)

Odpovědět
fiender
Příspěvky: 1
Registrován: pon úno 26, 2024 1:38 pm

ostrovní FVE, jak poslat přebytky za slunných dnů do lednice (topná spirála)

Příspěvek od fiender »

Zdravím,
mám na zahradě na zahradním domečku malou FVE, 2 x 235W solarní panely, solarní regulátor Lumiax 40A, měnič napětí 24V/2000W a 4ks starších olověných autobaterií 180Ah zapojených SP.
Na zahradě mám v létě malý nafukovací bazén, cca 5m3 vody, který je filtrovám pískovou filtrací o příkonu 85W, nastaveno přes zásuvkový časovač na dobu intenzivního svitu v čase 9 až 19h.
Chtěl bych k fotovoltaice dopojit i menší ledničku na chlazení piva atd, ale jen tak, aby energie byla brána z přebytků solárů v době největšího svitu slunce a nechci tak zatěžovat baterie stálým zatížením. Jsem přesvědčen a mám vypozorováno, že za jasných slunných dnů s tím není problém, aby se lednice utáhla se zásuvkovým časovačem přes dobu svitu slunce (cca 9-19h), ale stalo se mi, že jsem byl více jak týden pryč a bylo škaredě, zataženo a celou dobu pršelo. Bohužel běžela celou dobu filtrace a sluneční svit nestačil vše pokrýt a tak byla čerpána i energie z baterií.

Chtěl bych vymyslet/poradit jak udělat nebo koupit nějaký regulátor, který by dokázal spustit lednici jen v době intenzivního svitu, nebo spíše jen za stavu plně nabitých baterií, aby se energie čerpala jen z přebytků za krásných dnů. To jsou i dny, kdy já jsem na zahradě a trochu ochlazené pivo se hodí 😊 Ještě je možné, že bych přebytky místo do lednice, dával do malé spirály na ohřev vody v bazénu, pokud by to bylo potřeba.
Potřebuji něco jednoduchého a levného…
skybor
Příspěvky: 63
Registrován: úte kvě 02, 2023 5:50 pm

Re: ostrovní FVE, jak poslat přebytky za slunných dnů do lednice (topná spirála)

Příspěvek od skybor »

Dal bych tam napěťové relé. Když by bylo napětí na bateriích větší než nastavené tak by se zapla lednice. Něco takového mají i některé regulátory nebo měniče přímo integrováno.
SkyFVE 5 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, AC charger 60A (4s HP-HSTNS-PL18), NiCd 36s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
Excelent
Příspěvky: 42
Registrován: pát kvě 13, 2022 9:34 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 17

Re: ostrovní FVE, jak poslat přebytky za slunných dnů do lednice (topná spirála)

Příspěvek od Excelent »

fiender píše: úte úno 27, 2024 8:20 am Chtěl bych vymyslet/poradit jak udělat nebo koupit nějaký regulátor, který by dokázal spustit lednici jen v době intenzivního svitu, nebo spíše jen za stavu plně nabitých baterií, aby se energie čerpala jen z přebytků za krásných dnů. To jsou i dny, kdy já jsem na zahradě a trochu ochlazené pivo se hodí 😊 Ještě je možné, že bych přebytky místo do lednice, dával do malé spirály na ohřev vody v bazénu, pokud by to bylo potřeba.
Potřebuji něco jednoduchého a levného…
Osobně si myslím, že lednici by se to vůbec nelíbilo, pokud by šla jen z přebytků a často se natvrdo zapínala a vypínala, odejde brzo kompresor.

A co se týká ohřevu vody v bazénu:
Ohřát 5m3 o 1°C při výkonu do spirály cca 300W (470W - 85W - ztráty atd.) bude trvat cca 17hod
Takže za cca 8hod ideálního slunečního svitu to ohřejete o 0,5°C, to ani nepoznáte a v noci to opět vychladne.
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a- ... teple-vody
Solax X3 Hybrid G4 10.0-D + 17,4 kWh LiFePo4 (3* Solax TriplePower T58)
21 panelů x 455Wp = 9,6kWp, 2 stringy, vše na čistý jihozápad
MiniPC NUC + Home Assistant + Grafana + Node red + Shelly věci
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“